Noin 200 000 suomalaista jäänyt tänä vuonna vaille palkkaansa

Suomalaisista palkansaajista yli joka kolmas tienaa nyt enemmän kuin vuosi sitten. He ovat saaneet tämän vuoden aikana palkankorotuksen. Suomessa maksettavat palkat ovat Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan keskimäärin noin kuusi prosenttia suurempia kuin vuosi sitten. 15 prosenttia palkansaajista on tänä vuonna pyytänyt palkankorotusta.

Liki joka kymmenes, 8,9 prosenttia, suomalaisista ei ole saanut tänä vuonna palkkaansa aina ajallaan. Koska Suomessa on 2 193 000 palkansaajaa, 195 177 ei ole saanut palkkaansa sovitusti tänä vuonna. 14 prosenttia palkansaajista sanoo, ettei tilille tullut palkka ole tänä vuonna aina ollut euromääräisesti oikein.

Työn on elämän osa-alueena erittäin tärkeä 21 prosentille suomalaisista ja tärkeä 40 prosentille suomalaisista. 8,9 prosenttia kokee työn elämässään yhdentekeväksi. Kuitenkin 92 prosenttia pitää työssä jatkamisen kannalta työn sisältöä joko tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Tiedot selviävät Oikotien elokuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Vastaajia oli 866.

Yli joka kolmas, 35 prosenttia, suomalaisista palkansaajista tienaa nyt enemmän kuin vuosi sitten. Suomessa maksettavat palkat ovat Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan keskimäärin noin 6 prosenttia suurempia kuin vuosi sitten. Tilasto on kesäkuulta. Palkansaajista 15 prosenttia on tänä vuonna pyytänyt palkankorotusta.

– Arjessa on tällä hetkellä valitettavan paljon epävarmuuksia, mutta suomalaisen työelämän kokonaisuudessa niitä on vähemmän. Työttömyysprosentti on poikkeuksellinen matala 7,1 prosenttia, työpaikkoja on tarjolla runsaasti ja palkat ovat nousseet. Toki on huomioitava inflaatio eli hintojen nousu. Noussut palkkataso tulee siis tarpeeseen. Varmaankin inflaatio on myös osasyy tämän vuoden palkankorotuksiin, Oikotie Työpaikkojen johtaja Joonas Pihlajamaa sanoo.

Kaikki eivät edelleenkään ole palkkaansa tyytyväisiä. Lähes joka kolmas suomalainen, 31,5 prosenttia, katselee parhaillaan uutta työpaikkaa. Heistä valtaosa, 47 prosenttia, kertoo vaihtoaikeiden syyksi nimenomaan halun saada enemmän palkkaa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa heinäkuussa 2022 palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli 3 205 euroa. Alin neljännes palkka- ja palkkiotuloja saaneista sai 2 080 euroa tai vähemmän. Ylin neljännes palkka- ja palkkiotuloja saaneista sai 4 751 euroa tai enemmän.

Tiedot selviävät Oikotien elokuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimus toteutettiin Tori.fi:ssä, jossa käy kuukausittain noin 2,7 miljoonaa kävijää. Vastaajia oli 866, joista 55 prosenttia on naisia, 42 prosenttia miehiä. Kolme prosenttia määritteli itsensä luokkaan muut tai ei halunnut vastata.

Palkanmaksuun liittyvät ongelmat ovat olleet tänä vuonna tapetilla Helsingin kaupungin palkanmaksuskandaalin takia. Helsingin kaupunki on Suomen suurin työllistäjä. Se työllistää noin 38 000 ihmistä. Heistä tuhannet ovat jääneet tänä vuonna kokonaan vaille palkkojaan tai saaneet tililleen väärin laskettuja palkkasummia.

– Liki joka kymmenes, 8,9 prosenttia, suomalaisista ei ole saanut tänä vuonna palkkaansa aina ajallaan. Osuus on yllättävän iso. Tällaiset palkanmaksuongelmat tulivat teemana pinnalle Helsingin tilanteen takia. Suomessa on 2 193 000 palkansaajaa eli palkkaa saavaa 18–74-vuotiasta. Heistä noin 200 000 ei ole saanut tänä vuonna palkkaansa sovitusti, Pihlajamaa toteaa.

Ongelmia on palkanmaksun lisäksi palkanlaskussa: 14 prosenttia suomalaisista sanoo, ettei tilille tullut palkka ole tänä vuonna aina ollut euromääräisesti oikein.

Työn on elämän osa-alueena erittäin tärkeä 21 prosentille suomalaisista ja tärkeä 40 prosentille suomalaisista. 8,9 prosenttia kokee työn elämässään yhdentekeväksi.

– Kun lähes joka kymmenes on sitä mieltä, että työ ei näyttele elämässä minkäänlaista roolia, työnantajien on syytä huomioida asia. Ilmiössä saattaa näkyä pätkätöiden yleistyminen, mikä voi aiheuttaa sen, ettei työpaikkaan kiinnitytä. Voi myös olla, että varsinkin nuoremmat sukupolvet eivät enää ankkuroi identiteettiään työpaikkansa. Viime aikoina on noussut esiin esimerkiksi quiet quitting -ilmiö. Se kuvastaa ihmisten tarvetta erottaa työ muusta elämästä. Toki on aina ihmisiä, joille työ ei ole elämässä keskeistä, eikä sen tarvitsekaan olla, Pihlajamaa kertoo.

Kuitenkin 92 prosenttia pitää työssä jatkamisen kannalta työn sisältöä joko tärkeänä tai erittäin tärkeänä.

Uutta työtä katsellaan myös muista syistä kuin paremman palkan toivossa. Kyselyyn vastanneista 26 prosenttia etsii uutta pestiä siksi, että he haluavat miellyttävämmän työn. 21 prosenttia haluaa paremmat työolot ja 18 prosenttia kaipaa miellyttävämpää johtamista. 12 prosenttia miettii joustavampia työaikoja tai sitä, että työsuhteen jatkuminen nykyisellä työnantajalla tuntuu epävarmalta. Joka kymmenes etsii uutta työpaikkaa siksi, että haluaa nykyistä joustavammat etätyömahdollisuudet.

Suomalaisista 42 prosenttia on tyytyväisiä nykyiseen työnantajaansa. Melko tyytyväisiä on 36 prosenttia. Hiukan useampi kuin joka viides eli 22 prosenttia on työnantajaansa joko tyytymätön eli melko tyytymätön.

Uuden työpaikan lisäksi suomalaiset ovat kiinnostuneita uudelleenkouluttautumisesta. Sitä harkitsee tällä hetkellä 27 prosenttia. Aloista kiinnostavin on IT-ala, jonka valitsisi 11 prosenttia. Seuraavaksi eniten kiinnostavat rakennusala ja terveydenhoito. Kummankin valitsisi kymmenen prosenttia vastaajista.

Jos alaa valittaessa ei tarvitsisi miettiä palkan suuruutta, suomalaiset työskentelisivät mieluiten viihde- ja kulttuurialalla. Näin vastaa 14 prosenttia. Muita unelma-aloja ovat yllättäen terveydenhoito sekä tutkimusala ja matkailuala.

Halu vaihtaa työpaikkaa ei ole jäänyt ajatuksen tasolle. Oikotien Työpaikat-palvelussa oli elokuussa 23 prosenttia enemmän kävijöitä kuin viime vuoden elokuussa. Palvelun kautta haettiin elokuussa töitä viikoittain keskimäärin 19 prosenttia useammin vuoden takaiseen verrattuna.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vain vajaa puolet käyttää takavaloa pyöräillessä

Polkupyörässä on oltava pakolliset etu-, taka- ja sivuheijastimet. Pyöräilijän on käytettävä valoja pimeällä ja hämärässä muiden ajoneuvojen tapaan.

Syksyn edetessä valoisa aika liikenteessä vähenee. Pimenevät liikenneolosuhteet vaativat pyöräilijää panostamaan näkymiseen. Polkupyörästä on löydyttävä pakolliset etu-, taka- ja sivuheijastimet. Pyöräilijän on käytettävä valoja pimeällä ja hämärässä muiden ajoneuvojen tapaan. Liikenneturvan kyselytutkimuksen ja seurantojen mukaan pyörän valoihin liittyvät säännöt tunnetaan, mutta valojen käytössä on edelleen parantamisen varaa.

Onko Suomi oikeasti jakautunut itään ja länteen?

Onko Suomi oikeasti jakautunut itään ja länteen? Selittävätkö historialliset rajat suomalaisten itä–länsijakoa? Millainen on maan kielellisen, geneettisen ja kulttuurisen kahtiajaon tausta? Human Diversity -konsortio järjestää seminaariin, jonka aiheena on Suomen Itä-länsijaon kehittyminen. Seminaari järjestetään 27. syyskuuta Turun yliopiston Arcanumissa.

Suosikkikasvo Lari Halme vierailulle Linnateatteriin lauantaina

Lari Halme.

TV:stä ja teatterilavoilta tuttu näyttelijä Lari Halme vierailee Linnateatterissa lauantaina 23. syyskuuta kello 19 viihteellisellä monologiesityksellään (melkein) Kaikki minusta . Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Halmeen puoliso Marika Vapaavuori .

Raisioon uusia pyörätelineitä ja pyörähuoltopisteitä

Raision kaupunki parantaa pyöräpysäköintiä muuttamalla Raisiontien varren katosten pyörätelineet runkolukittaviksi. Uusia pyörien huoltopisteitä on asennettu Kerttulan liikuntakeskukseen ja Kirjastotalolle.

Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta voi tutkailla oman kiinteistön tietoja

Sähköisessä asiointipalvelussa voit tutkia kartan avulla oman kiinteistösi tietoja.

Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta voi tutkailla oman kiinteistön tietoja, joista voi vaikka paljastua, että mökin alueella on luonnonmuistomerkki.

Poliisi järjestää takavarikkohuutokaupan Raisiossa

Lounais-Suomen poliisi järjestää takavarikoidun tavaran huutokaupan Raision poliisiaseman sisäpihalla keskiviikkona 4. lokakuuta kello 10. Osoite on Nallinkatu 8 (Raisio).

Raision uusi pastalinja päässyt vauhtiin

Raision uusi pastalinja on käynnistetty. Ensimmäiset tuotteet ovat matkalla kauppoihin.

Hyviä uutisia pastan ystäville: hyllyt ovat taas täyttymässä ja kaikkia pastalaatuja on kohta saatavilla. Raision uusi pastalinja on käynnistetty, ja ensimmäiset tuotteet ovat matkalla kauppoihin. Yhtiön mukaan linjaston uusimistyöt osuivat sattumalta samaan aikaan, kun toimialalla oli muutenkin vaikeuksia.

FlixBus suunnittelee uusien reittien avaamista

FlixBus ylitti matkustajamäärätavoitteensa Suomen reitillä ensimmäisen toimintakuukautensa aikana. FlixBus laajensi toimintaansa 27. heinäkuuta Suomeen avaamalla reittiyhteyden Vaasan ja Varsovan välille. Linja-autojen keskimääräinen käyttöaste ylitti selvästi yhtiön uusien reittien kysynnän keskiarvon. Reitillä kotimaan matkailu oli erityisen suosittua, ja suosituimmaksi reitiksi nousi Turun ja Helsingin välinen yhteys. Suomen rajojen ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla oli vahvaa kysyntää ja suosituimmiksi kohdemaiksi nousivat Viro ja Puola.

Paraisten kaupunginjohtaja Patrik Nygrén irtisanoutunut virastaan

Patrik Nygrén.

Paraisten kaupunginjohtaja Patrik Nygrén ilmoitti torstaina irtisanoutuvansa virastaan 30. marraskuuta alkaen edellyttäen, että johtajasopimusta sovelletaan.

Koronapandemia lisäsi suomalaisten henkivakuutuksia

Koronapandemian aikana uusia henkivakuutuksia otettiin Suomessa selvästi aiempaa enemmän, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Vapaaehtoisia henkivakuutuksia otettiin vuonna 2020 peräti 20 prosenttia enemmän ja myös vakuutussummat kasvoivat korona-aikana. Eniten uusia henkivakuutuksia ottivat korkeasti koulutetut sekä henkilöt, joilla oli henkivakuutus jo ennestään tai joilla oli niin sanottu henkivakuutusvaje.

Skandinaavisen jazzin kuumat nimet perjantain Flame Jazz -keikalla

Emmeluth’s Amoeba.

Café Tiljanin myöhäisillassa perjantaina 22. syyskuuta kello 22 lavalle nousee innovatiivisen saksofonisti Signe Emmeluthin johtama tanskalais-norjalainen Emmeluth’s Amoeba.

Bayer avasi Turkuun 250 miljoonan euroa maksaneen huippumodernin hormonikierukkatehtaan

Bayerin kierukkatehdas rakennettiin entisiin Hansaprint Oy:n tiloihin.

Bayerin uuden, Turun Artukaisiin valmistuneen ja hormonikierukoita valmistavan tuotantolaitoksen avajaisia vietettiin tänään. 250 miljoonan euron investointi on mittaluokaltaan yksi lähihistorian suurimmista ja vahvistaa edelleen Bayerin pitkäjänteistä sitoutumista Suomeen. Turun tuotantolaitos on yksi Bayerin tärkeimmistä lääketehtaista maailmanlaajuisesti.

Koiviston kausi käynnisti Suomen hiljaisen käänteen kohti länttä

Suomen ulkopolitiikassa alkoi 1980-luvun puolivälissä hiljainen käänne. Mauno Koiviston presidenttikauden ulkopolitiikkaa tutkineen valtiotieteiden tohtori Juho Ovaskan mukaan Suomi laajensi Koiviston johdolla huomattavasti ulkopoliittista liikkumatilaansa.

Sadonkorjuu loppusuoralla, sadoissa isoja vaihteluja

Puimatta koko valtakunnan alueella jää arviolta noin viisi prosenttia viljasta. Pahin tilanne on Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaan maakunnassa.

Viljan puinnit ovat loppusuoralla koko Suomessa. Puimatta on edelleen kaikkia viljalajeja ja suurin osa kevätöljykasveista. Eniten puimatta on Satakunnassa ja Pohjanmaalla.

Varsinais-Suomen nuoret tyytymättömimpiä työelämään

Nuoret ovat Varsinais-Suomessa tyytymättömimpiä työelämään. Suomen tyytyväisimmät nuoret ovat Pohjois-Savossa. Suurimmat puutteet koetaan työturvallisuuteen perehdyttämisessä, työntekijöiden tasavertaisessa kohtelussa ja työntekijän kyvyssä antaa palautetta työnantajalle.

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajorataa Humalistonkadun ja Läntisen Pitkänkadun risteyksessä

Humalistonkadun ja Läntisen Pitkänkadun risteyksessä tehdään viemäri- ja vesijohtotyötä 21.9.–31.10. Ajorataa on kavennettu Humalistonkadulla. Läntiselle Pitkällekadulle kulku on kielletty Käsityöläiskadun suunnasta, tonteille ajo on sallittu.

Liedon Säästöpankkisäätiöltä 200 000 euron lahjoitus Turun yliopistolle elintarviketekniikkaan ja kauppatieteisiin

Liedon Säästöpankkisäätiö lahjoittaa Turun yliopistolle yhteensä 200 000 euroa. Säätiö tukee 100 000 eurolla uuden elintarviketekniikan koulutusohjelman käynnistämistä teknillisessä tiedekunnassa.

Saaristoluonnon hoito jatkuu raivaustähteiden poltolla Naantalin Pähkinäisten Kenkämaan alueella

Lehmä Pähkinäisissä.

Naantalin Pähkinäisten saareen kuuluvalla Kenkämaan ja Koissaaren alueella järjestetään 21.–24. syyskuuta Rannikko-LIFE-hankkeen talkoot, joissa poltetaan aiemmissa perinneympäristöjen kunnostuksissa syntyneitä raivaustähteitä. Alueella pidettiin heinäkuussa Metsähallituksen ja WWF:n talkooleiri ja raivaustähteet kasattiin, mutta maaston kuivuuden takia kasoja ei voitu silloin polttaa.

Urheilu

Åboraakkeli: Helmarien ensimmäinen askel

Helmarit kohtaa Slovakian Veritas Stadionilla perjantaina 22. syyskuuta.

Naisten Kansojen liiga jalkapalloilussa käynnistyy ensimmäistä kertaa Suomen osalta tämän viikon perjantaina, kun Helmarit saa Kupittaalla vastaansa Slovakian. Viimeisen vuoden ajan Suomi on pelannut vain harjoitusotteluita. Niinpä päävalmentaja Marko Salorannalla on ollut hyvin aikaa tehdä kokeiluja.

Paavo Nurmi Games kerää EM-kisojen menestyjät Turkuun 18. kesäkuuta

Paavo Nurmi Games järjestetään ensi kesänä 18. kesäkuuta.

Yleisurheilun Paavo Nurmi Games kilpaillaan ensi kesänä Turussa vajaa viikko Rooman EM-kilpailuiden jälkeen. Kilpailupäiväksi vahvistui 18. kesäkuuta, joka sopii kilpailun järjestäjille mainiosti.

HC TPS:n peleissä tarjolla nakkimukin ohella entistä laajemmin myös kasviperäisiä ruokia

Pikaruokana on tarjolla esimerkiksi MUU:n kasvishodareita.

HC TPS ja Gatorade Center aloittavat yhteistyön kasviproteiinibrändi MUU:n kanssa. Kasvisruokavaihtoehdolle on jatkuvasti enemmän kysyntää, joten jatkossa Gatorade Centerissä on tarjolla jokaisen ruokavalioon sopiva vaihtoehto lounailla, konserteissa ja pelipäivinä.

Maastoautojen SM-tittelit ratkaistaan Raisiossa

Miika Niinimäki.

Raision moottoriradan maastossa ajetaan lauantaina 23. syyskuuta Offroad Trialin 2023 SM-tittelit ratkaiseva osakilpailu (3/3), jonka järjestää Raision Urheiluautoilijat ry. Edelliset osakilpailut ajettiin samoissa maisemissa.

Lindroos hallitsi nuotit Mynämäessä

Joonas Lindroosille ei löytynyt pysäyttäjää Rantarallissa.

F-Cup Rallisarjan kauden neljäs osakilpailu ajettiin lauantaina 16. syyskuuta Mynämäen ympäristössä. Naantalin Seudun Urheiluautoilijoiden järjestämä Rantaralli oli järjestyksessään jo 46. Kuuden erikoiskokeen reitti ja erikoiskokeita 62 kilometrin verran haastoi kuljettajat ja sekuntitaistot saatiin ratkottua riittävin eroin.

Helmareilla fanitapaaminen Kauppatorilla maanantaina

Helmarit avaa Nations League -taipaleensa Veritas Stadionilla 22. syyskuuta.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit avaa UEFA Nations League -taipaleensa Turussa Veritas Stadionilla 22. syyskuuta, kun Suomi emännöi Slovakiaa. Otteluun valmistuva Helmarit järjestää yhdessä Turun kaupungin kanssa kaikille avoimen Meet & Greet -tapahtuman maanantaina 18. syyskuuta Turun kauppatorilla.