Lähisuhdeväkivallasta kysyminen otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla
Raisiossa ja Ruskolla on kiinnitetty huomiota lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.
Asian voi ottaa puheeksi ammattilaisen kanssa kaikissa kaupungin toiminnoissa kuten terveyskeskuskäynnillä, neuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, varhaiskasvatuksessa, koulussa tai nuorisotyöntekijöiden kanssa. Myös sosiaalitoimeen voi olla yhteydessä. Sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen voi ottaa lähisuhdeväkivallan puheeksi tavallisella vastaanottokäynnillä.
Tarkoituksena on, että voi kertoa kokemastaan väkivallasta ilman häpeän tunnetta.
‒ Tavoitteena on madaltaa kynnystä puhua ja puuttua lähisuhdeväkivaltaan ikään ja sukupuoleen katsomatta. Lähisuhdeväkivallasta kysyminen onkin otettu moniin tilanteisiin rutiiniksi. Kaupungin henkilökuntaa on koulutettu lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen. Syksyn aikana koulutuksiin on osallistunut noin sata henkilöä, kertoo Raision kaupungin perhekeskuksen johtaja Hannele Elo-Kuru.
Matalan kynnyksen yhteydenottokeinoja ovat muun muassa sosiaalipäivystys ja kaupungin verkkosivuilta löytyvä lapsiperheille tarkoitettu Pyydä apua -nappi.
Suomalaiset henkirikokset tehdään usein kotona ja perhepiirissä. Sekä miehet että naiset voivat syyllistyä väkivaltaisiin tekoihin tai harjoittaa henkistä väkivaltaa.
Fyysinen väkivalta on tönimistä, lyömistä, potkimista, tukistamista, pään hakkaamista, raapimista tai repimistä. Henkinen väkivalta on alistamista, arvostelua, nimittelyä, haukkumista, halveksuntaa, kontrollointia, sosiaalisen kanssakäymisen rajoittamista tai eristämistä.
Seksuaaliseen väkivaltaan luetaan raiskaus, raiskauksen yritys, seksuaaliseen kanssakäymiseen painostaminen tai seksiin pakottaminen, seksuaalisella väkivallalla uhkailu tai ehkäisyväkivalta.
Taloudellinen väkivalta on itsenäisen rahankäytön estämistä, taloudelliseen päätöksentekoon osallistumisen estämistä, taloudellista hyväksikäyttöä sekä työnteon rajoittamista ja häiriköintiä.
Kaltoinkohtelu tai laiminlyönti on vaille hoitoa ja huolenpitoa jättämistä tai toisen ihmisen vahingoittaminen lääkkeillä.
Kulttuurinen ja uskonnollinen väkivalta on uskonnolliseen vakaumukseen pakottamista tai väkivallalla uhkaamista vedoten uskontoon.
Digitaalista väkivaltaa on se, että toista ihmistä loukataan, kontrolloidaan, tarkkaillaan tai vahingoitetaan tieto- ja viestintäteknologian välityksellä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)