Puinnit hyvässä alussa, toiveissa keskimääräinen sato

Jos syksy on sateinen, viljan määrä ja laatu heikkenevät ja kustannukset kasvavat sadon kuivauksesta. Jos syksy on sateinen, viljan määrä ja laatu heikkenevät ja kustannukset kasvavat sadon kuivauksesta. Kuva: Riitta Salmi

Puinnit ovat alkaneet Etelä-Suomessa, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Eniten on puitu kauraa, ohraa ja ruista. Erikoiskasveista on alkanut myös kuminan puinti. Syysviljoista rukiin ja syysvehnän sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät. Pohjanmaalla odotetaan hyvää satoa syysvehnästä. Kevätviljojen sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät koko maassa.

Viljan laatu näyttää tällä hetkellä hyvältä, mutta suuria vesisateita tai ukkoskuuroja kasvustot eivät enää kestä. Jos syksy on sateinen, viljan määrä ja laatu heikkenevät ja kustannukset kasvavat sadon kuivauksesta. Toiveissa siis on, että syksy olisi poutainen, jotta tärkeä sato saataisiin korjattua pelloilta hyvissä olosuhteissa.

Sateita on saatu hyvin vaihtelevasti koko maassa. Sademäärissä on ollut suuria vaihteluita myös maakuntien sisällä. Eniten on satanut Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan sekä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, ja sade on tullut paikoin voimakkaina kuuroina. Esimerkiksi elokuun alussa Etelä-Pohjanmaalla tuli päivässä yli 90 millimetriä vettä. Kovimmat kuurot lakoonnuttivat viljaa pahoin, mikä voi johtaa sateisella korjuukaudella sato- ja laatutappioihin.

Kuivuus on vaivannut ja aiheuttanut satotappioita erityisesti Etelä- ja Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Satakunnan alueella. Myös Keski-Pohjanmaalla kuivuus haittasi erityisesti nurmisadon kehittymistä, kun kasvu oli hidasta ja kituvaa. Kuivuus on aiheuttanut viljoilla myös jälkiversontaa. Kasvukausi näyttää olevan koko maassa noin viikon keskimääräistä jäljessä.

Kuivaheinän korjuulle osui tänä vuonna hyvät olosuhteet. Korjuu ajoittui juhannuksen jälkeiselle ajanjaksolle ennen kuin sateet keskeyttivät sen. Laadullisesti ja määrällisesti kuivaheinää saatiin hyvin koko maassa.

Toisen säilörehusadon korjuu on hyvässä vauhdissa. Alueet, joihin sadetta on saatu hyvin, on sadon määrä ollut hyvä. Sateisen sään vuoksi kuitenkin laatuvaihtelut ovat suuria. Hyvään säilörehusatoon on päästy Pohjanmaan maakunnissa ja Keski-Suomessa. Kuivuudesta kärsineillä alueilla, kuten Varsinais-Suomessa ja Etelä-Savossa, sato on jäänyt välttäväksi. Kolmanteen satoon on hyvät mahdollisuudet, jos pellon kosteusolosuhteet ovat hyvät. Moni karjatila aikoo ottaa kolmannen säilörehusadon, jos syksyn olosuhteet ovat suosiolliset.

Tänä kesänä on saatu paikoin voimakkaita sadekuuroja, minkä vuoksi viljaa on laossa pitkin Suomea iso määrä. Syysviljat ovat menestyneet hyvin kesän aikana erityisesti Pohjanmaan maakunnissa. Suurien talvituhojen vuoksi Etelä- ja Varsinais-Suomen sekä Satakunnan alueella syysviljamaat jouduttiin kylvämään uudelleen. Säästyneet syysviljat ovat kohtalaisen hyviä, vaikka satomäärässä jäädään korkeintaan keskimääräiseen. Toissa viikon rankka sadekuuro lakoonnutti pahoin ruista Pohjanmaan maakunnissa, ja suuri osa rukiista on laossa. Syysvehnällä tilanne on parempi. Kevätviljoista kovista sateista ovat kärsineet erityisesti kauran heikkokortiset lajikkeet. Öljykasveista eniten lakoa on pohjalaismaakunnissa. Myös herneistä noin viidesosa on lakoontunut.

Talvituhojen takia pieneksi jääneestä syysöljykasvialasta on päästy puimaan syysrypsiä. Sato on ollut hyvä ja se on saatu korjattua kuivana. Kevätöljykasvien kasvu on vielä kesken ja niiden korjuu ajoittuu aikaisintaan syyskuun alkuun. Kevätöljykasvit ovat lakoontuneet pahoin Pohjanmaan maakunnissa.

Herne ja paikoin härkäpapukin ovat kasvaneet tänä vuonna hyvin. Härkäpapu kuitenkin kärsi kuivuudesta enemmän kuin herne. Herne on alkanut kypsyä puintikuntoon, mutta korjuuta saadaan odottaa vielä. Palkokasvien, kuten herneen sadon onnistuminen on tärkeää, jotta saisimme parannettua valkuaisomavaraisuuttamme. Perunalla sato-odotukset ovat kohtalaiset koko maassa. Sokerijuurikas on menestynyt keskimäärin hyvin, ja sato-odotukset ovat hyvät.

Viljan, kuten muidenkin satokasvien, toteutuneista satomääristä saadaan parin viikon sisällä lisää tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan päästävän keskimääräiseen satoon, mikä on tärkeää viime katovuoden jälkeen kotimaisen huoltovarmuuden ja varastojen täydentämisen takia.

Herukan pääsatokausi on meneillään ja konekorjuu on täydessä vauhdissa herukoiden päätuotantoalueella Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa. Herukan poiminnat on aloitettu myös Itä-Suomessa. Ensimmäiseksi poiminta aloitettiin käsin keräten ja konepoiminta alkaa toden teolla tästä viikosta eteenpäin. Mustaherukoilla on pitkän kukinnan takia kypsyminen hieman epätasaista. Marjojen laatuun ovat myös paikoin vaikuttaneet sadekuurot.

Tällä hetkellä korjataan myös vadelmaa ja pensasmustikkaa. Marjoja kypsyy nyt nopeassa tahdissa koko maan viljelmillä ja pääsatokausi on pian kääntymässä lopuilleen. Mansikan pääsatokausi on jo ohitse, mutta avomaalta korjataan vielä pieniä määriä myöhäislajikkeiden satoa. Tunneleissa jatkuu mansikan ja vadelman satokausi vielä pitkään. Marjoja on vielä runsaasti saatavilla ja ne ovat nyt hyvän laatuisia ja makuisia, joten kannattaa käydä sankoin joukoin marjaostoksilla.

Ahvenanmaan omenatarhoissa ovat jo aikaisimman lajikkeen Genovan omenat pääosin korjattu ja tällä hetkellä korjataan Julyred- ja Nana-lajikkeiden omenasadot. Kesäomenien sato arvioidaan hyväksi, hiukan viimevuotista ennätyssatoa pienemmäksi. Jos syksy jatkuu Ahvenanmaalla kuumana ja vähäsateisena, se voi vaikuttaa kypsyvien omenien kokoon. Myös syyslajikkeiden satonäkymät ovat tällä hetkellä hyvät.

Tuorevihannesten valikoima on nyt laajimmillaan. Parhaillaan korjataan ainakin kerä-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalin, rapean keräsalaatin, kiinankaalin, nippusipulin, porkkanan, punajuuren, tarhaherneen, avomaan kurkun ja kesäkurpitsan satoa. Myös varastovihannesten korjuu on alkamassa ja satonäkymät ovat hyvät. Pakasteherneen ja -pinaatin korjuu on meneillään ja jatkunee ainakin elokuun loppuun. Ahvenanmaalla sipulin korjuu on alkanut ja sato-odotukset ovat siellä keskimääräiset tai keskimääräistä pienemmät pitkän hellejakson vuoksi. Vihannekset ovat pääosin hyvälaatuisia ja sato-odotukset ovat myös hyvät etenkin, jos viljelmillä on ollut kastelumahdollisuus heinä- ja elokuun hellejaksoina.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Sibelius-museo laajentaa profiiliaan lanseeraamalla konserttisarjan Fredagar på Sibbe

Sibelius-museo lanseeraa uuden konserttisarjan Fredagar på Sibbe. Valmistumisvuodesta 1968 asti museossa on järjestetty kamarimusiikkipainotteinen keskiviikkokonserttisarja, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä Sibbe Live! Tätä täydentävä uusi sarja tarjoaa 7. lokakuuta alkaen kuusi konserttia kiehtovilla ja ajankohtaisilla esiintyjillä.

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla, huoltotöistä aiheutuu katkokset tv-lähetyksiin Turussa ja lähipaikkakunnilla

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla tiistaina 27. syyskuuta kello 9–15 välisenä aikana. Työturvallisuuden takaamiseksi asemalta välitettäville tv-lähetyksille aiheutuu katkoksia huoltotyön aikana. Huoltotyön aikana lähetetään radio- ja tv-palveluita alennetulla teholla. Tämän vuoksi peittoalueen reunamilla voi aiheutua häiriöitä palveluiden vastaanotossa.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Team Rynkeby keräsi yli 912 000 euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi

Suomen Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue onnistui koronaviruspandemian ja epävarman taloustilanteen aiheuttamista haasteista huolimatta keräämään huiman 912 463,70 euron lahjoituspotin, joka jaettiin Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle.

Joonas Jormalainen ja Mervi Uusitalo-Heikkinen jatkavat Turun Vasemmistoliiton johdossa

Mervi Uusitalo-heikkinen ja Joonas Jormalainen.

Turun Vasemmistoliitto piti syyskokouksensa sunnuntaina 25. syyskuuta. Kokouksessa valittiin puheenjohtajat sekä uusi kunnallistoimikunta vuodelle 2023. Puheenjohtajaksi valittiin jatkokaudelle yksimielisesti Joonas Jormalainen ja varapuheenjohtajaksi jatkokaudelle yksimielisesti Mervi Uusitalo-Heikkinen .

Pirtusota koetteli myös Turun rannikkoseutua

Pirtulaiva Madonian miehistö ennen Pohjanlahdelle lähtöä.  Laiva pidätettiin takaa-ajon jälkeen Ahvenanmerellä ja tuotiin Maarianhaminaan. Kirjan kuvitusta.

Uusimpaan tutkimustietoon perustuva historiateos kumoaa vanhoja käsityksiä ja nostaa uusia näkökulmia kieltolain ajasta Suomessa. Kirjan Pirtusota ja salakuljettajat – Pohjanlahden tuntematon historia ennakkoesittely ja sen keskeisiin väittämiin syventyvä kaikille avoin esitelmätilaisuus järjestetään Forum Marinumin auditoriossa torstaina 29. syyskuuta kello 17.30.

Päällystystyöt keskittyvät ensi viikolla Piikkiöön

Päällystystyöt jatkuvat Varsinais-Suomen maanteillä. Ensi viikolla alkaa useita uusia päällystyskohteita.

Runokaksikko julkaisee proosaa

Mika Kivelä ja Tapani Kinnunen.

Tuplajulkkareissa juhlitaan 27. syyskuuta kello 18 Bar Ö:ssä syksyn uutuuskirjoja. Runoudestaan tunnetut Tapani Kinnunen ja Mika Kivelä taitavat myös betoninkovan proosan.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Lotossa ei löytynyt kierroksella 38/2022 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa.

Vesivoimaa yhä käyttämättä

Paimion Askalan vesivoimala.

Suomessa on vesivoimaa käyttämättä vaikka kuinka paljon! Sähköä riittää, kunhan otetaan käyttöön ne monet kymmenet pienvoimalat, jotka on otettu pois tuotannosta 90-luvun puolivälissä.

Työeläkkeet avioero-osituksen unohdettu varallisuuserä

Avioerotilanteessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan. Työeläkeoikeudet muodostavat kuitenkin merkittävän poikkeuksen tähän pääsääntöön – osituksessa niitä ei huomioida, vaikka ne ovatkin taloudellisesti merkittävä varallisuuserä.

Viherluodon sävelet valloittavat Raision Martinsalin

Kilpailun tunnuskuva on säveltäjän oma piirros vanhan nuottikirjan kannesta.

Pentti Viherluodon nimeä kantava laulukilpailu järjestetään kolmatta kertaa. Tapahtumapaikka viikonloppuna 8.–9. lokakuuta on Raision Martinsali, ja musiikki soi kumpanakin päivänä kello 14 alkaen alkuiltaan asti. Osallistujia saapuu eri puolilta Suomea. Kaikkia laulajia säestää Elina Ukkonen Band.

Näin vaikutat kotisi sähkölaskuun

Asuntojen sähkönkulutukseen vaikuttavat monet asiat, kuten lämmitysmuoto, kodin koko, asukkaiden määrä ja kodinkoneiden ikä ja kunto. Suurin sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon ja paritalon sähkönkulutusta kasvattava asia on kodin lämmitys kylminä vuodenaikoina. Kerrostalossa sähkövastuksilla toimiva lattialämmitys voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä.

Sairaalaklovnit kohtaavat muistisairaita

Klovnit Miuku Marjaana ja Ulla Alviina Emmi-kodissa.

Sairaalaklovnit ovat käynnistäneet säännölliset viikoittaiset vierailut tehostetun palveluasumisen yksiköissä kohdaten muistisairaita ikäihmisiä. Tavoitteena on parantaa usein marginaaliin jäävien potilasryhmien osallisuutta taide- ja kulttuurilähtöisiin hyvinvointipalveluihin ja edistää ammattimaisen taidetoiminnan vakiinnuttamista osaksi vanhustyön hoitoyksiköitä.

Vastuu palovaroittimista esitetään siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle

Asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Hallitus esittää useita muutoksia pelastuslakiin ja Pelastusopistosta annettuun lakiin. Esimerkiksi asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Suomalaisten unelma omakotitalosta luonnon lähellä elää edelleen

Korkeasta sähköhinnasta tai kalliista polttoaineesta huolimatta suomalaisten unelmien koti säilyy ennallaan. Suomalaisten mielestä unelmien koti on käytännöllinen ja hyvin toimiva omakotitalo, joka on lähellä luontoa ja jonka ympäristö on rauhallinen. Kulkuyhteydet unelmakodista ovat hyvät kaikkialle, etenkin tarvittaviin palveluihin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yhdistymisen

Liedon Säästöpankki yhdistyy Oma Säästöpankin kanssa.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yritysjärjestelyt torstai-iltana 22. syyskuuta pitämässään isännistön kokouksessa Liedossa. Konttorit vaihtavat Oma Säästöpankin nimen alle ensi vuoden alkupuoliskolla.

Urheilu

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Otteluanalyysi: Suora nousu karkaa TPS:lta

Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen.

Tämä on nähty ennenkin. Syksy saapuu ja TPS:n tulokset romahtavat. Jaro tuli ja haki vierasvoiton Kupittaalta. Miesten Ykkösessä eletään kauden tärkeintä aikaa ja TPS kärsi nyt toisen perättäisen tappion. Joukkue näyttää sulavan kuten viimekin vuonna ja suora nousu on karkaamassa tai ei ainakaan ole enää omissa käsissä, sillä noususarjassa pelejä on jäljellä enää kaksi ja KTP on jo neljän pisteen karkumatkalla.

Jose Ikonen uskoo TPK:n sitoutumisen näkyvän Futsal-liigassa

TPK lähtee Futsal-liigaan uudessa tilanteessa. Sekä Jose Ikonen että Marko Laaksonen ovat alkavalla kaudella kentän sijasta penkillä. Ikonen on päävalmentaja, Laaksonen jatkaa TPK:ssa nuoremman polven maalivahtien valmentajana.

Viime kaudeksi Futsal-liigaan noussut TPK säilytti kauden päätteeksi sarjapaikkansa ilman karsintoja, kiitos hyvin sujuneen loppukauden. Alkavalla kaudella joukkue ei tavoittele kuuta taivaalta, mutta halu on saavuttaa muutakin kuin niukin naukin selviäminen.

Jarkko Wiss Interin päävalmentajaksi kauden jälkeen

Jarrko Wiss oli pitkään mukana poikamaajoukkueiden valmennuksessa.

Inter on tehnyt päävalmentajasopimuksen Jarkko Wissin kanssa kausista 2023 ja 2024. Sopimus sisältää myös yhden lisäkauden seuran optiolla.

Puukkokatsomo: Tepsin huikeita huipennuksia

TPS:n juhlakausi on huipentumassa sekä miehissä että naisissa todellisiin jännitysnäytelmiin. Miehissä TPS:llä on ylemmässä jatkosarjassa kolme ottelua ja ero Ykkösen kärjessä olevaan KTP:hen on yksi vaivainen piste. Edessä on vielä kaksi kotiottelua Jaroa ja KPV:tä vastaan, jonka jälkeen 8. lokakuuta jatkosarja päättyy vieraissa juuri KTP:ta vastaan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.