Taitotärppi: Tilkkuja Sannan tapaan
TilkkutyöopettajaSanna Paranko teki ensimmäisen tilkkutyönsä, neliöistä kootun sängynpeiton, noin 12-vuotiaana. Myöhemmin aikuisena Paranko innostui lähtemään tilkkutyökurssille, ja se oli menoa. Nyt hän on opettanut tilkkutöiden tekemistä ympäri Suomea jo yli 20 vuotta.
Parankon mukaan tärkeintä tilkkutöiden tekemisessä on tekeminen. Ei tarvitse tietää, mitä on tekemässä tai kenelle. Työn ei tarvitse aina tulla edes valmiiksi. Kursseilla korostuu yhdessä tekeminen.
– Moni osaisi yksin kotona tehdä tilkkutöitä, mutta onhan se paljon hauskempaa, kun juttu lentää ja saa taustatukea opelta ja kurssikavereilta, kuvailee Paranko.
Tilkkutöiden tekeminen on jonkin verran muuttunut vuosien saatossa, mutta perusidea on pysynyt samana: Ehjä kangas pilkotaan ja ommellaan uudelleen erilaisia mielenkiintoisia tekniikoita hyödyntäen. Apuna käytetään värejä, kolmiulotteisuutta, geometriaa jne. Perusvälineiksi riittää pyöröleikkuri, viivain, leikkausalusta ja tietysti ompelukone.
Paranko löytää inspiraatiota tutkimalla tilkkulehtiä ja -kirjoja, nettiä ja Pinterestiä.
– Innostun myös aina, kun joku kurssilainen keksii jotakin uutta tai luulee ehkä mokanneensa, mutta onkin samalla keksinyt uuden tavan tehdä.
Korona-aika pakotti Parankon opettelemaan uusia taitoja: kuvaamaan, editoimaan ja lataamaan videoita Youtubeen. Parankon tekemiä ohjevideoita löytyy Youtube-kanavalta Tilkkuja Sannan tapaan.
Helmikuun puolivälissä Paranko saapuu Raisio-opistoon pitämään viikonloppukurssia, joka sopii niin aloittelijoille kuin edistyneillekin. Kurssi on jo täynnä, mutta varapaikalle kannattaa ilmoittautua, mikäli vielä mielii mukaan.
Parankon mielestä parasta tilkkutöiden tekemisessä on se, kun keksii ratkaisun, miten jonkin vaikean kohdan saa tehtyä tai miten tietty värivalinta vaikuttaa työhön. Sama malli näyttää aivan erilaiselta eri väreillä toteutettuna. Opettajan suurin palkinto on nähdä kurssilaisten oppimisen ilo.
Maria Helstola