Erikoissairaanhoidossa huomattava nousu nuorten psykiatrisissa diagnooseissa
Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus ja tutkimuksen lippulaiva INVEST järjestävät tiistaina 29. marraskuuta kello 12.15–16 Suomen kansallismuseon auditoriossa Helsingissä
seminaarin Lasten ja nuorten mielenterveys koronapandemian aikana – mitä on opittu ja mitä seuraavaksi? Seminaarin aiheena on lasten ja nuorten mielenterveysoireiden ja psykiatristen palveluiden käytön muutokset koronapandemian aikana.
Seminaarin järjestäjä, nuorisopsykiatri ja apulaisprofessori David Gyllenberg Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta kertoo, että koronapandemian alussa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden käyttö väheni, vaikka masennus- ja ahdistusoireilu pahentui nuorten keskuudessa.
– Myöhemmässä vaiheessa erikoissairaanhoidossa oli nähtävissä huomattava nousu nuorten psykiatrisissa diagnooseissa, Gyllenberg sanoo.
– Uusilla hyvinvointialueilla lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita ja palvelujärjestelmää tulisi kehittää niin, että pystytään ajoissa tarjoamaan tehokasta hoitoa sekä lievempään että vakavampaan mielenterveysoireiluun, hän lisää.
Seminaarissa apulaisprofessori Gyllenberg sekä professori Andre Sourander ja erikoistutkija Kaisa Mishina esittelevät lisää tuoreita tutkimustuloksia aiheeseen liittyen.
Aihetta käsitellään seminaarissa myös pandemian aikaisen päätöksenteon näkökulmasta. Sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki avaa, minkä tiedon pohjalta pandemia-ajan toimia toteutettiin. THL:n tutkimuspäällikkö, dosentti Liina-Kaisa Tynkkynen kertoo koronapandemian hallinnasta suomalaisessa sotejärjestelmässä ja mitä voimme siitä oppia.
Seminaarissa kansainvälisen näkökulman koronapandemian vaikutuksista lasten ja nuorten mielenterveyteen tarjoaa professori Stephan Collishaw Cardiffin yliopistosta, jossa hän työskentelee nuorten mielenterveyteen erikoistuneessa keskuksessa.
Seminaari huipentuu paneelikeskusteluun, jossa pohditaan, miten ja millaisella päätöksenteolla palvelujärjestelmää tulisi tulevalla hallituskaudella kehittää ja miten kriisiajan oppeja voidaan hyödyntää tulevilla hyvinvointialueilla.
Paneelissa keskustelevat Suomen Lukiolaisten Liiton varapuheenjohtaja Vilhelm Vähäsilta, palvelualuejohtaja Mari Ahlström Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta, professori Andre Sourander Turun yliopistosta, ylilääkäri Outi Linnaranta THL:ltä sekä kansanedustaja Sofia Virta (vihr.), joka toimii eduskunnan mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan jäsenenä.
Seminaari on suomenkielinen ja se on suunnattu päättäjille, lasten ja nuorten parissa työskenteleville sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Seminaaria voi seurata myös etäyhteyden kautta. Median edustajat ovat tervetulleita osallistumaan tilaisuuteen. Toimittajilta ei odoteta ilmoittautumista tapahtumaan.
Seminaarin ohjelma ja lisätietoa seminaarista on osoitteessa https://invest.utu.fi/events/seminaari-lasten-ja-nuorten-mielenterveys-koronapandemian-aikana-mita-on-opittu-ja-mita-seuraavaksi/.
INVEST on Turun yliopiston ja THL:n yhteinen tutkimuskeskus sekä Suomen Akatemian tutkimuksen lippulaiva. Tavoitteemme on tarjota Suomelle ja muille yhteiskunnille nykyistä tasa-arvoisempi sekä taloudellisesti, väestöllisesti ja sosiaalisesti kestävämpi hyvinvointivaltiomalli.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)