Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin. Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Joten todennäköistä on, että edessä on karsintapelien sarja, parhaimmillaan. Tasapeli tarkoitti myös sitä, että Jaro voi vielä ajaa TPS:n ohi kakkoseksi.

TPS–KPV 2–2 (1–0).

Maalit: 20. Albijon Muzaci (Jere Koponen) 1-0, 58. Joonas Paananen (Miika Kauppila) 1-1, 74. Wille Haapiainen (Paananen) 1-2, 80. Muzaci (Kasper Hämäläinen) 2-2.

Yleisöä: 1 329.

Kentän kunkku: Albijon Muzaci, TPS. TPS:n pelitapa oli aikaisempaa suoraviivaisempi. Se sopii Muzacille, jonka pystyjuoksut olivat myrkkyä KPV:lle. Avausmaalia suoraviivaisemmin ei oikein voi edes pelata. Muzaci ryntäsi Jere Koposen pitkän avauksen perään, voitti pakin ja kiersi vastaan juosseen maalivahti Sergey Lazarovin. Muzaci myös prässäsi hyvin ja oli vahva kaksinkamppailuissa.

Matsin surkeinta: KPV:n nuori vaihtomies Joonas Paananen nöyryytti toisella puoliajalla pahan kerran TPS:n puolustuksen oikeaa sivustaa, saldona maali ja maalisyöttö. Maali oli hänen ensimmäisensä Ykkösessä. Joonas Lakkamäki katseli Paanasen kantapäitä monta kertaa.

Tuhlaajapoika: Muzaci, TPS. Muzaci oli TPS:n tehomies, mutta hattutemppukin oli haarukassa. Kerran vasurikuti pamahti ylärimaan. Pusku Simo Roihan tarjoilusta oli huono ja nousi parista metristä yli maalin. Kova kuti pienestä kulmasta sen sijaan oli hyvä, mutta Lazarov sai kätensä tielle.

Illan erikoisuus: Marko Rajamäki TPS:n valmentajana. Toista kertaa. Pätkäpesti tarkoittaa muun muassa sitä, että joukkue treenaa iltaisin ”Rapan” siviilityön takia. Näillä eväillä ponnistetaan liigaan.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jere Koposella oli jälleen sikäli ikävä ilta, että kaksi palloa meni verkkoon, vaikka töitä ei sen kummemmin ollut. KPV teki tarkkaa työtä. Muutoin hankalimpia hetkiä olivat ne, kun Jesper Karlsson syötti taaksepäin maalivahdille. Kertaalleen Koponen liukastui heti pelin alussa niin, että KPV:n osuma oli todella lähellä.

Mitä sanottiin?:

Marko Rajamäki, TPS: Peli ei lähtenyt liikkeelle ihan meidän suunnitelmiemme mukaan. Olisi pitänyt löytää hetkiä, joilla ohjata peliä reunaan. Suunnanmuutostilanteissa oltiin ihan ok, etenkin oikealla reunalla. Oli hyviä elementtejä. Kohdillaan ne eivät ole vielä. Heikoin hetki oli ennen (KPV:n) tasoitusta. En tiedä miksi me passivoiduimme. Olimme 3-4 minuuttia todella passiivisia. Jäätiin paineen alle. Loppuun saatiin hyvää painetta. Oli hyviä paikkoja. Saatiin peli virtaamaan KPV:n maalille. Monta asiaa, joihin olen tyytyväinen. Osassa pitää petrata. Prässitilanteissa ja pelin ohjaamisessa on tekemistä. Ainakin pelin lopussa oltiin lähempänä voitto kuin KPV.

Christian Sund, KPV: Olen tosi tyytyväinen esitykseen tänään, vaikka ei kolmea pinnaa saatu. Tultiin takaa ohi mutta ei ihan loppuun asti pystytty pitämään johtoa. Ekalla jaksolla kontrolloitiin peliä aika hyvin. Tepsi tuli vastahyökkäyksiin vaarallisesti. Muuten meillä ei ollut hätää. Ei sitä ajateltu (TPS:n valmentajanvaihdosta). Pyrittiin parantamaan KTP-pelistä ja kentällä nähtiin ihan eri joukkue. Nuoret pääsivät näyttämään. Välipakan Ville esitti pirteitä otteita. Joonas Paananen tuli vaihdosta sisään ja teki maalin ja syötti toisen. Olen ylpeä ja tyytyväinen heidän puolestaan.

Analyysi: Marko Rajamäki lupasi viikolla, että poikittain pelaaminen loppuu ja pystyyn pelataan aikaisempaa enemmän. Näin tapahtuikin. Sipsuttelu ja pimputtelu loppui mutta peli oli silti yhtä sekavaa kuin ennenkin. Mitään erityistä laadullista parannusta ei nähty. Joukkue oli kuitenkin terävämpi ja vahvempi kaksinkamppailuissa kuin aiemmin.

Rajamäen ryhmityksessä oli kaksi hyökkääjää. Se oli uutta. Puolustuksessa oli yllätyksenä se, että Jesper Karlsson pelasi topparina. Syynä oli se, että Samba Benga ja Rasmus Holma kärsivät pelikieltoaan ja Joonas Sundman oli sairaslistalla. Penkillä oli tosin muuan Kalle Taimi. ”Rapa” perusteli valintaa sillä, että ”Jepa” tepsiläisenä oli valmis uhrautumaan ja pelaamalla väärällä paikalla. Selvää on, että Karlsson ei ole toppari. Rajamäen valinta oli myös syynä puolustuksen haavoittuvuuteen, joka maksoi voiton.

Seuraavaan peliin puolustuksen koostumus muuttunee, sillä Benga ja Holma vapautuvat pelikiellosta. Seuraava peli onkin sitten Kotkassa.

Jos TPS:stä jotain positiivista on kaivettava esiin, niin joukkue kykeni luomaan aivan riittävän määrän maalipaikkoja. Ja eteenpäin mentiin, vaikka palloa ei aina omille saatu. Muutosta aikaisempaan oli myös se, että pää ei painunut, vaikka KPV meni johtoon. TPS:n loppurynnistys oli hyvä ja se olisi voinut paremmalla viimeistelyllä tuottaa vielä voitto-osuman. Se voisi olla käännekohta, jos TPS pystyy jatkamaan siitä, mihin nyt jäätiin.

Rajamäki on painottanut, että pelit KPV:tä ja KTP:tä vastaan ovat valmistautumista karsintapeleihin. Huomio on niissä ja niihin lähdettäessä jokaisen on tiedettävä miten pelataan ja mitä haetaan. Fakta kuitenkin on, että TPS on pelannut kolme peliä ilman voittoa (tasapeli ja kaksi tappiota) ja koko noususarja on mennyt aika lailla vihkoon. Kurssin kääntämiseen on vielä aikaa mutta ei kovin paljon.

TPS (4-4-2): Jere Koponen; Juri Kinnunen, Roope Pakkanen, Jesper Karlsson, Joonas Lakkamäki; Daniel Rantanen (65. Demba Savage), Kasper Hämäläinen, Anthony Annan, Albijon Muzaci; Olli Jakonen (75. Linus Rönnberg); Simo Roiha.

KPV (4-3-3): Sergey Lazarev; Marcello Beuker, Kyle Curinga, Charalampos Chantzopoulos, Jusa Ihalainen; Santeri Mäkinen (40. Joonas Paananen), Harri Heiermann, Ville Välipakka (67. Julius Järvinen); Ishmael Yartey (84. Wegye Wegye), Wille Haapiainen (84. Pietro Kytölaakso), Miika Kauppila.

Erotuomari: Kalle Mäkinen.

Varoitukset: Ihalainen, Sund (päävalmentaja) ja Järvinen, KPV.

Lasse Virtanen

Täyttä asiaa: Avokeittiö luo turvallisuutta

Kirjoittaja pitää hyvänä sitä, että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytä.

Aamusissa oli juttu avokeittiöistä, jotka herättävät sekä ihastusta että vihastusta. Olen 75-vuotias ja jo hajamielinen. Pidän hyvänä sitä että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytäni. Siten en voi unohtaa ruokakattilaa liedelle, kun olen samassa tilassa.

Kansanedustaja Sofia Virran Linnan juhlien puku kunnioittaa varsinaissuomalaista yrittäjyyttä Ukrainaa unohtamatta

Kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) suosii Linnan juhlissa varsinaissuomalaisten yrittäjien luomuksia niin puvussa ja asusteissa kuin meikissä ja hiuksissa, kynsitaidetta myöten. Virta saapuu itsenäisyyspäivän vastaanotolle kumppaninsa Atte Ailion kanssa. Parille Linnan juhlat ovat ensimmäinen isompi julkinen esiintyminen yhdessä.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Mysterium Nativitatis -konsertissa

Marianne Maans ja Sofia Lindroos.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Mysterium Nativitatis -konsertissa 8. joulukuuta kello 19 Maarian kirkossa ja 9. joulukuuta kello 19 Nauvon kirkossa.

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan Kelan tiedoissa olevalle tilinumerolle

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan 23. joulukuuta. Maksu maksetaan Kelan tiedossa olevalle tilinumerolle. Mahdollinen uusi tilinumero täytyy ilmoittaa Kelaan viimeistään 9. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän illan päätteeksi kajahtaa Finlandia

Tuomiokirkossa voi kuunnella Finlandiaa.

Itsenäisyyspäivänä kirkoissa vietetään jumalanpalveluksia. Pyhän Katariinan kirkon pihapiirissä järjestetään jo perinteeksi muodostunut joulutori. Tuomiokirkkoon voi tulla kuuntelemaan Finlandian kello 21.

Kupittaan kärjen hankekumppaniksi YIT-vetoinen Terävin kärki

Turun kaupunginhallitus valitsi maanantaina Kupittaan kärjen hankekumppaniksi Terävin kärki -nimisen yhteistyöryhmän. Ryhmän muodostavat YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy.

Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro Turun kaupungin tutkimusjohtajaksi

Timo Aro.

Aluekehityksen asiantuntijasta Timo Arosta tulee Turun kaupungin tutkimusjohtaja. Aro aloittaa työssä maaliskuun alussa 2023. Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen päätti rekrytoinnista maanantaina.

Raportti: Nykyisten sähköpotkulautojen käyttöikä viisi kertaa aikaisempia malleja pidempi

Yhdysvaltalainen, urbaaniin liikenteeseen erikoistunut konsulttiyhtiö Brightside on laatinut mallin yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen käyttöiän laskemiseksi. Yhtiö on julkaissut lisäksi raportin nykyisin käytössä olevien sähköpotkulautojen käyttöiästä, jossa hyödynnetään Voi Technologyn eurooppalaista dataa. Raportin mukaan Voin sähköpotkulaudan arvioitu käyttöikä rungon osalta on 4,6 vuotta ja akun osalta 3,7 vuotta.

Tuhoutuneen liikerakennuksen tilalle Nosturinkadulle tulossa K-ryhmän supermarket

Aloitteentekijän Schauman Arkkitehdit Oy:ltä tilaama alustava viitesuunnitelma.

​Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma: Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Sataman kaupunginosan korttelin 14 tontille 2. Työnimeltään kaavanmuutos on Nosturinkatu 2. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Sofia Korte .

Lannan parempi kierto ja maksuttoman kipsikäsittelyn laajempi hyödyntäminen olennaista Saaristomeren tilan parantamisessa

Saaristomeren tila on heikentynyt huolestuttavasti viimeisten vuosikymmenten ajan. Suurin ongelma on ihmistoiminnan aiheuttama rehevöityminen, joka on seurausta mereen tulevista liian suurista fosforin ja typen määristä. Meren ravinnekuormitus moninkertaistui viime vuosisadalla, kun kasvaneiden kaupunkien sekä teollisuuden jätevesiä on johdettu mereen ja kemiallisia lannoitteita on otettu käyttöön maataloudessa.

Väestökehitys palautunut lähes koronapandemiaa edeltäneelle tasolle Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen väestökehitys on palannut kuluvan vuoden aikana lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa. Suurin muutos väestökehityksessä on Turun palaaminen maakunnan väestökasvun selväksi veturiksi. Turun väestönkehitys nousi kuluvan syksyn aikana vuositasolla yli 2 000 asukaan kasvuun, millä tasolla se on aiemmin ollut vuonna 2018. Sen sijaan korona-aikana nopeasti kasvaneissa Turun kehyskunnissa väestönkasvu on hidastunut.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa – uusiutuvaa tuulivoimaa pian jo yli 30 prosenttia sähkön tuotannosta

Turku Energian tuulivoimatuotanto kasvaa 87,5 gigawattitunnilla vuodessa Suomen Hyötytuuli Oy:n Siikajoen tuulipuistohankkeen myötä. Pohjois-Pohjanmaalle rakennettava Siikajoen tuulipuisto tulee olemaan yrityksen toistaiseksi suurin tuulipuisto sekä Turku Energian mittavin tuulivoimainvestointi tähän mennessä.

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

Itsenäisyyspäivää vietetään epävakaisessa ja vaihtelevassa säässä

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on suuressa osassa maata epävakainen.

Ravintoverkon huipulla olevien lajien ympäristömyrkkykuorma kertoo Suomen rannikon meriekosysteemin tilasta

Riikka K. Vainio.

Ympäristömyrkkyjen kertyminen ravintoverkon huipulla oleviin lintulajeihin paljastaa, että Itämeren eliöstössä vuosikymmeniä esiintyneiden pysyvien yhdisteiden lisäksi Suomen rannikolla esiintyy myös joitain uusia ympäristömyrkkyjä, joiden käyttäytymistä ravintoverkossa ei tunneta hyvin.

Miten Turun kaupunki on varautunut talven kiertäviin sähkökatkoihin?

Turun kaupunki on varautuu talven kiertäviin sähkökatkoihin. Sähkökatkoja ennakoidaan tulevan pakkaskaudella, todennäköisesti tammi–helmikuussa.

Joulun aika saapuu Raisioon torstaina

Joulupuuroa on Raisiossa tarjolla noin 500 annosta.

Raision keskustassa avataan joulun aika torstaina 8. joulukuuta kello 14–19. Joulutapahtumaa edeltää normaali toritorstai, joten torilla tapahtuu koko päivän. Tapahtuma noudattaa aika pitkälti aiempia perinteitä, mutta tapahtumalavan paikka on uusi, sillä se on niin sanotun pikkutorin puolella Tasalan Kamarin ja Raision Näkökulman edustalla.

Oppilaat eriarvoisessa asemassa jo kouluun tullessaan

Kansallisista oppimistuloksista sekä käynnissä olevasta oppimisanalytiikan tutkimuksesta ja osaamisen eriytymisen ehkäisystä keskustellaan Turun yliopiston oppimisanalytiikan tutkimusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa maanantaina 12. joulukuuta kello 12 (luentosali XXI, Agora, Turun yliopisto). Tilaisuudessa pääpuhujana on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen .

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.