Elokuu jatkaa Turun vilkasta tapahtumakesää

Sanni nähdään Aurafestin lavalla. Sanni nähdään Aurafestin lavalla. Kuva: Lennart Holmberg

Turun festivaalikesä jatkuu elokuussa, ja lukuisat festivaalit tarjoavat musiikkia laidasta laitaan. Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva Slipknotin luoma Knotfest kerää metallimaailman huippunimet Artukaisten kentälle 12.–13. elokuuta.

Samaan aikaan Kupittaanpuisto täyttyy festivaalikansasta Aurafestin myötä. Ohjelmistosta on niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin tähtiesiintyjiä Sannista ja Behmistä Zara Larssoniin ja Tygaan. Yhdysvaltalaisyhtye Toto konsertoi Logomossa 7. elokuuta.

Elokuun viimeisen viikonlopun pimeissä illoissa Vartiovuorella raikaa livemusiikki ja stand up, kun Vartiovuoren Venetsialaisissa äänensä kajauttavat ilmoille Suvi Teräsniska ja Jarkko Ahola sekä stand up -koomikot Jaakko Saariluoma ja Ali Jahangiri. Elämyksellistä kuorolaulua on tiedossa 31. elokuuta. kuorojen ravintolakierroksella. Aurajoella raikaa -tapahtuma alkaa kuorojen yhteisesityksellä Turun tuomiokirkon portailla ja huipentuu kuorojen esiintymisiin Aurajokivarren ravintoloissa.

Suomen ensimmäinen vegaaninen katuruokatapahtuma Vegånia järjestetään Vanhalla Suurtorilla 5.–6. elokuuta. Palanpainiketta on tarjolla huurteisten makuelämysten muodossa, kun pienpanimofestivaali Ølfest kerää pienpanimot yhteen. Pienpanimo-oluesta pääsee nauttimaan myös 11.–13. elokuuta Mannerheiminpuistossa, kun Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuma järjestetään jo seitsemättä kertaa Turussa.

Vanhalla Suurtorilla järjestetään uusi pyöräilyn suurtapahtuma 13.–14. elokuuta. Turun Pyörämessut on kaikille avoin tapahtuma täynnä erilaista pyöräilyyn liittyvää ohjelmaa. 14. elokuuta pääsee pyöräilemään myös Varsinais-Suomen suurimmassa pyöräilytapahtumassa. Turku Touring Pyöräily on koko perheen reipas ja hyväntuulinen tapahtuma, johon ovat tervetulleita kaikenikäiset ja -tasoiset pyöräilijät aktiiviharrastajista työmatkapyöräilijöihin.

Juoksutapahtumien klassikko Paavo Nurmi Marathon tarjoaa matkavaihtoehdon jokaiselle juoksijalle perheen pienimmille suunnatusta Minimarathonista aina Paavon täyspitkään maratoniin. Upeissa saaristomaisemissa 19.–20. elokuuta juostava Paavo Nurmi Marathon täyttää tänä vuonna 30 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi tapahtuman yhteydessä toteutetaan myös Paavon pastapäivät. Kyseinen ruokatapahtuma levittyy turkulaisiin ravintoloihin tarjoten herkullisia pasta-annoksia Paavo Nurmen hengessä.

CrossFit-tapahtuma Turun Tuomiopäivä kerää Suomen parhaimmistoon kuuluvat crossfit-urheilijat ja jännittämään saapuvan yleisön Urheilupuiston Yläkentälle 26.–28. elokuuta.

Sunnuntaina 7. elokuuta voi suunnata vierailulle toinen toistaan upeampiin puutarhoihin Avoimet puutarhat -tapahtuman myötä. Taiteeseen pääsee tutustumaan 11. elokuuta, kun Taiteiden yö tuo monipuolista ohjelmaa niin sisätiloihin kuin ulos katukuvaankin. Vartiovuorella järjestettävä Perheiden Taiteiden yö ilahduttaa erityisesti lapsia ja lapsiperheitä seikkailuilla ja musiikilla.

Tunnelmallisten puutarhojen ja taideohjelman lisäksi elokuussa on luvassa myös ajankohtaista keskustelua esimerkiksi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Jo viidettä kertaa järjestettävässä Eurooppa-foorumissa kohtaavat jälleen politiikan, talouden ja tieteen asiantuntijat ministereistä professoreihin ja tutkijoihin. Yleisö voi seurata 24.–26. elokuuta järjestettävää Eurooppa-foorumia virtuaalisella tapahtuma-alustalla sekä Hansatorin yleisötapahtumassa.

Elokuussa liputetaan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon sekä Itämeren kunniaksi. Jokavuotinen Itämeripäivä innostaa nauttimaan kotimerestämme ja tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlapäivää vietetään merellisen ohjelman parissa 25. elokuuta. Turku Pride -viikolla Turku pukeutuu sateenkaaren väreihin. Suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta edistävä viikko huipentuu lauantaina 27. elokuuta kulkueeseen ja puistojuhlaan.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Rasvapalon tukahduttamiseen sammutuspeite ei riitä

Asiantuntija neuvoo pitämään sammutinta aina lähellä grilliä.

Putsaamattomat ja huoltamattomat grillit aiheuttavat vuosittain kymmenittäin vakavia poloja. LähiTapiolan asiantuntija neuvoo pitämään sammutinta aina lähellä grilliä.

Lainojen yhdistämisen järkevyys askarruttaa? Huomioi nämä asiat

Haluaisitko yhdistää lainat, mutta et ole varma, onko se sittenkään järkevää?

Miten kansalaiset suhtautuivat kunnallishallintoon, politiikkaan ja yhteiskuntaan?

Miten kansa suhtautuu kunnallishallintoon, politiikkaan ja yhteiskuntaan? Mitkä olivat kuntavaalien tärkeimmät asiat? Miten uusia hyvinvointialueita sekä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja arvioidaan?

Lannoita puutarha nyt eikä silloin, kun lehdet tekevät jo kuolemaa

Jos kasvin lehdissä näkyy syksyn värejä, ollaan syyslannoituksessa auttamatta myöhässä.

Puutarhan monivuotisille kasveille riittävän aikaisin annettu syyslannoitus parantaa ensi kesän kukintaa ja satoa sekä kasvien kestävyyttä tulevan talven kylmyyttä vastaan. Vaikka puutarhan kukkaloisto on parhaimmillaan ja marjapensaissa vasta kypsyy mehukas sato, nyt on viimeinen hetki antaa syyslannoitus. Loppukesällä annettava lannoite eroaa kevään lannoitteista. Syyslannoite ei saa sisältää typpeä, koska syksyllä typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella.

Puolet viikonloppuna puhallutetuista veneilijöistä sai alkometrin värähtämään

Poliisiveneen miehistö raportoi tilastoineensa, että noin puolet viikonloppuna puhallutetuista veneilijöistä sai alkometrin värähtämään. Rangaistavuuden raja ei kuitenkaan ylittynyt viikonlopun aikana kuin yhdellä kipparilla. Valvontaa tehtiin yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa. Poliisivene selvitteli Airistolla lauantaina tapahtunutta kahden vesijetin välistä törmäystä, jossa loukkaantui yksi henkilö.

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistan Rautatehtaankadulla Pahaniemessä

Rautatehtaankadulla tehdään jyrsintä- ja päällystystyötä Suikkilantien ja Pahaniemenkadun välillä 8.–12. elokuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä työmaan kohdalla.

Asiakas rikkoi Kelan palvelupisteen turvalasin ja tunkeutui henkilökunnan puolelle

Hälytystehtävien määrä on elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ollut Lounais-Suomessa maltillinen. Asiakas rikkoi perjantaina Turun Kelan palvelupisteessä palvelupisteen turvalasin ja tunkeutui henkilökunnan puolelle. Asiakas poistui ennen poliisin saapumista. Hänen henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa. Asiaa tutkitaan vahingontekona.

Brinkkalan Taiteiden yössä musiikkia ja sirkusta, taidetta ja Turkua

Vanhalla Suurtorilla on tarjolla paljon ohjelmaa Taiteiden yössä.

Vanhan Suurtorin alueen toimijat tarjoavat monipuolista ohjelmaa Turun taiteiden yössä torstaina 18. elokuuta. Vanhalla Suurtorilla ohjelmaa järjestävät Uuden muotoilun yhdistys, Turkuseura, Turun Kamerat ja Viro-keskus. Turun Taidehallilla on esillä Turun Taiteilijaseuran 98. vuosinäyttely.

Loton potti nousee kahdeksaan miljoonaan euroon

Loton kierroksen 31/2022 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten pelin potti kohoaa kahdeksaan miljoonaan euroon.

55 vuotta täyttäneiden työllisyyden edistämiseen ehdotetaan 58,5 miljoonaa euroa

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle ehdotetaan vuodelle 2023 määrärahoja yhteensä 3,78 miljardia euroa, joka on 236 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle kohdentuu EU:n elpymis- ja palautumissuunnitelman toimeenpanoon liittyen yhteensä 346,13 miljoonaa euroa määrärahoja ja 101,5 miljoonaa euroa valtuutta.

Turun gallerioissa ja taidemuseoissa vietetään kuvataiteiden yötä

Hanna Storm.

Turun gallerioissa ja taidemuseoissa vietetään kuvataiteiden yötä. Näyttelyt ovat avoinna iltamyöhään Kuvataiteiden yönä, joka järjestetään Taiteiden yönä torstaina 11. elokuuta. Luvassa on erilaisten kuvataidenäyttelyiden lisäksi muun muassa opastuksia, taiteilijatapaamisia, työpajoja, performansseja ja musiikkiesityksiä.

Perustoimeentulotukeen halutaan lisää rahoitusta

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa hallinnonalan määrärahoiksi vuodeksi 2023 noin 15,8 miljardia euroa. Määräraha on noin 0,2 miljardia euroa vähemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Lasku johtuu pääosin hallitusohjelmahankkeiden päättymisestä ja tarvearvion muutoksista.

Inter pestasi toppari Miguel Nazaritin

Miguel Nazarit.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen toppari Miguel Nazaritin kanssa. 25-vuotiaan kolumbialaistopparin sopimus kattaa kauden loppuun ja sisältää option kaudesta 2023.

Avoimet puutarhat kutsuvat

Nämä persoonalliset pihakalusteet löytyvät Paattisilta Merja Aaltosen villistä ja vallattomasta puutarhasta.

Koristepuutarhoja perennoineen pääsee ihastelemaan

Eurojackpotin potti nousee noin 36 miljoonaan euroon

Eurojackpotin arvonnassa ei löytynyt perjantaina (kierros 31/2022) täysosumia. Pelin potti kohoaa tiistain arvonnassa noin 36 miljoonaan euroon.

Kysely: Julkisia hankintoja ja yritystukia voi karsia – eläkkeisiin ei saa koskea, verotusta ei pidä kiristää eikä lainaa tule lisätä

Enemmistölle suomalaisista kelpaavat Suomen talouden tasapainottamiseksi, kulujen vähentämiseksi ja tulojen kasvattamiseksi vain kaksi keinoa: Isojen julkisten hankintojen lykkääminen ja karsiminen (66 % kannattaa ainakin jossain määrin) sekä yritystukien karsiminen (58 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Näkyvässä määrin kannatusta saa myös julkisen omaisuuden myyminen (41 %).

Joko taas ramppikuumeessa?

Reetta Hurske.

Katsoin Eugenessa pidettyjä yleisurheilun MM-kisoja tarkalla silmällä, vaikka aikaerot tekivät sen, että valvominen oli todella työlästä. Suomalaisten edesottamukset saivat aikaan pääasiassa tuhahduksia ja pettymyksen huokauksia, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Raatteentien tapahtumat taipuvat oopperaksi, kiertue saapuu Turkuun

Raatteentie-ooppera esitetään Turussa Konserttitalossa sunnuntaina 2. lokakuuta.

Raatteentien kantaesitys oli Suomussalmen ulkoilma-areenalla 1. ja 2. heinäkuuta. Se sai hyvät arvostelut muun muassa Kainuun Sanomissa ja Kalevassa . OperArt Jyrki Anttila Oy:n tuottama Raatteentie-ooppera saapuu Turun Konserttitaloon sunnuntaina 2. lokakuuta kello 14.

Urheilu

Puukkokatsomo: Tuttu varamies

Marko Saloranta.

Helmareiden peräsimeen astuu Anna Signeulin jälkeen Marko Saloranta . Turun seudulla useammassa seurassa pelanneella ja valmentaneella Salorannalla on näytön paikka, vaikka työskenteleekin väliaikaisen päävalmentajan mandaatilla.

Otteluanalyysi: Paanasen puskumaali vei Interin voittoon

Petteri Forsell syötti Interin voittomaalin.

Inter otti tärkeän 1-0-voiton Seinäjoen Jalkapallokerhosta jalkapalloilun Veikkausliigassa ja nousi jälleen viivan yläpuolelle eli isossa jaossa ylemmän loppusarjan puolelle. Inter nousi sarjan viidenneksi mutta viiden pisteen sisällä on kuusi joukkuetta taistelemassa paikoista mitalisarjassa.

Inter pestasi toppari Miguel Nazaritin

Miguel Nazarit.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen toppari Miguel Nazaritin kanssa. 25-vuotiaan kolumbialaistopparin sopimus kattaa kauden loppuun ja sisältää option kaudesta 2023.

Ghanalainen David Accam Interiin loppukaudeksi

David Accam.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen David Accamin kanssa. Ghanalaisen sopimus kattaa turkulaisten kanssa kauden loppuun.

Tuttu kenttä tukena

Seppo Pajulla on elokuussa edessään sekä SM-kisat että kovatasoinen European Pro Tourin kisa uudella kotikentällään Luolavuoressa.

Seppo Pajulla rikkonainen valmistautuminen frisbeegolfin SM-kisoihin

KuPS kohtaa sveitsiläisen BSC Young Boysin Kupittaalla

KuPS kohtaa sveitsiläisen vastustajansa Kupittaalla, koska Kuopiossa ei voi pelata ja sekä Tampereen että Helsingin stadionit olivat muussa käytössä.

Kuopion Palloseura on edennyt kesän europeleissään jo kolmannelle karsintakierrokselle Euroopan Konferenssiliigan karsinnoissa. KuPS saa seuraavaksi vastaansa sveitsiläisen suurseuran BSC Young Boysin torstaina 4. elokuuta kello 19 alkavassa otteluparin ensimmäisessä koitoksessa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.