Otteluanalyysi: Hämäläinen päästi TPS:n piinasta

Kasper Hämäläinen iski TPS:n voittomaalin. Kasper Hämäläinen iski TPS:n voittomaalin. Kuva: Milla Kangasjärvi

Melko hikinen voitto mutta voitto yhtä kaikki. TPS kukisti Mikkelin Palloilijat 1-0 jalkapalloilun Ykkösessä ja jatkaa sarjan kärjessä. TPS:n pelastaja oli Kasper Hämäläinen, jonka vaihtomies Daniel Rantanen vapautti keskelle. Hämäläinen tinttasi pallon tarkasti maaliin rangaistualueen rajan tuntumasta.

KTP voitti myös oman pelinsä ja vaanii TPS:n kannassa kakkosena kolme pistettä perässä mutta yhden ottelun vähemmän pelanneena. Kaksikko näyttää karkaavan muilta. Jaro ja Gnistan tasasivat pisteet ja ne ovat jo kahdeksan pisteen päässä kotkalaisista. Runkosarjaa on jäljellä kolme peliä (KTP:llä neljä). Noususarjaan pääsee kuusi parasta eli pelejä tulee viisi lisää. Eroa alkaa olla jo liiaksi.

TPS–MP 1–0 (0–0).

Maalit: 77. Kasper Hämäläinen (Daniel Rantanen) 1-0.

Yleisöä: 1 421.

Kentän kunkku: Aati Marttinen, TPS. Jumittui kakkosvahdiksi ja paha karmakin laskeutui päälle, sillä TPS on hävinnyt, kun Marttinen on ollut maalilla. Jere Koposen loukkaantuminen avasi taas mahdollisuuden. Marttinen oli mies paikallaan ja piti nollan. MP:llä oli hyviä tilaisuuksia mutta Marttinen torjui taidolla ja tuurilla. Voiton takuumies.

Matsin surkeinta: TPS:n laituri Linus Rönnberg oli jälleen energinen ja vauhdikas. Hän hakeutui hyvin tekopaikoille mutta maalintekoyritykset olivat tällä kertaa suoraan sanoen luokattomia. Joskus ei suju. Välillä puuttui tarkkuutta, toisinaan voimaa. Hyvää oli se, että usko ei loppunut vaan pelaaja jaksoi yrittää. Uutta piippuun.

Tuhlaajapoika: Kevin Beugre, MP. Vieraiden kärkimies pääsi kahdesti paikkaan, josta olisi pitänyt tehdä maali. Pelin alussa hän pääsi iskemään kuudesta metristä suoraan syötöstä mutta pallo livahti tolpan väärältä puolelta. Toisella jaksolla Beugre ampui jälleen suoraan syötöstä mutta Marttinen torjui.

Illan erikoisuus: Kärkimies Olli Jakosen nenä on murtunut. Hän pelasi nenäsuojuksen kera. ”Opa” ei näyttänyt niinkään oopperan kummitukselta kuin 1500-luvulla eläneeltä tanskalaiselta tähtitieteilijältä Tyko Brahelta, josta ei tosin ole säilynyt yhtään kuvaa. Se tiedetään, että Brahe menetti kaksintaistelussa nenänsä ja hän käytti nenäproteesia. Jakosella oli vain suojus eikä se näyttänyt peliesitystä haittaavan. MP:n paidassa nähtiin toisella puoliajalla tuore Inter-laina Jan Heinonen. Ilta oli niin lämmin, että kummallakin puoliajalla pidettiin lyhyt juomatauko.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Kukaan ei päässyt helpolla. Ilta oli lämmin ja peli aaltoili kentän päästä päähän. Tempo oli kiitettävä tähän lämpötilaan.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Kontrolloitiin peliä paremmin kuin vastustaja. Meillä oli enemmän paikkoja mutta niiden paikat olivat hyvät. Eka maali on niin tärkeä näissä peleissä. Meillä oli alussa paikkoja mutta ei tehty ja niillä oli paikkoja. Olen erittäin tyytyväinen. Tappion jälkeen tulee aina paineita. Oltiin positiivisia, oltiin hyökkääviä, uskallettiin pelata palloa. Oli monta hyvää syöttöyhdistelmää. Prässi toimi hyvin. Loistava voitto ja kolme pistettä.

Juha Pasoja, MP: Mun mielestä me pelattiin hyvä peli ja oltais varmaan maalipaikkojen valossa ansaittu jotain enemmän kuin nolla pistettä. Mutta ne pallot pitää laittaa maaliin. Meillä oli kaksi isoa paikka ensimmäisellä puoliajalla. Niistä pitäisi kymmenen kertaa kymmenestä tehdä maali, jos aikoo tässä sarjassa pärjätä. Pieni nukahdus toisella puoliajalla. Puolustettiin pääsääntöisesti hyvin varsinkin maalin edustaa ja keskustaa. Annettiin väärälle miehelle liikaa tilaa. Luulen, että Kappe on joskus ennekin tosta maalin tehnyt.

Analyysi: Tulokset ratkaisevat, ei tyyli. TPS:llä on tällä kaudella ollut tyyli vähissä mutta tulokset puhuvat puolestaan. Joukkue on sarjan kärjessä. Kentän laidalla pulistaan silti tyytymättöminä. Jotain näyttäisi puuttuvan.

TPS aloitti terävästi ja vei pelin alkua suvereenisti. Syöttöpeli oli terävää ja joukkue eteni systemaattisesti. Ensimmäisen 20 minuutin aikana TPS yritti maalintekoa viidesti vaikka vain kerran osuttiin kohti maalia.

Sitten tahti hyytyi. Peli oli aaltoliikettä, myös MP hyökkäsi ja kykeni luomaan maalintekomahdollisuuksia.

Toisella puoliajalla näytti jopa siltä, että MP on se joukkue, joka maalin tekee. Ajokoiran kropalla varustettu Topi Keskinen juoksi tauon jälkeen kentälle ja hän tuotti laidallaan vaikeuksia pakki Juri Kinnuselle. TPS kuitenkin kesti, kiitos maalivahti Marttisen ja toppari Rasmus Holman, joka blokkasi laukauksia urhoollisesti. Ratkaisu tuli, kun vaihtomies Daniel Rantanen syötti sisään Hämäläiselle, joka laukaisi tarkasti pallon ohi hyvän pelin pelanneen MP-vahti Otto Huuhtasen.

MP on sarjasijoitustaan parempi joukkue. Se on isokokoinen ja erittäin urheilullinen. Se pelaa suoraviivaisesti ja on hyvä kaksinkamppailuissa. Tuloksia ei vain näytä tulevan. Jos esitys jatkuu sellaisena kuin Kupittaalla nähtiin, on tuloksiakin tultava. Toivottavasti jo seuraavassa pelissä tiistaina KTP:tä vastaan.

Valmentaja Johansson piti synkän yksinpuhelun pelin jälkeen. Joukkueen konkarikaartia on sivussa pitkäaikaispotilaina eikä siirtoikkunassa hankittu uusia pelimiehiä. Rivit ovat harvat. Johanssonilla on silti ollut varaa istuttaa kärjen Simo Roihaa ja keskikentän Daniel Rantasta penkillä. Joukkueen kannalta on oivallista, että vaihdoilla voidaan vaikuttaa peliin. Niin onkin tapahtunut jo monesti.

Jakonen näyttää olevan Johanssonin ykkösvalinta piikkipaikalle tällä hetkellä. Hän onkin sopivasti erilainen kun vertailu käy Roihaan. Jakonen on nopea ja juoksuvoimainen, hyvä prässääjä. MP:ta vastaan odotusarvona oli, että tarjolla on mahdollisuuksia vastaiskuihin, joissa Jakonen on parhaimmillaan.

Johansson näyttää myös ajattelevan, että kilpailutilannetta täytyy pitää yllä joukkueessa ja pelaajia sopivan lämpiminä. Se ei ole huonoa ajatus.

Kun Rantanen istui penkillä, erikoistilanteista kantoi vastuun Kinnunen. Hän suoriutui hyvin tehtävästään ja keskityksissä oli kaivattua tarkkuutta.

Albijon Muzaci puuttui kokoonpanosta korttitilin täyttymisen ja pelikiellon takia, Roope Pakkanen aivotärähdyksen takia. Jasper Jalonen oli penkillä mutta hän näyttää kadonneen kokonaan Johanssonin vaihtoehtojen joukosta. Peliminuutit ovat vähissä.

TPS (4-5-1): Aati Marttinen; Juri Kinnunen, Rasmus Holma, Samba Benga, Joonas Lakkamäki; Demba Savage (75. Daniel Rantanen), Jesper Karlsson, Anthony Annan, Kasper Hämäläinen, Linus Rönnberg (85. Severi Pöysä); Olli Jakonen (68. Simo Roiha).

MP (4-4-2): Otto Huuhtanen; Nuutti Laaksonen, Väinö Vehkonen, Samuli Hölttä, Jarkko Heimonen (88. Haruna Aubakar); Joslyn Luyeye-Lutumba (88. Jesse Kilpeläinen), Antti-Pekka Kesonen (46. Jan Heinonen), Jonathan Dunyin, Arjan Goljahanpoor (46. Topi Keskinen); Kevin Beugre (82. Peetu Kerminen), Juuso Liukkonen.

Erotuomari: Matti Roth.

Varoitukset: Karlsson, TPS. Keskinen ja Aubakar, MP.

Lasse Virtanen

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Sibelius-museo laajentaa profiiliaan lanseeraamalla konserttisarjan Fredagar på Sibbe

Sibelius-museo lanseeraa uuden konserttisarjan Fredagar på Sibbe. Valmistumisvuodesta 1968 asti museossa on järjestetty kamarimusiikkipainotteinen keskiviikkokonserttisarja, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä Sibbe Live! Tätä täydentävä uusi sarja tarjoaa 7. lokakuuta alkaen kuusi konserttia kiehtovilla ja ajankohtaisilla esiintyjillä.

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla, huoltotöistä aiheutuu katkokset tv-lähetyksiin Turussa ja lähipaikkakunnilla

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla tiistaina 27. syyskuuta kello 9–15 välisenä aikana. Työturvallisuuden takaamiseksi asemalta välitettäville tv-lähetyksille aiheutuu katkoksia huoltotyön aikana. Huoltotyön aikana lähetetään radio- ja tv-palveluita alennetulla teholla. Tämän vuoksi peittoalueen reunamilla voi aiheutua häiriöitä palveluiden vastaanotossa.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Team Rynkeby keräsi yli 912 000 euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi

Suomen Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue onnistui koronaviruspandemian ja epävarman taloustilanteen aiheuttamista haasteista huolimatta keräämään huiman 912 463,70 euron lahjoituspotin, joka jaettiin Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle.

Joonas Jormalainen ja Mervi Uusitalo-Heikkinen jatkavat Turun Vasemmistoliiton johdossa

Mervi Uusitalo-heikkinen ja Joonas Jormalainen.

Turun Vasemmistoliitto piti syyskokouksensa sunnuntaina 25. syyskuuta. Kokouksessa valittiin puheenjohtajat sekä uusi kunnallistoimikunta vuodelle 2023. Puheenjohtajaksi valittiin jatkokaudelle yksimielisesti Joonas Jormalainen ja varapuheenjohtajaksi jatkokaudelle yksimielisesti Mervi Uusitalo-Heikkinen .

Pirtusota koetteli myös Turun rannikkoseutua

Pirtulaiva Madonian miehistö ennen Pohjanlahdelle lähtöä.  Laiva pidätettiin takaa-ajon jälkeen Ahvenanmerellä ja tuotiin Maarianhaminaan. Kirjan kuvitusta.

Uusimpaan tutkimustietoon perustuva historiateos kumoaa vanhoja käsityksiä ja nostaa uusia näkökulmia kieltolain ajasta Suomessa. Kirjan Pirtusota ja salakuljettajat – Pohjanlahden tuntematon historia ennakkoesittely ja sen keskeisiin väittämiin syventyvä kaikille avoin esitelmätilaisuus järjestetään Forum Marinumin auditoriossa torstaina 29. syyskuuta kello 17.30.

Päällystystyöt keskittyvät ensi viikolla Piikkiöön

Päällystystyöt jatkuvat Varsinais-Suomen maanteillä. Ensi viikolla alkaa useita uusia päällystyskohteita.

Runokaksikko julkaisee proosaa

Mika Kivelä ja Tapani Kinnunen.

Tuplajulkkareissa juhlitaan 27. syyskuuta kello 18 Bar Ö:ssä syksyn uutuuskirjoja. Runoudestaan tunnetut Tapani Kinnunen ja Mika Kivelä taitavat myös betoninkovan proosan.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Lotossa ei löytynyt kierroksella 38/2022 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa.

Vesivoimaa yhä käyttämättä

Paimion Askalan vesivoimala.

Suomessa on vesivoimaa käyttämättä vaikka kuinka paljon! Sähköä riittää, kunhan otetaan käyttöön ne monet kymmenet pienvoimalat, jotka on otettu pois tuotannosta 90-luvun puolivälissä.

Työeläkkeet avioero-osituksen unohdettu varallisuuserä

Avioerotilanteessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan. Työeläkeoikeudet muodostavat kuitenkin merkittävän poikkeuksen tähän pääsääntöön – osituksessa niitä ei huomioida, vaikka ne ovatkin taloudellisesti merkittävä varallisuuserä.

Viherluodon sävelet valloittavat Raision Martinsalin

Kilpailun tunnuskuva on säveltäjän oma piirros vanhan nuottikirjan kannesta.

Pentti Viherluodon nimeä kantava laulukilpailu järjestetään kolmatta kertaa. Tapahtumapaikka viikonloppuna 8.–9. lokakuuta on Raision Martinsali, ja musiikki soi kumpanakin päivänä kello 14 alkaen alkuiltaan asti. Osallistujia saapuu eri puolilta Suomea. Kaikkia laulajia säestää Elina Ukkonen Band.

Näin vaikutat kotisi sähkölaskuun

Asuntojen sähkönkulutukseen vaikuttavat monet asiat, kuten lämmitysmuoto, kodin koko, asukkaiden määrä ja kodinkoneiden ikä ja kunto. Suurin sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon ja paritalon sähkönkulutusta kasvattava asia on kodin lämmitys kylminä vuodenaikoina. Kerrostalossa sähkövastuksilla toimiva lattialämmitys voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä.

Sairaalaklovnit kohtaavat muistisairaita

Klovnit Miuku Marjaana ja Ulla Alviina Emmi-kodissa.

Sairaalaklovnit ovat käynnistäneet säännölliset viikoittaiset vierailut tehostetun palveluasumisen yksiköissä kohdaten muistisairaita ikäihmisiä. Tavoitteena on parantaa usein marginaaliin jäävien potilasryhmien osallisuutta taide- ja kulttuurilähtöisiin hyvinvointipalveluihin ja edistää ammattimaisen taidetoiminnan vakiinnuttamista osaksi vanhustyön hoitoyksiköitä.

Vastuu palovaroittimista esitetään siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle

Asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Hallitus esittää useita muutoksia pelastuslakiin ja Pelastusopistosta annettuun lakiin. Esimerkiksi asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Suomalaisten unelma omakotitalosta luonnon lähellä elää edelleen

Korkeasta sähköhinnasta tai kalliista polttoaineesta huolimatta suomalaisten unelmien koti säilyy ennallaan. Suomalaisten mielestä unelmien koti on käytännöllinen ja hyvin toimiva omakotitalo, joka on lähellä luontoa ja jonka ympäristö on rauhallinen. Kulkuyhteydet unelmakodista ovat hyvät kaikkialle, etenkin tarvittaviin palveluihin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yhdistymisen

Liedon Säästöpankki yhdistyy Oma Säästöpankin kanssa.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yritysjärjestelyt torstai-iltana 22. syyskuuta pitämässään isännistön kokouksessa Liedossa. Konttorit vaihtavat Oma Säästöpankin nimen alle ensi vuoden alkupuoliskolla.

Urheilu

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Otteluanalyysi: Suora nousu karkaa TPS:lta

Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen.

Tämä on nähty ennenkin. Syksy saapuu ja TPS:n tulokset romahtavat. Jaro tuli ja haki vierasvoiton Kupittaalta. Miesten Ykkösessä eletään kauden tärkeintä aikaa ja TPS kärsi nyt toisen perättäisen tappion. Joukkue näyttää sulavan kuten viimekin vuonna ja suora nousu on karkaamassa tai ei ainakaan ole enää omissa käsissä, sillä noususarjassa pelejä on jäljellä enää kaksi ja KTP on jo neljän pisteen karkumatkalla.

Jose Ikonen uskoo TPK:n sitoutumisen näkyvän Futsal-liigassa

TPK lähtee Futsal-liigaan uudessa tilanteessa. Sekä Jose Ikonen että Marko Laaksonen ovat alkavalla kaudella kentän sijasta penkillä. Ikonen on päävalmentaja, Laaksonen jatkaa TPK:ssa nuoremman polven maalivahtien valmentajana.

Viime kaudeksi Futsal-liigaan noussut TPK säilytti kauden päätteeksi sarjapaikkansa ilman karsintoja, kiitos hyvin sujuneen loppukauden. Alkavalla kaudella joukkue ei tavoittele kuuta taivaalta, mutta halu on saavuttaa muutakin kuin niukin naukin selviäminen.

Jarkko Wiss Interin päävalmentajaksi kauden jälkeen

Jarrko Wiss oli pitkään mukana poikamaajoukkueiden valmennuksessa.

Inter on tehnyt päävalmentajasopimuksen Jarkko Wissin kanssa kausista 2023 ja 2024. Sopimus sisältää myös yhden lisäkauden seuran optiolla.

Puukkokatsomo: Tepsin huikeita huipennuksia

TPS:n juhlakausi on huipentumassa sekä miehissä että naisissa todellisiin jännitysnäytelmiin. Miehissä TPS:llä on ylemmässä jatkosarjassa kolme ottelua ja ero Ykkösen kärjessä olevaan KTP:hen on yksi vaivainen piste. Edessä on vielä kaksi kotiottelua Jaroa ja KPV:tä vastaan, jonka jälkeen 8. lokakuuta jatkosarja päättyy vieraissa juuri KTP:ta vastaan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.