Miten maksalaatikko maistuu ranskalaisille?
Maksalaatikko on säilyttänyt asemansa suomalaisten kestosuosikkina yli 60 vuoden ajan. 10. lokakuuta juhlitaan jo kuudetta maksalaatikkopäivää. Tänä vuonna kansainvälinen maksalaatikkopäivä tekee näyttävän paluun. Miten laatikkomme maistuu maksaruokia arvostaville ranskalaisille?
– Maksalaatikko on yksi rakastetuimmista perinneruoista ja sitä myydäänkin yli yhdeksän miljoonaa rasiaa vuosittain. Vuonna 2017 lanseerattu maksalaatikkopäivä on kunnianosoitus laatikoidemme suosiolle suomalaisen arjen klassikoina ja lempiruokina – tällä kertaa halusimme selvittää, mitä mieltä siitä ollaan maailmalla, kommentoi Saarioisten kuluttajakokemuksen johtaja Tia Yrjölä.
Haastattelijana toimi ranskalaisen kulttuurin hyvin tunteva Erja Häkkinen, joka kutsui paikalliset ystävänsä lomakotiinsa Ranskan Rivieralle maistelemaan laatikoita. Maistelu sai aikaan yllättäviä reaktioita.
”En odottanut tykkääväni siitä, mutta kun maiston sitä, niin se teki kyllä vaikutuksen”, kommentoi eräs ranskalaisista maistajista. Maksalaatikko sai myös kehuja ”todella onnistuneesta makujen yhdistelmästä”.
Häkkisen omat makumuistot maksalaatikosta liittyvät varhaiseen lapsuuteen.
– Kävimme perheen kanssa metsäretkellä ja äidilläni oli tapana tehdä eväät, joihin kuului siivuiksi leikattu maksalaatikko, jota syötiin ruisleivän päällä. Se oli taivaallinen herkku.
Saarioinen juhlistaa maksalaatikkopäivää syys-lokakuussa kampanjalla, joka näkyy medioissa ja myymälöissä ympäri Suomea. Maksalaatikoiden kansiin tuodaan uudet ilmeet kansainvälisen teeman mukaisesti.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)