Valotapahtuma yhdistelmä kansainvälistä ja kotimaista taidetta
Valon polku -valotapahtuma tuo Aurajokivarteen useita näyttäviä valoteoksia 3.–6. joulukuuta. Teosten takaa löytyy joukko nimekkäitä kansainvälisiä ja kotimaisia taiteilijoita. Lisäksi nelipäiväisen tapahtuman ohjelmassa on runsaasti yleisön keskuudessa koettavaa esittävää taidetta, mikä tekee Turun tapahtumasta poikkeuksellisen kokonaisvaltaisen elämyksen.
Tämän vuoden Valon polku -tapahtuman teemana on vesi ja merellisyys. Teema näky sekä valoteosten aiheissa että sijainnissa. Teokset sijoittuvat pääosin Auransillan ja Turun linnan väliselle alueelle molemmin puolin jokea.
Valon polun pääteoksena voidaan pitää englantilaisen James ”Jig” Cochranen sadasta suuresta valoliljasta muodostuvaa teosta Flower forest.
– Kukista suurin osa sijoittuu rantaan joen molemmin puolin, jolloin Aurajoesta saadaan heijastusten avulla kukille pitkiä näkymiä. Sijoittelun ansiosta teoksesta tulee kuin yksi iso fuusioteos, tapahtuman tuotantotiimiin kuuluva valotaiteilija Kari Kola.
Lukuisten ulkomailla toteutettujen teostensa ansiosta Kola on valotaiteen tunnetuimpia suomalaisnimiä maailmalla. Valon polussa Kolan oma teos Valonnostaja tuo Nuutajärven Lasikylässä valmistettuja lasielementtejä Telakkarannan nosturiin.
– Nosturit hallitseva Aurajokisuun maisemaa. Valoilla ja läpikuultavilla lasielementeillä haluan luoda maksimaalisen kontrastin nosturien nykytilan sekä valoteoksen välille, Kola kertoo.
Valon polun tuottaja Minna Heiniö nostaa tapahtuman kansainvälisistä nimistä esiin myös slovenialaisen Janez Grošeljin ja hollantilaisen Ivo Schoofsin.
– Arkkitehtitaustaiselta Janez Grošeljinilta on nähtävillä teos Wavescope, jonka valoympyrät kuvaavat tilassa eteneviä, ihmissilmälle näkymättömiä valoaaltoja. Tiedettä ja taidetta yhdistää myös optiikan professori Ivo Schoofsin Carbon Arc, jonka massiivinen kaarilamppu saa energiansa hiilisauvoista, Heiniö kertoo
Paikallisista taiteilijoista Antti Kulmala luo Dimension X -teoksellaan Wäinö Aaltosen museon ympäristöstä futuristisen vedenalaisen maailman. Kulmala on Niko Tiaisen kanssa suunnitellut myös paikkasidonnaisen Sigyn-teoksen, jossa reaaliaikainen Aurajoen äänimaisema muokkaa teoksen visuaalisuutta.
Paikalliset taiteilijat ovat tähtinä Valon polun oheisohjelmassa, joka on tärkeä osa tapahtumakokonaisuutta. Useimmat valotapahtumat keskittyvät joko täysin tai lähes täysin valoteoksiin, mutta Turussa lähelle ihmistä tuotavalla esiintyvällä taiteella sekä uutta tekniikkaa hyödyntävällä osallistavalla taiteella on merkittävä rooli.
Osallistavaa digitaalista taidetta edustavat Know Your Hoodsin ja Jokojon Valosuunnistus sekä Turun museokeskuksen ja CTRL Realityn Linnanpuisto 1827.
– Lisättyä todellisuutta hyödyntävän Linnanpuisto 1827 -teoksen kautta pääsee näkemään, millainen oli Turun Linnanpuisto kaksisataa vuotta sitten ja millaista elämää siellä tuolloin elettiin. Tarina-sovellus opastaa käyttäjän puistokävelylle ja AR-kohtaukset aktivoituvat käyttäjän sijainnin perusteella, kertoo Kulttuurin kärkihankkeen hankejohtaja Irina Niemimäki.
Ihan todellisessa, mutta niin ikään jännittävästi mielikuvitusta ruokkivassa maailmassa, Valon polulla pääsee kohtaamaan esimerkiksi jättimäisen Beluga-valaan, Illusia-teoksen valoliljoja tai haitarimusiikin säestyksellä avaruuteen johdattavat Valomatkaajat.
Tanssia voi kokeilla itse Valoa ja varjoja -jameissa, tai vaihtoehtoisesti voi ihastella Kalapiirin tiedon tanssivia vaelluskaloja sekä Tanssivan joulukalenterin luukuista putkahtavia teoksia. Tanssien yleisöä lähestyy myös tässä monien murheiden varjostamassa ajassa lohdullinen Surujenkerääjä, joka keräilee ihmisten suruja ympäriltään ja antaa niiden haihtua taivaan tuuliin.
Valon polun teokset ja ohjelmatiedot ovat sivuilla www.turku.fi/valonpolku.
Tapahtumaan odotetaan runsaasti kävijöitä. Liikenneruuhkien helpottamiseksi kävijöitä suositellaan tulemaan oman auton sijasta muulla tavoin. Valon polun teoksiin voi tutustua useana päivänä ja missä järjestyksessä tahansa. Teospaikat ovat avoimia eri suuntiin, mikä vähentää väkipainetta yksittäisissä kohteissa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)