Otteluanalyysi: Suora nousu karkaa TPS:lta

Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen. Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen. Kuva: Lasse Virtanen

Tämä on nähty ennenkin. Syksy saapuu ja TPS:n tulokset romahtavat. Jaro tuli ja haki vierasvoiton Kupittaalta. Miesten Ykkösessä eletään kauden tärkeintä aikaa ja TPS kärsi nyt toisen perättäisen tappion. Joukkue näyttää sulavan kuten viimekin vuonna ja suora nousu on karkaamassa tai ei ainakaan ole enää omissa käsissä, sillä noususarjassa pelejä on jäljellä enää kaksi ja KTP on jo neljän pisteen karkumatkalla.

Jaro otti neljännen perättäisen voiton ja nousi jo neljän pisteen päähän TPS:sta. Takaa-ajo on käynnissä.

TPS–Jaro 0–1 (0–1).

Maalit: 29. Alhaji Gero 0-1.

Yleisöä: 1 589.

Kentän kunkku: Alhaji Gero, Jaro. Yksi paikka, yksi maali. Englannin maajoukkueeseen noussutta Brentfordin Ivan Toneyta tyyliltään muistuttava Gero teki maalin jo neljännessä perättäisessä ottelussa ja siivittää Jaroa hienoon syyskuntoon. Tärkeimmät pelit ovat vasta edessä.

Matsin surkeinta: Joukkueiden suurin ero nähtiin erikoistilanteissa. Jaro teki maalinsa suoraan kulmapotkusta. TPS:n Joonas Sundman kyllä vartioi Alhaji Geroa, mutta hävisi kaksinkamppailun satanolla. TPS:lla oli itsellään monta kulmapotkua mutta niistä ei saatu mitään aikaan. Jaro puolusti boksia erinomaisesti.

Tuhlaajapoika: Demba Savage, TPS. Savage pääsi tauolla vaihdosta kentällä ja sai kohta oivallisen maalipaikan. Hän pääsi ampumaan noin seitsemästä metristä poikittaissyötöstä ja ampui voimalla. Jaron pakki Jami Kyöstilä heittäytyi urhoollisesti kudin tielle ja puski pallon sivuun.

Päivän erikoisuus: Kupittaan stadionin Hippoksen puoleisen päädyn katsomo saa jo lopullista muotoaan. Ja hyvältä näyttää. Päätykatsomo luo stadionmaisen tunnelman, kun parkkipaikkaa ei enää näy.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jaro oli liikkeellä niukalla ryhmällä, sillä vaihdossa oli vain neljä miestä. Yksi heistä oli maalivahtivalmentaja Emil Öhberg, joka vaihdettiin loppuhetkillä jopa kentälle. Hän ehti ottaa muutaman spurtin. Tilastomerkintä ja ylityöliksat, sillä Jaron bussimatka alkoi aamulla jo kello 5.35.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Tulos on suuri pettymys. Suora nousu ei ole enää omissa käsissä mutta nousu on. Pitää saada positiivisuutta viimeisiin peleihin. En näe että pelillisesti ja pallollisena olisi ollut suurta ongelmaa. Kulmamaali päästettiin ja mentiin vähän shokkiin. Alku oli ihan ok. Toinen jakso oli meidän hallintaa ja luotiin paikkoja. Jalkapallo on maalintekoa eikä omassa boksissa saa tehdä virheitä. Erittäin pettynyt pukuhuone siellä oli. Jalkapallo on raakaa. Tänään ei pelattu huonosti. Hallittiin peliä varsinkin toisella puoliajalla.

Jimmy Wargh, Jaro: Eka puoliaika oli aika tasainen. Toinen puoliaika oli äärimmäisen kovaa taistelua. En tiedä montako kulmaa tuli mutta erittäin hyvää boksin puolustamista. Tepsi pääsi pelaamaan väleihin. Oli aika hermostunutta meiltä. Olen todella tyytyväinen. Jos boksin puolustaminen on tällaista loppukauden, niin siihen saa olla tyytyväinen. Jos katsoo maalipaikkoja, veikkaan että pelin olisi pitänyt olla 4-1 tai jotain sellaista Tepsille. Silti voitimme 1-0.

Analyysi: On turha väittää, että TPS:n peliesitys olisi romahtamassa. Ei se ole, vaikka häikäisevää se ei ole ollut missään vaiheessa kautta. Kyky tehdä tulosta sen sijaan on katoamassa juuri silloin kun sitä eniten tarvittaisiin. Suora nousu on karkaamassa mutta se ei tarkoita, että nousu olisi mahdottomuus. Kovan työn takana se kuitenkin on.

Karsintapolku on monivaiheinen. Ykkösen ylemmän jatkosarjan kolmonen ja nelonen pelaavat ensin yksiosaisen karsintaottelun kolmosen kotikentällä. Voittaja matkaa sarjan kakkosen kotikentälle yksiosaiseen jatkokarsintaan. Vasta sen voittaja pääsee kaksiosaiseen liigakarsintaan Veikkausliigan alemman loppusarjan toiseksi viimeistä joukkuetta vastaan. Se on tällä hetkellä FC Lahti.

Yleisen epävarmuuden aisti jo ennen peliä. TPS:n joukkueeseen ei enää luoteta. Kotikatsomossa päällimmäinen tunne oli alakulo, joka ajoittain kupli turhautumisen takia epätoivoksi. Valmentaja Jonatan ”Tintti” Johanssonille haistateltiin huudoissa avoimesti ja toivottiin hänelle potkuja.

Onko Tintillä tulevaisuutta seurassa? Se riippuu loppukaudesta. Jos nousua liigaan ei tule, jatkaminen on vaikeaa. Ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa Tintiltä jo kysyttiin väitteistä, joiden mukaan hän ei olisi jatkamassa seurassa ensi kaudella. Valmentaja vastasi, ettei mitään keskusteluja ole käyty seuran kanssa. Johansson sanoi myös, että on keskittynyt nousukamppailuun eikä oman tulevaisuutensa varmistamiseen.

On kova tehtävä kääntää kurssi loppukaudeksi. Jostain olisi loihdittava aimo annos positiivisuutta, iloisuutta ja vapautuneisuutta, vaikka yleinen ilmapiiri joukkueen ympärillä on varautunut ja pettynyt.

Suora nousu näyttää nyt erittäin epätodennäköiseltä. Sitä on pidettävä pettymyksenä ja epäonnistumisena, sillä suora nousu asetettiin tavoitteeksi ja rosterikin sitä edellytti. Eikä Ykkösen pelillinen taso huimaa tänä vuonna. Tilaisuus oli ja se todennäköisesti meni.

TPS aloitti pelin varsin lupaavasti. Simo Roiha pääsi vartin kohdalla puskemaan vapaasti Joonas Lakkamäen keskityksestä mutta pallo livahti ohi takatolpan. Korkea prässi toimi ajoittain mainiosti kentän kolmannella neljänneksellä ja isännät pääsivät kääntämään peliä vauhdikkaasti. TPS yritti edetä suoraviivaisesti pystyjuoksuin mutta syötöt olivat epätarkkoja ja peli meni puskemiseksi.

Jaron maali oli kylmä suihku ja TPS:n ote herpaantui. Toisella jaksolla ote kääntyi taas vahvasti TPS:lle. Maalipaikkoja oli, tehoa ei. Kulmapotkuista TPS ei saanut mitään aikaiseksi. Jaro siivosi maalinsa edustaa jämptisti.

Jaron työn sankari oli Jami Kyöstilä, joka peitti ensin Savagen kovan laukauksen ja pelin lopussa Daniel Rantasen hurjan vapaapotkun. Kyöstilä tuupertui maahan mutta hoidon jälkeen spurttasi kuin maileri keskirajalle, jotta pääsisi sieltä erotuomarin luvalla nopeasti takaisin peliin. Hän sai tästä näytelmästä luonnollisesti kotiyleisön vihat niskaansa.

TPS (4-5-1): Jere Koponen; Joonas Sundman (71. Juri Kinnunen), Rasmus Holma, Roope Pakkanen, Joonas Lakkamäki; Albijon Muzaci (46. Demba Savage), Daniel Rantanen, Kasper Hämäläinen, Anthony Annan (71. Linus Rönnberg), Simo Roiha; Olli Jakonen.

Jaro (4-3-3): Hannes Käldström; Matias Kivikko, Johan Brunell (58. Frankline Okoye), Alex Ramsay, Jami Kyöstilä; Jacob Bushue, Marcel Wargh, Markus Kronholm (79. Paul Tendeng); Joni Remesaho (58. Antonio Hotta), Alhaji Gero, Jim Myrevik (90. Emil Öhberg).

Erotuomari: Joona Kontinen.

Varoitukset: Roiha, Kinnunen ja Holma, TPS. Gero ja Okoye, Jaro.

Lasse Virtanen

Päätykatsomo alkaa saada lopullista muotoaan. Päätykatsomo alkaa saada lopullista muotoaan. Kuva: Lasse Virtanen

Täyttä asiaa: Avokeittiö luo turvallisuutta

Kirjoittaja pitää hyvänä sitä, että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytä.

Aamusissa oli juttu avokeittiöistä, jotka herättävät sekä ihastusta että vihastusta. Olen 75-vuotias ja jo hajamielinen. Pidän hyvänä sitä että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytäni. Siten en voi unohtaa ruokakattilaa liedelle, kun olen samassa tilassa.

Kansanedustaja Sofia Virran Linnan juhlien puku kunnioittaa varsinaissuomalaista yrittäjyyttä Ukrainaa unohtamatta

Kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) suosii Linnan juhlissa varsinaissuomalaisten yrittäjien luomuksia niin puvussa ja asusteissa kuin meikissä ja hiuksissa, kynsitaidetta myöten. Virta saapuu itsenäisyyspäivän vastaanotolle kumppaninsa Atte Ailion kanssa. Parille Linnan juhlat ovat ensimmäinen isompi julkinen esiintyminen yhdessä.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Mysterium Nativitatis -konsertissa

Marianne Maans ja Sofia Lindroos.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Mysterium Nativitatis -konsertissa 8. joulukuuta kello 19 Maarian kirkossa ja 9. joulukuuta kello 19 Nauvon kirkossa.

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan Kelan tiedoissa olevalle tilinumerolle

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan 23. joulukuuta. Maksu maksetaan Kelan tiedossa olevalle tilinumerolle. Mahdollinen uusi tilinumero täytyy ilmoittaa Kelaan viimeistään 9. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän illan päätteeksi kajahtaa Finlandia

Tuomiokirkossa voi kuunnella Finlandiaa.

Itsenäisyyspäivänä kirkoissa vietetään jumalanpalveluksia. Pyhän Katariinan kirkon pihapiirissä järjestetään jo perinteeksi muodostunut joulutori. Tuomiokirkkoon voi tulla kuuntelemaan Finlandian kello 21.

Kupittaan kärjen hankekumppaniksi YIT-vetoinen Terävin kärki

Turun kaupunginhallitus valitsi maanantaina Kupittaan kärjen hankekumppaniksi Terävin kärki -nimisen yhteistyöryhmän. Ryhmän muodostavat YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy.

Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro Turun kaupungin tutkimusjohtajaksi

Timo Aro.

Aluekehityksen asiantuntijasta Timo Arosta tulee Turun kaupungin tutkimusjohtaja. Aro aloittaa työssä maaliskuun alussa 2023. Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen päätti rekrytoinnista maanantaina.

Raportti: Nykyisten sähköpotkulautojen käyttöikä viisi kertaa aikaisempia malleja pidempi

Yhdysvaltalainen, urbaaniin liikenteeseen erikoistunut konsulttiyhtiö Brightside on laatinut mallin yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen käyttöiän laskemiseksi. Yhtiö on julkaissut lisäksi raportin nykyisin käytössä olevien sähköpotkulautojen käyttöiästä, jossa hyödynnetään Voi Technologyn eurooppalaista dataa. Raportin mukaan Voin sähköpotkulaudan arvioitu käyttöikä rungon osalta on 4,6 vuotta ja akun osalta 3,7 vuotta.

Tuhoutuneen liikerakennuksen tilalle Nosturinkadulle tulossa K-ryhmän supermarket

Aloitteentekijän Schauman Arkkitehdit Oy:ltä tilaama alustava viitesuunnitelma.

​Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma: Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Sataman kaupunginosan korttelin 14 tontille 2. Työnimeltään kaavanmuutos on Nosturinkatu 2. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Sofia Korte .

Lannan parempi kierto ja maksuttoman kipsikäsittelyn laajempi hyödyntäminen olennaista Saaristomeren tilan parantamisessa

Saaristomeren tila on heikentynyt huolestuttavasti viimeisten vuosikymmenten ajan. Suurin ongelma on ihmistoiminnan aiheuttama rehevöityminen, joka on seurausta mereen tulevista liian suurista fosforin ja typen määristä. Meren ravinnekuormitus moninkertaistui viime vuosisadalla, kun kasvaneiden kaupunkien sekä teollisuuden jätevesiä on johdettu mereen ja kemiallisia lannoitteita on otettu käyttöön maataloudessa.

Väestökehitys palautunut lähes koronapandemiaa edeltäneelle tasolle Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen väestökehitys on palannut kuluvan vuoden aikana lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa. Suurin muutos väestökehityksessä on Turun palaaminen maakunnan väestökasvun selväksi veturiksi. Turun väestönkehitys nousi kuluvan syksyn aikana vuositasolla yli 2 000 asukaan kasvuun, millä tasolla se on aiemmin ollut vuonna 2018. Sen sijaan korona-aikana nopeasti kasvaneissa Turun kehyskunnissa väestönkasvu on hidastunut.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa – uusiutuvaa tuulivoimaa pian jo yli 30 prosenttia sähkön tuotannosta

Turku Energian tuulivoimatuotanto kasvaa 87,5 gigawattitunnilla vuodessa Suomen Hyötytuuli Oy:n Siikajoen tuulipuistohankkeen myötä. Pohjois-Pohjanmaalle rakennettava Siikajoen tuulipuisto tulee olemaan yrityksen toistaiseksi suurin tuulipuisto sekä Turku Energian mittavin tuulivoimainvestointi tähän mennessä.

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

Itsenäisyyspäivää vietetään epävakaisessa ja vaihtelevassa säässä

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on suuressa osassa maata epävakainen.

Ravintoverkon huipulla olevien lajien ympäristömyrkkykuorma kertoo Suomen rannikon meriekosysteemin tilasta

Riikka K. Vainio.

Ympäristömyrkkyjen kertyminen ravintoverkon huipulla oleviin lintulajeihin paljastaa, että Itämeren eliöstössä vuosikymmeniä esiintyneiden pysyvien yhdisteiden lisäksi Suomen rannikolla esiintyy myös joitain uusia ympäristömyrkkyjä, joiden käyttäytymistä ravintoverkossa ei tunneta hyvin.

Miten Turun kaupunki on varautunut talven kiertäviin sähkökatkoihin?

Turun kaupunki on varautuu talven kiertäviin sähkökatkoihin. Sähkökatkoja ennakoidaan tulevan pakkaskaudella, todennäköisesti tammi–helmikuussa.

Joulun aika saapuu Raisioon torstaina

Joulupuuroa on Raisiossa tarjolla noin 500 annosta.

Raision keskustassa avataan joulun aika torstaina 8. joulukuuta kello 14–19. Joulutapahtumaa edeltää normaali toritorstai, joten torilla tapahtuu koko päivän. Tapahtuma noudattaa aika pitkälti aiempia perinteitä, mutta tapahtumalavan paikka on uusi, sillä se on niin sanotun pikkutorin puolella Tasalan Kamarin ja Raision Näkökulman edustalla.

Oppilaat eriarvoisessa asemassa jo kouluun tullessaan

Kansallisista oppimistuloksista sekä käynnissä olevasta oppimisanalytiikan tutkimuksesta ja osaamisen eriytymisen ehkäisystä keskustellaan Turun yliopiston oppimisanalytiikan tutkimusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa maanantaina 12. joulukuuta kello 12 (luentosali XXI, Agora, Turun yliopisto). Tilaisuudessa pääpuhujana on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen .

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.