Barokin labyrinteissä -festivaalille uusi taiteellinen johtaja

Mats Lillhannus. Mats Lillhannus.

Barokin labyrinteissä on lähes 20-vuotias vanhan musiikin festivaali, jonka konsertteja kuullaan vuosittain pääasiassa Paraisilla. Festivaalin taiteellisena johtajana on vuodesta 2018 lähtien toiminut viulisti, vanhan musiikin taitaja Anna Rainio. Viidennen festivaalivuotensa päätteeksi hän siirtää tehtävänsä eteenpäin turkulaistenori Mats Lillhannukselle.

Turussa asuva laulaja, musiikkikirjailija, toimittaja ja äänitysteknikko Mats Lillhannus on Rainion tavoin erikoistunut vanhaan musiikkiin. Hän on perustanut uransa aikana useita yhtyeitä, muun muassa renessanssimusiikkiin keskittyneen Camerata Aboensis -lauluyhtyeen, Key Ensemble -kuoron ja Giardino Novo -lauluyhtyeen. Kutsu Barokin labyrinteissä -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi kuitenkin yllätti Lillhannuksen.

– Olin iloinen, joskin myös hieman yllättynyt, sillä en ole mieltänyt itseäni erityisesti barokin tuntijaksi. Varhainen musiikki on toki keskeisesti mukana työssäni, mutta enimmäkseen vielä vanhempana, renessanssin ja keskiajan musiikin muodossa. Pohdittuani asiaa jonkin aikaa päätin silti tarttua haasteeseen ennen kaikkea siksi, että olen luonteeltani kovin utelias ja tämä tehtävä tarjoaa runsaasti tilaisuuksia oppia uutta, kokeilla ja jakaa kokemuksia.

Vahdinvaihtovuosi on Barokin labyrinteissä -festivaalille muutoinkin erityinen: koronarajoitukset siirsivät konsertteja vuodesta 2020 alkaen useaan otteeseen useisiin erilaisiin ajankohtiin, ja marraskuussa päästään viettämään ensimmäistä perinteistä festivaalia pitkään aikaan.

– Kahden haastavan ja poikkeuksellisen pandemiavuoden jälkeen pääsemme järjestämään konsertit jälleen tiiviinä festivaalina. Vaikka maailma on yhä keskellä sekasortoa ja epävarmuutta, saamme pysähtyä hetkeksi nauttimaan elävästä, läpi vuosisatojen säilyneestä musiikista. On kiehtovaa pohtia, missä kaikissa tilanteissa esimerkiksi J.S. Bachin musiikki on kolmen vuosisadan aikana soinut tuoden kuulijoille iloa, riemua ja lohdutusta, Rainio kuvaa tilannetta.

Paraislaislähtöinen Rainio on aktiivinen kamarimuusikko, tekee sooloprojekteja ja soittaa barokkiviulua muun muassa Helsingin barokkiorkesterissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa sekä Ensemble Nylandiassa. Hän vierailee säännöllisesti myös norjalaisen Orkester Nordin riveissä. Erityinen sydämen asia Rainiolle on pedagogina toimiminen, ja hän hoitaa päivätyökseen viulunsoiton lehtorin virkaa Lapin musiikki- ja tanssiopistossa. Rovaniemeltä on matkaa Paraisille, mikä tekee eteenpäin siirtymisestä varsin luonnollista.

Rainio suhtautuu luottavaisesti tapahtuman tulevaisuuteen.

– Toivon festivaalin tulevaisuudelle kaikkea hyvää ja paljon uusia raikkaita tuulia. Uskon, että Matsin luotsauksessa sillä on edellytyksiä kehittyä ja rikastuttaa edelleen paraislaista kulttuuri- ja musiikkielämää monipuolisesti.

Lillhannuksella on jo ajatuksia ja ideoita tulevan vuoteen.

– Barokin labyrinteissä on jo vakiintunut ja tärkeä festivaali Suomen varhaisen musiikin kentällä. Sen ilmapiiriä ja perinteitä on arvokasta vaalia. Olen iloinen myös siitä, että lapsille musisointi on ollut selvästi tärkeä osa festivaalin toimintaa. Tulevaisuudessa haluaisin tutkia sitä, miten festivaalin ohjelmistoa voisi varovasti laajentaa sekä varhaisempaan että myöhäisempään suuntaan. Minua on aina kiehtonut erityisesti suurten tyylikausien väliset murrosvaiheet, kun vanhat perinteet elävät rinnakkain uusien innovaatioiden kanssa ja kokeiluja tehdään moniin eri suuntiin. Tällaista nähdään sekä barokkikauden alussa että lopussa, ja näitä kokeiluja olisi hauskaa tutkia festivaalin puitteissa, barokin ydinohjelmiston rinnalla.

Rainion Barokin labyrinteissä -festivaalivuosiin on mahtunut paljon lastenkonserteista suurteosten esittämiseen.

– Olemme tehneet paljon hienoja isompia ja pienempiä juttuja, joista päällimmäisinä nousevat mieleen pohjoismaisen Orkester Nordin tuominen ensimmäiselle Suomen-vierailulle ja Aapo Häkkisen johtama Parbarock Ensemblen Händel-konsertti. Suosikkia on kuitenkin vaikea valita. Kaikki konsertit ja kaikki vieraat ovat tuntuneet todella merkityksellisiltä.

Vuoden 2022 Barokin labyrinteissä -festivaalilla kuullaan paljon J.S. Bachia. Festivaaliviikonlopun kohokohtia ovat Jouluoratorio-konsertit, jotka kuullaan Paraisten kirkossa lauantaina 26. marraskuuta ja Liedon kirkossa sunnuntaina 27. marraskuuta. Rainio on odottanut konsertteja pitkään.

– Lapsuudestani lähtien suuria juhlapyhiä ovat aina värittäneet isot kirkkomusiikkiteokset, oratoriot ja passiot. Oman soittotaidon kehittyessä sain siirtyä kuulijan paikalta osaksi orkesteria. Edelleen nämä suurteokset ovat itselleni juhlahetkiä ja siksi olenkin äärettömän iloinen, että osana vuoden 2022 Barokin labyrinttejä Jouluoratorio saadaan kuulla peräti kahdesti. Olen suunnitellut tätä kokonaisuutta pitkään, ja Jouluoratorio-konsertit ehdottomasti huipentavat kauteni tämän festivaalin taiteellisena johtajana. Tähän on hyvä lopettaa.

Molemmat taiteelliset johtajat, nykyinen ja tuleva, nähdään lavalla Jouluoratorio-konserteissa, viulisti Rainio osana konsertteja varten koottua Parbarock Ensemblea ja Lillhannus yhtenä laulusolisteista.

– Bachin Jouluoratorio on ollut kiinteä osa joulunviettoani jo vuosikymmenien ajan joko laulettuna tai kuunneltuna, ja palaan teoksen pariin aina suurella ilolla. Joulutunnelma saapuu takuuvarmasti jo ensimmäisen osan patarumpulyöntien myötä, Lillhannus luonnehtii.

Barokin labyrinteissä -konsertit 2022:

Pe 25.11. klo 19 Musiikkiopisto Arkipelag

Kreivi Pietari Brahe ja hänen luuttunsa

Mikko Ikäheimo, luuttu

La 26.11. klo 18.15 Paraisten kirkko

Su 27.11. klo 18 Liedon kirkko

J.S. Bach: Jouluoratorio, kantaatit I-III

Elina Rantamäki, sopraano

David Hackston, altto

Mats Lillhannus, tenori

Jussi Merikanto, basso

Parbarock Ensemble

Musica Vocale -kuoro

Tomi Satomaa, musiikinjohto

Su 27.11. klo 15 Paraisten siunauskappeli

J.S. Bach Einmal anders

Baccano-yhtye

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Täyttä asiaa: Avokeittiö luo turvallisuutta

Kirjoittaja pitää hyvänä sitä, että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytä.

Aamusissa oli juttu avokeittiöistä, jotka herättävät sekä ihastusta että vihastusta. Olen 75-vuotias ja jo hajamielinen. Pidän hyvänä sitä että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytäni. Siten en voi unohtaa ruokakattilaa liedelle, kun olen samassa tilassa.

Kansanedustaja Sofia Virran Linnan juhlien puku kunnioittaa varsinaissuomalaista yrittäjyyttä Ukrainaa unohtamatta

Kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) suosii Linnan juhlissa varsinaissuomalaisten yrittäjien luomuksia niin puvussa ja asusteissa kuin meikissä ja hiuksissa, kynsitaidetta myöten. Virta saapuu itsenäisyyspäivän vastaanotolle kumppaninsa Atte Ailion kanssa. Parille Linnan juhlat ovat ensimmäinen isompi julkinen esiintyminen yhdessä.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Mysterium Nativitatis -konsertissa

Marianne Maans ja Sofia Lindroos.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Mysterium Nativitatis -konsertissa 8. joulukuuta kello 19 Maarian kirkossa ja 9. joulukuuta kello 19 Nauvon kirkossa.

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan Kelan tiedoissa olevalle tilinumerolle

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan 23. joulukuuta. Maksu maksetaan Kelan tiedossa olevalle tilinumerolle. Mahdollinen uusi tilinumero täytyy ilmoittaa Kelaan viimeistään 9. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän illan päätteeksi kajahtaa Finlandia

Tuomiokirkossa voi kuunnella Finlandiaa.

Itsenäisyyspäivänä kirkoissa vietetään jumalanpalveluksia. Pyhän Katariinan kirkon pihapiirissä järjestetään jo perinteeksi muodostunut joulutori. Tuomiokirkkoon voi tulla kuuntelemaan Finlandian kello 21.

Kupittaan kärjen hankekumppaniksi YIT-vetoinen Terävin kärki

Turun kaupunginhallitus valitsi maanantaina Kupittaan kärjen hankekumppaniksi Terävin kärki -nimisen yhteistyöryhmän. Ryhmän muodostavat YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy.

Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro Turun kaupungin tutkimusjohtajaksi

Timo Aro.

Aluekehityksen asiantuntijasta Timo Arosta tulee Turun kaupungin tutkimusjohtaja. Aro aloittaa työssä maaliskuun alussa 2023. Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen päätti rekrytoinnista maanantaina.

Raportti: Nykyisten sähköpotkulautojen käyttöikä viisi kertaa aikaisempia malleja pidempi

Yhdysvaltalainen, urbaaniin liikenteeseen erikoistunut konsulttiyhtiö Brightside on laatinut mallin yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen käyttöiän laskemiseksi. Yhtiö on julkaissut lisäksi raportin nykyisin käytössä olevien sähköpotkulautojen käyttöiästä, jossa hyödynnetään Voi Technologyn eurooppalaista dataa. Raportin mukaan Voin sähköpotkulaudan arvioitu käyttöikä rungon osalta on 4,6 vuotta ja akun osalta 3,7 vuotta.

Tuhoutuneen liikerakennuksen tilalle Nosturinkadulle tulossa K-ryhmän supermarket

Aloitteentekijän Schauman Arkkitehdit Oy:ltä tilaama alustava viitesuunnitelma.

​Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma: Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Sataman kaupunginosan korttelin 14 tontille 2. Työnimeltään kaavanmuutos on Nosturinkatu 2. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Sofia Korte .

Lannan parempi kierto ja maksuttoman kipsikäsittelyn laajempi hyödyntäminen olennaista Saaristomeren tilan parantamisessa

Saaristomeren tila on heikentynyt huolestuttavasti viimeisten vuosikymmenten ajan. Suurin ongelma on ihmistoiminnan aiheuttama rehevöityminen, joka on seurausta mereen tulevista liian suurista fosforin ja typen määristä. Meren ravinnekuormitus moninkertaistui viime vuosisadalla, kun kasvaneiden kaupunkien sekä teollisuuden jätevesiä on johdettu mereen ja kemiallisia lannoitteita on otettu käyttöön maataloudessa.

Väestökehitys palautunut lähes koronapandemiaa edeltäneelle tasolle Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen väestökehitys on palannut kuluvan vuoden aikana lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa. Suurin muutos väestökehityksessä on Turun palaaminen maakunnan väestökasvun selväksi veturiksi. Turun väestönkehitys nousi kuluvan syksyn aikana vuositasolla yli 2 000 asukaan kasvuun, millä tasolla se on aiemmin ollut vuonna 2018. Sen sijaan korona-aikana nopeasti kasvaneissa Turun kehyskunnissa väestönkasvu on hidastunut.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa – uusiutuvaa tuulivoimaa pian jo yli 30 prosenttia sähkön tuotannosta

Turku Energian tuulivoimatuotanto kasvaa 87,5 gigawattitunnilla vuodessa Suomen Hyötytuuli Oy:n Siikajoen tuulipuistohankkeen myötä. Pohjois-Pohjanmaalle rakennettava Siikajoen tuulipuisto tulee olemaan yrityksen toistaiseksi suurin tuulipuisto sekä Turku Energian mittavin tuulivoimainvestointi tähän mennessä.

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

Itsenäisyyspäivää vietetään epävakaisessa ja vaihtelevassa säässä

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on suuressa osassa maata epävakainen.

Ravintoverkon huipulla olevien lajien ympäristömyrkkykuorma kertoo Suomen rannikon meriekosysteemin tilasta

Riikka K. Vainio.

Ympäristömyrkkyjen kertyminen ravintoverkon huipulla oleviin lintulajeihin paljastaa, että Itämeren eliöstössä vuosikymmeniä esiintyneiden pysyvien yhdisteiden lisäksi Suomen rannikolla esiintyy myös joitain uusia ympäristömyrkkyjä, joiden käyttäytymistä ravintoverkossa ei tunneta hyvin.

Miten Turun kaupunki on varautunut talven kiertäviin sähkökatkoihin?

Turun kaupunki on varautuu talven kiertäviin sähkökatkoihin. Sähkökatkoja ennakoidaan tulevan pakkaskaudella, todennäköisesti tammi–helmikuussa.

Joulun aika saapuu Raisioon torstaina

Joulupuuroa on Raisiossa tarjolla noin 500 annosta.

Raision keskustassa avataan joulun aika torstaina 8. joulukuuta kello 14–19. Joulutapahtumaa edeltää normaali toritorstai, joten torilla tapahtuu koko päivän. Tapahtuma noudattaa aika pitkälti aiempia perinteitä, mutta tapahtumalavan paikka on uusi, sillä se on niin sanotun pikkutorin puolella Tasalan Kamarin ja Raision Näkökulman edustalla.

Oppilaat eriarvoisessa asemassa jo kouluun tullessaan

Kansallisista oppimistuloksista sekä käynnissä olevasta oppimisanalytiikan tutkimuksesta ja osaamisen eriytymisen ehkäisystä keskustellaan Turun yliopiston oppimisanalytiikan tutkimusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa maanantaina 12. joulukuuta kello 12 (luentosali XXI, Agora, Turun yliopisto). Tilaisuudessa pääpuhujana on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen .

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.