Otteluanalyysi: Hämäläinen päästi TPS:n piinasta

Kasper Hämäläinen iski TPS:n voittomaalin. Kasper Hämäläinen iski TPS:n voittomaalin. Kuva: Milla Kangasjärvi

Melko hikinen voitto mutta voitto yhtä kaikki. TPS kukisti Mikkelin Palloilijat 1-0 jalkapalloilun Ykkösessä ja jatkaa sarjan kärjessä. TPS:n pelastaja oli Kasper Hämäläinen, jonka vaihtomies Daniel Rantanen vapautti keskelle. Hämäläinen tinttasi pallon tarkasti maaliin rangaistualueen rajan tuntumasta.

KTP voitti myös oman pelinsä ja vaanii TPS:n kannassa kakkosena kolme pistettä perässä mutta yhden ottelun vähemmän pelanneena. Kaksikko näyttää karkaavan muilta. Jaro ja Gnistan tasasivat pisteet ja ne ovat jo kahdeksan pisteen päässä kotkalaisista. Runkosarjaa on jäljellä kolme peliä (KTP:llä neljä). Noususarjaan pääsee kuusi parasta eli pelejä tulee viisi lisää. Eroa alkaa olla jo liiaksi.

TPS–MP 1–0 (0–0).

Maalit: 77. Kasper Hämäläinen (Daniel Rantanen) 1-0.

Yleisöä: 1 421.

Kentän kunkku: Aati Marttinen, TPS. Jumittui kakkosvahdiksi ja paha karmakin laskeutui päälle, sillä TPS on hävinnyt, kun Marttinen on ollut maalilla. Jere Koposen loukkaantuminen avasi taas mahdollisuuden. Marttinen oli mies paikallaan ja piti nollan. MP:llä oli hyviä tilaisuuksia mutta Marttinen torjui taidolla ja tuurilla. Voiton takuumies.

Matsin surkeinta: TPS:n laituri Linus Rönnberg oli jälleen energinen ja vauhdikas. Hän hakeutui hyvin tekopaikoille mutta maalintekoyritykset olivat tällä kertaa suoraan sanoen luokattomia. Joskus ei suju. Välillä puuttui tarkkuutta, toisinaan voimaa. Hyvää oli se, että usko ei loppunut vaan pelaaja jaksoi yrittää. Uutta piippuun.

Tuhlaajapoika: Kevin Beugre, MP. Vieraiden kärkimies pääsi kahdesti paikkaan, josta olisi pitänyt tehdä maali. Pelin alussa hän pääsi iskemään kuudesta metristä suoraan syötöstä mutta pallo livahti tolpan väärältä puolelta. Toisella jaksolla Beugre ampui jälleen suoraan syötöstä mutta Marttinen torjui.

Illan erikoisuus: Kärkimies Olli Jakosen nenä on murtunut. Hän pelasi nenäsuojuksen kera. ”Opa” ei näyttänyt niinkään oopperan kummitukselta kuin 1500-luvulla eläneeltä tanskalaiselta tähtitieteilijältä Tyko Brahelta, josta ei tosin ole säilynyt yhtään kuvaa. Se tiedetään, että Brahe menetti kaksintaistelussa nenänsä ja hän käytti nenäproteesia. Jakosella oli vain suojus eikä se näyttänyt peliesitystä haittaavan. MP:n paidassa nähtiin toisella puoliajalla tuore Inter-laina Jan Heinonen. Ilta oli niin lämmin, että kummallakin puoliajalla pidettiin lyhyt juomatauko.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Kukaan ei päässyt helpolla. Ilta oli lämmin ja peli aaltoili kentän päästä päähän. Tempo oli kiitettävä tähän lämpötilaan.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Kontrolloitiin peliä paremmin kuin vastustaja. Meillä oli enemmän paikkoja mutta niiden paikat olivat hyvät. Eka maali on niin tärkeä näissä peleissä. Meillä oli alussa paikkoja mutta ei tehty ja niillä oli paikkoja. Olen erittäin tyytyväinen. Tappion jälkeen tulee aina paineita. Oltiin positiivisia, oltiin hyökkääviä, uskallettiin pelata palloa. Oli monta hyvää syöttöyhdistelmää. Prässi toimi hyvin. Loistava voitto ja kolme pistettä.

Juha Pasoja, MP: Mun mielestä me pelattiin hyvä peli ja oltais varmaan maalipaikkojen valossa ansaittu jotain enemmän kuin nolla pistettä. Mutta ne pallot pitää laittaa maaliin. Meillä oli kaksi isoa paikka ensimmäisellä puoliajalla. Niistä pitäisi kymmenen kertaa kymmenestä tehdä maali, jos aikoo tässä sarjassa pärjätä. Pieni nukahdus toisella puoliajalla. Puolustettiin pääsääntöisesti hyvin varsinkin maalin edustaa ja keskustaa. Annettiin väärälle miehelle liikaa tilaa. Luulen, että Kappe on joskus ennekin tosta maalin tehnyt.

Analyysi: Tulokset ratkaisevat, ei tyyli. TPS:llä on tällä kaudella ollut tyyli vähissä mutta tulokset puhuvat puolestaan. Joukkue on sarjan kärjessä. Kentän laidalla pulistaan silti tyytymättöminä. Jotain näyttäisi puuttuvan.

TPS aloitti terävästi ja vei pelin alkua suvereenisti. Syöttöpeli oli terävää ja joukkue eteni systemaattisesti. Ensimmäisen 20 minuutin aikana TPS yritti maalintekoa viidesti vaikka vain kerran osuttiin kohti maalia.

Sitten tahti hyytyi. Peli oli aaltoliikettä, myös MP hyökkäsi ja kykeni luomaan maalintekomahdollisuuksia.

Toisella puoliajalla näytti jopa siltä, että MP on se joukkue, joka maalin tekee. Ajokoiran kropalla varustettu Topi Keskinen juoksi tauon jälkeen kentälle ja hän tuotti laidallaan vaikeuksia pakki Juri Kinnuselle. TPS kuitenkin kesti, kiitos maalivahti Marttisen ja toppari Rasmus Holman, joka blokkasi laukauksia urhoollisesti. Ratkaisu tuli, kun vaihtomies Daniel Rantanen syötti sisään Hämäläiselle, joka laukaisi tarkasti pallon ohi hyvän pelin pelanneen MP-vahti Otto Huuhtasen.

MP on sarjasijoitustaan parempi joukkue. Se on isokokoinen ja erittäin urheilullinen. Se pelaa suoraviivaisesti ja on hyvä kaksinkamppailuissa. Tuloksia ei vain näytä tulevan. Jos esitys jatkuu sellaisena kuin Kupittaalla nähtiin, on tuloksiakin tultava. Toivottavasti jo seuraavassa pelissä tiistaina KTP:tä vastaan.

Valmentaja Johansson piti synkän yksinpuhelun pelin jälkeen. Joukkueen konkarikaartia on sivussa pitkäaikaispotilaina eikä siirtoikkunassa hankittu uusia pelimiehiä. Rivit ovat harvat. Johanssonilla on silti ollut varaa istuttaa kärjen Simo Roihaa ja keskikentän Daniel Rantasta penkillä. Joukkueen kannalta on oivallista, että vaihdoilla voidaan vaikuttaa peliin. Niin onkin tapahtunut jo monesti.

Jakonen näyttää olevan Johanssonin ykkösvalinta piikkipaikalle tällä hetkellä. Hän onkin sopivasti erilainen kun vertailu käy Roihaan. Jakonen on nopea ja juoksuvoimainen, hyvä prässääjä. MP:ta vastaan odotusarvona oli, että tarjolla on mahdollisuuksia vastaiskuihin, joissa Jakonen on parhaimmillaan.

Johansson näyttää myös ajattelevan, että kilpailutilannetta täytyy pitää yllä joukkueessa ja pelaajia sopivan lämpiminä. Se ei ole huonoa ajatus.

Kun Rantanen istui penkillä, erikoistilanteista kantoi vastuun Kinnunen. Hän suoriutui hyvin tehtävästään ja keskityksissä oli kaivattua tarkkuutta.

Albijon Muzaci puuttui kokoonpanosta korttitilin täyttymisen ja pelikiellon takia, Roope Pakkanen aivotärähdyksen takia. Jasper Jalonen oli penkillä mutta hän näyttää kadonneen kokonaan Johanssonin vaihtoehtojen joukosta. Peliminuutit ovat vähissä.

TPS (4-5-1): Aati Marttinen; Juri Kinnunen, Rasmus Holma, Samba Benga, Joonas Lakkamäki; Demba Savage (75. Daniel Rantanen), Jesper Karlsson, Anthony Annan, Kasper Hämäläinen, Linus Rönnberg (85. Severi Pöysä); Olli Jakonen (68. Simo Roiha).

MP (4-4-2): Otto Huuhtanen; Nuutti Laaksonen, Väinö Vehkonen, Samuli Hölttä, Jarkko Heimonen (88. Haruna Aubakar); Joslyn Luyeye-Lutumba (88. Jesse Kilpeläinen), Antti-Pekka Kesonen (46. Jan Heinonen), Jonathan Dunyin, Arjan Goljahanpoor (46. Topi Keskinen); Kevin Beugre (82. Peetu Kerminen), Juuso Liukkonen.

Erotuomari: Matti Roth.

Varoitukset: Karlsson, TPS. Keskinen ja Aubakar, MP.

Lasse Virtanen

Vain vajaa puolet käyttää takavaloa pyöräillessä

Polkupyörässä on oltava pakolliset etu-, taka- ja sivuheijastimet. Pyöräilijän on käytettävä valoja pimeällä ja hämärässä muiden ajoneuvojen tapaan.

Syksyn edetessä valoisa aika liikenteessä vähenee. Pimenevät liikenneolosuhteet vaativat pyöräilijää panostamaan näkymiseen. Polkupyörästä on löydyttävä pakolliset etu-, taka- ja sivuheijastimet. Pyöräilijän on käytettävä valoja pimeällä ja hämärässä muiden ajoneuvojen tapaan. Liikenneturvan kyselytutkimuksen ja seurantojen mukaan pyörän valoihin liittyvät säännöt tunnetaan, mutta valojen käytössä on edelleen parantamisen varaa.

Onko Suomi oikeasti jakautunut itään ja länteen?

Onko Suomi oikeasti jakautunut itään ja länteen? Selittävätkö historialliset rajat suomalaisten itä–länsijakoa? Millainen on maan kielellisen, geneettisen ja kulttuurisen kahtiajaon tausta? Human Diversity -konsortio järjestää seminaariin, jonka aiheena on Suomen Itä-länsijaon kehittyminen. Seminaari järjestetään 27. syyskuuta Turun yliopiston Arcanumissa.

Suosikkikasvo Lari Halme vierailulle Linnateatteriin lauantaina

Lari Halme.

TV:stä ja teatterilavoilta tuttu näyttelijä Lari Halme vierailee Linnateatterissa lauantaina 23. syyskuuta kello 19 viihteellisellä monologiesityksellään (melkein) Kaikki minusta . Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Halmeen puoliso Marika Vapaavuori .

Raisioon uusia pyörätelineitä ja pyörähuoltopisteitä

Raision kaupunki parantaa pyöräpysäköintiä muuttamalla Raisiontien varren katosten pyörätelineet runkolukittaviksi. Uusia pyörien huoltopisteitä on asennettu Kerttulan liikuntakeskukseen ja Kirjastotalolle.

Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta voi tutkailla oman kiinteistön tietoja

Sähköisessä asiointipalvelussa voit tutkia kartan avulla oman kiinteistösi tietoja.

Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta voi tutkailla oman kiinteistön tietoja, joista voi vaikka paljastua, että mökin alueella on luonnonmuistomerkki.

Poliisi järjestää takavarikkohuutokaupan Raisiossa

Lounais-Suomen poliisi järjestää takavarikoidun tavaran huutokaupan Raision poliisiaseman sisäpihalla keskiviikkona 4. lokakuuta kello 10. Osoite on Nallinkatu 8 (Raisio).

Raision uusi pastalinja päässyt vauhtiin

Raision uusi pastalinja on käynnistetty. Ensimmäiset tuotteet ovat matkalla kauppoihin.

Hyviä uutisia pastan ystäville: hyllyt ovat taas täyttymässä ja kaikkia pastalaatuja on kohta saatavilla. Raision uusi pastalinja on käynnistetty, ja ensimmäiset tuotteet ovat matkalla kauppoihin. Yhtiön mukaan linjaston uusimistyöt osuivat sattumalta samaan aikaan, kun toimialalla oli muutenkin vaikeuksia.

FlixBus suunnittelee uusien reittien avaamista

FlixBus ylitti matkustajamäärätavoitteensa Suomen reitillä ensimmäisen toimintakuukautensa aikana. FlixBus laajensi toimintaansa 27. heinäkuuta Suomeen avaamalla reittiyhteyden Vaasan ja Varsovan välille. Linja-autojen keskimääräinen käyttöaste ylitti selvästi yhtiön uusien reittien kysynnän keskiarvon. Reitillä kotimaan matkailu oli erityisen suosittua, ja suosituimmaksi reitiksi nousi Turun ja Helsingin välinen yhteys. Suomen rajojen ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla oli vahvaa kysyntää ja suosituimmiksi kohdemaiksi nousivat Viro ja Puola.

Paraisten kaupunginjohtaja Patrik Nygrén irtisanoutunut virastaan

Patrik Nygrén.

Paraisten kaupunginjohtaja Patrik Nygrén ilmoitti torstaina irtisanoutuvansa virastaan 30. marraskuuta alkaen edellyttäen, että johtajasopimusta sovelletaan.

Koronapandemia lisäsi suomalaisten henkivakuutuksia

Koronapandemian aikana uusia henkivakuutuksia otettiin Suomessa selvästi aiempaa enemmän, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Vapaaehtoisia henkivakuutuksia otettiin vuonna 2020 peräti 20 prosenttia enemmän ja myös vakuutussummat kasvoivat korona-aikana. Eniten uusia henkivakuutuksia ottivat korkeasti koulutetut sekä henkilöt, joilla oli henkivakuutus jo ennestään tai joilla oli niin sanottu henkivakuutusvaje.

Skandinaavisen jazzin kuumat nimet perjantain Flame Jazz -keikalla

Emmeluth’s Amoeba.

Café Tiljanin myöhäisillassa perjantaina 22. syyskuuta kello 22 lavalle nousee innovatiivisen saksofonisti Signe Emmeluthin johtama tanskalais-norjalainen Emmeluth’s Amoeba.

Bayer avasi Turkuun 250 miljoonan euroa maksaneen huippumodernin hormonikierukkatehtaan

Bayerin kierukkatehdas rakennettiin entisiin Hansaprint Oy:n tiloihin.

Bayerin uuden, Turun Artukaisiin valmistuneen ja hormonikierukoita valmistavan tuotantolaitoksen avajaisia vietettiin tänään. 250 miljoonan euron investointi on mittaluokaltaan yksi lähihistorian suurimmista ja vahvistaa edelleen Bayerin pitkäjänteistä sitoutumista Suomeen. Turun tuotantolaitos on yksi Bayerin tärkeimmistä lääketehtaista maailmanlaajuisesti.

Koiviston kausi käynnisti Suomen hiljaisen käänteen kohti länttä

Suomen ulkopolitiikassa alkoi 1980-luvun puolivälissä hiljainen käänne. Mauno Koiviston presidenttikauden ulkopolitiikkaa tutkineen valtiotieteiden tohtori Juho Ovaskan mukaan Suomi laajensi Koiviston johdolla huomattavasti ulkopoliittista liikkumatilaansa.

Sadonkorjuu loppusuoralla, sadoissa isoja vaihteluja

Puimatta koko valtakunnan alueella jää arviolta noin viisi prosenttia viljasta. Pahin tilanne on Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaan maakunnassa.

Viljan puinnit ovat loppusuoralla koko Suomessa. Puimatta on edelleen kaikkia viljalajeja ja suurin osa kevätöljykasveista. Eniten puimatta on Satakunnassa ja Pohjanmaalla.

Varsinais-Suomen nuoret tyytymättömimpiä työelämään

Nuoret ovat Varsinais-Suomessa tyytymättömimpiä työelämään. Suomen tyytyväisimmät nuoret ovat Pohjois-Savossa. Suurimmat puutteet koetaan työturvallisuuteen perehdyttämisessä, työntekijöiden tasavertaisessa kohtelussa ja työntekijän kyvyssä antaa palautetta työnantajalle.

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ajorataa Humalistonkadun ja Läntisen Pitkänkadun risteyksessä

Humalistonkadun ja Läntisen Pitkänkadun risteyksessä tehdään viemäri- ja vesijohtotyötä 21.9.–31.10. Ajorataa on kavennettu Humalistonkadulla. Läntiselle Pitkällekadulle kulku on kielletty Käsityöläiskadun suunnasta, tonteille ajo on sallittu.

Liedon Säästöpankkisäätiöltä 200 000 euron lahjoitus Turun yliopistolle elintarviketekniikkaan ja kauppatieteisiin

Liedon Säästöpankkisäätiö lahjoittaa Turun yliopistolle yhteensä 200 000 euroa. Säätiö tukee 100 000 eurolla uuden elintarviketekniikan koulutusohjelman käynnistämistä teknillisessä tiedekunnassa.

Saaristoluonnon hoito jatkuu raivaustähteiden poltolla Naantalin Pähkinäisten Kenkämaan alueella

Lehmä Pähkinäisissä.

Naantalin Pähkinäisten saareen kuuluvalla Kenkämaan ja Koissaaren alueella järjestetään 21.–24. syyskuuta Rannikko-LIFE-hankkeen talkoot, joissa poltetaan aiemmissa perinneympäristöjen kunnostuksissa syntyneitä raivaustähteitä. Alueella pidettiin heinäkuussa Metsähallituksen ja WWF:n talkooleiri ja raivaustähteet kasattiin, mutta maaston kuivuuden takia kasoja ei voitu silloin polttaa.

Urheilu

Åboraakkeli: Helmarien ensimmäinen askel

Helmarit kohtaa Slovakian Veritas Stadionilla perjantaina 22. syyskuuta.

Naisten Kansojen liiga jalkapalloilussa käynnistyy ensimmäistä kertaa Suomen osalta tämän viikon perjantaina, kun Helmarit saa Kupittaalla vastaansa Slovakian. Viimeisen vuoden ajan Suomi on pelannut vain harjoitusotteluita. Niinpä päävalmentaja Marko Salorannalla on ollut hyvin aikaa tehdä kokeiluja.

Paavo Nurmi Games kerää EM-kisojen menestyjät Turkuun 18. kesäkuuta

Paavo Nurmi Games järjestetään ensi kesänä 18. kesäkuuta.

Yleisurheilun Paavo Nurmi Games kilpaillaan ensi kesänä Turussa vajaa viikko Rooman EM-kilpailuiden jälkeen. Kilpailupäiväksi vahvistui 18. kesäkuuta, joka sopii kilpailun järjestäjille mainiosti.

HC TPS:n peleissä tarjolla nakkimukin ohella entistä laajemmin myös kasviperäisiä ruokia

Pikaruokana on tarjolla esimerkiksi MUU:n kasvishodareita.

HC TPS ja Gatorade Center aloittavat yhteistyön kasviproteiinibrändi MUU:n kanssa. Kasvisruokavaihtoehdolle on jatkuvasti enemmän kysyntää, joten jatkossa Gatorade Centerissä on tarjolla jokaisen ruokavalioon sopiva vaihtoehto lounailla, konserteissa ja pelipäivinä.

Maastoautojen SM-tittelit ratkaistaan Raisiossa

Miika Niinimäki.

Raision moottoriradan maastossa ajetaan lauantaina 23. syyskuuta Offroad Trialin 2023 SM-tittelit ratkaiseva osakilpailu (3/3), jonka järjestää Raision Urheiluautoilijat ry. Edelliset osakilpailut ajettiin samoissa maisemissa.

Lindroos hallitsi nuotit Mynämäessä

Joonas Lindroosille ei löytynyt pysäyttäjää Rantarallissa.

F-Cup Rallisarjan kauden neljäs osakilpailu ajettiin lauantaina 16. syyskuuta Mynämäen ympäristössä. Naantalin Seudun Urheiluautoilijoiden järjestämä Rantaralli oli järjestyksessään jo 46. Kuuden erikoiskokeen reitti ja erikoiskokeita 62 kilometrin verran haastoi kuljettajat ja sekuntitaistot saatiin ratkottua riittävin eroin.

Helmareilla fanitapaaminen Kauppatorilla maanantaina

Helmarit avaa Nations League -taipaleensa Veritas Stadionilla 22. syyskuuta.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit avaa UEFA Nations League -taipaleensa Turussa Veritas Stadionilla 22. syyskuuta, kun Suomi emännöi Slovakiaa. Otteluun valmistuva Helmarit järjestää yhdessä Turun kaupungin kanssa kaikille avoimen Meet & Greet -tapahtuman maanantaina 18. syyskuuta Turun kauppatorilla.