Aura of Puppets tarjoaa hyvät puitteet ammattimaisille nukketeatteritaiteilijoille

Anna Nekrassova (vas.) on rakentanut itse Kakkiaisen, joka hänellä oli mukana Ronja Ryövärin tyttäressä. Alma Rajalan kädessä on Maiju Tainion rakentama nukke esityksestä Rauhanneuvottelija. Taustalla Pia Kaleniuksen rakentama Varpunen. Anna Nekrassova (vas.) on rakentanut itse Kakkiaisen, joka hänellä oli mukana Ronja Ryövärin tyttäressä. Alma Rajalan kädessä on Maiju Tainion rakentama nukke esityksestä Rauhanneuvottelija. Taustalla Pia Kaleniuksen rakentama Varpunen. Kuva: Marianne Rovio

NukketeatteritaiteilijatAlma Rajala ja Anna Nekrassova ihastuivat kumpikin nukketeatterin monipuolisuuteen ja taianomaisuuteen, jossa elottomien esineiden kautta voidaan luoda hyvin monipuolisia visuaalisia, tarinallisia ja mielikuvituksellisia maailmoja. He tekevät työtään freelancereina, mutta kuuluvat nukketeatteriammattilaisten verkostoon Aura of Puppetsiin.

– Nuket ovat todella filosofisia ja herättävät ideoita, joista voi luoda syvällisiä tulkintoja. Niissä on myös jotain alkukantaista, mikä viehättää minua. Minun taustani on muutenkin teatterissa, mutta löysin nukketeatterista keinon ilmaista asioita, joita muutoin ei pystyisi tuomaan näyttämölle, kuvailee Rajala, joka ohjaa, käsikirjoittaa ja esiintyy sekä on toiminut esimerkiksi myös Huoneiden kirja -esityksen taiteellisena johtajana.

Myös Nekrassova kokee nukketeatterin taipuvan niin moneen, että se luo hänelle äärettömästi vapautta taitelijana.

– Nuket toimivat todella tehokkaasti metaforisella tasolla, joten niiden kautta on mielenkiintoista käsitellä erilaisia aihealueita. Lisäksi nukkejen avulla voi luoda todella mahtavia visuaalisia maailmoja näyttämöllä, kertoo Nekrassova, joka yhdistää työssään varjoja, esineitä, nukkeja, fyysisyyttä, musiikkia ja näyttelijäntyötä.

Turussa kymmenen vuotta sitten perustettu nukketeatteriammattilaisten verkosto Aura of Puppets on erinomainen esimerkki toimivasta taitelijayhteisöstä. Yhdistys tuo alan tekijöitä yhteen koko Suomessa, mutta tarjoaa jäsenistölleen myös työterveyden, palkanmaksun mahdollistavan laskutuspalvelun, auttaa markkinoinnissa ja tuotannollisissa kysymyksissä.

– Yhdistys täyttää todella hyvin niitä aukkoja, joita freelancertaitelijan voi olla yksin haastava ja raskasta toteuttaa, Rajala toteaa.

Yhdistyksen tiloihin Manillassa kuuluvat myös nukkevertas, yhteiset sosiaalitilat, harjoitustila ja varasto.

Aura of Puppets on saanut vuonna 2016 näyttämötaiteen valtionpalkinnon, ja se on nostettu esimerkiksi toimivasta vapaiden taitelijoiden yhteisöstä ja tuotannollisesta verkostosta. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Tanskanen sanoo, että Aura of Puppets voisi toimia yhtenä teatterina, mutta idea on tukea mahdollisimman monia nukketeatteriammattilaisia.

– Meillä on 68 jäsentä, joten meidän ei kannata perustaa yhtä kiinteää teatteria, koska siinä muodossa yhdistys pystyisi työllistämään vain muutaman nukketeatteritaiteilijan kun nyt voimme edesauttaa useamman tekijän työskentelyä, Tanskanen toteaa.

Tanskasen mukaan yhdistyksen lähtöajatus perustuu resurssien ja osaamisen jakamiseen, mikä mahdollistaa kustannustehokkaan toiminnan.

– Meillä on esimerkiksi nukketeatteriagentti, joka myy jäsenten produktioita eteenpäin. Meiltä kysytään myös suoraan paljon esityksiä ja työpajoja tai kursseja, Tanskanen kertoo.

Rajala pohtii, että ilman toimivaa verkostoa freelancereina voisi olla muuten todella haavoittuvassa asemassa isojen organisaatioiden keskellä.

– Yksin toimiessa ei olisi ehkä voimaa neuvotella oikeudenmukaisista palkkioista, mutta yhteisössämme keskustelemme näistäkin asioista, ja olemme osaltamme mukana edunvalvonnassa. Keskustelemme ylipäätään paljon, kehitämme toimintaamme, ja käymme myös taiteellista keskustelua esityksistä. Saamme apua apurahahakemusten tekemisessä, sillä pelkillä lipputuloilla teatterintekijän on mahdoton pysyä hengissä, Rajala toteaa.

Yhteisön myötä tehdään nykynukketeatteria tunnetuksi yhä laajemmalle yleisölle. Marraskuun alussa Turussa jo 13. kerran järjestetty kansainvälinen nukketeatterifestivaali TIP-Fest toimi tällä kertaa kotimaisten esitysten pohjalta, mutta vierailemaan kutsuttiin ulkomaalaisia tuottajia tutustumaan suomalaiseen nukketeatteriin.

– Nukketeatteri on jollain tavalla nyt IN, mikä näkyy nukketeatterillisten elementtien käytöllä myös laitosteattereissa, joten yleisöä ja tilauksia riittää niin isommille kuin pienemmille produktioille. TIP-Festeille kutsuimme kansainvälisiä kutsuvieraita, jotta mahdollisesti saisimme enemmän esityksiä vietyä ulkomaille, kertoo Nekrassova, joka on yksi TIP-Festin kolmesta taiteellisesta johtajasta.

AlmaRajala ja Anna Nekrassova kertovat tekevänsä työtä taiteilijana juuri mieluiten freelancerina, koska se mahdollistaa vapauden tuottaa juuri sellaisia produktioita kuin he itse haluavat.

– Minua ei ehkä edes kiinnostaisi olla kiinnitettynä johonkin yhteen teatteriin vakituisena työntekijänä. Teen mielelläni freelancerina töitä, nimenomaan sen taiteellisen vapauden takia. Yhdistyksessä pyrimme kuitenkin muiden nukketeatteritaiteilijoiden kanssa yhteistyössä kehittämään nukketeatteria jatkuvasti eteenpäin ja uudistamaan teatteria, Rajala sanoo.

– Valmistumiseni jälkeen lähes kaikki opiskelijakaverini muuttivat pois Turusta, joten verkoston kautta löysin nopeasti muita alan ammattilaisia. Teatterissa toimitaan työryhmänä, joten verkostoituminen on tärkeää, jos toimii freelancerina, Nekrassova kertoo.

He ovat kumpikin valmistuneet Turun Taideakatemian nukketeatterin koulutusohjelmasta, joka sittemmin lakkautettiin tutkintomahdollisuutena.

– Ammattimainen nukketeatteri on myös kovaa työtä, mitään puuhastelua se ei ole, vaan teemme paljon ja monenlaista työtä sen eteen, että meillä on töitä, he toteavat.

Marianne Rovio

Täyttä asiaa: Avokeittiö luo turvallisuutta

Kirjoittaja pitää hyvänä sitä, että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytä.

Aamusissa oli juttu avokeittiöistä, jotka herättävät sekä ihastusta että vihastusta. Olen 75-vuotias ja jo hajamielinen. Pidän hyvänä sitä että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytäni. Siten en voi unohtaa ruokakattilaa liedelle, kun olen samassa tilassa.

Kansanedustaja Sofia Virran Linnan juhlien puku kunnioittaa varsinaissuomalaista yrittäjyyttä Ukrainaa unohtamatta

Kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) suosii Linnan juhlissa varsinaissuomalaisten yrittäjien luomuksia niin puvussa ja asusteissa kuin meikissä ja hiuksissa, kynsitaidetta myöten. Virta saapuu itsenäisyyspäivän vastaanotolle kumppaninsa Atte Ailion kanssa. Parille Linnan juhlat ovat ensimmäinen isompi julkinen esiintyminen yhdessä.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Mysterium Nativitatis -konsertissa

Marianne Maans ja Sofia Lindroos.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Mysterium Nativitatis -konsertissa 8. joulukuuta kello 19 Maarian kirkossa ja 9. joulukuuta kello 19 Nauvon kirkossa.

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan Kelan tiedoissa olevalle tilinumerolle

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan 23. joulukuuta. Maksu maksetaan Kelan tiedossa olevalle tilinumerolle. Mahdollinen uusi tilinumero täytyy ilmoittaa Kelaan viimeistään 9. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän illan päätteeksi kajahtaa Finlandia

Tuomiokirkossa voi kuunnella Finlandiaa.

Itsenäisyyspäivänä kirkoissa vietetään jumalanpalveluksia. Pyhän Katariinan kirkon pihapiirissä järjestetään jo perinteeksi muodostunut joulutori. Tuomiokirkkoon voi tulla kuuntelemaan Finlandian kello 21.

Kupittaan kärjen hankekumppaniksi YIT-vetoinen Terävin kärki

Turun kaupunginhallitus valitsi maanantaina Kupittaan kärjen hankekumppaniksi Terävin kärki -nimisen yhteistyöryhmän. Ryhmän muodostavat YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy.

Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro Turun kaupungin tutkimusjohtajaksi

Timo Aro.

Aluekehityksen asiantuntijasta Timo Arosta tulee Turun kaupungin tutkimusjohtaja. Aro aloittaa työssä maaliskuun alussa 2023. Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen päätti rekrytoinnista maanantaina.

Raportti: Nykyisten sähköpotkulautojen käyttöikä viisi kertaa aikaisempia malleja pidempi

Yhdysvaltalainen, urbaaniin liikenteeseen erikoistunut konsulttiyhtiö Brightside on laatinut mallin yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen käyttöiän laskemiseksi. Yhtiö on julkaissut lisäksi raportin nykyisin käytössä olevien sähköpotkulautojen käyttöiästä, jossa hyödynnetään Voi Technologyn eurooppalaista dataa. Raportin mukaan Voin sähköpotkulaudan arvioitu käyttöikä rungon osalta on 4,6 vuotta ja akun osalta 3,7 vuotta.

Tuhoutuneen liikerakennuksen tilalle Nosturinkadulle tulossa K-ryhmän supermarket

Aloitteentekijän Schauman Arkkitehdit Oy:ltä tilaama alustava viitesuunnitelma.

​Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma: Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Sataman kaupunginosan korttelin 14 tontille 2. Työnimeltään kaavanmuutos on Nosturinkatu 2. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Sofia Korte .

Lannan parempi kierto ja maksuttoman kipsikäsittelyn laajempi hyödyntäminen olennaista Saaristomeren tilan parantamisessa

Saaristomeren tila on heikentynyt huolestuttavasti viimeisten vuosikymmenten ajan. Suurin ongelma on ihmistoiminnan aiheuttama rehevöityminen, joka on seurausta mereen tulevista liian suurista fosforin ja typen määristä. Meren ravinnekuormitus moninkertaistui viime vuosisadalla, kun kasvaneiden kaupunkien sekä teollisuuden jätevesiä on johdettu mereen ja kemiallisia lannoitteita on otettu käyttöön maataloudessa.

Väestökehitys palautunut lähes koronapandemiaa edeltäneelle tasolle Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen väestökehitys on palannut kuluvan vuoden aikana lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa. Suurin muutos väestökehityksessä on Turun palaaminen maakunnan väestökasvun selväksi veturiksi. Turun väestönkehitys nousi kuluvan syksyn aikana vuositasolla yli 2 000 asukaan kasvuun, millä tasolla se on aiemmin ollut vuonna 2018. Sen sijaan korona-aikana nopeasti kasvaneissa Turun kehyskunnissa väestönkasvu on hidastunut.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa – uusiutuvaa tuulivoimaa pian jo yli 30 prosenttia sähkön tuotannosta

Turku Energian tuulivoimatuotanto kasvaa 87,5 gigawattitunnilla vuodessa Suomen Hyötytuuli Oy:n Siikajoen tuulipuistohankkeen myötä. Pohjois-Pohjanmaalle rakennettava Siikajoen tuulipuisto tulee olemaan yrityksen toistaiseksi suurin tuulipuisto sekä Turku Energian mittavin tuulivoimainvestointi tähän mennessä.

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

Itsenäisyyspäivää vietetään epävakaisessa ja vaihtelevassa säässä

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on suuressa osassa maata epävakainen.

Ravintoverkon huipulla olevien lajien ympäristömyrkkykuorma kertoo Suomen rannikon meriekosysteemin tilasta

Riikka K. Vainio.

Ympäristömyrkkyjen kertyminen ravintoverkon huipulla oleviin lintulajeihin paljastaa, että Itämeren eliöstössä vuosikymmeniä esiintyneiden pysyvien yhdisteiden lisäksi Suomen rannikolla esiintyy myös joitain uusia ympäristömyrkkyjä, joiden käyttäytymistä ravintoverkossa ei tunneta hyvin.

Miten Turun kaupunki on varautunut talven kiertäviin sähkökatkoihin?

Turun kaupunki on varautuu talven kiertäviin sähkökatkoihin. Sähkökatkoja ennakoidaan tulevan pakkaskaudella, todennäköisesti tammi–helmikuussa.

Joulun aika saapuu Raisioon torstaina

Joulupuuroa on Raisiossa tarjolla noin 500 annosta.

Raision keskustassa avataan joulun aika torstaina 8. joulukuuta kello 14–19. Joulutapahtumaa edeltää normaali toritorstai, joten torilla tapahtuu koko päivän. Tapahtuma noudattaa aika pitkälti aiempia perinteitä, mutta tapahtumalavan paikka on uusi, sillä se on niin sanotun pikkutorin puolella Tasalan Kamarin ja Raision Näkökulman edustalla.

Oppilaat eriarvoisessa asemassa jo kouluun tullessaan

Kansallisista oppimistuloksista sekä käynnissä olevasta oppimisanalytiikan tutkimuksesta ja osaamisen eriytymisen ehkäisystä keskustellaan Turun yliopiston oppimisanalytiikan tutkimusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa maanantaina 12. joulukuuta kello 12 (luentosali XXI, Agora, Turun yliopisto). Tilaisuudessa pääpuhujana on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen .

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.