Saxtronauts-yhtyeen kosmiset saksofonit tähtitornissa

Sibelius-museon Sibbe Live! -konserttisarjassa on keskiviikkona 28. syyskuuta vuorossa sävellyskonsertti Jätin oven auki, joka esittelee turkulaissäveltäjä Pertti Jalavan (s. 1960) tuotantoa. Jalavan mukaan hänen sävellyksensä ovat modernia, lyyristä ja rytmistä kamarimusiikkia.

Kamarimusiikin lisäksi Jalava on säveltänyt teoksia sinfoniaorkesterille, puhallinorkesterille, jazzyhtyeelle, big band -yhtyeelle sekä kuorolle. Useita sävellyskilpailuja voittanut Jalava on pitkälti itseoppinut. Peppe Jalava Band -yhtyeensä kanssa hän säveltää ja soittaa jazzia ja progressiivista rockia.

Keskiviikkoiltana Jalavan sävellyksiä esittävät Erica Nygård (huilu), Patrik Kleemola (kitara), Päivi Severeide (harppu), Torsten Tiebout (alttoviulu), Juha-Pekka Vikman (viulu) sekä Mikko Multamäki (kontrabasso).

– Teoksessa Yksin veneessä (2009) kontrabasson pohdiskeleva kerronta lipuu syntetisaattorilla luotujen ääniraitojen tyynessä maisemassa. Tunnelma on utuinen, salaperäinen ja tumma, mutta ei pelottava. Yksinäinen pohdiskelija on tummilla vesillä kuin kotonaan, sanoo Jalava.

Konsertissa esitetään muun muassa huilulle, harpulle ja alttoviululle sävelletty teos Kun heräsit, astuin sisään ja jätin oven auki vuodelta 2019. Jalava kertoo teoksen olevan jatkumoa aikaisemmalle sävellykselle:

– Sävelsin vuonna 2010 puolalaisen Lórien Trion tilauksesta teoksen Kun nukuit, avasin oven ja kävelin ulos lämpimään yöhön. Yhdeksän vuoden jälkeen oli aika palata yöjuoksulta ja viedä tarina päätökseen... tai sitten ei, ovihan jäi auki.

Konsertin ohjelmisto äänitetään konserttia edeltävinä päivinä julkaistavaksi Pilfink Records -levymerkillä.

Sunnuntaina 2. lokakuuta Sibelius-museossa esiintyy kello 14 tähtitieteestä inspiraationsa ammentava saksofoniyhtye Saxtronauts.

Saxtronautsin tarkoituksena on esittää korkeatasoista taidemusiikkia ennakkoluulottomasti erilaisille yleisöille. Yhtye haluaa toimia yhteistyössä erilaisten tiede- ja taidekentän toimijoiden kanssa ja esittääkin musiikkiaan observatorioissa ja tiedekeskuksissa, perinteisiä konserttisaleja unohtamatta.

Saxtronauts-yhtyeen muodostavat Anna-Sofia Anttonen, Nanna Ikonen, Nanako Lammi ja Sikri Lehko, jotka kukin ovat tahoillaan monipuolisia muusikoita, pedagogeja ja esiintyviä taitelijoita. Saksofoni on heidän välineensä maailmankaikkeuden tutkimiseen.

– Konserttikiertuetta varten on tilattu kolme uutta saksofonikvartettiteosta, joista uusin saa kantaesityksensä sunnuntaina Sibelius-museossa. Tytti Arolan säveltämä Exobiology tutkii avaruudesta löytyvää elämää. Teoksen ensimmäinen osa on oodi avaruuteen lentäneille naisille. Sävellyksen muissa osissa päästään mm. harrastamaan saksofonijoogaa ja hyödyntämään soittimia tutkalaitteina. Saksofonien äänien lisäksi teoksessa kuullaan legendaarista Buchla 200 -modulaarisyntetisaattoria, kertoo Anna-Sofia Anttonen.

Sunnuntaisen konsertin lisäksi Saxtronautsilla on kaksi esitystä Vartiovuoren tähtitornissa Säätiöpäivänä lauantaina 1. lokakuuta kello 12 ja 15.

– Olemme inspiroituneet Avaruusseikkailu-kiertueemme aikaisemmissa esityksissä toiminnassa olevien observatorioiden miljööstä, ja nyt on hienoa päästä seikkailemaan historialliseen Vartiovuoren tähtitorniin yleisön kanssa. Toteutimme vastaavan esityksen tammikuussa 2020 Helsingin observatoriossa, joka sekin on Carl Ludvig Engelin suunnittelema. Helsingin observatorio on suunniteltu yhteistyössä tähtitieteilijän kanssa – ehkä Engel oli oppinut virheistään, sillä ilmeisesti hänellä ei Vartiovuoren tornia suunnitellessaan ollut tietoa siitä, miten tähtitornin tulisi toimia. Taiteilijan näkökulmasta on kiinnostavaa tulla tekemään avaruusaiheinen esitys rakennukseen, joka on arkkitehdin mielikuvituksen tuotos siitä, minkälainen tähtitorni voisi olla, Anttonen sanoo.

Lauri Supposen Ave Maris Stella on kolmiosainen konsertti-installaatio, joka toteutetaan eloelektroniikkaa ja kokeellista soitinrakennusta hyödyntäen: saksofonien sointia on laajennettu muun muassa puutarhaletkujen avulla. Teosta esittäessä roolimme vaihtelee tietyllä tapaa tutkijan ja muusikon välimaastossa. Tämän kappaleen maailmassa on jotain selittämätöntä taikaa, ja se sopii erittäin hyvin nimenomaan observatorioissa toteutettavaksi. Ave Maris Stella kuullaan Vartiovuoren tähtitornissa lauantaina kello 12 ja 15 alkavissa esityksissä.

Yhdelle konserttikierrokselle mahtuu 40 henkilöä.

Paikat Saxtronauts – Avaruusseikkailun musiikillisille kierroksille tähtitornissa varataan linkistä.

Kokoontuminen ja ilmoittautuminen tähtitornin pääovien edessä. Tähtitornissa voi liikkua vapaasti musiikkiesitysten aikana. Saxtronauts-yhtye siirtyy esittämään yhden kappaleen myös Vartiovuoren vesisäiliön galleriaan, jossa on esillä Åbo Akademin säätiön nykytaidenäyttely Enemmän kuin silmäni näkevät. Yhtyeen musiikkia voi kuulla galleriatilassa noin kello 13.15–13.30 ja 16.15–16.30. Kestot ovat arvioita.

Tilat eivät ole esteettömät. Sekä tähtitornissa että vesisäiliössä on hissiyhteys ensimmäisen ja toisen kerroksen välillä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Täyttä asiaa: Avokeittiö luo turvallisuutta

Kirjoittaja pitää hyvänä sitä, että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytä.

Aamusissa oli juttu avokeittiöistä, jotka herättävät sekä ihastusta että vihastusta. Olen 75-vuotias ja jo hajamielinen. Pidän hyvänä sitä että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytäni. Siten en voi unohtaa ruokakattilaa liedelle, kun olen samassa tilassa.

Kansanedustaja Sofia Virran Linnan juhlien puku kunnioittaa varsinaissuomalaista yrittäjyyttä Ukrainaa unohtamatta

Kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) suosii Linnan juhlissa varsinaissuomalaisten yrittäjien luomuksia niin puvussa ja asusteissa kuin meikissä ja hiuksissa, kynsitaidetta myöten. Virta saapuu itsenäisyyspäivän vastaanotolle kumppaninsa Atte Ailion kanssa. Parille Linnan juhlat ovat ensimmäinen isompi julkinen esiintyminen yhdessä.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Mysterium Nativitatis -konsertissa

Marianne Maans ja Sofia Lindroos.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Mysterium Nativitatis -konsertissa 8. joulukuuta kello 19 Maarian kirkossa ja 9. joulukuuta kello 19 Nauvon kirkossa.

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan Kelan tiedoissa olevalle tilinumerolle

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan 23. joulukuuta. Maksu maksetaan Kelan tiedossa olevalle tilinumerolle. Mahdollinen uusi tilinumero täytyy ilmoittaa Kelaan viimeistään 9. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän illan päätteeksi kajahtaa Finlandia

Tuomiokirkossa voi kuunnella Finlandiaa.

Itsenäisyyspäivänä kirkoissa vietetään jumalanpalveluksia. Pyhän Katariinan kirkon pihapiirissä järjestetään jo perinteeksi muodostunut joulutori. Tuomiokirkkoon voi tulla kuuntelemaan Finlandian kello 21.

Kupittaan kärjen hankekumppaniksi YIT-vetoinen Terävin kärki

Turun kaupunginhallitus valitsi maanantaina Kupittaan kärjen hankekumppaniksi Terävin kärki -nimisen yhteistyöryhmän. Ryhmän muodostavat YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy.

Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro Turun kaupungin tutkimusjohtajaksi

Timo Aro.

Aluekehityksen asiantuntijasta Timo Arosta tulee Turun kaupungin tutkimusjohtaja. Aro aloittaa työssä maaliskuun alussa 2023. Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen päätti rekrytoinnista maanantaina.

Raportti: Nykyisten sähköpotkulautojen käyttöikä viisi kertaa aikaisempia malleja pidempi

Yhdysvaltalainen, urbaaniin liikenteeseen erikoistunut konsulttiyhtiö Brightside on laatinut mallin yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen käyttöiän laskemiseksi. Yhtiö on julkaissut lisäksi raportin nykyisin käytössä olevien sähköpotkulautojen käyttöiästä, jossa hyödynnetään Voi Technologyn eurooppalaista dataa. Raportin mukaan Voin sähköpotkulaudan arvioitu käyttöikä rungon osalta on 4,6 vuotta ja akun osalta 3,7 vuotta.

Tuhoutuneen liikerakennuksen tilalle Nosturinkadulle tulossa K-ryhmän supermarket

Aloitteentekijän Schauman Arkkitehdit Oy:ltä tilaama alustava viitesuunnitelma.

​Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma: Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Sataman kaupunginosan korttelin 14 tontille 2. Työnimeltään kaavanmuutos on Nosturinkatu 2. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Sofia Korte .

Lannan parempi kierto ja maksuttoman kipsikäsittelyn laajempi hyödyntäminen olennaista Saaristomeren tilan parantamisessa

Saaristomeren tila on heikentynyt huolestuttavasti viimeisten vuosikymmenten ajan. Suurin ongelma on ihmistoiminnan aiheuttama rehevöityminen, joka on seurausta mereen tulevista liian suurista fosforin ja typen määristä. Meren ravinnekuormitus moninkertaistui viime vuosisadalla, kun kasvaneiden kaupunkien sekä teollisuuden jätevesiä on johdettu mereen ja kemiallisia lannoitteita on otettu käyttöön maataloudessa.

Väestökehitys palautunut lähes koronapandemiaa edeltäneelle tasolle Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen väestökehitys on palannut kuluvan vuoden aikana lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa. Suurin muutos väestökehityksessä on Turun palaaminen maakunnan väestökasvun selväksi veturiksi. Turun väestönkehitys nousi kuluvan syksyn aikana vuositasolla yli 2 000 asukaan kasvuun, millä tasolla se on aiemmin ollut vuonna 2018. Sen sijaan korona-aikana nopeasti kasvaneissa Turun kehyskunnissa väestönkasvu on hidastunut.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa – uusiutuvaa tuulivoimaa pian jo yli 30 prosenttia sähkön tuotannosta

Turku Energian tuulivoimatuotanto kasvaa 87,5 gigawattitunnilla vuodessa Suomen Hyötytuuli Oy:n Siikajoen tuulipuistohankkeen myötä. Pohjois-Pohjanmaalle rakennettava Siikajoen tuulipuisto tulee olemaan yrityksen toistaiseksi suurin tuulipuisto sekä Turku Energian mittavin tuulivoimainvestointi tähän mennessä.

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

Itsenäisyyspäivää vietetään epävakaisessa ja vaihtelevassa säässä

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on suuressa osassa maata epävakainen.

Ravintoverkon huipulla olevien lajien ympäristömyrkkykuorma kertoo Suomen rannikon meriekosysteemin tilasta

Riikka K. Vainio.

Ympäristömyrkkyjen kertyminen ravintoverkon huipulla oleviin lintulajeihin paljastaa, että Itämeren eliöstössä vuosikymmeniä esiintyneiden pysyvien yhdisteiden lisäksi Suomen rannikolla esiintyy myös joitain uusia ympäristömyrkkyjä, joiden käyttäytymistä ravintoverkossa ei tunneta hyvin.

Miten Turun kaupunki on varautunut talven kiertäviin sähkökatkoihin?

Turun kaupunki on varautuu talven kiertäviin sähkökatkoihin. Sähkökatkoja ennakoidaan tulevan pakkaskaudella, todennäköisesti tammi–helmikuussa.

Joulun aika saapuu Raisioon torstaina

Joulupuuroa on Raisiossa tarjolla noin 500 annosta.

Raision keskustassa avataan joulun aika torstaina 8. joulukuuta kello 14–19. Joulutapahtumaa edeltää normaali toritorstai, joten torilla tapahtuu koko päivän. Tapahtuma noudattaa aika pitkälti aiempia perinteitä, mutta tapahtumalavan paikka on uusi, sillä se on niin sanotun pikkutorin puolella Tasalan Kamarin ja Raision Näkökulman edustalla.

Oppilaat eriarvoisessa asemassa jo kouluun tullessaan

Kansallisista oppimistuloksista sekä käynnissä olevasta oppimisanalytiikan tutkimuksesta ja osaamisen eriytymisen ehkäisystä keskustellaan Turun yliopiston oppimisanalytiikan tutkimusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa maanantaina 12. joulukuuta kello 12 (luentosali XXI, Agora, Turun yliopisto). Tilaisuudessa pääpuhujana on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen .

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.