Kaavoitus uhkaa Lemunniemen viimeisiä luonnontilaisia kaupunkimetsiä
Turun luonnonsuojeluyhdistyksen Metsäryhmä osallistuu Luonto-Liiton projektiin, jossa kartoitetaan kuntien ja seurakuntien omistamissa metsissä jäljellä olevia luonnontilaisia ja luonnontilaisen kaltaisia metsiä. Tavoitteena on saada metsäluonnon monimuotoisuuden näkökulmasta merkittävät metsät suojelun piiriin. Kartoitusprojektin mahdollistaa Ruohonjuuri Oy:n rahoitus.
Yksi Turussa suojelua vailla olevista metsistä on Vaarniemen ja Torppalan metsäalue Lemunniemessä. Metsäryhmä järjesti alueelle retken lauantaina 17. syyskuuta esitelläkseen alueen merkittäviä suojeluarvoja Turun vihreiden jäsenille. Retken asiantuntijana toimi Turun eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti.
– Suomen metsäluonnon monimuotoisuus on nopeasti köyhtymässä. Turun kaupungin omistuksessa on sekä luonnontilaisia että luonnontilaisen kaltaisia metsiä. Nämä upeat metsäalueet on suojeltava hakkuilta ja rakentamiselta, sanovat Turun luonnonsuojeluyhdistyksen Liisa Näntö ja Tuula Hannula.
– Turulla olisi nyt tuhannen taalan paikka brändäytyä metsiensä ja rakentamattomien luontoalueittensa kautta monimuotoisuusohjelmansa mukaisesti, innostaa Turun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Saara Ilvessalo.
Kaarinan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Rautanen komppaa Ilvessaloa, mainiten YKn biodiversiteettisopimuksen, joka omalta osaltaan velvoittaa suojelualueiden lisäämiseen.
– Kaavoitus on Turussa näiden metsien merkittävin uhka, toteaa Näntö.
Vaarniemen ja Torppalan metsien kylkeen suunnitellaan Kaarinan puolella Ekokylää. Suuri asukasluvun nousu asettaa haavoittuvan metsäluonnon valtavan kulutuspaineen alaiseksi. Negatiiviset vaikutukset luontoon saattavat ekologisuutta painottavasta nimestä huolimatta olla kauaskantoisia ja peruuttamattomia.
Riskinä saattaa olla myös rakentamisen leviäminen metsän alueelle.
– Tämä metsä on suojeluarvoiltaan merkittävä. Etelä-Suomessa ei tällaisia metsiä ole enää paljon jäljellä, toteaa Karhilahti retken päätteeksi.
Osa alueesta on jo Natura-aluetta ja näin turvassa, mutta merkittävä osa tätä yhtenäistä luonnontilaisen kaltaista metsäaluetta on vielä vailla suojelua. Koska Suomen uhanalaisista lajeista kolmasosa elää metsissä, niidenkin selviytymisen kannalta on tärkeää, että suojeltavat alueet olisivat mahdollisimman laajoja.
Retkelle osallistuivat Turun vihreistä Christina Klingenberg, Saara Ilvessalo, Sofia Engblom, Hilkka Näse ja Jonas Heikkilä.
Merja Marjamäki