Turun musiikkijuhlat etsii uutta yleisöä uusilla avauksilla
Ensi elokuussa järjestettävä Turun musiikkijuhlat on poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä festivaalilla ei ole tällä hetkellä taiteellista johtajaa. Vuodesta 2019 suunnitellusti vuoteen 2022 taiteellisena johtajana toimineen Klaus Mäkelän kädenjälki näkyy vielä vahvasti tämän vuoden musiikkijuhlilla.
Taiteellisen johtajan puutteen taustalla on koronan vaikutukset.
– Pandemian vuoksi osa Mäkelän aikana suunnitelluista konserteista on siirtynyt tähän vuoteen. Hänen kädenjälkensä on siis vahva tämän vuoden ohjelmistossa, vaikka hän ei enää taiteellisena johtajana toimikaan. Koska ohjelmistoa oli jo niin paljon valmiina, emme nimenneet uutta taiteellista johtajaa tälle vuodelle, taustoittaa Turun musiikkijuhlasäätiön hallituksen puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.
Ilman taiteellista johtajaa perinteisen tapahtuman ei ole tarkoitus jäädä. Musiikkijuhlasäätiön hallitus kartoittaa parhaillaan vaihtoehtoja uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Sirén uskoo taiteellisen johtajan löytyvän kevään aikana.
– Asialle ei ole deadlinea, mutta on se kuluvan kevään asia, jotta uusi taiteellinen johtaja pääsee rakentamaan ensi vuoden ohjelmistoa ja antamaan oman panoksensa uuden musiikkitalon viilaamisessa, jossa musiikkijuhlat haluaa myös olla vahvasti mukana tulevina vuosina, Sirén toteaa.
Musiikkijuhlasäätiö haluaa myös kehittää elokuisten musiikkijuhlien ympärille entistä selkeämmän ympärivuotisen tapahtumien kokonaisuuden. Perinteisesti musiikkijuhlat on näkynyt muun muassa helmikuisessa Katedraali Soi -tapahtumassa sekä muutaman vuoden jatkuneissa joulukonserteissa. Tänä vuonna erilaisia konsertteja järjestetään tasaiseen tahtiin.
Keväällä vuorossa on muun muassa Ruissalon tapahtumatelakan kanssa yhteistyössä järjestettävät Telakka Unplugged -konsertit, joissa esiintyy Kashmir ja Yona.
– Meillä on uusien yleisöjen haaste, se ei ole salaisuus. Sama haaste on kaikilla kulttuurikentän toimijoilla varsinkin koronan jälkeen. Ei ole mikään itsestäänselvyys, että sukupolvet uusiutuvat. Toivomme, että Telakka Unpluggedin kaltaiset uudet avaukset houkuttelevat uutta yleisöä, joiden jälkeen yleisön on helpompi tulla myös muihin konsertteihimme, toteaa Turun musiikkijuhlien virkaatekevä toimitusjohtaja Laura Päiviö-Häkämies.
Uusien kohderyhmien ja uudenlaisista konserteista huolimatta Turun Musiikkijuhlat haluaa jatkossakin olla vahvasti klassiseen musiikkiin keskittynyt tapahtumakokonaisuus.
– Ytimessä on edelleen korkeatasoinen klassinen musiikki, mutta pyrkimyksenä on laajentaa tarjontaa laadusta tinkimättä. Meille saapuvat kevyemmän puolen artistit toteuttavat meillä konsertteja, joita he eivät tee muualla, Päiviö-Häkämies sanoo.
Ilkka Lappi