Titanicin suomalaistarinoita kuunnellaan museossa
Merikeskus Forum Marinumin kuunnelmallisessa museotuotannossa todelliset ihmiskohtalot yhdistyvät osin kuviteltuihin ja dramatisoituihin kertomuksiin. Ääninäyteltyyn ilmaisuun nojaava kerronta luo koskettavan näkökulman viime vuosisadan tunnetuimpaan merionnettomuuteen, joka kiinnostaa sukupolvesta toiseen.
Huhtikuussa 1912 RMS Titanicin epäonniselle ensilähdölle Britanniasta Amerikkaan päätyi mukaan yli 60 eri puolilta Suomea tullutta matkustajaa – heidän joukossaan myös kokonaisia perheitä. Ihmisten mielissä siinsivät unelmat paremmasta elämästä. Joidenkin haaveet toteutuivat, mutta monilla matka päättyi hyisen Atlantin vesiin kirkkaan tähtitaivaan alla.
Merenkulun katastrofina ja valtavana inhimillisenä tragediana tunnettu Titanic on saanut aikojen saatossa lukemattomia kerronnan muotoja. Ylimpien matkustajaluokkien yltäkylläinen ylellisyys kimaltavine kattokruunuineen, tai laivanrakennusinsinöörien pettämättömiksi luullut laskelmat Titanicin uppoamattomuudesta ovat populaarikulttuurissa yleisimmin toisteluja näkökulmia.
Forum Marinumin näyttely keskittyy laivalla matkustaneisiin suomalaisiin. Huomion saavat heidän ihmisläheiset henkilötarinansa alkaen matkan suunnittelusta ja tulevaisuuden toiveikkaista odotuksista. Joidenkin kohdalla elämä jatkui, mutta murheellisilta kohtaloilta ei voitu välttyä.
Matkustamisen taustalla vaikuttanut siirtolaisuusliike ja muut 1900-luvun alun yhteiskunnalliset ilmiöt auttavat ymmärtämään tuon ajan ihmisten kokemuksia. Juuri ihmisnäkökulman korostaminen tekee aiheesta omalla tavallaan ajattoman. Vielä 111 vuotta onnettomuuden jälkeen nykyajassa voi nähdä tiettyjä yhtäläisyyksiä parempaa elämää etsivien ihmisten globaaleissa muuttoliikkeissä. Nykyinen tasa-arvokäsityksemme on jotain aivan muuta kuin Titanicin aikaan, mutta laivalla vallinneen tiukan luokkajaon kaikuja voi halutessaan pohdiskella osana aikamme polarisaatiokeskusteluja.
Näyttelyn sisällöntuotannossa suuren roolin muodostavat Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen opiskelijoiden kirjoittamat tekstit. Niissä eläydytään siihen mitä Titanicilla matkustaneet suomalaiset ovat mahdollisesti ajatelleet, ja miten he ovat siirtolaiseksi lähtemisen kokeneet. Nämä lyhyiden kuunnelmien muotoon valjastetut tarinat ovat ammattinäyttelijöiden – Akseli Kouki, Kirsi Tarvainen, Alexandra Oupornikova ja Mikko Kouki – tulkitsemia.
Kuunnelmien lisäksi näyttely tarjoaa tutkittua tietoa siirtolaisen matkan vaiheista ja suomalaisia kuljettaneista aluksista. Historiallisen aineiston osalta yhteistyötä on tehty muun muassa Siirtolaisuusinstituutin kanssa. Tunteikkaan äänimaailman kuunteleminen osana museonäyttelyn muita tilallisia elementtejä luovat kokonaisuutena moniaistillisen museoelämyksen.
Näyttelyn avautumista juhlistetaan viikonloppuna 21.–22. tammikuuta tarjoamalla yleisölle 15 minuutin alustuksia oppaan johdolla. Museon pääsylippuun sisältyvä johdantohetki järjestetään sekä lauantaina että sunnuntaina kello 11 ja 13.
Titanicin suomalaiset – kuunnelmia siirtolaisten matkalta on esillä Forum Marinumin Kruununmakasiini-rakennuksessa 19.1.2023–7.1.2024.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)