Noin 200 000 suomalaista jäänyt tänä vuonna vaille palkkaansa

Suomalaisista palkansaajista yli joka kolmas tienaa nyt enemmän kuin vuosi sitten. He ovat saaneet tämän vuoden aikana palkankorotuksen. Suomessa maksettavat palkat ovat Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan keskimäärin noin kuusi prosenttia suurempia kuin vuosi sitten. 15 prosenttia palkansaajista on tänä vuonna pyytänyt palkankorotusta.

Liki joka kymmenes, 8,9 prosenttia, suomalaisista ei ole saanut tänä vuonna palkkaansa aina ajallaan. Koska Suomessa on 2 193 000 palkansaajaa, 195 177 ei ole saanut palkkaansa sovitusti tänä vuonna. 14 prosenttia palkansaajista sanoo, ettei tilille tullut palkka ole tänä vuonna aina ollut euromääräisesti oikein.

Työn on elämän osa-alueena erittäin tärkeä 21 prosentille suomalaisista ja tärkeä 40 prosentille suomalaisista. 8,9 prosenttia kokee työn elämässään yhdentekeväksi. Kuitenkin 92 prosenttia pitää työssä jatkamisen kannalta työn sisältöä joko tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Tiedot selviävät Oikotien elokuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Vastaajia oli 866.

Yli joka kolmas, 35 prosenttia, suomalaisista palkansaajista tienaa nyt enemmän kuin vuosi sitten. Suomessa maksettavat palkat ovat Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan keskimäärin noin 6 prosenttia suurempia kuin vuosi sitten. Tilasto on kesäkuulta. Palkansaajista 15 prosenttia on tänä vuonna pyytänyt palkankorotusta.

– Arjessa on tällä hetkellä valitettavan paljon epävarmuuksia, mutta suomalaisen työelämän kokonaisuudessa niitä on vähemmän. Työttömyysprosentti on poikkeuksellinen matala 7,1 prosenttia, työpaikkoja on tarjolla runsaasti ja palkat ovat nousseet. Toki on huomioitava inflaatio eli hintojen nousu. Noussut palkkataso tulee siis tarpeeseen. Varmaankin inflaatio on myös osasyy tämän vuoden palkankorotuksiin, Oikotie Työpaikkojen johtaja Joonas Pihlajamaa sanoo.

Kaikki eivät edelleenkään ole palkkaansa tyytyväisiä. Lähes joka kolmas suomalainen, 31,5 prosenttia, katselee parhaillaan uutta työpaikkaa. Heistä valtaosa, 47 prosenttia, kertoo vaihtoaikeiden syyksi nimenomaan halun saada enemmän palkkaa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa heinäkuussa 2022 palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli 3 205 euroa. Alin neljännes palkka- ja palkkiotuloja saaneista sai 2 080 euroa tai vähemmän. Ylin neljännes palkka- ja palkkiotuloja saaneista sai 4 751 euroa tai enemmän.

Tiedot selviävät Oikotien elokuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimus toteutettiin Tori.fi:ssä, jossa käy kuukausittain noin 2,7 miljoonaa kävijää. Vastaajia oli 866, joista 55 prosenttia on naisia, 42 prosenttia miehiä. Kolme prosenttia määritteli itsensä luokkaan muut tai ei halunnut vastata.

Palkanmaksuun liittyvät ongelmat ovat olleet tänä vuonna tapetilla Helsingin kaupungin palkanmaksuskandaalin takia. Helsingin kaupunki on Suomen suurin työllistäjä. Se työllistää noin 38 000 ihmistä. Heistä tuhannet ovat jääneet tänä vuonna kokonaan vaille palkkojaan tai saaneet tililleen väärin laskettuja palkkasummia.

– Liki joka kymmenes, 8,9 prosenttia, suomalaisista ei ole saanut tänä vuonna palkkaansa aina ajallaan. Osuus on yllättävän iso. Tällaiset palkanmaksuongelmat tulivat teemana pinnalle Helsingin tilanteen takia. Suomessa on 2 193 000 palkansaajaa eli palkkaa saavaa 18–74-vuotiasta. Heistä noin 200 000 ei ole saanut tänä vuonna palkkaansa sovitusti, Pihlajamaa toteaa.

Ongelmia on palkanmaksun lisäksi palkanlaskussa: 14 prosenttia suomalaisista sanoo, ettei tilille tullut palkka ole tänä vuonna aina ollut euromääräisesti oikein.

Työn on elämän osa-alueena erittäin tärkeä 21 prosentille suomalaisista ja tärkeä 40 prosentille suomalaisista. 8,9 prosenttia kokee työn elämässään yhdentekeväksi.

– Kun lähes joka kymmenes on sitä mieltä, että työ ei näyttele elämässä minkäänlaista roolia, työnantajien on syytä huomioida asia. Ilmiössä saattaa näkyä pätkätöiden yleistyminen, mikä voi aiheuttaa sen, ettei työpaikkaan kiinnitytä. Voi myös olla, että varsinkin nuoremmat sukupolvet eivät enää ankkuroi identiteettiään työpaikkansa. Viime aikoina on noussut esiin esimerkiksi quiet quitting -ilmiö. Se kuvastaa ihmisten tarvetta erottaa työ muusta elämästä. Toki on aina ihmisiä, joille työ ei ole elämässä keskeistä, eikä sen tarvitsekaan olla, Pihlajamaa kertoo.

Kuitenkin 92 prosenttia pitää työssä jatkamisen kannalta työn sisältöä joko tärkeänä tai erittäin tärkeänä.

Uutta työtä katsellaan myös muista syistä kuin paremman palkan toivossa. Kyselyyn vastanneista 26 prosenttia etsii uutta pestiä siksi, että he haluavat miellyttävämmän työn. 21 prosenttia haluaa paremmat työolot ja 18 prosenttia kaipaa miellyttävämpää johtamista. 12 prosenttia miettii joustavampia työaikoja tai sitä, että työsuhteen jatkuminen nykyisellä työnantajalla tuntuu epävarmalta. Joka kymmenes etsii uutta työpaikkaa siksi, että haluaa nykyistä joustavammat etätyömahdollisuudet.

Suomalaisista 42 prosenttia on tyytyväisiä nykyiseen työnantajaansa. Melko tyytyväisiä on 36 prosenttia. Hiukan useampi kuin joka viides eli 22 prosenttia on työnantajaansa joko tyytymätön eli melko tyytymätön.

Uuden työpaikan lisäksi suomalaiset ovat kiinnostuneita uudelleenkouluttautumisesta. Sitä harkitsee tällä hetkellä 27 prosenttia. Aloista kiinnostavin on IT-ala, jonka valitsisi 11 prosenttia. Seuraavaksi eniten kiinnostavat rakennusala ja terveydenhoito. Kummankin valitsisi kymmenen prosenttia vastaajista.

Jos alaa valittaessa ei tarvitsisi miettiä palkan suuruutta, suomalaiset työskentelisivät mieluiten viihde- ja kulttuurialalla. Näin vastaa 14 prosenttia. Muita unelma-aloja ovat yllättäen terveydenhoito sekä tutkimusala ja matkailuala.

Halu vaihtaa työpaikkaa ei ole jäänyt ajatuksen tasolle. Oikotien Työpaikat-palvelussa oli elokuussa 23 prosenttia enemmän kävijöitä kuin viime vuoden elokuussa. Palvelun kautta haettiin elokuussa töitä viikoittain keskimäärin 19 prosenttia useammin vuoden takaiseen verrattuna.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Täyttä asiaa: Avokeittiö luo turvallisuutta

Kirjoittaja pitää hyvänä sitä, että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytä.

Aamusissa oli juttu avokeittiöistä, jotka herättävät sekä ihastusta että vihastusta. Olen 75-vuotias ja jo hajamielinen. Pidän hyvänä sitä että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytäni. Siten en voi unohtaa ruokakattilaa liedelle, kun olen samassa tilassa.

Kansanedustaja Sofia Virran Linnan juhlien puku kunnioittaa varsinaissuomalaista yrittäjyyttä Ukrainaa unohtamatta

Kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) suosii Linnan juhlissa varsinaissuomalaisten yrittäjien luomuksia niin puvussa ja asusteissa kuin meikissä ja hiuksissa, kynsitaidetta myöten. Virta saapuu itsenäisyyspäivän vastaanotolle kumppaninsa Atte Ailion kanssa. Parille Linnan juhlat ovat ensimmäinen isompi julkinen esiintyminen yhdessä.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Mysterium Nativitatis -konsertissa

Marianne Maans ja Sofia Lindroos.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Mysterium Nativitatis -konsertissa 8. joulukuuta kello 19 Maarian kirkossa ja 9. joulukuuta kello 19 Nauvon kirkossa.

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan Kelan tiedoissa olevalle tilinumerolle

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan 23. joulukuuta. Maksu maksetaan Kelan tiedossa olevalle tilinumerolle. Mahdollinen uusi tilinumero täytyy ilmoittaa Kelaan viimeistään 9. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän illan päätteeksi kajahtaa Finlandia

Tuomiokirkossa voi kuunnella Finlandiaa.

Itsenäisyyspäivänä kirkoissa vietetään jumalanpalveluksia. Pyhän Katariinan kirkon pihapiirissä järjestetään jo perinteeksi muodostunut joulutori. Tuomiokirkkoon voi tulla kuuntelemaan Finlandian kello 21.

Kupittaan kärjen hankekumppaniksi YIT-vetoinen Terävin kärki

Turun kaupunginhallitus valitsi maanantaina Kupittaan kärjen hankekumppaniksi Terävin kärki -nimisen yhteistyöryhmän. Ryhmän muodostavat YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy.

Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro Turun kaupungin tutkimusjohtajaksi

Timo Aro.

Aluekehityksen asiantuntijasta Timo Arosta tulee Turun kaupungin tutkimusjohtaja. Aro aloittaa työssä maaliskuun alussa 2023. Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen päätti rekrytoinnista maanantaina.

Raportti: Nykyisten sähköpotkulautojen käyttöikä viisi kertaa aikaisempia malleja pidempi

Yhdysvaltalainen, urbaaniin liikenteeseen erikoistunut konsulttiyhtiö Brightside on laatinut mallin yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen käyttöiän laskemiseksi. Yhtiö on julkaissut lisäksi raportin nykyisin käytössä olevien sähköpotkulautojen käyttöiästä, jossa hyödynnetään Voi Technologyn eurooppalaista dataa. Raportin mukaan Voin sähköpotkulaudan arvioitu käyttöikä rungon osalta on 4,6 vuotta ja akun osalta 3,7 vuotta.

Tuhoutuneen liikerakennuksen tilalle Nosturinkadulle tulossa K-ryhmän supermarket

Aloitteentekijän Schauman Arkkitehdit Oy:ltä tilaama alustava viitesuunnitelma.

​Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma: Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Sataman kaupunginosan korttelin 14 tontille 2. Työnimeltään kaavanmuutos on Nosturinkatu 2. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Sofia Korte .

Lannan parempi kierto ja maksuttoman kipsikäsittelyn laajempi hyödyntäminen olennaista Saaristomeren tilan parantamisessa

Saaristomeren tila on heikentynyt huolestuttavasti viimeisten vuosikymmenten ajan. Suurin ongelma on ihmistoiminnan aiheuttama rehevöityminen, joka on seurausta mereen tulevista liian suurista fosforin ja typen määristä. Meren ravinnekuormitus moninkertaistui viime vuosisadalla, kun kasvaneiden kaupunkien sekä teollisuuden jätevesiä on johdettu mereen ja kemiallisia lannoitteita on otettu käyttöön maataloudessa.

Väestökehitys palautunut lähes koronapandemiaa edeltäneelle tasolle Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen väestökehitys on palannut kuluvan vuoden aikana lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa. Suurin muutos väestökehityksessä on Turun palaaminen maakunnan väestökasvun selväksi veturiksi. Turun väestönkehitys nousi kuluvan syksyn aikana vuositasolla yli 2 000 asukaan kasvuun, millä tasolla se on aiemmin ollut vuonna 2018. Sen sijaan korona-aikana nopeasti kasvaneissa Turun kehyskunnissa väestönkasvu on hidastunut.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa – uusiutuvaa tuulivoimaa pian jo yli 30 prosenttia sähkön tuotannosta

Turku Energian tuulivoimatuotanto kasvaa 87,5 gigawattitunnilla vuodessa Suomen Hyötytuuli Oy:n Siikajoen tuulipuistohankkeen myötä. Pohjois-Pohjanmaalle rakennettava Siikajoen tuulipuisto tulee olemaan yrityksen toistaiseksi suurin tuulipuisto sekä Turku Energian mittavin tuulivoimainvestointi tähän mennessä.

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

Itsenäisyyspäivää vietetään epävakaisessa ja vaihtelevassa säässä

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on suuressa osassa maata epävakainen.

Ravintoverkon huipulla olevien lajien ympäristömyrkkykuorma kertoo Suomen rannikon meriekosysteemin tilasta

Riikka K. Vainio.

Ympäristömyrkkyjen kertyminen ravintoverkon huipulla oleviin lintulajeihin paljastaa, että Itämeren eliöstössä vuosikymmeniä esiintyneiden pysyvien yhdisteiden lisäksi Suomen rannikolla esiintyy myös joitain uusia ympäristömyrkkyjä, joiden käyttäytymistä ravintoverkossa ei tunneta hyvin.

Miten Turun kaupunki on varautunut talven kiertäviin sähkökatkoihin?

Turun kaupunki on varautuu talven kiertäviin sähkökatkoihin. Sähkökatkoja ennakoidaan tulevan pakkaskaudella, todennäköisesti tammi–helmikuussa.

Joulun aika saapuu Raisioon torstaina

Joulupuuroa on Raisiossa tarjolla noin 500 annosta.

Raision keskustassa avataan joulun aika torstaina 8. joulukuuta kello 14–19. Joulutapahtumaa edeltää normaali toritorstai, joten torilla tapahtuu koko päivän. Tapahtuma noudattaa aika pitkälti aiempia perinteitä, mutta tapahtumalavan paikka on uusi, sillä se on niin sanotun pikkutorin puolella Tasalan Kamarin ja Raision Näkökulman edustalla.

Oppilaat eriarvoisessa asemassa jo kouluun tullessaan

Kansallisista oppimistuloksista sekä käynnissä olevasta oppimisanalytiikan tutkimuksesta ja osaamisen eriytymisen ehkäisystä keskustellaan Turun yliopiston oppimisanalytiikan tutkimusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa maanantaina 12. joulukuuta kello 12 (luentosali XXI, Agora, Turun yliopisto). Tilaisuudessa pääpuhujana on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen .

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.