Otteluanalyysi: Lee Erwin upotti Interin

Interin parhaat maalipaikat siunaantuivat Matias Tammiselle mutta tällä kertaa jäätiin nollille. Interin parhaat maalipaikat siunaantuivat Matias Tammiselle mutta tällä kertaa jäätiin nollille. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Interin aloitti jalkapalloilun Veikkausliigan Mestaruussarjan tappiolla. Haka haki 1-0-voiton Kupittaalta pelissä, jossa ei tilanteilla mässäilty. Inter valahti loppusarjan kuudenneksi eli viimeiseksi. Haka nousi Hongan kantaan ja taistelee vielä pronssimitalista.

Inter–Haka 0–1 (0–0).

Maali: 69. Lee Erwin (Logan Rogerson) 0-1.

Yleisöä: 1 354.

Kentän kunkku: Lee Erwin, Haka. Klassinen ysipaikan mies teki jo 15. maalinsa. Ei tarvitse paljon tilaa, jotta laukaus lähtisi terävästi. Nyt oli hiukan tuuriakin, sillä laukaus muutti pakin jalasta hiukan suuntaansa, mutta rohkeus palkitaan. Maali oli jo kauden kolmas Interiä vastaan.

Illan erikoisuus: Syksy on jo pitkällä mutta Kupittaan nurmi näyttää yhä hyvältä. Pehmeä ja raskas kenttä varnaankin on mutta hyvältä näyttää yhä. Kuinka kauan? Pelejä on jäljellä paljon ja tahti van kiihtyy lokakuun puolivälissä, kun TPS pelaa karsintapelejä ja Inter tavoittelee paikkaa Euroopan kentillä.

Matsin surkeinta: Interin uusi koutsi Ramiro Muñoz juoksutti kentälle viiden miehen puolustuslinjan, jossa Rober Sierra vartioi Erwiniä. Inter puolusti hyvin mutta nukahti kerran. Sierra nousi peittämään Logan Rogersonia, joka syötti Erwinille, Hänellä oli liikaa tilaa. Ruxi lähti peittämään mutta hiukan liian myöhään ja skotin vasuri puhui. Kuti otti kimmokkeen Ruxin jalasta ja nousi sopivasti yli Walter Viitalan. Kohtalokas nukahdus.

Tuhlaajapoika: Matias Tamminen, Inter. Interin yksinäinen kärki jäi kovin yksinäiseksi, mutta pääsi pari kertaa hyville paikoille. Parsa tekopaikka avautui, kun Tamminen karkasi Hakan puolustuslinjalta ja pääsi nokikkain Hakan maalivahti Aatu Hakalan kanssa. Hakala ryntäsi rohkeasti vastaan ja peitti laukauksen.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Interin puolustuslinja makasi niin alhaalla, ettei avustavilla erotuomareilla ollut pahemmin paitsioliputuksia eikä tiukkoja spurtteja tarvinnut ottaa.

Mitä sanottiin?

Ramiro Muñoz, Inter: Tiukka matsi. Molemmilla oli tosi hyvät maalipaikat. Ensimmäinen puoliaika ei ollut tarpeeksi hyvä. Tauon jälkeen oli parempaa. Joukkue tarvitsee paremmat hyökkäys- ja puolustusroolit. Tämä oli vasta ensimmäinen peli. Pikku hiljaa uudet roolit antavat enemmän intensiteettiä puolustussuuntaan ja enemmän vaihtoehtoja hyökkäyssuuntaan. Tarvitaan rohkeutta hyökkäys- ja puolustussuuntaan. Hyökkäyssuunta oli hyvä mutta puolustussuuntaan tarvitaan yksi askel eteenpäin. Matala blokki voi toimia mutta ei koko peliä. Haluan enemmän aktiivisuutta, intensiteettiä, aggressiivisuutta, enemmän rohkeutta. Ja enemmän kommunikaatiota.

Teemu Tainio, Haka: Minimissään tasuri haluttiin. Aloitettiin hyvin. Ekalla puoliajalla pallo oli hyvin hallussa mutta ei oikein saatu käännettyä sitä vaarallisuudeksi. Tyytyväinen olen, puolustettiin hyvin. Suunnitelmana oli, että pystytään reagoimaan nopeasti mitä ikinä tuleekaan vastaan ja aika nopeasti selkisi, mitä Inter hakee. En oikein löytänyt punaista lankaa siitä. Lee on pelimies, ei siitä pääse mihinkään. Meillä on kova halu pitää hänet. Kysyntää on paljon muualtakin, sen verran voin sanoa.

Analyysi: Ramiro Muñoz tilkitsi Interin puolustuksen viiden miehen linjalla, johon oli vedetty keskikentältä Rober Sierra vartioimaan vaarallista Lee Erwiniä. Puolustus toimi hyvin lukuun ottamatta sitä yhtä tilannetta, jossa Erwin sai liikaa tilaa. Rogerson tosin sai kertaalleen pallon ylärimaan asti.

Viiden miehen puolustuksesta maksettiin kuitenkin kovaa hintaa. Muodossa 3-4-3 pelannut Haka prässäsi aggressiivisesti ylhäältä asti Interin pelinrakenteluun eikä Interin hyökkäyspeli käynnistynyt missään vaiheessa oikein kunnolla. Haka piti palloa ja painoi pelin Interin kenttäpuoliskolle mutta sekään ei saanut luotua kunnon maalitilaisuuksia.

Teemu Tainio on rakentanut Hakasta varsin toimivan kokonaisuuden, jossa palaset loksahtelevat paikoilleen ja hyvät tulokset pönkittävät itseluottamusta. Haka on kauden onnistujia ja ehdoton yllättäjä. Joukkue oli Interiä vastaan hyvä kaikilla osa-alueilla ja erityisen vahva kaksinkamppailuissa. Kirsikkana kakun päällä on Erwin, joka on todellinen maalitykki. Tärkeitä osasia ovat myös TPS:sta siirtyneet keskikentän Atte Sihvonen ja kapteeni, toppari Niklas Friberg. Interistä lainalla oleva Elias Mastokangas ei ollut pelikelpoinen tässä ottelussa.

Interin hyökkäyspeli tökkii mutta yhtä suuri kysymys on, kuka tekee maalit. Benjamin Källman on yhä Interin paras maalintekijä seitsemällä osumalla, vaikka ei ole ollut kolmeen kuukauteen riveissä. Petteri Forsell on tehnyt kuusi maalia, mutta hän on myös pelin moottori ja antaa kaikki erikoistilanteet vapaapotkuista kulmapotkuihin. Tehtävää on yhdelle miehelle hiukan liikaa ja apuja tarvittaisiin. Matias Tamminen tekee kärjessä rajusti töitä ja juoksuvoimaa riittää mutta mikään luontainen maalitykki hän ei ole.

Kesken kautta hankituista uusista pelaajista vain Sierra on noussut runkomieheksi. Nappiin hankinnat eivät siis ole menneet. On vielä arvoitus, mitä valmentajan vaihtaminen aiheuttaa Interin pelissä. Puolustusta tukittiin mutta hyökkäyssuuntaan ei ainakaan vielä nähty mitään uutta. Ramiro Muñoz iloitsi siitä, että pelin taso ei laskenut loppua kohti kuten monesti on tällä kaudella nähty. Se oli kuitenkin laiha lohtu, vaikka Inter saikin pienen loppukirin aikaiseksi. Valmentaja puhuu myös siitä, että joukkueella pitää olla selvät arvot. Näin ehkä on mutta nyt on kovasti myöhäinen vaihe ruveta istuttamaan arvoja joukkueeseen. Viimeisiä pelejä viedään.

Interiltä puuttuivat kokoonpanosta pakki Rodrigo Arciero, keskikentän Noah Nurmi ja kärjen Joel. Valmentajan mukaan he eivät olleet pelikunnossa mutta ilmeisesti mistään vakavammasta ei ole kyse, vaan heitä odotetaan riveihin takaisin jo ehkä seuraavaan peliin.

Inter (5–3–2): Walter Viitala; Jussi Niska, Juuso Hämäläinen, Rober Sierra, Ruxi, Juho Hyvärinen; Matias Ojala (63. David Accam), Aleksi Paananen (72. Joonas Lepistö), Tommi Jyry; Matias Tamminen (88. Luka Kuittinen); Petteri Forsell.

Haka (3–4–3): Aatu Hakala; Eero-Matti Auvinen, Niklas Friberg, Luiyi de Lucas; Henri Malundama, Atte Sihvonen (75. Arthur Jude), Janne-Pekka Laine, Seth Saarinen; Oliver Whyte (75. Stavros Zarokostas), Lee Erwin, Logan Rogerson (86. Tino Purme).

Erotuomari: Oliver Reitala

Varoitukset: Hämäläinen ja Paananen, Inter. Auvinen ja de Lucas, Haka.

Lasse Virtanen

Täyttä asiaa: Avokeittiö luo turvallisuutta

Kirjoittaja pitää hyvänä sitä, että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytä.

Aamusissa oli juttu avokeittiöistä, jotka herättävät sekä ihastusta että vihastusta. Olen 75-vuotias ja jo hajamielinen. Pidän hyvänä sitä että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytäni. Siten en voi unohtaa ruokakattilaa liedelle, kun olen samassa tilassa.

Kansanedustaja Sofia Virran Linnan juhlien puku kunnioittaa varsinaissuomalaista yrittäjyyttä Ukrainaa unohtamatta

Kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) suosii Linnan juhlissa varsinaissuomalaisten yrittäjien luomuksia niin puvussa ja asusteissa kuin meikissä ja hiuksissa, kynsitaidetta myöten. Virta saapuu itsenäisyyspäivän vastaanotolle kumppaninsa Atte Ailion kanssa. Parille Linnan juhlat ovat ensimmäinen isompi julkinen esiintyminen yhdessä.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Mysterium Nativitatis -konsertissa

Marianne Maans ja Sofia Lindroos.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Mysterium Nativitatis -konsertissa 8. joulukuuta kello 19 Maarian kirkossa ja 9. joulukuuta kello 19 Nauvon kirkossa.

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan Kelan tiedoissa olevalle tilinumerolle

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan 23. joulukuuta. Maksu maksetaan Kelan tiedossa olevalle tilinumerolle. Mahdollinen uusi tilinumero täytyy ilmoittaa Kelaan viimeistään 9. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän illan päätteeksi kajahtaa Finlandia

Tuomiokirkossa voi kuunnella Finlandiaa.

Itsenäisyyspäivänä kirkoissa vietetään jumalanpalveluksia. Pyhän Katariinan kirkon pihapiirissä järjestetään jo perinteeksi muodostunut joulutori. Tuomiokirkkoon voi tulla kuuntelemaan Finlandian kello 21.

Kupittaan kärjen hankekumppaniksi YIT-vetoinen Terävin kärki

Turun kaupunginhallitus valitsi maanantaina Kupittaan kärjen hankekumppaniksi Terävin kärki -nimisen yhteistyöryhmän. Ryhmän muodostavat YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy.

Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro Turun kaupungin tutkimusjohtajaksi

Timo Aro.

Aluekehityksen asiantuntijasta Timo Arosta tulee Turun kaupungin tutkimusjohtaja. Aro aloittaa työssä maaliskuun alussa 2023. Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen päätti rekrytoinnista maanantaina.

Raportti: Nykyisten sähköpotkulautojen käyttöikä viisi kertaa aikaisempia malleja pidempi

Yhdysvaltalainen, urbaaniin liikenteeseen erikoistunut konsulttiyhtiö Brightside on laatinut mallin yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen käyttöiän laskemiseksi. Yhtiö on julkaissut lisäksi raportin nykyisin käytössä olevien sähköpotkulautojen käyttöiästä, jossa hyödynnetään Voi Technologyn eurooppalaista dataa. Raportin mukaan Voin sähköpotkulaudan arvioitu käyttöikä rungon osalta on 4,6 vuotta ja akun osalta 3,7 vuotta.

Tuhoutuneen liikerakennuksen tilalle Nosturinkadulle tulossa K-ryhmän supermarket

Aloitteentekijän Schauman Arkkitehdit Oy:ltä tilaama alustava viitesuunnitelma.

​Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma: Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Sataman kaupunginosan korttelin 14 tontille 2. Työnimeltään kaavanmuutos on Nosturinkatu 2. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Sofia Korte .

Lannan parempi kierto ja maksuttoman kipsikäsittelyn laajempi hyödyntäminen olennaista Saaristomeren tilan parantamisessa

Saaristomeren tila on heikentynyt huolestuttavasti viimeisten vuosikymmenten ajan. Suurin ongelma on ihmistoiminnan aiheuttama rehevöityminen, joka on seurausta mereen tulevista liian suurista fosforin ja typen määristä. Meren ravinnekuormitus moninkertaistui viime vuosisadalla, kun kasvaneiden kaupunkien sekä teollisuuden jätevesiä on johdettu mereen ja kemiallisia lannoitteita on otettu käyttöön maataloudessa.

Väestökehitys palautunut lähes koronapandemiaa edeltäneelle tasolle Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen väestökehitys on palannut kuluvan vuoden aikana lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa. Suurin muutos väestökehityksessä on Turun palaaminen maakunnan väestökasvun selväksi veturiksi. Turun väestönkehitys nousi kuluvan syksyn aikana vuositasolla yli 2 000 asukaan kasvuun, millä tasolla se on aiemmin ollut vuonna 2018. Sen sijaan korona-aikana nopeasti kasvaneissa Turun kehyskunnissa väestönkasvu on hidastunut.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa – uusiutuvaa tuulivoimaa pian jo yli 30 prosenttia sähkön tuotannosta

Turku Energian tuulivoimatuotanto kasvaa 87,5 gigawattitunnilla vuodessa Suomen Hyötytuuli Oy:n Siikajoen tuulipuistohankkeen myötä. Pohjois-Pohjanmaalle rakennettava Siikajoen tuulipuisto tulee olemaan yrityksen toistaiseksi suurin tuulipuisto sekä Turku Energian mittavin tuulivoimainvestointi tähän mennessä.

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

Itsenäisyyspäivää vietetään epävakaisessa ja vaihtelevassa säässä

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on suuressa osassa maata epävakainen.

Ravintoverkon huipulla olevien lajien ympäristömyrkkykuorma kertoo Suomen rannikon meriekosysteemin tilasta

Riikka K. Vainio.

Ympäristömyrkkyjen kertyminen ravintoverkon huipulla oleviin lintulajeihin paljastaa, että Itämeren eliöstössä vuosikymmeniä esiintyneiden pysyvien yhdisteiden lisäksi Suomen rannikolla esiintyy myös joitain uusia ympäristömyrkkyjä, joiden käyttäytymistä ravintoverkossa ei tunneta hyvin.

Miten Turun kaupunki on varautunut talven kiertäviin sähkökatkoihin?

Turun kaupunki on varautuu talven kiertäviin sähkökatkoihin. Sähkökatkoja ennakoidaan tulevan pakkaskaudella, todennäköisesti tammi–helmikuussa.

Joulun aika saapuu Raisioon torstaina

Joulupuuroa on Raisiossa tarjolla noin 500 annosta.

Raision keskustassa avataan joulun aika torstaina 8. joulukuuta kello 14–19. Joulutapahtumaa edeltää normaali toritorstai, joten torilla tapahtuu koko päivän. Tapahtuma noudattaa aika pitkälti aiempia perinteitä, mutta tapahtumalavan paikka on uusi, sillä se on niin sanotun pikkutorin puolella Tasalan Kamarin ja Raision Näkökulman edustalla.

Oppilaat eriarvoisessa asemassa jo kouluun tullessaan

Kansallisista oppimistuloksista sekä käynnissä olevasta oppimisanalytiikan tutkimuksesta ja osaamisen eriytymisen ehkäisystä keskustellaan Turun yliopiston oppimisanalytiikan tutkimusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa maanantaina 12. joulukuuta kello 12 (luentosali XXI, Agora, Turun yliopisto). Tilaisuudessa pääpuhujana on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen .

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.