Mielipide: Energian säästäminen isänmaallinen teko
Tulevan syksyn ja talven energiakriisi ja kansalliset energiansäästökeinot ovat olleet viime aikoina keskustelun aiheena sosiaalisessa mediassa. On selvää, että viime vuosikymmeninä suomalaiset ovat tottuneet elämään leveämmin kuin mihin meillä yhteiskuntana olisi todellisuudessa ollut varaa. Monille tuntuu olevan hankalaa erottaa perustarpeet ja ylellisyys toisistaan.
Energian säästämiseksi suomalaisille kotitalouksille on ehdotettu muun muassa huonelämpötilan laskemista 18–19 asteeseen ja suihkussa käynnin rajoittamista vartista viiteen minuuttiin. Tämä on herättänyt ällistyttävän määrän vastalauseita ja pöyristelyä, aivan kuin ehdotus olisi täysin kohtuuton.
Tulevana syksynä ja talvena energiaa on tarjolla rajallinen määrä ja se pitäisi saada riittämään kaikille suomalaisille. Kun se loppuu, ei auta, vaikka pankkitilillä olisi miljoona, jos ei ole mitään, mitä ostaa. On vaikea ymmärtää ihmisiä, joilla on otsaa vinkua, että kyseessä on taas vain valtion yritys kontrolloida ja pakottaa kansalaisia elämään vaatimattomammin.
Energian säästäminen pitämällä huonelämpötila talvisin 18–19 asteessa ei ole mitenkään kohtuuton edellytys. Kulkevathan suomalaiset kesällä shortseissa ja t-paidoissakin samoissa lukemissa. Ja jos se tuntuu alkuun liian kylmältä, niin villapaidan ja -sukkien pitäminen sisätiloissa talvisin on ihan normaalia. Yli vartin kestävässä suihkussa seisoskelussa ja lämpimän veden lutraamisessa ei ole kysymys perustarpeesta vaan mukavuudenhalusta. Keskiverto ihminen kykenee peseytymään alle viidessä minuutissa ja haaleassa vedessä. Suihkussa ei myöskään tarvitse käydä päivittäin, ellei sitten satu tekemään esimerkiksi fyysistä työtä.
Totta puhuen voisi kuvitella jokaisen itseään isänmaalliseksi kutsuvan suomalaisen pyrkivän niihin ilman energiakriisiäkin, sillä suomalaisuuteen liittyy perinteisesti sellaiset kansalliset ominaisuudet kuin vaatimattomuus, säästäväisyys ja kyky sopeutua erilaisiin olosuhteisiin. Kun otetaan huomioon, miten suuriin muutoksiin suomalaiset kykenivät sopeutumaan esimerkiksi talvi- ja jatkosodissa, ei voi kuin ihmetellä, miten matalampaan huonelämpötilaan ja lyhyempään peseytymisaikaan sopeutuminen voi olla näin ylitsepääsemätön ongelma joillekin.
Isänmaallisuutta on se, että oman maan puolesta ollaan valmiita joustamaan omasta mukavuudesta silloin, kun maan etu sitä edellyttää. Ryhdistäytykää ja lopettakaa ruikuttaminen.
Alice Girs (ps.), kaupunginvaltuutettu