Palvelualojen ammattiliiton lakko sulkisi muun muassa Turun Citymarketit sekä Myllyn ja Itäharjun Prismat
Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajia edustava Kaupan liitto ovat neuvotelleet alkuvuonna alan palkoista ja työehdoista. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kokee, että työnantajien toiminnan vuoksi neuvottelut palkoista eivät ole edenneet. PAMin hallitus päätti vauhdittaa neuvotteluja lakkovaroituksella, joka koskee yli 185 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää.
– Kaupan liitto on ollut edelleen haluton keskustelemaan palkankorotuksesta, jolla turvattaisiin työntekijöiden ostovoima. Toivomme, että lakkovaroitus vauhdittaa nyt neuvotteluja, toteaa Rönni-Sällinen ja on huolissaan alan työntekijöiden toimeentulosta.
– Kaupan alan yritykset tekevät hyvää tulosta ja samaan aikaan niiden työntekijät joutuvat säästämään kaikesta, jotta palkka riittää elämiseen. Työntekijät ovat oikeutettuja kunnolliseen palkankorotukseen.”
PAM tavoittelee neuvotteluissa Saksan teollisuudessa saavutettuun tasoon vertautuvia palkankorotuksia. Kaupan alan työntekijöille tämä tarkoittaisi noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.
– Lakkovaroituksella haluamme vauhdittaa ratkaisun syntymistä myös muille aloille, joilla nyt neuvotellaan. Koko työmarkkinakierros seisoo vain siksi, että työnantajat ovat antaneet vallan teknologiateollisuuden työnantajille neuvotella kaikkien alojen palkankorotuksista. Siksi meidän on vaikutettava siihen, että elämisen kallistuessa ja inflaation laukatessa työnantajat eivät voi pantata palkansaajien palkankorotuksia”, korostaa Rönni-Sällinen.
Jos ratkaisuun ei päästä, lakot alkavat maanantaina 6. helmikuuta.
Kaupan alan lakot alkavat 25 varastossa maanantaina 6. helmikuuta kello 5 ja päättyvät torstaina 9. helmikuuta kello 5 tai sitä ennen alkaneiden vuorojen loputtua.
Lakot jatkuvat yli 160 kaupan alan toimipaikassa torstaina 9. helmikuuta kello 5 ja päättyvät lauantaina 11. helmikuuta kello 5 tai sitä ennen alkaneiden vuorojen loputtua. Lakot koskevat kaikkia lakkokohteissa työskenteleviä PAMin ja Kaupan liiton neuvottelemien työehtosopimusten piiriin kuuluvia työntekijöitä.
Yhteensä lakko koskee yli 185 toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 20 000 työntekijää. Lakko sulkisi muiden muassa Skanssin, Länsikeskuksen ja Kupittaan K-Citymarketit, Keskon Liedon terminaalin sekä Myllyn ja Itäharjun Prismat.
Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31. tammikuuta.
PAMin hallitus on lisäksi irtisanonut kiinteistöpalvelualan, Alkon, asiakaspalvelu- ja telemarkkinointialaa koskevan ja Kansallisteatterin työehtosopimukset. Nykyiset työehtosopimuksen päättyvät 28. helmikuuta. Sopimukset irtisanottiin, koska palkkaneuvottelut työnantajaliittojen kanssa päättyivät ilman yhteisymmärrystä palkankorotuksista.
Kaupan liitto pitää PAMin toimintaa vastuuttomana ja kokee, että PAM ei ole ollut aidosti neuvottelemassa ja kehittämässä työehtosopimusta. Kaupan liitto ja PAM ehtivät kokoontua neuvottelupöytään ainoastaan neljä kertaa, kun PAM ilmoitti lakoista.
– Neuvottelut olivat täysin kesken. Olimme vasta keskustelleet tekstiesityksistä puolin ja toisin. Seuraava vaihe neuvotteluissa olisi ollut palkkakeskustelu. Toisin kuin PAM väittää, Kaupan liitto oli luvannut vastata PAMin palkankorotusesitykseen seuraavassa sovitussa tapaamisessa torstaina, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala selvittää.
Kaupan liitto ja PAM aloittivat kaupan alan työehtosopimus- ja palkkaneuvottelut 12. tammikuuta. Liitot siirtyivät täydelle työehtosopimuskierrokselle, koska vientiliittojen aloittamat pelkät palkankorotusneuvottelut päättyivät tuloksettomina syksyllä. Kaupan liitto arvioi, ettei sillä tästä johtuen ollut mahdollisuutta jatkaa puhtaita palkkaneuvotteluita. Mielenilmauksena neuvotteluiden siirtymiselle PAM järjesti yli 40 laitonta työtaistelua loppuvuonna.
Neuvottelut kyettiin aloittamaan tammikuussa. Kaupan liiton mukaan molemmilla osapuolilla oli lukuisia tekstiesityksiä, joita lähdettiin yhdessä työstämään neuvotteluiden eteenpäin viemiseksi ja neuvottelutuloksen saavuttamiseksi. Mukana neuvotteluissa oli myös PAMille tärkeä logistiikan palkkausjärjestelmäuudistus, jota osapuolet ovat työstäneet läpi sopimuskauden.
– Kaupan liitto halusi uskoa vielä nykyiseen neuvottelujärjestelmään. Kaikki vuodenvaihteen tapahtumat, yli 40 laitonta lakkoa ja nyt teatteriksi osoittautuneet neuvottelut, saavat pohtimaan kriittisesti nykyjärjestelmän toimivuutta, muutostahtia ja rohkeutta kehittää työelämää, Lavikkala harmittelee.
Kaupan liiton ja PAMin välisiä työriitoja ryhdytään seuraavaksi sovittelemaan valtakunnansovittelijan johdolla.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)