Otteluanalyysi: Loppuhetkien miesylivoima ei tuonut voittoa Interille

Petteri Forsell oli lauantaina pelipäällä. Petteri Forsell oli lauantaina pelipäällä. Kuva: Eero Saarikoski

Inter ja VPS tarjosivat helteisellä Kupittaalla monivivahteisen näytelmän, jossa oli aineksia monenlaiseen draamaan. Tapahtumiin nähden lopputulos oli kummallekin keskikastin joukkueelle kuin torjuntavoitto, joka jätti hiukan myös hampaankoloon.

FC Inter-VPS 1-1 (1-1)

Maalit: 25. Matias Tamminen 1–0, 34. Joonas Vahtera 1–1,

Yleisöä: 1040.

Kentän kunkku: Petteri Forsell järjesteli Interin hyökkäämistä näyttävästi jakaen palloa hyvin eteenpäin erityisesti Matias Tammiselle. Forsellin ansiota oli myös Interin maali, joka syntyi hyvästä kulmapotkusta.

Matsin surkeinta: Yleisömäärä. Olosuhteet olivat täydelliset ja pelin taso myös hyvää keskitasoa. Onhan se niin, että helteinen kesäsää ja Kupittaan stadion on väkevä yhdistelmä. Siihen nähden reilu tuhat katsojaa on pettymys. Turku on toki täynnä kilpailevia tapahtumia kuluvana viikonloppuna, mutta tuskin kaikki potentiaaliset katsojat festareillakaan olivat. TPS veti perjantaina Ykkösen otteluun 1421.

Tuhlaajapoika: Interin Luka Kuittinen nostettiin loppuhetkillä kärkeen tuomaan pääpelivoimaa Interin jahdatessa voittomaalia. Kaksi puskupaikkaa hänelle aukenikin. Toisen eteen Oskari Forsman venyi erinomaisesti. Toinen pusku jäi torsoksi ja suuntautui voimattomana VPS-molarin syliin.

Illan erikoisuus: Pelitempo oli poikkeuksellisen hidas. Osittain syynä oli varmasti hellelukemissa huidellut lämpötila, mutta siitä huolimatta toisella puoliajalla pötköteltiin runsaasti nurmenpinnassa.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan VPS. Peli rokotti kokoonpanosta Juhani Pikkaraisen, joka putosi puujalan vuoksi jo reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Kymmenisen minuuttia ennen ottelun päätöstä myös ykkösmaalivahti Teppo Marttinen nilkutti pois kentältä. VPS-päävalmentaja Jussi Nuorela ei tuoreeltaan osannut arvioida pelaajiensa mahdollisten poissaolojen pituutta.

Mitä sanottiin?:

Miguel Grau, Inter: Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana olisimme voineet hävitä pelin. Sen jälkeen pystyimme luomaan paikkoja. Halusimme kolme pistettä ja pelaajat laittoivat kaiken peliin. Kun analysoidaan koko peliä, olen tyytyväinen pelaajien asenteeseen.

Jussi Nuorela, VPS: Kun katsotaan peliä kokonaisuutena, pitää olla tyytyväinen pisteeseen. Jo lähtötilanne oli se, että (Jesper) Engström ja (Joonas) Vahtera eivät ole 90 minuutin kunnossa. Lisäksi Pikkaraisen aikainen loukkaantuminen, Marttisen loukkaantuminen lopussa ja punainen kortti (Mikko) Pitkäselle. Viimeinen puoli tuntia oli selviytymistaistelua, mutta oli meillä paikkamme. Ottelun alussa oli todella hyvät paikat, joista olisi pitänyt maalit tehdä. Toinen jakso oli meiltä huonompi. Emme pystyneet tekemään pallolla sellaista peliä, jota olisimme halunneet.

Analyysi: VPS tuli otteluun ryminällä ja ensimmäisten minuuttien aikana VPS:n hyökkääjät pääsivät kahdesti puskemaan hyvistä paikoista, mutta kummallakaan kerralla puskuja ei saatu suunnattua maalikehikon sisään.

Avausjakson edetessä Inter pääsi paremmin mukaan peliin ja ottelu tasoittui. Molemmat joukkueet puolustivat varsinkin keskustaa hyvin ja pallollinen joukkue haki tilaa laitojen kautta. Yritystä ja asennetta oli, mutta tiloja pallollinen joukkue sai avattua harvakseltaan.

Interin maali syntyi runsaan 20 minuutin kohdalla erikoistilanteesta. Petteri Forsell antoi erinomaisen keskityksen, johon Teppo Marttinen ei päässyt käsiksi ja Matias Tamminen sai kulmapotkuun kroppaa väliin ja sai ohjattua Interin johdon.

Vaasalaisten kuittaus syntyi vain muutama minuutti myöhemmin. Tilaa ja Kalle Multanen pääsi tarjoilemaan rangaistusalueella keskustaan Joonas Vahteralle, joka sijoitti pallon Interin maaliin.

Toinen jakso oli tasaista äheltämistä. Kummallakin joukkueella oli muutama aihio, mutta kummassakaan päässä maalivahtien ei juuri tarvinnut torjuntoihin venyä.

Interin hetket koittivat ottelun loppuhetkillä, kun vartti ennen täyttä aikaa vaihdosta tullut Joel oli karkaamassa läpiajoon. Mikko Pitkänen joutui repimään Inter-hyökkääjän nurin, eikä erotuomari Joni Hyytiällä ollut muuta mahdollisuutta kuin kasvaa punainen kortti takataskustaan.

Miesylivoimalla Inter haistoi veren ja laittoi pökköä pesään, mutta kaivattua voittomaalia Inter ei hyvistä tekopaikoista huolimatta saanut aikaan.

FC Inter: Walter Viitala; Luka Kuittinen, Ruxi, Juho Hyvärinen (77. Matias Ojala), Jussi Niska; Rober Sierra, Aleksi Paananen (77. David Accam), Noah Nurmi; Petteri Forsell, Matias Tamminen (60. Joel Rodriguez), Tommi Jyry.

VPS: Teppo Marttinen (84. Oskari Forsman); Juhani Pikkarainen (33. Miika Niemi), Kareem Moses, Mikko Pitkänen; Samu Alanko, Prosber Ahiabu Deyegbe, Samuel Lindeman, Jesper Engström (75. Josep Nuorela); Tete Yengi, Kalle Multanen, Joonas Vahtera (75. Aleksi Pahkasalo).

Erotuomari: Joni Hyytiä

Varoitukset: Ruxi, Inter. Lindeman ja Alanko, VPS

Ulosajo: Pitkänen, VPS (suora punainen)

Ilkka Lappi

Liikenneturva: Renkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä

Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaineet säännöllisesti.

Renkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä, jos omat ajot ajoittuvat aikaisiin aamuihin tai ajomatkat ovat pitkiä. Yöpakkasia saattaa olla pitkälle kevääseen. Liikenneturva muistuttaa, että renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä varusteista autossa.

Tutkimus: Vanhemmuudella positiivinen yhteys merkityksellisyyden tunteeseen keski-iässä

Vanhemmuus on yhteydessä parempaan mielen hyvinvointiin. Vanhemmuus näkyy myös suurempana merkityksellisyyden tunteena keski-iässä niin miehillä kuin naisilla. Miehillä, joilla on lapsia, myös itsetunto on parempi 52-vuotiaana verrattuna lapsettomiin. Tiedot selviävät THL:n seurantatutkimuksesta, jossa tutkittiin vanhemmuuden ja mielen hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä.

Myös Baltic Princessin tiistain lähtö joudutaan perumaan

Baltic Princess jää satamaan myös tiistaina.

Tallink Siljan Turku–Kapellskär-reitillä liikennöivän Baltic Princessin automaatiojärjestelmän päivityksestä johtuvan vian vuoksi tiistai-illan 21. maaliskuuta lähtö joudutaan myös perumaan. Tämänhetkisen arvion mukaan tarvittavat testit saadaan tehtyä tiistai-iltaan mennessä, joten laivan pitäisi päästä liikennöimään normaalisti keskiviikkona 22. maaliskuuta iltalähdöllä Turusta kello 18.30.

Poliisi pyytää havaintoja 14-vuotiaasta pojasta, joka on kadoksissa Turun seudulla

Lounais-Suomen poliisi pyytää yleisöltä havaintoja Turun seudulla kadonneesta 14-vuotiaasta Markos-nimisestä pojasta. Pojalla ei ole hätää, eikä häntä epäillä rikoksesta.

Katupuita hoidetaan Koulukadulla, ajokaistoja pois käytöstä

Katupuita hoidetaan Koulukadulla 21.–24. maaliskuuta Yliopistonkadun ja Rauhankadun välillä. Yksi ajokaista on pois käytöstä työmaan kohdalla.

Rekisteritutkimus: Varianttiräätälöidyt koronarokotteet vähentäneet yli 65-vuotiaiden vaikeita tautitapauksia

Varianttiräätälöidyt koronarokotteet ovat antaneet Suomessa yli 65-vuotiaille lisäsuojaa vaikeaa koronatautia vastaan. Alustavissa analyyseissa suoja näyttää heikentyvän lievästi muutaman kuukauden jälkeen rokottamisesta, mutta suojatehon laskusta huolimatta rokotetuilla riski vaikeaan koronatautiin pysyy varsin pienenä.

Hirvien aiheuttamien metsävahinkojen määrä puolittui Varsinais-Suomessa

Hirvet syövät puuntaimien oksia, latvuksia ja kuorta sekä katkovat puunrunkoja, mikä heikentää taimikon kasvua.

Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan Varsinais-Suomessa tänä vuonna 24 000 eurolla ja Satakunnassa 35 000 eurolla. Satakunnassa korvausten määrä kasvoi hieman, mutta Varsinais-Suomessa korvausten määrä puolittui. Korvaukset maksetaan metsänomistajille maalis–huhtikuussa.

Varhassa sähkökatko yöllä – vaikutuksia ajanvaraukseen ja potilasjärjestelmiin

Sähkökatkoksesta johtuva häiriö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) palvelinkeskuksessa on aiheuttanut ongelmia useissa potilasjärjestelmissä ympäri Varsinais-Suomea. Ongelma on korjattu, mutta se vaikuttaa toimintaan ainakin tänään tiistaina 21. maaliskuuta.

Varsinais-Suomen Yrittäjät: Varhan tartuttava yrittäjiä koskeviin ongelmiin

Hanna Munter.

Useat yritykset ovat kertoneet ongelmistaan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) kanssa. Haasteita on ilmennyt muun muassa laskujen ajallaan maksamisessa sekä puutteellisissa laskutusohjeissa. Tämä käy ilmi Turun Sanomien (21.3.) jutussa, jossa haastateltiin alueen yrittäjiä sekä Varhan talousjohtaja Arja Pesosta , jonka mukaan jopa noin joka viides lasku on maksettu alkuvuoden aikana myöhässä.

Onnistummeko mukautumaan kulttuurisesti tekoäly-yhteiskuntaan?

Edistysaskeleet uusien älykkäiden teknologioiden, kuten tekoälyn, robotiikan ja automaation, alalla ovat herättäneet keskustelua tulevaisuuden työelämästä ja yhteiskunnasta. Kun keskustelussa on keskitytty lähinnä talouteen ja työmarkkinoihin, Åbo Akademin tutkijat ovat tutkineet odotettavissa olevan murroksen kulttuurisia vaikutuksia.

Kirjalansalmen sillan työmaalla alkavat lyöntipaalutustyöt

Kirjalansalmen uuden sillan teräsrakenteen asentamiseen käytettävien aputukien lyöntipaalutustyöt. Lyöntipaalutuksesta aiheutuu voimakkaampaa melua kuin tähän saakka käytetystä telinepaalutuksesta.

Turkuun tehdään sähkölatauksen yleissuunnitelma

Turku vauhdittaa sähköisen liikkumisen yleistymistä laatimalla sähkölatauksen yleissuunnitelman kuluvan vuoden aikana. Asukkaiden, ammattiautoilijoiden, taloyhtiöiden, työnantajien ja muiden sidosryhmien lataustarpeet selvitetään huhtikuun loppuun asti avoinna olevalla verkkokyselyllä. Kyselyssä huomioidaan kaikki ladattavat ajoneuvot eli muun muassa sähköpyörien ja sähköautojen lisäksi myös raskaammat ajoneuvot. Yleissuunnitelma ja kysely tehdään osana EU:n rahoittamaa USER-CHI -hanketta.

Museolaiva S/S Bore telakalle keväällä

Määräaikaistelakoinnissa huolletaan Boren vedenalaiset rungon osat sekä tehdään teknisiä huolto- ja korjaustöitä.

S/S Bore hinataan Naantaliin Turun korjaustelakalle 14. huhtikuuta. Alus palaa Forum Marinumin laituriin perjantaina 5. toukokuuta. Aluksella tehdään ennen ja jälkeen huoltoa siirtoon liittyviä töitä, joten alus on suljettuna yleisöltä 3.4.–16.5. Asiakkaat ovat tervetulleita takaisin 17. toukokuuta alkaen. Kesäkahvila Cafe Navigare avataan 22. toukokuuta. Ilmainen bingo on keskiviikkoisin koko kesän ajan.

Tupakkalain muutokset voimaan toukokuun alussa

Turun ympäristöterveydenhuolto muistuttaa toimijoita tupakkalain tiukennuksista. Toukokuusta lähtien tupakkatuotteista, sähkösavukkeista ja täyttösäiliöistä poistuvat brändi-ilmeet ja logot. Tavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta eritysesti nuorten osalta.

Työttömien määrä väheni Varsinais-Suomessa hieman helmikuun aikana

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 20 700 työtöntä työnhakijaa. Helmikuun aikana työttömien määrä laskee normaalisti jonkin verran tammikuuhun verrattuna, kuten kävi tälläkin kertaa. Työttömien määrä supistui 300:lla edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 900:lla (4 %) eli hieman nopeammin kuin koko maassa yleisesti (3 %). Lomautettujen määrä laski Varsinais-Suomessa 300:lla (13 %) verrattuna vuodentakaiseen.

Korkeakoulujen strategiseen kehittämiseen 46 miljoonan euron lisäpanostus

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) on päättänyt korkeakoulujen strategiseen kehittämiseen noin 40 miljoonan euron rahoituksesta yliopistoille ja noin kuuden miljoonan euron rahoituksesta ammattikorkeakouluille.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Orsikadulla Raisiossa

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Raisiossa Orsikatu 2:n kohdalta 21.–24. maaliskuuta. Kulku kiinteistöille käy Ounelantien ja Pyölinkujan kautta.

Yhden syöpälääkkeen hintakilpailu säästi kymmeniä miljoonia

Kun syöpälääke lenalidomidin patenttisuoja päättyi ja se siirtyi viitehintajärjestelmään, sen kustannukset laskivat 30 miljoonaa euroa. Monen muunkin kalliin syöpälääkkeen patenttisuoja on raukeamassa ja hintakilpailu voisi tuoda merkittäviä säästöjä, arvioivat Kelan lääketutkijat.

Urheilu

TPS jyrää finaaliin

TPS ei ole hävinnyt peliäkään naisten F-liigassa.

TPS etenee määrätietoisesti kohti finaalia naisten salinbandyn F-liigan pudotuspeleissä murjottuaan toisessa pelissä Helsingissä EräViikingit 6–0. TPS vei EräViikinkien kotikaukalossa avauserän Olivia Pietilän ja Milla Nordlundin osumilla 2–0, ja toisen erän lopussa Noora Rantanen kasvatti eroa. Sama tahti jatkui kolmannessa erässä, jossa mestarit pöllyttivät kotijoukkueen verkkoa vielä kolmesti. Noora Vuorelan nollapeli irtosi tällä kertaa 11 torjunnalla.

Loimu otti avausvoiton puolivälieräsarjassa

Loimu juhli voittoa lauantaina.

Paikallispelien hengessä iskettävä lentopallon Mestaruusliigan puolivälieräsarja Raision Loimun ja Hurrikaani-Loimaan välillä käynnistyi lauantaina Raisiossa kiihkeissä tunnelmissa. Kolme ensimmäistä erää oli perinteistä play off -peliä, eli katsojat olivat liekeissä heti alusta alkaen, joukkueilla vähän poltteli käsissä.

RNK Flyers eteni SM-finaaleihin

Susanna Tapani johdatti RNK Flyerisin SM-ringeten finaaliin.

SM-ringeten playoffit jatkuivat lauantaina välieräsarjojen kolmansilla koitoksilla. RNK Flyers nappasi kolmannen tarvittavan voiton ja eteni finaaleihin. NoU Ringette ja Helsinki ratkoivat kolmannen osaottelun voittajaa pitkän kaavan mukaan, ja voittajaksi jatkoerässä ottelussa nousi NoU.

TPS:n ylivoima jatkuu välierissä

TPS:n voittokulku jatkuu.

EräViikingit onnistui viime keväänä nipistämään tulevalta naisten salibandyn F-liigan mestarilta TPS:ltä yhden välierävoiton, mutta tällä kertaa eivät kauden kaikki ottelunsa voittaneet turkulaiset olleet yllätettävissä. TPS voitti avauskohtaamisen 5–1.

Loimu käynnistää alumnitoiminnan ja kutsuu entisten edustusjoukkueiden jäsenet mukaan

Raision Loimu on voittanut Suomen mestaruuden viimeksi vuonna 2001.

Pisimpään yhtäjaksoisesti lentopallon pääsarjassa pelannut ja maratontaulukon piikkipaikalla oleva Raision Loimu tuo alumnitoiminnan lentopalloon tiettävästi ensimmäisenä lentopalloseurana Suomessa. Loimun edustusjoukkueisiin vuosien saatossa kuuluneita henkilöitä on valtava määrä ja nyt näitä halutaan koota yhteen alumniverkostoon. Alumneiksi hyväksytään missä tahansa edustusjoukkueen roolissa vähintään yhden virallisen ottelun verran olleet henkilöt.

TPS:lle toinen voitto, Miko Kailialalle sadas pudotuspelimaali

Olli Laine ja Miko Kailiala.

TPS otti jo toisen kiinnityksen välieräpaikkaan, kun se kaatoi perjantain ainoassa miesten ottelussa Espoossa Westend Indiansin 5–4. Sarja katkeaa neljällä voitolla, ja joukkueet kohtaavat kolmannen kerran sunnuntaina Turussa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.