Otteluanalyysi: Paanasen puskumaali vei Interin voittoon

Petteri Forsell syötti Interin voittomaalin. Petteri Forsell syötti Interin voittomaalin. Kuva: Jori Liimatainen

Inter otti tärkeän 1-0-voiton Seinäjoen Jalkapallokerhosta jalkapalloilun Veikkausliigassa ja nousi jälleen viivan yläpuolelle eli isossa jaossa ylemmän loppusarjan puolelle. Inter nousi sarjan viidenneksi mutta viiden pisteen sisällä on kuusi joukkuetta taistelemassa paikoista mitalisarjassa.

Inter–SJK 1–0 (1–0).

Maalit: 33. Aleksi Paananen (Petteri Forsell) 1-0.

Yleisöä: 1 083.

Kentän kunkku: Aleksi Paananen, Inter. Vahva esitys keskikentällä ja voittomaali. Siinä se.

Illan erikoisuus: Kentällä kohtasivat Inter ja SJK mutta nurmella juoksi yllättävän monta sellaista pelaajaa, jotka ovat saaneet pallokasvatuksensa Rovaniemen Palloseurassa: Interin Luka Kuittinen, Matias Tamminen, Juho Hyvärinen ja Jussi Niska sekä SJK:n Tuomas Kaukua. Inter on vahvistanut rivejään siirtoikkunassa viidellä uudella pelaajalla mutta heistä vain Rober Sierra on murtautunut avausmiehistöön. Muut ovat vielä kysymysmerkkejä.

Matsin surkeinta: Yleisömäärä, joka nousi vain niukasti yli tuhannen. Jotain on pielessä. Porissa oli Kakkosen paikalliskamppailussa yli 2 800 katsojaa. Tulostaulu pätki jälleen läpi ottelun. Taulu on vaihtanut paikkaa päätykatsomon rakennustöiden takia mutta on melko noloa ja amatöörimäistä ettei sitä saada toimimaan.

Tuhlaajapoika: Joel Rodriguez, Inter. Hankittiin Benjamin Källmanin korvaajaksi ja ykköshyökkääjäksi. Runkopelaajan roolin sijasta on jäämässä rinkipelaajaksi ja jämäminuuteille. Pääsi jälleen kahden vastustajan maalivahdin kanssa, kuten ensimmäisessäkin ottelussaan kotiyleisön edessä, mutta taas jäi laukaus piippuun, kuten ensi kerrallakin. Joko seuraavalla kerralla nähdään maalintekoyritys?

Kuka pääsi helpoimmalla?: SJK:n pakki Pablo Andrade loukkasi heti pelin alussa jalkansa ja joutui jättämään kentän. Hän ei ehkä päässyt helpolla ja hänen pelinsä oli silti lyhyt.

Mitä sanottiin?

Miguel Grau, Inter: Onnittelut pelaajille. Meillä oli vaikea vaihe. Pyysin pelaajilta askelta eteenpäin. Nyt moni otti sen. Esitys oli hyvä. SJK:n on todella hyvä joukkue. Toisella jaksolla annoimme tilaa vastustajalle mutta saimme mahdollisuuksia transitioista. Asenne oli kilpailuhenkinen. Olen todella tyytyväinen siihen. Puolustimme hyvin. Uusille pelaajille on annettava aikaa. Ei ole helppoa tulla joukkueeseen kesken kautta. Se on prosessi. He pystyvät antamaan enemmän.

Joaquin Gomez, SJK: Olen todella pettynyt. Annoimme liian paljon liian helpolla. Jos haluamme olla korkeammalla taulukossa meidän on oltava armottomampia. Täytyy olla rohkeampi ja varmempi, dominoivampi. He ottivat kolme pistettä ja ovat varmasti tyytyväisiä. Prässimme oli hyvää ja puolustimme hyvin suurimman osan ajasta. Pienet yksityiskohdat ratkaisivat. Ne johtivat maaliin.

Analyysi: Tarkan markan peli. Kummallakaan ei ollut monta tilannetta, Interillä oli kuitenkin muutama enemmän ja niistä tehtynä yksi maali. Pallo pyöri enimmäkseen keskialueella ja kamppailu käytiin siellä. Interin keskialueen pelimannit Aleksi Paananen, Tommi Jyry ja Petteri Forsell kallistivat vaa’an kotijoukkueelle.

Voittomaali syntyi hienon yhdistelmän päätteeksi. Hyökkäys oli pitkä, toistakymmentä syöttöä, mutta ei hidas. Jyry vapautti Juho Hyvärisen oikealla laidalla. Hyvärinen palautti pallon takaisin Jyrylle, joka syötti pystyyn Forsellille. Hän keskitti. Maalivahti Markus Uusitalo sai kätensä väliin mutta syötti tavoitti silti Paanasen, joka puski pallon tyhjään maaliin.

Inter otti vaikean jakson jälkeen toisen perättäisen voittonsa ja katkaisi samalla SJK:n neljän tappiottoman pelin jakson. Erityisen hyvää on se, että joukkue pelasi toisen perättäisen nollapelin eli ei päästänyt maalia. Interin hyökkäyspeli on toiminut hyvin koko kauden mutta puolustuspelissä on ollut toivomisen varaa. Nyt ote näyttäisi tiivistyvän myös puolustuspäässä.

Toisella puoliajalla pakka valahti hyvinkin alas oman maalin eteen mutta se pysyi tiiviinä ja jätti SJK:n ilman kunnollisia maalipaikkoja.

Inter on tehnyt melkoisen metamorfoosin keskellä kautta. Kärjen Benjamin Källman ja toppari Rick Ketting jättivät joukkueen. Kumpikin oli täysin keskeinen keskiakselin runkopelaaja. Tilalle on tullut viisi uutta miestä mutta kaksikon paikkaajiksi heistä ei vielä ole ollut. Siitä huolimatta Inter on kääntänyt tappiojakson voitoiksi. Puolustus pitää paremmin ja maalintekijöitäkin on löytynyt. Muut ovat ottaneet sitä roolia, jonka johtokaksikko heille jätti.

SJK pelasi ilman Jake Jervisiä. Daniel Håkans puuttui myös kokoonpanosta. Hän on mitä ilmeisimmin siirtymässä joukkueesta eteenpäin.

Inter (3–4–3): Walter Viitala; Roger Bonet, Luka Kuittinen, Noah Nurmi (87. Matias Ojala); Jussi Niska, Rober Sierra, Aleksi Paananen, Juho Hyvärinen; Tommi Jyry, Matias Tamminen (72. Joel Rodriguez), Petteri Forsell.

SJK (4–4–2): Markus Uusitalo; Pablo Andrade (11. Kingsley Ofori), Matej Hradecky, Ville Tikkanen, Felipe Aspegren; Pyry Hannola, Diego Rojas, Mehmet Hetemaj (62. Valentin Gasc), Nooa Lainen; Tuomas Kaukua (76. Josepablo Monreal), Samson Ebuka (76. Eemeli Honkola).

Erotuomari: Ville Nevalainen.

Varoitukset: Hetemaj ja Honkola, SJK.

Lasse Virtanen

Poliitikot museoharjoittelussa Luostarinmäen museokorttelissa

Suomen museoliiton koordinoiman valtakunnallista Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikkoa vietetään 22.–26. elokuuta. Turun museokeskuksen museoharjoitteluun on tänä vuonna ilmoittautunut runsaslukuinen määrä poliitikkoja, jotka pääsevät tällä kertaa tutustumaan Luostarinmäen museokorttelissa tehtävään museotyöhön.

Fitness tähti Sonja Aielloon iski Tempur-ikävä matkalla jo kahden yön jälkeen – syyt on suuremmat kuin pelkkä koti-ikävä

Tempur-vuode on Sonja Aiellon uuden kodin sydän.

Se mitä matkoilla kaipaa eniten, kertoo mikä on elämässä tärkeää. Kun fitness-urheilija ja valmentaja Sonja Aiello panosti nukkumisergonomiaan, sängystä tuli kodin sydän, jota hän kaipaa matkoilla eniten. Loogista myös siksi, että kotona vietetystä ajasta suurin osa ollaan sängyssä – mutta minkälaisessa?

Venetsialaisten ilotulitteista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueella (pl. taajama-alueet) ei tarvitse tehdä ilotulitusilmoitusta käytettäessä yleisesti myyntiin hyväksyttyjä ilotulitteita yksityistilaisuuksissa Venetsialaisten aikana.

Raisiossa ja Ruskolla annetaan syyskuussa koronarokotuksia kaikille 60–69 -vuotiaille

Raision kaupunki tarjoaa raisiolaisille ja ruskolaisille neljänsiä rokoteannoksia portaittain. Rokotukset alkavat henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille. Ajan koronarokotukselle voivat nyt varata 60–69-vuotiaat ja sitä vanhemmat sekä 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt.

Posankka Race laskee Aurajokeen 4 000 pikkuposankkaa Turun päivänä

Turun oma kaupunkieläin Posankka ja ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät Aurajoessa Turun päivänä 18.9. vauhdikkaan varainkeruutapahtuman, Posankka Racen. Osallistua voi adoptoimalla itselleen numeroidun kylpyposankan, jonka urheilusuoristusta pääsee myös seuraamaan tapahtumassa. Tempauksella halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja PSS ry:n työn tukemiseen.

Suomalaisten kansantaudeille altistavat riskitekijät ovat vähentyneet, mutta lihavuus lisääntyy yhä

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet viimeisten 20 vuoden aikana. Lihavuus kuitenkin lisääntyy yhä, ja kehityksen ennustetaan jatkuvan tulevina vuosina. Tiedot selviävät THL:n tutkimuksesta, jossa arvioitiin, miten aikuisväestön riskitekijät kansantaudeille kehittyvät vuoteen 2040 mennessä.

Puinnit hyvässä alussa, toiveissa keskimääräinen sato

Jos syksy on sateinen, viljan määrä ja laatu heikkenevät ja kustannukset kasvavat sadon kuivauksesta.

Puinnit ovat alkaneet Etelä-Suomessa, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Eniten on puitu kauraa, ohraa ja ruista. Erikoiskasveista on alkanut myös kuminan puinti. Syysviljoista rukiin ja syysvehnän sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät. Pohjanmaalla odotetaan hyvää satoa syysvehnästä. Kevätviljojen sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät koko maassa.

BioCity Symposium tuo Turkuun immunologian huiput

BioCity Symposiumin teema, immunologia, on herättänyt suurta mielenkiintoa. Symposiumiin, joka järjestetään 25.–26. elokuuta, on ilmoittautunut yli 400 osanottajaa. Tapahtuman pääpuhuja on vuonna 2019 Nobelin lääketieteen palkinnon saanut Sir Peter Ratcliffe .

Itämerta juhlitaan Turussa kolmatta kertaa

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien, tempausten ja koulutuksen merkeissä. Vuonna 2022 Itämeripäivää vietetään 25. elokuuta muun muassa Forum Marinumilla, Kirjastosillalla, pääkirjastolla ja Biologisen museon pihalla. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Turku kukkii ennätyksellisen runsaasti

Kaupungin joutomaita on muutettu maisemapelloiksi yhteensä 22 hehtaarin edestä. Maisemakukkaseosta kylvettiin kesäkuussa 37 pellolle ympäri Turkua. Ruissalossa kasvaa perinteisesti auringonkukkaa.

Nielurisakudoksen bakteereilla saattaa olla yhteys allergioihin

Nielu- ja kitarisa soveltuvat hyvin in vivo -malleiksi, kun halutaan tutkia imukudoksen viruksia, bakteereja ja niiden vaikutuksia immuunivasteisiin. Lääketieteen lisensiaatti Lotta Ivaskan väitöstutkimus avaa risakudoksen merkitystä uudella tavalla. Tutkimuksessa selvisi muun muassa, että nielurisakudoksesta löytyy runsas mikrobiomi, joka on läheisessä yhteydessä kehon immuunijärjestelmään.

Poliisi valvoo metsästyksen aloittamista viikonloppuna

Poliisi suorittaa tehostettua erävalvontaa vesilintujen- ja karhunmetsästyksen aloitusviikonloppuna yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa koko maassa.

Hirvensalon sähkönjakeluhäiriö päättynyt

Turku Energian sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa on päättynyt. Turku Energia selvittää vian syytä.

Hirvensalossa sähkönjakelussa häiriöitä

Turku Energian sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen osissa alueita Väli-Hirvensalo, Keski-Hirvensalo, Satava–Kakskerta. Vian arvioitu korjausaika ei ole tiedossa.

Raision kirjaston syksyn lukupiireissä luetaan novelleja ja neulotaan

Raision kaupunginkirjastossa alkaa novelleihin keskittyvä lukupiiri syksyllä. Sivustamon Novellikoukku kokoontuu ensimmäisen kerran torstaina 25. elokuuta kello 17.30 kirjaston lehtiosaston työpajatilassa.

Paavo Nurmi Marathon vaikuttaa liikenteeseen perjantaina ja lauantaina

Paavo Nurmi Marathon aiheuttaa poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä perjantaina 19. elokuuta kello 06 alkaen. Tapahtuman keskusalue sijaitsee Itäisellä Rantakadulla, välillä Auransilta–Myllysilta. Kyseinen alue suljetaan yleiseltä liikenteeltä jo kello 6 perjantaiaamuna ja avataan takaisin liikenteelle lauantaina kello 23. Reiteillä toimivat lauantaina liikenteenohjaajat ja poliisi on mukana turvaamassa tapahtuman kulkua. Liikenteelle tulee hetkittäisiä pysäytyksiä reitin varrella. Paikalle odotetaan myös runsaasti yleisöä, joten paikalle saapuvia kehotetaan käyttämään julkisia kulkuneuvoja tai saapumaan jalan tai polkupyörällä. Autoilijoita kehotetaan varovaisuuteen keskustan alueella.

Suomalaisten sotabotanistien Itä-Karjalassa ottamia värivalokuvia virtuaalinäyttelyssä

Väridiakuva Soutjärven kylästä elokuussa 1943.

Jatkosodan aikana opetusministeriö perusti Valtion tieteellisen Itä-Karjalan toimikunnan edistämään miehitetyn Itä-Karjalan tieteellistä tutkimusta. Turun yliopiston kasvimuseon arkistoista on löytynyt näiden tutkimusten yhteydessä otettuja autenttisia väridiakuvia. Osa kuvista on digitoitu ja julkaistu kasvimuseon virtuaalinäyttelyssä. Myöhemmin museon on tarkoitus digitoida ja julkaista koko kokoelma.

Huoltotyö Helsinginkadun tunnelissa

Helsinginkadun tunnelissa tehdään huoltotöitä 18.–26. elokuuta. Oikeanpuoleinen ajokaista on suljettu liikenteeltä välillä Kalevanramppi–Hämeensilta. Hämeenrampille kääntyvien kaista on käytössä normaalisti. Paikalla on liikenneopasteet.

Kaupunki

Urheilu

Seitsemän turkulaista salibandyn alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin

Cira Virta (oik.).

Puolassa elokuun viimeisenä päivänä alkaviin salibandyn alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin valittu joukkue on kovin turkulainen. TPS:n ja FBC Loiston pelaajia on 20 pelaajan joukossa peräti seitsemän. TPS:stä mukana ovat Henrika Maikola , Emilia ja Olivia Pietilä , Cira Virta sekä Veera Kuosmanen . FBC Loistosta kisoihin lähtevät Pipsa Eko ja Eerika Koski . Suomi puolustaa syksyllä 2021 voittamaansa MM-kultaa.

Tutolaista tillilihaa Hööpin tapaan

Hermanni Vidman saapui Tuton penkin taakse kesken viime kauden. Alkavalle kaudelle Vidman on saanut joukkueeseen itselleen sopivampia pelaajatyyppejä.

Hermanni Vidman haluaa tuoda jäälle Tutoon sitoutuneen joukkueen

Otteluanalyysi: Loppuhetkien miesylivoima ei tuonut voittoa Interille

Petteri Forsell oli lauantaina pelipäällä.

Inter ja VPS tarjosivat helteisellä Kupittaalla monivivahteisen näytelmän, jossa oli aineksia monenlaiseen draamaan. Tapahtumiin nähden lopputulos oli kummallekin keskikastin joukkueelle kuin torjuntavoitto, joka jätti hiukan myös hampaankoloon.

Onko 17. elokuuta varsinaissuomalaisten superpäivä?

Wilma Murto lähtee herkullisista lähtökohdista Müncheniin.

Milloin varsinaissuomalainen yleisurheilija on viimeksi voittanut ulkoratojen EM-kisoissa mitalin?

Otteluanalyysi: Hämäläinen päästi TPS:n piinasta

Kasper Hämäläinen iski TPS:n voittomaalin.

Melko hikinen voitto mutta voitto yhtä kaikki. TPS kukisti Mikkelin Palloilijat 1-0 jalkapalloilun Ykkösessä ja jatkaa sarjan kärjessä. TPS:n pelastaja oli Kasper Hämäläinen , jonka vaihtomies Daniel Rantanen vapautti keskelle. Hämäläinen tinttasi pallon tarkasti maaliin rangaistualueen rajan tuntumasta.

Latvian mestari HK Zemgale pelaa ensi kaudella Mestistä

Jääkiekon Latvian hallitseva mestari HK Zemgale pelaa alkavalla kaudella Mestistä. Mestis käy keskusteluja myös muiden ulkomaisten seurojen kanssa mahdollisesta sarjaan osallistumisesta tulevina kausina.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.