Juuresmartta Riitta Laatu kertoo, kuinka vegeä laitetaan vaivattomasti
Syksyn saapuessa ruokablogit ja aikakauslehdet täyttyvät herkullisista satokausiresepteistä. Patojen kansien alla höyryävät nyt marraskuussa sesongin mukaisesti ainakin erilaiset kaalit, kurpitsat, maa-artisokka ja nauris. Kauniilta kasviskuvastolta on mahdotonta välttyä.
Lisäksi myös terveydestämme välittävät tahot viestivät, että suomalaisten tulisi lisätä kasvisten ja juuresten syöntiään. Oikein mainiota olisi vielä, jos onnistuisi suosimaan lähituotantoa.
Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Vaikka sesonkiruoasta puhuminen ja kasvissyönti on pitkään ollut trendikästä, moni kokee suositusten mukaisen kasvisten ja juuresten lisäämisen ruokalautaselleen hankalana.
Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Riitta Laatu uskoo, että kyse on ennen kaikkea asenteista.
– Ruoanlaitto ei loppujen lopuksi ole vaikeaa, hän kommentoi.
– Internet pursuaa toinen toistaan herkullisempia ohjeita.
Laatu kannustaa kokeilemaan uusia reseptejä, vaikka toteaakin sen vaativan ripauksen rohkeutta. Hän painottaa kuitenkin kokeilujen tuovan mukanaan maistuvan aterian ohella onnistumisen kokemuksia.
Laatu antaa myös omat vinkkinsä siihen, kuinka meistä jokainen voi lisätä kasvisten ja juuresten määrää omassa ruokavaliossaan mahdollisimman vaivattomasti ja toki myös edullisesti. Laatu vinkkaa, että esimerkiksi jauhelihakastikkeen tai lasagneen sekaan voi raastaa porkkanaa tai kesäkurpitsaa.
Vastaavasti perinteiseen makkarakeittoon voi lisätä enemmän juureksia kuin mihin omassa arkiohjeessaan on tottunut.
Television ääressä nautittavaksi iltanaposteluksi sopivat juurekset dippikastikkeen kera – tämä on helppo tapa korvata esimerkiksi sipsit. Laatu huomauttaa lisäksi, että juurekset ovat paitsi verrattain edullisia, myös ravitsemuksellisesti hyviä: esimerkiksi kukka- ja parsakaalissa on enemmän c-vitamiinia kuin appelsiinissa. Tässä tapauksessa lähituotannon suosimisella on siis verrattomia seurauksia niin kukkarolle, terveydelle kuin maapallollekin.
Riitta Laatu kehottaa nykyisessä maailmantilanteessa muutenkin ostamaan lähellä tuotettua kotimaista ruokaa. Esimerkiksi kaupassa kannattaa pyrkiä valitsemaan ensisijaisesti tuottajien omaa tuotantoa. Kauppaketjujen brändätyistä tuotteista kun tuottaja saattaa saada vähemmän korvausta.
Jos sattuu olemaan tien päällä, Laatu rohkaisee poikkeamaan tilojen omissa myymälöissä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa ostaa tuottajilta näiden tuotteita suoraan.
Laatu kehottaa lähestymään kasvisten syömistä positiivisen asenteen kautta.
– Sitä kykenee loppujen lopuksi todella helposti lisäämään oman ruokavalionsa terveellisyyttä.
Merja Marjamäki