Otteluanalyysi: Loppuhetkien miesylivoima ei tuonut voittoa Interille

Petteri Forsell oli lauantaina pelipäällä. Petteri Forsell oli lauantaina pelipäällä. Kuva: Eero Saarikoski

Inter ja VPS tarjosivat helteisellä Kupittaalla monivivahteisen näytelmän, jossa oli aineksia monenlaiseen draamaan. Tapahtumiin nähden lopputulos oli kummallekin keskikastin joukkueelle kuin torjuntavoitto, joka jätti hiukan myös hampaankoloon.

FC Inter-VPS 1-1 (1-1)

Maalit: 25. Matias Tamminen 1–0, 34. Joonas Vahtera 1–1,

Yleisöä: 1040.

Kentän kunkku: Petteri Forsell järjesteli Interin hyökkäämistä näyttävästi jakaen palloa hyvin eteenpäin erityisesti Matias Tammiselle. Forsellin ansiota oli myös Interin maali, joka syntyi hyvästä kulmapotkusta.

Matsin surkeinta: Yleisömäärä. Olosuhteet olivat täydelliset ja pelin taso myös hyvää keskitasoa. Onhan se niin, että helteinen kesäsää ja Kupittaan stadion on väkevä yhdistelmä. Siihen nähden reilu tuhat katsojaa on pettymys. Turku on toki täynnä kilpailevia tapahtumia kuluvana viikonloppuna, mutta tuskin kaikki potentiaaliset katsojat festareillakaan olivat. TPS veti perjantaina Ykkösen otteluun 1421.

Tuhlaajapoika: Interin Luka Kuittinen nostettiin loppuhetkillä kärkeen tuomaan pääpelivoimaa Interin jahdatessa voittomaalia. Kaksi puskupaikkaa hänelle aukenikin. Toisen eteen Oskari Forsman venyi erinomaisesti. Toinen pusku jäi torsoksi ja suuntautui voimattomana VPS-molarin syliin.

Illan erikoisuus: Pelitempo oli poikkeuksellisen hidas. Osittain syynä oli varmasti hellelukemissa huidellut lämpötila, mutta siitä huolimatta toisella puoliajalla pötköteltiin runsaasti nurmenpinnassa.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan VPS. Peli rokotti kokoonpanosta Juhani Pikkaraisen, joka putosi puujalan vuoksi jo reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Kymmenisen minuuttia ennen ottelun päätöstä myös ykkösmaalivahti Teppo Marttinen nilkutti pois kentältä. VPS-päävalmentaja Jussi Nuorela ei tuoreeltaan osannut arvioida pelaajiensa mahdollisten poissaolojen pituutta.

Mitä sanottiin?:

Miguel Grau, Inter: Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana olisimme voineet hävitä pelin. Sen jälkeen pystyimme luomaan paikkoja. Halusimme kolme pistettä ja pelaajat laittoivat kaiken peliin. Kun analysoidaan koko peliä, olen tyytyväinen pelaajien asenteeseen.

Jussi Nuorela, VPS: Kun katsotaan peliä kokonaisuutena, pitää olla tyytyväinen pisteeseen. Jo lähtötilanne oli se, että (Jesper) Engström ja (Joonas) Vahtera eivät ole 90 minuutin kunnossa. Lisäksi Pikkaraisen aikainen loukkaantuminen, Marttisen loukkaantuminen lopussa ja punainen kortti (Mikko) Pitkäselle. Viimeinen puoli tuntia oli selviytymistaistelua, mutta oli meillä paikkamme. Ottelun alussa oli todella hyvät paikat, joista olisi pitänyt maalit tehdä. Toinen jakso oli meiltä huonompi. Emme pystyneet tekemään pallolla sellaista peliä, jota olisimme halunneet.

Analyysi: VPS tuli otteluun ryminällä ja ensimmäisten minuuttien aikana VPS:n hyökkääjät pääsivät kahdesti puskemaan hyvistä paikoista, mutta kummallakaan kerralla puskuja ei saatu suunnattua maalikehikon sisään.

Avausjakson edetessä Inter pääsi paremmin mukaan peliin ja ottelu tasoittui. Molemmat joukkueet puolustivat varsinkin keskustaa hyvin ja pallollinen joukkue haki tilaa laitojen kautta. Yritystä ja asennetta oli, mutta tiloja pallollinen joukkue sai avattua harvakseltaan.

Interin maali syntyi runsaan 20 minuutin kohdalla erikoistilanteesta. Petteri Forsell antoi erinomaisen keskityksen, johon Teppo Marttinen ei päässyt käsiksi ja Matias Tamminen sai kulmapotkuun kroppaa väliin ja sai ohjattua Interin johdon.

Vaasalaisten kuittaus syntyi vain muutama minuutti myöhemmin. Tilaa ja Kalle Multanen pääsi tarjoilemaan rangaistusalueella keskustaan Joonas Vahteralle, joka sijoitti pallon Interin maaliin.

Toinen jakso oli tasaista äheltämistä. Kummallakin joukkueella oli muutama aihio, mutta kummassakaan päässä maalivahtien ei juuri tarvinnut torjuntoihin venyä.

Interin hetket koittivat ottelun loppuhetkillä, kun vartti ennen täyttä aikaa vaihdosta tullut Joel oli karkaamassa läpiajoon. Mikko Pitkänen joutui repimään Inter-hyökkääjän nurin, eikä erotuomari Joni Hyytiällä ollut muuta mahdollisuutta kuin kasvaa punainen kortti takataskustaan.

Miesylivoimalla Inter haistoi veren ja laittoi pökköä pesään, mutta kaivattua voittomaalia Inter ei hyvistä tekopaikoista huolimatta saanut aikaan.

FC Inter: Walter Viitala; Luka Kuittinen, Ruxi, Juho Hyvärinen (77. Matias Ojala), Jussi Niska; Rober Sierra, Aleksi Paananen (77. David Accam), Noah Nurmi; Petteri Forsell, Matias Tamminen (60. Joel Rodriguez), Tommi Jyry.

VPS: Teppo Marttinen (84. Oskari Forsman); Juhani Pikkarainen (33. Miika Niemi), Kareem Moses, Mikko Pitkänen; Samu Alanko, Prosber Ahiabu Deyegbe, Samuel Lindeman, Jesper Engström (75. Josep Nuorela); Tete Yengi, Kalle Multanen, Joonas Vahtera (75. Aleksi Pahkasalo).

Erotuomari: Joni Hyytiä

Varoitukset: Ruxi, Inter. Lindeman ja Alanko, VPS

Ulosajo: Pitkänen, VPS (suora punainen)

Ilkka Lappi

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Sibelius-museo laajentaa profiiliaan lanseeraamalla konserttisarjan Fredagar på Sibbe

Sibelius-museo lanseeraa uuden konserttisarjan Fredagar på Sibbe. Valmistumisvuodesta 1968 asti museossa on järjestetty kamarimusiikkipainotteinen keskiviikkokonserttisarja, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä Sibbe Live! Tätä täydentävä uusi sarja tarjoaa 7. lokakuuta alkaen kuusi konserttia kiehtovilla ja ajankohtaisilla esiintyjillä.

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla, huoltotöistä aiheutuu katkokset tv-lähetyksiin Turussa ja lähipaikkakunnilla

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla tiistaina 27. syyskuuta kello 9–15 välisenä aikana. Työturvallisuuden takaamiseksi asemalta välitettäville tv-lähetyksille aiheutuu katkoksia huoltotyön aikana. Huoltotyön aikana lähetetään radio- ja tv-palveluita alennetulla teholla. Tämän vuoksi peittoalueen reunamilla voi aiheutua häiriöitä palveluiden vastaanotossa.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Team Rynkeby keräsi yli 912 000 euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi

Suomen Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue onnistui koronaviruspandemian ja epävarman taloustilanteen aiheuttamista haasteista huolimatta keräämään huiman 912 463,70 euron lahjoituspotin, joka jaettiin Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle.

Joonas Jormalainen ja Mervi Uusitalo-Heikkinen jatkavat Turun Vasemmistoliiton johdossa

Mervi Uusitalo-heikkinen ja Joonas Jormalainen.

Turun Vasemmistoliitto piti syyskokouksensa sunnuntaina 25. syyskuuta. Kokouksessa valittiin puheenjohtajat sekä uusi kunnallistoimikunta vuodelle 2023. Puheenjohtajaksi valittiin jatkokaudelle yksimielisesti Joonas Jormalainen ja varapuheenjohtajaksi jatkokaudelle yksimielisesti Mervi Uusitalo-Heikkinen .

Pirtusota koetteli myös Turun rannikkoseutua

Pirtulaiva Madonian miehistö ennen Pohjanlahdelle lähtöä.  Laiva pidätettiin takaa-ajon jälkeen Ahvenanmerellä ja tuotiin Maarianhaminaan. Kirjan kuvitusta.

Uusimpaan tutkimustietoon perustuva historiateos kumoaa vanhoja käsityksiä ja nostaa uusia näkökulmia kieltolain ajasta Suomessa. Kirjan Pirtusota ja salakuljettajat – Pohjanlahden tuntematon historia ennakkoesittely ja sen keskeisiin väittämiin syventyvä kaikille avoin esitelmätilaisuus järjestetään Forum Marinumin auditoriossa torstaina 29. syyskuuta kello 17.30.

Päällystystyöt keskittyvät ensi viikolla Piikkiöön

Päällystystyöt jatkuvat Varsinais-Suomen maanteillä. Ensi viikolla alkaa useita uusia päällystyskohteita.

Runokaksikko julkaisee proosaa

Mika Kivelä ja Tapani Kinnunen.

Tuplajulkkareissa juhlitaan 27. syyskuuta kello 18 Bar Ö:ssä syksyn uutuuskirjoja. Runoudestaan tunnetut Tapani Kinnunen ja Mika Kivelä taitavat myös betoninkovan proosan.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Lotossa ei löytynyt kierroksella 38/2022 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa.

Vesivoimaa yhä käyttämättä

Paimion Askalan vesivoimala.

Suomessa on vesivoimaa käyttämättä vaikka kuinka paljon! Sähköä riittää, kunhan otetaan käyttöön ne monet kymmenet pienvoimalat, jotka on otettu pois tuotannosta 90-luvun puolivälissä.

Työeläkkeet avioero-osituksen unohdettu varallisuuserä

Avioerotilanteessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan. Työeläkeoikeudet muodostavat kuitenkin merkittävän poikkeuksen tähän pääsääntöön – osituksessa niitä ei huomioida, vaikka ne ovatkin taloudellisesti merkittävä varallisuuserä.

Viherluodon sävelet valloittavat Raision Martinsalin

Kilpailun tunnuskuva on säveltäjän oma piirros vanhan nuottikirjan kannesta.

Pentti Viherluodon nimeä kantava laulukilpailu järjestetään kolmatta kertaa. Tapahtumapaikka viikonloppuna 8.–9. lokakuuta on Raision Martinsali, ja musiikki soi kumpanakin päivänä kello 14 alkaen alkuiltaan asti. Osallistujia saapuu eri puolilta Suomea. Kaikkia laulajia säestää Elina Ukkonen Band.

Näin vaikutat kotisi sähkölaskuun

Asuntojen sähkönkulutukseen vaikuttavat monet asiat, kuten lämmitysmuoto, kodin koko, asukkaiden määrä ja kodinkoneiden ikä ja kunto. Suurin sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon ja paritalon sähkönkulutusta kasvattava asia on kodin lämmitys kylminä vuodenaikoina. Kerrostalossa sähkövastuksilla toimiva lattialämmitys voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä.

Sairaalaklovnit kohtaavat muistisairaita

Klovnit Miuku Marjaana ja Ulla Alviina Emmi-kodissa.

Sairaalaklovnit ovat käynnistäneet säännölliset viikoittaiset vierailut tehostetun palveluasumisen yksiköissä kohdaten muistisairaita ikäihmisiä. Tavoitteena on parantaa usein marginaaliin jäävien potilasryhmien osallisuutta taide- ja kulttuurilähtöisiin hyvinvointipalveluihin ja edistää ammattimaisen taidetoiminnan vakiinnuttamista osaksi vanhustyön hoitoyksiköitä.

Vastuu palovaroittimista esitetään siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle

Asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Hallitus esittää useita muutoksia pelastuslakiin ja Pelastusopistosta annettuun lakiin. Esimerkiksi asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Suomalaisten unelma omakotitalosta luonnon lähellä elää edelleen

Korkeasta sähköhinnasta tai kalliista polttoaineesta huolimatta suomalaisten unelmien koti säilyy ennallaan. Suomalaisten mielestä unelmien koti on käytännöllinen ja hyvin toimiva omakotitalo, joka on lähellä luontoa ja jonka ympäristö on rauhallinen. Kulkuyhteydet unelmakodista ovat hyvät kaikkialle, etenkin tarvittaviin palveluihin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yhdistymisen

Liedon Säästöpankki yhdistyy Oma Säästöpankin kanssa.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yritysjärjestelyt torstai-iltana 22. syyskuuta pitämässään isännistön kokouksessa Liedossa. Konttorit vaihtavat Oma Säästöpankin nimen alle ensi vuoden alkupuoliskolla.

Urheilu

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Otteluanalyysi: Suora nousu karkaa TPS:lta

Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen.

Tämä on nähty ennenkin. Syksy saapuu ja TPS:n tulokset romahtavat. Jaro tuli ja haki vierasvoiton Kupittaalta. Miesten Ykkösessä eletään kauden tärkeintä aikaa ja TPS kärsi nyt toisen perättäisen tappion. Joukkue näyttää sulavan kuten viimekin vuonna ja suora nousu on karkaamassa tai ei ainakaan ole enää omissa käsissä, sillä noususarjassa pelejä on jäljellä enää kaksi ja KTP on jo neljän pisteen karkumatkalla.

Jose Ikonen uskoo TPK:n sitoutumisen näkyvän Futsal-liigassa

TPK lähtee Futsal-liigaan uudessa tilanteessa. Sekä Jose Ikonen että Marko Laaksonen ovat alkavalla kaudella kentän sijasta penkillä. Ikonen on päävalmentaja, Laaksonen jatkaa TPK:ssa nuoremman polven maalivahtien valmentajana.

Viime kaudeksi Futsal-liigaan noussut TPK säilytti kauden päätteeksi sarjapaikkansa ilman karsintoja, kiitos hyvin sujuneen loppukauden. Alkavalla kaudella joukkue ei tavoittele kuuta taivaalta, mutta halu on saavuttaa muutakin kuin niukin naukin selviäminen.

Jarkko Wiss Interin päävalmentajaksi kauden jälkeen

Jarrko Wiss oli pitkään mukana poikamaajoukkueiden valmennuksessa.

Inter on tehnyt päävalmentajasopimuksen Jarkko Wissin kanssa kausista 2023 ja 2024. Sopimus sisältää myös yhden lisäkauden seuran optiolla.

Puukkokatsomo: Tepsin huikeita huipennuksia

TPS:n juhlakausi on huipentumassa sekä miehissä että naisissa todellisiin jännitysnäytelmiin. Miehissä TPS:llä on ylemmässä jatkosarjassa kolme ottelua ja ero Ykkösen kärjessä olevaan KTP:hen on yksi vaivainen piste. Edessä on vielä kaksi kotiottelua Jaroa ja KPV:tä vastaan, jonka jälkeen 8. lokakuuta jatkosarja päättyy vieraissa juuri KTP:ta vastaan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.