Ensimmäistä pelitietokonetta ostettaessa ei tarvitse tavoitella kuuta taivaalta
Vaikka iso osa videopelaamisesta onkin nykyään mobiilipelaamista, myös perinteinen tietokonepelaaminen on suosittua. Monella nuorella pelaamiseen liittyy myös tulevaisuuden haaveita. Jos nuori haluaa aloittaa pelaamisen tietokoneella, mitä on syytä ottaa huomioon pelikoneen hankinnassa?
– Ensimmäinen askel on keskustella nuoren kanssa etukäteen, mitä pelataan ja minkälaisia tarpeita koneeseen liittyy. Sen jälkeen myyjienkin on helpompi haarukoida, mitä koneelta vaaditaan, vinkkaa Jimm’s PC-Storen toimitusjohtaja Veli Nietula.
Yleensä nuoren pelaamishalun sytyttää jokin tietty peli. Helposti nuorella on luonnollinen halu saada järeää rautaa. Nietulan mukaan ei kuitenkaan kannata lähteä hakemaan kuuta taivaalta, kun ollaan hankkimassa ensimmäistä pelikonetta.
– Yleensä kannattaa lähteä hintahaitarin halvemmasta päästä liikkeelle, jotta peliharrastus saadaan käyntiin. Nykyään halvemmatkin pelikoneet jaksavat kyllä pyörittää suosituimpia pelejä, jotta nuori pääsee alkuun pelaamisessa.
Viime vuosina myös pelitubettamisesta on tullut monelle nuorelle tärkeä osa pelaamista. Pelikoneen hankinnan kannalta ei kuitenkaan ole kovin suurta merkitystä sillä, aikooko pelaamistaan kuvata vai pelkästään pelata.
– Striimaamisen ja tubettamisen tulo harrastukseksi muiden joukkoon näkyy myös meidän asiakaskunnassamme. Pieniä eroja konehankinnassa voi olla riippuen siitä, onko tarkoitus tubettaa vai ei, mutta aika lailla samanlainen se kone kuitenkin on. Tubettamisen aloittamiseen liittyy sitten muita hankintoja, kamera tai mikrofoni esimerkiksi, Nietula toteaa.
Monella nykyvanhemmalla on jonkinlaista kokemusta pelaamisesta omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Nietulan mukaan monet 1990-luvulta tutut lainalaisuudet pätevät edelleen, joten nykyvanhemman ei tarvitse pelätä, vaikka omista aktiivisista peliajoista olisikin tovi tai kaksi vierähtänyt.
– Monet pelikoneen lainalaisuudet ovat samoja kuin 90-luvulla. Prosessorin teho, näytönohjaimen teho ja muistin määrä ovat tärkeitä edelleen koneen suorituskyvyn kannalta. Jos vanhemmalla on jonkinlainen perusymmärrys asiasta, hyvin nopeasti itsensä pystyy päivittämään tähän päivään.
Hintahaitaria pelikoneissa tunnetusti on. Järeämpi rauta voi maksaa yli 4 000 euroa. Jimm’s PC-Storen halvimmat pelikoneet, joilla pääsee jo pelaamiseen kiinni, ovat noin tuhannen euron hintaisia.
– Tehokkaammat komponentit tuovat lisää silmäkarkkia, kun graafiset ominaisuudet paranevat ja pelaaminen yleisesti on hiukan jouhevampaa, Nietula toteaa.
Pelikoneiden elinkaari on 90-luvulta lähtien ollut kolmisen vuotta.
– Sykliksi on vakiintunut se pari–kolme vuotta. Sen jälkeen aika usein hiukan päivitetään konetta, millä saadaan lisää elinvuosia. Koko konetta ei siis tarvitse lähteä uusimaan kerralla. Monelle päivittäminen tarkoittaa tehokkaamman prosessorin tai näytönohjaimen hankkimista. Helppoon päivitettävyyteen kannattaa siis kiinnittää huomiota konetta hankittaessa, Nietula sanoo.
Ilkka Lappi