Otteluanalyysi: EIF tasoitti lisäajalla ja oli lähellä voittoa

Olli Jakosella oli kahden maalin ilta. Olli Jakosella oli kahden maalin ilta. Kuva: Ari-Matti Ruuska

TPS johti vajaan puolen tunnin pelin jälkeen 2-0 ja näytti ottavan helpon voiton tammisaarelaisesta (raaseporilaisesta) EIF:stä jalkapalloilun Ykkösessä. Mutta toisin kävi. EIF hallitsi toista puoliaikaa ja tasoitti lisäajalla. Eikä voittomaalikaan ollut kaukana. Viherpaidat saivat lisäajan loppuhetkillä luotua vielä yhden maalitilanteen mutta Stanislav Efimovin pusku ei suuntautunut enää kohti maalia. Viisi minuuttia lisää ja... Kuka tietää, mitä olisi tapahtunut.

Kolme pistettä oli tarjolla, vain yksi kelpasi. TPS johtaa yhä sarjaa mutta kärkiporukat kompuroivat nyt vuoronperään. Sarjakakkonen KTP hävisi tiistaina Mikkelissä.

TPS–EIF 2–2 (2–0).

Maalit: Olli Jakonen (Jesper Karlsson) 1-0, 27. Jakonen 2-0, 56. Kevin Moihedja 2-1, 90. Moihedja 2-2.

Yleisöä: 1 461.

Kentän kunkut: Olli Jakonen, TPS ja Kevin Moihedja, EIF. Jakonen iski kaksi maalia puoleen tuntiin. Ensin komea pusku takakulmaan, sitten mainio prässi, joka päättyi siihen että pallo kimposi tepsiläisestä maaliin. Jakonen teki rajusti hommia läpi matsin. Moihedja tarvitsi kahteen maaliinsa vähän enemmän aikaa mutta hän olikin vain kentällä vain toisen puoliajan. Tehokas puoliaika.

Matsin surkeinta: Molket tunaroivat pahan kerran. EIF:n maalivahti Hemmo Riihimäki yritti avata peliä jalalla. Jakonen prässäsi sinnikkäästi loppuun saakka ja ehti pallon tielle. Peliväline vieri maaliin asti. Riihimäen töpeksintä jatkui toisella puoliajalla. Hän oli rangaistusalueen rajalla jalat selvästi sisäpuolella mutta kädet ulkopuolella. Käsivirhehän se oli, koska pelinä on jalkapallo eikä koripallo. Korttia ei silti tullut. Ehkä virhe katsottiin amatöörimäiseksi eikä ammattimaiseksi. Sitten oli Aati Marttisen vuoro epäonnistua. Kevin Moihedjan laukaus nollakulmasta lirahti jalkojen välistä maaliin.

Tuhlaajapoika: EIF:n Valdrin Rashica vietti vapaapäivää kentällä. Syötöt menevät päädystä läpi eikä muutenkaan maistunut. Hän olisi ansainnut varoituksen pelin viivyttämisestä mutta erotuomari Juho Nieminen jostain syystä armahti miehen.

Illan erikoisuus: TPS:ltä puuttuivat loukkaantumisten vuoksi maalivahti Jere Koponen, pakit Roope Pakkanen ja Kalle Taimi sekä Santeri Pohjolainen ja Onnipekka Pajula. Jasper Jalosta viedään HJK:hon. Kokoonpanossa hän ei enää ollut. Eipä ole enää peliminuuttejakaan tullut. Syystä tai toisesta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Hikinen ilta taas kaikilla. Ollaan ehtoopuolella elokuuta, mutta mittarissa oli pelin alkaessa 27 astetta ja päättyessäkin vielä 24 astetta. Vielä on kesää jäljellä.

Mitä sanottiin?:

Olli Jakonen, TPS: Ei lämmitä. Kiva päästä tekemään maaleja, vielä enemmän kuin yksi, mutta voitto on tärkeintä. Joukkueena ollaan kentällä ja joukkueena tehdään maalit. Tasuriin ei voi olla tyytyväinen. Oli juteltu, että tänään mennään veskariin asti. Se tuotti tulosta. Joskus tuurillakin tulee maali, kun tekee töitä vaan.

Jonatan Johansson, TPS: Tulos on pettymys. Pelattiin hyvin tänään. Peli oli täysin hallinnassa 2-0-johdossa. Peli oli hyvin hallinnassa ekan virheen jälkeenkin. Pallo pomppi niille tänään. OIisimme ansainneet kolme pistettä mutta emme saaneet niitä. Siihen en ole pettynyt, miten jätkät pelasivat. Totta kai erikoistilanteessa olisi voinut puolustaa paremmin. Olli alkaa päästä siihen vauhtiin, johon hän pystyy. Hän on erittäin energinen ja prässää hyvin.

Daniel Bolufer, EIF: Tulos oli hyvä. Ensimmäisellä puoliajalla emme olleet kovin hyviä. Toinen TPS:n maali oli hiukan onnekas. Toisella puoliajalla aloimme pelata enemmän. Lopussa saimme palkinnon. Eikä kolmas maalikaan ollut kaukana. Toinen puoliaika oli enemmän meidän kuin TPS:n. Tepsillä on hyviä yksilöitä ja se on hyvin valmistettu joukkue.

Analyysi: TPS sai hyvän startin otteluun. Tai Olli Jakonen sai. Ensin pusku paitsion rajoilta takakulmaan Jesper Karlssonin syötöstä, sitten perään hieno prässi. EIF:n maalivahti Hemmo Riihimäki ei ottanut huomioon veturin lailla rynnistävää Jakosta, joka ehti avauksen tielle. Pallo kimposi Jakosen jalasta maaliin. Kaikki näytti hyvältä. EIF oli sillassa ja peli hyvin taskussa.

EIF teki tauolla kaksi vaihtoa ja muutti peliryhmityksen neljän pakin linjaan. Portugalilaiskoutsi piti joukkueelleen hiuskuivainpuhuttelun ja se kannatti. Kentälle juoksi joukkue uudella ilmeellä ja EIF otti peliä sarvista. Kavennus meni Marttisen piikkiin, mutta TPS:llä ei varsinaisesti ollut hätää. EIF ei kyennyt luomaan maalitilanteita. Silti katsojan mieleen hiipi epäilys, sillä peli valui kohti TPS:n päätyä. Ja kotijoukkue antoi sen tapahtua. Toki EIF satsasi hyökkäämiseen mutta miksi TPS antoi otteen vierailijoille? Pelätty tapahtui toisella lisäaikaminuutilla. Rasmus Holma voitti kamppailun pääpallosta keskitystilanteessa mutta peliväline kimposi korkealle ilmaan ja jäi rangaistusalueelle. Seurasi jotain, joka on nähty ennenkin TPS:n peleissä. Kakkospallossa ei ollut yhtään raitapaitaa. Simon Lindholm pääsi yrittämän laukaisua ja mutta epäonnistui ja pallo kimmahti viereen Moihejdalle, joka ampui sen läheltä maaliin. TPS lähti hakemaan voittomaalia ja se oli loppuhetkillä kostautua. Efimov pääsi puskupaikkaan mutta pusku ei onnistunut, TPS:n onneksi.

Tasapelistä voisi syyttää Marttista mutta TPS:n olisi kotikentällä pitänyt kyetä hoitamaan siitä huolimatta voitto kotiin. Pistemenetykset käyvät kalliiksi.

Liigan kannattaa nousta suoraan eli voittaa sarja. Miksi? Siksi että karsiminen on nyt tuskallinen urakka. Sarjan kakkonen ei saa paikkaa automaattisesti, vaan liigakarsintapaikasta karsitaan. Kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet joukkueet pelaavat yksiosaisen ottelun kolmanneksi sijoittuneen kotikentällä. Voittaja ratkaistaan tarvittaessa jatko-ottelun ja rangaistuspotkukilpailun avulla.

Ylemmän jatkosarjan toiseksi sijoittunut kohtaa voittajan otteluparista. Peli pelataan toiseksi sijoittuneen kotikentällä. Voittaja etenee lopulta kaksiosaiseen liigakarsintaan. Jos ja kun väsynyt karsija kohtaa vaikkapa FC Lahden, voittajasta tuskin on epäselvyyttä.

TPS (4-5-1): Aati Marttinen; Juri Kinnunen, Rasmus Holma, Samba Benga, Joonas Lakkamäki; Demba Savage, Jesper Karlsson, Anthony Annan, Kasper Hämäläinen (78. Daniel Rantanen), Linus Rönnberg (60. Albijon Muzaci); Olli Jakonen (78. Simo Roiha).

EIF (3-4-3): Hemmo Riihimäki; Alexander Forsström, Bruno Miguel (46. Kevin Moihedja), Iiro Äijö; Nnaemeka Anyamele, Xhevdet Gela (75. Simon Lindholm), Abdoulaye Kante, Yassin Daoussi; Valdrin Rashica (75. Mosawer Ahadi), Oskari Sallinen (61. Gerard Bangoura), Felipe (46. Stanislav Efimov).

Erotuomari: Juho Nieminen.

Varoitukset: Holma ja Karlsson, TPS. Kante, EIF.

Lasse Virtanen

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Sibelius-museo laajentaa profiiliaan lanseeraamalla konserttisarjan Fredagar på Sibbe

Sibelius-museo lanseeraa uuden konserttisarjan Fredagar på Sibbe. Valmistumisvuodesta 1968 asti museossa on järjestetty kamarimusiikkipainotteinen keskiviikkokonserttisarja, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä Sibbe Live! Tätä täydentävä uusi sarja tarjoaa 7. lokakuuta alkaen kuusi konserttia kiehtovilla ja ajankohtaisilla esiintyjillä.

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla, huoltotöistä aiheutuu katkokset tv-lähetyksiin Turussa ja lähipaikkakunnilla

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla tiistaina 27. syyskuuta kello 9–15 välisenä aikana. Työturvallisuuden takaamiseksi asemalta välitettäville tv-lähetyksille aiheutuu katkoksia huoltotyön aikana. Huoltotyön aikana lähetetään radio- ja tv-palveluita alennetulla teholla. Tämän vuoksi peittoalueen reunamilla voi aiheutua häiriöitä palveluiden vastaanotossa.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Team Rynkeby keräsi yli 912 000 euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi

Suomen Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue onnistui koronaviruspandemian ja epävarman taloustilanteen aiheuttamista haasteista huolimatta keräämään huiman 912 463,70 euron lahjoituspotin, joka jaettiin Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle.

Joonas Jormalainen ja Mervi Uusitalo-Heikkinen jatkavat Turun Vasemmistoliiton johdossa

Mervi Uusitalo-heikkinen ja Joonas Jormalainen.

Turun Vasemmistoliitto piti syyskokouksensa sunnuntaina 25. syyskuuta. Kokouksessa valittiin puheenjohtajat sekä uusi kunnallistoimikunta vuodelle 2023. Puheenjohtajaksi valittiin jatkokaudelle yksimielisesti Joonas Jormalainen ja varapuheenjohtajaksi jatkokaudelle yksimielisesti Mervi Uusitalo-Heikkinen .

Pirtusota koetteli myös Turun rannikkoseutua

Pirtulaiva Madonian miehistö ennen Pohjanlahdelle lähtöä.  Laiva pidätettiin takaa-ajon jälkeen Ahvenanmerellä ja tuotiin Maarianhaminaan. Kirjan kuvitusta.

Uusimpaan tutkimustietoon perustuva historiateos kumoaa vanhoja käsityksiä ja nostaa uusia näkökulmia kieltolain ajasta Suomessa. Kirjan Pirtusota ja salakuljettajat – Pohjanlahden tuntematon historia ennakkoesittely ja sen keskeisiin väittämiin syventyvä kaikille avoin esitelmätilaisuus järjestetään Forum Marinumin auditoriossa torstaina 29. syyskuuta kello 17.30.

Päällystystyöt keskittyvät ensi viikolla Piikkiöön

Päällystystyöt jatkuvat Varsinais-Suomen maanteillä. Ensi viikolla alkaa useita uusia päällystyskohteita.

Runokaksikko julkaisee proosaa

Mika Kivelä ja Tapani Kinnunen.

Tuplajulkkareissa juhlitaan 27. syyskuuta kello 18 Bar Ö:ssä syksyn uutuuskirjoja. Runoudestaan tunnetut Tapani Kinnunen ja Mika Kivelä taitavat myös betoninkovan proosan.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Lotossa ei löytynyt kierroksella 38/2022 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa.

Vesivoimaa yhä käyttämättä

Paimion Askalan vesivoimala.

Suomessa on vesivoimaa käyttämättä vaikka kuinka paljon! Sähköä riittää, kunhan otetaan käyttöön ne monet kymmenet pienvoimalat, jotka on otettu pois tuotannosta 90-luvun puolivälissä.

Työeläkkeet avioero-osituksen unohdettu varallisuuserä

Avioerotilanteessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan. Työeläkeoikeudet muodostavat kuitenkin merkittävän poikkeuksen tähän pääsääntöön – osituksessa niitä ei huomioida, vaikka ne ovatkin taloudellisesti merkittävä varallisuuserä.

Viherluodon sävelet valloittavat Raision Martinsalin

Kilpailun tunnuskuva on säveltäjän oma piirros vanhan nuottikirjan kannesta.

Pentti Viherluodon nimeä kantava laulukilpailu järjestetään kolmatta kertaa. Tapahtumapaikka viikonloppuna 8.–9. lokakuuta on Raision Martinsali, ja musiikki soi kumpanakin päivänä kello 14 alkaen alkuiltaan asti. Osallistujia saapuu eri puolilta Suomea. Kaikkia laulajia säestää Elina Ukkonen Band.

Näin vaikutat kotisi sähkölaskuun

Asuntojen sähkönkulutukseen vaikuttavat monet asiat, kuten lämmitysmuoto, kodin koko, asukkaiden määrä ja kodinkoneiden ikä ja kunto. Suurin sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon ja paritalon sähkönkulutusta kasvattava asia on kodin lämmitys kylminä vuodenaikoina. Kerrostalossa sähkövastuksilla toimiva lattialämmitys voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä.

Sairaalaklovnit kohtaavat muistisairaita

Klovnit Miuku Marjaana ja Ulla Alviina Emmi-kodissa.

Sairaalaklovnit ovat käynnistäneet säännölliset viikoittaiset vierailut tehostetun palveluasumisen yksiköissä kohdaten muistisairaita ikäihmisiä. Tavoitteena on parantaa usein marginaaliin jäävien potilasryhmien osallisuutta taide- ja kulttuurilähtöisiin hyvinvointipalveluihin ja edistää ammattimaisen taidetoiminnan vakiinnuttamista osaksi vanhustyön hoitoyksiköitä.

Vastuu palovaroittimista esitetään siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle

Asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Hallitus esittää useita muutoksia pelastuslakiin ja Pelastusopistosta annettuun lakiin. Esimerkiksi asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Suomalaisten unelma omakotitalosta luonnon lähellä elää edelleen

Korkeasta sähköhinnasta tai kalliista polttoaineesta huolimatta suomalaisten unelmien koti säilyy ennallaan. Suomalaisten mielestä unelmien koti on käytännöllinen ja hyvin toimiva omakotitalo, joka on lähellä luontoa ja jonka ympäristö on rauhallinen. Kulkuyhteydet unelmakodista ovat hyvät kaikkialle, etenkin tarvittaviin palveluihin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yhdistymisen

Liedon Säästöpankki yhdistyy Oma Säästöpankin kanssa.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yritysjärjestelyt torstai-iltana 22. syyskuuta pitämässään isännistön kokouksessa Liedossa. Konttorit vaihtavat Oma Säästöpankin nimen alle ensi vuoden alkupuoliskolla.

Urheilu

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Otteluanalyysi: Suora nousu karkaa TPS:lta

Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen.

Tämä on nähty ennenkin. Syksy saapuu ja TPS:n tulokset romahtavat. Jaro tuli ja haki vierasvoiton Kupittaalta. Miesten Ykkösessä eletään kauden tärkeintä aikaa ja TPS kärsi nyt toisen perättäisen tappion. Joukkue näyttää sulavan kuten viimekin vuonna ja suora nousu on karkaamassa tai ei ainakaan ole enää omissa käsissä, sillä noususarjassa pelejä on jäljellä enää kaksi ja KTP on jo neljän pisteen karkumatkalla.

Jose Ikonen uskoo TPK:n sitoutumisen näkyvän Futsal-liigassa

TPK lähtee Futsal-liigaan uudessa tilanteessa. Sekä Jose Ikonen että Marko Laaksonen ovat alkavalla kaudella kentän sijasta penkillä. Ikonen on päävalmentaja, Laaksonen jatkaa TPK:ssa nuoremman polven maalivahtien valmentajana.

Viime kaudeksi Futsal-liigaan noussut TPK säilytti kauden päätteeksi sarjapaikkansa ilman karsintoja, kiitos hyvin sujuneen loppukauden. Alkavalla kaudella joukkue ei tavoittele kuuta taivaalta, mutta halu on saavuttaa muutakin kuin niukin naukin selviäminen.

Jarkko Wiss Interin päävalmentajaksi kauden jälkeen

Jarrko Wiss oli pitkään mukana poikamaajoukkueiden valmennuksessa.

Inter on tehnyt päävalmentajasopimuksen Jarkko Wissin kanssa kausista 2023 ja 2024. Sopimus sisältää myös yhden lisäkauden seuran optiolla.

Puukkokatsomo: Tepsin huikeita huipennuksia

TPS:n juhlakausi on huipentumassa sekä miehissä että naisissa todellisiin jännitysnäytelmiin. Miehissä TPS:llä on ylemmässä jatkosarjassa kolme ottelua ja ero Ykkösen kärjessä olevaan KTP:hen on yksi vaivainen piste. Edessä on vielä kaksi kotiottelua Jaroa ja KPV:tä vastaan, jonka jälkeen 8. lokakuuta jatkosarja päättyy vieraissa juuri KTP:ta vastaan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.