Turunseudun Kenttäurheilijat syntyi tarpeesta
Muutama vuosi sitten Janne Keränen huomasi, että tilausta uuden yleisurheiluseuran perustamiseen alkoi syntyä. Muutama parayleisurheilija oli ottanut häneen yhteyttä.
– Otin yhteyttä seuroihin ja selvitin seurojen mahdollisuuksia ottaa paraurheilijoita seuroihin tai perustaa omia valmennusryhmiä parayleisurheilijoille. Se ei kuitenkaan osoittautunut mahdolliseksi, joten ajattelin sitten perustaa oman seuran. Voisi siis sanoa, että Turunseudun Kenttäurheilijat syntyi tarpeeseen, tiivistää Keränen.
Nyt seura, Turunseudun Kenttäurheilijat, on toiminut runsaat neljä vuotta. Sana on kiirinyt ja seuran väreissä urheilee nykyään jo kymmeniä urheilijoita. Paraurheilijoiden määrä on kasvanut kolmesta noin 30:een. Kun vammattomat urheilijat laskee mukaan, Turunseudun Kenttäurheilijoissa liikkuu noin 80 eri tasoista urheilijaa.
– Meillä on ollut se filosofia, että kuka tahansa on tervetullut. Nykyään meillä on niin paraurheilijoita kuin vammattomiakin urheilijoita. Lisäksi meillä lapsille yleisurheilukoulu ja myös aikuisharrastajille oma ryhmä, Keränen kertoo.
Turunseudun Kenttäurheiljoissa osa ryhmistä on integroituja eli paraurheilijat harjoittelevat yhdessä vammattomien urheilijoiden kanssa. Vammattomat urheilijat myös ohjaavat paraurheilijoita, mikä antaa eväitä myös vammattomien urheilijoiden omaan tekemiseen.
– Kun opastaa harjoituksissa toista, sanallistaessa asioita, joutuu itsekin miettimään suoritusta syvällisemmin suoritusta, mikä auttaa paremmin ymmärtämään omaakin suorittamista, Keränen sanoo.
Keränen vakuuttaa, että Turunseudun Kenttäurheilijoiden kautta on mahdollisuudet kivuta myös kansainväliselle huipulle, jos urheilijalla siihen edellytyksiä on. Katetta puheille antaa muun muassa Keräsen monta vuotta jatkunut valmennussuhde Eetu Kuisman kanssa. T37-luokassa kilpailevan Kuisman tähtäimessä ovat vuoden 2024 paralympialaiset Pariisissa.
– Kuisman lisäksi meillä on potentiaalinen urheilija. Parhaassa tapauksessa voidaan saavuttaa tilanne, että meiltä olisi jopa kaksi tai kolme urheilijaa lähdössä Pariisiin, Keränen toteaa.
Suomessa on muutamia kansainvälisen tason huippuja paraurheilun puolella. Kirkkaimpana heistä loistaa luonnollisesti Leo-Pekka Tähti. Porilaisen edesottamukset ratakelauksen puolella ovat poikineet runsaasti huomiota paraurehilulle ja tuoneet muun muassa valinnan Vuoden urheilijaksi 2017.
Paraurheiluun keskittyneitä seuroja ei kuitenkaan ole Suomeen syntynyt. Turunseudun Kenttäurheilijoiden esimerkki kuitenkin osoittaa, että tilausta voisi hyvinkin olla. Niin uskoo myös Keränen.
– Olen varma, että paraurheilijoita tulisi seuraan, jos sellaisen perustaisi. Se vaatii vain viitseliäisyyttä ja hieman uskallusta. Ehdottomasti olisin valmis auttamaan, jos joku sellaisen jonnekin haluaisi perustaa, Keränen toteaa.
Ilkka Lappi