Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa. Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa. Kuva: TS/Eero Saarikoski

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

TPS säilytti yhä ykköspaikkansa, mutta KTP nousi jo kahden pisteen päähän. KTP on pelannut ottelun vähemmän kuin TPS, joten sillä on laskennallisesti mahdollisuus nousta jopa piikkipaikalle.

KTP ratkaisumies oli kärjen Mika, joka iski kaksi maalia.

TPS–KTP 1–3 (1–1).

Maalit: 16. Mika 0-1, 31. Linus Rönnberg (Kasper Hämäläinen) 1-1, 64. Mika 1-2, 80. Aleksi Tarvonen.

Yleisöä: 1 698.

Kentän kunkku: Mika, KTP. Kaksi maalia ja alati vaarallinen. Sähäkkä, hyvä suojaamaan palloa ja vaarallinen maalitilanteissa.

Matsin surkeinta: Lopun torikokous. Tunteet kävivät loppuhetkillä kuumina. Albijon Muzacin käsi osui, tahattomasti, Aleksi Tarvosen kasvoihin. Tarvonen jäi maahan makaamaan. Kotijoukkueen pelaajat arvioivat, että kyse oli ajanpeluusta ja Muzaci kävi kovakouraisesti tervehtimässä Tarvosta. Teko sai Matias Lindforsin liikkeelle. Hän juoksi voimalla päin Muzacia ja käsikähmä oli valmis. Mukana oli paljon pelaajia molemmista joukkueista. Muzaci sai varoituksen, samoin Lindfors. Vaihtomies Lindfors oli kuitenkin ehtinyt ottaa jo yhden kortin, joten seurauksena oli punainen kortti. Saldona hänellä siis yksi puoliaika ja kaksi korttia.

Tuhlaajapoika: Kasper Hämäläinen, TPS. TPS pystyi luomaan maalipaikkoja. Hämäläisellä oli kaksi hyvää maalimahdollisuutta. Kantavippaus luukulta meni ohi takakulmasta, samoin etukulmasta ja pienestä kulmasta ammuttu laukaus. Muutoin Hämäläinen oli hyökkäyspelin kulmakiviä.

Illan erikoisuus: TPS:n puolustus romahti. Raitapaidat olivat päästäneet 12 ottelussa vain viisi maalia. Nyt omaan verkkoon lirahti kolme lisää. Viidessä edellisessä matsissa TPS pelasi neljä nollapeliä ja puolusti tarkasti. Nyt ei puolustettu tarkasti, sillä jokainen vieraiden maali aiheutui TPS:n puolustusvirheestä.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jere Koposen taakse meni kolme palloa ja torjunnat olivat vähissä. Kaksi ensimmäistä maalia eivät olleet Koposen syytä, mutta kolmas pallo livahti käsien läpi liian helposti. Se oli torjuttavissa. Hankala ilta vahdille. Vähän hommia mutta palloja paljon verkossa.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Luotiin tarpeeksi paikkoja, Emme ole niin tehneet monessakaan muussa pelissä. Monen asiaan olen tyytyväinen. Kaikki maalit olivat puolustuksen virheitä. Emme ole päästäneet paljon maaleja tänä vuonna. Nyt niitä tuli. Ennen toista maalia pelattiin hyvin. Futis on tämmöistä. Tietyillä pelaajilla on pientä väsymystä. Otettiin lopussa vähän riskilläkin. Luotiinkin pari paikkaa lopussa. Olen erittäin pettynyt jätkien puolesta. Meillä oli hyvä putki päällä. Nyt se loppui. Maalinteko ei toiminut.

Jussi Leppälahti, KTP: Oli just niin tasainen peli kuin kaksi tasaista jengiä pystyy esittämään. Molemmat olivat parhaimmillaan. Nousujohteinen eka jakso, tehtiin hieno maali. Oli vähän harmi, että TPS pääsi tasoihin. Tokalla jaksolla oltiin pallon kanssa paljon parempia kuin ekalla. Pystyttiin satuttamaan TPS:ää ja kruisailtiin voittoon. Mutta kyllä TPS todella kova joukkue on. Kaksi hyvää joukkuetta kohtasi ja marginaalit olivat tosi pienet. Tultiin tänne hyvän kotiputken siivittämän. Haluttiin siirtää sama ilme vierasotteluihin.

Analyysi: Hyvätasoinen ottelu Ykköseen. Kentällä oli kaksi Ykkösen parasta joukkuetta. Oli epätavallista että TPS sortui puolustuspään kömmähdyksiin, sillä raitapaidat ovat tähän asti, paria poikkeusta lukuun ottamatta, puolustaneet tarkasti. Nyt tuli sekoilua ja väärinymmärryksiä liikaa. Kotkalaisten ensimmäisessä maalia Santeri Stenius oli irrota laidalla. Hän sai kimppuunsa sekä Joonas Lakkamäen että Roope Pakkasen. Eteneminen katkaistiin mutta pallon sai takaa tullut kärkimies Mika, jota ei vartioinut kukaan. Hän iski pallon harkitusti verkkoon.

Voittomaali syntyi samantyyppisen kommunikaatiokatkoksen takia. Juri Kinnunen lähti katkaisemaan vaarattoman näköistä pystysyöttöä ja samaan palloon rynnännyt Pakkanen tuli ohitetuksi. Ja jälleen Mika oli yksin vapaana tekemässä maalia. Sen hän myös teki kylmäverisesti.

Sinetin laukaisi Tarvonen. Hän pääsi ampumaan liian vapaasti rangaistualueen tuntumasta mutta maalivahti Koposen olisi pitänyt pystyä torjuntaan. Jokainen maali olisi ollut vältettävissä huolellisemmalla pelillä.

TPS ei ollut millään tavalla aseeton, vaan sillä oli omat hyvät mahdollisuutensa. Hyvää oli nimenomaan se, että TPS kykeni pitkiin syöttösarjoihin ja luomaan maalitilanteita. Viimeistely ei ollut samaa tasoa kuin KTP:llä.

Keskialueella oli ruuhkaa ja sen läpäiseminen oli vaikeaa molemmille. TPS teki tasoittavan maalinsa vastaiskusta. Katkon jälkeen peli käännettiin vauhdilla kohti KTP:n maalia. Hämäläinen syötti pallon Demba Savagelle laitaan. Tämä käänsi keskelle, jossa Simo Roiha onnistui jatkamaan pallon maalin edessä takaisin Hämäläiselle. Hän löysi takakulmalta Linus Rönnbergin, joka laukaisi tolpan kautta pallon maaliin.

TPS oli niskanpäällä toisella puoliajalla ennen kotkalaisten voittomaalia. Pallopelien logiikkaa on, että ellei itse tee niin toinen tekee.

Roiha oli yksinäinen kärkimies, mutta hän pystyi siitä huolimatta voittamaan kaksinkamppailuja, suojaamaan palloa ja myös jakamaan hyviä syöttöjä. Hyökkäysten primus motor oli Hämäläinen, jolla on malttia ja kokemusta pelata ahtaissakin paikoissa järkevästi. Loppuhetkillä Muzaci puski tolppaan Kinnusen keskityksestä.

Puolustuslinjasta puhtaat paperit saa vain Samba Benga ja hänkin on pelannut vielä parempia pelejä.

KTP ansaitsi voittonsa, vaikka TPS ei ollut vailla mahdollisuuksia. Vierailijoilla on koossa kova nippu pelimiehiä ja hyvä joukkue, joka taistelee tosissaan noususta. Jälki on ollut tuhoisaa viime peleissä. Joukkueessa on nopeutta ja viimeistelyvoimaa (Mika, Tarvonen) ja myös sarjan ärsyttävimpiin pelaajiin lukeutuva keskialueen ankkurimies David Ramadingaye. Hän on kova kaksinkamppailussa ja aina hämmentämässä ja viivyttelemässä, jos sellaista joukkue kaipaa. Missä hässäkkä, siellä Ramadingaye. Anton Lepola oli KTP:n viimeinen lukko. Hän pelasi varman maalivahtipelin.

TPS (4–5–1): Jere Koponen; Juri Kinnunen, Roope Pakkanen, Samba Benga, Joonas Lakkamäki (70. Jesper Karlsson); Demba Savage, Anthony Annan (81. Jasper Jalonen), Kasper Hämäläinen, Daniel Rantanen, Linus Rönnberg (57. Albijon Muzaci); Simo Roiha.

KTP (3–4–3): Anton Lepola; Rico Finnäs (57. Johannes Laaksonen), Samuel Mahlamäki, Lassi Nurmos; Thomas Agyiri, David Ramadingaye (81. Anttoni Huttunen), Niklas Leinonen (46. Matias Lindfors), Juho Lehtiranta; Joni Mäkelä, Mika (79. Aleksi Tarvonen), Santeri Stenius (57. Antti Mäkijärvi).

Erotuomari: Joona Kontinen.

Varoitukset: Benga, Annan, Rantanen ja Muzaci, TPS. Mika ja Lindfors ja Lepola, Inter.

Ulosajo: 90. Matias Lindfors, toinen varoitus.

Lasse Virtanen

Kela kertoo valtuuttamisesta monella kielellä

Jos asiakas ei pysty itse hoitamaan Kela-asioitaan, hän voi valtuuttaa tehtävään toisen henkilön. Kelan uusi ohje kertoo monella eri kielellä, mitä valtuuttaminen tarkoittaa ja miten se tehdään.

Fitness tähti Sonja Aielloon iski Tempur-ikävä matkalla jo kahden yön jälkeen – syyt on suuremmat kuin pelkkä koti-ikävä

Tempur-vuode on Sonja Aiellon uuden kodin sydän.

Se mitä matkoilla kaipaa eniten, kertoo mikä on elämässä tärkeää. Kun fitness-urheilija ja valmentaja Sonja Aiello panosti nukkumisergonomiaan, sängystä tuli kodin sydän, jota hän kaipaa matkoilla eniten. Loogista myös siksi, että kotona vietetystä ajasta suurin osa ollaan sängyssä – mutta minkälaisessa?

Poliitikot museoharjoittelussa Luostarinmäen museokorttelissa

Suomen museoliiton koordinoiman valtakunnallista Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikkoa vietetään 22.–26. elokuuta. Turun museokeskuksen museoharjoitteluun on tänä vuonna ilmoittautunut runsaslukuinen määrä poliitikkoja, jotka pääsevät tällä kertaa tutustumaan Luostarinmäen museokorttelissa tehtävään museotyöhön.

Venetsialaisten ilotulitteista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueella (pl. taajama-alueet) ei tarvitse tehdä ilotulitusilmoitusta käytettäessä yleisesti myyntiin hyväksyttyjä ilotulitteita yksityistilaisuuksissa Venetsialaisten aikana.

Raisiossa ja Ruskolla annetaan syyskuussa koronarokotuksia kaikille 60–69 -vuotiaille

Raision kaupunki tarjoaa raisiolaisille ja ruskolaisille neljänsiä rokoteannoksia portaittain. Rokotukset alkavat henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille. Ajan koronarokotukselle voivat nyt varata 60–69-vuotiaat ja sitä vanhemmat sekä 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt.

Posankka Race laskee Aurajokeen 4 000 pikkuposankkaa Turun päivänä

Turun oma kaupunkieläin Posankka ja ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät Aurajoessa Turun päivänä 18.9. vauhdikkaan varainkeruutapahtuman, Posankka Racen. Osallistua voi adoptoimalla itselleen numeroidun kylpyposankan, jonka urheilusuoristusta pääsee myös seuraamaan tapahtumassa. Tempauksella halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja PSS ry:n työn tukemiseen.

Suomalaisten kansantaudeille altistavat riskitekijät ovat vähentyneet, mutta lihavuus lisääntyy yhä

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet viimeisten 20 vuoden aikana. Lihavuus kuitenkin lisääntyy yhä, ja kehityksen ennustetaan jatkuvan tulevina vuosina. Tiedot selviävät THL:n tutkimuksesta, jossa arvioitiin, miten aikuisväestön riskitekijät kansantaudeille kehittyvät vuoteen 2040 mennessä.

Puinnit hyvässä alussa, toiveissa keskimääräinen sato

Jos syksy on sateinen, viljan määrä ja laatu heikkenevät ja kustannukset kasvavat sadon kuivauksesta.

Puinnit ovat alkaneet Etelä-Suomessa, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Eniten on puitu kauraa, ohraa ja ruista. Erikoiskasveista on alkanut myös kuminan puinti. Syysviljoista rukiin ja syysvehnän sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät. Pohjanmaalla odotetaan hyvää satoa syysvehnästä. Kevätviljojen sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät koko maassa.

BioCity Symposium tuo Turkuun immunologian huiput

BioCity Symposiumin teema, immunologia, on herättänyt suurta mielenkiintoa. Symposiumiin, joka järjestetään 25.–26. elokuuta, on ilmoittautunut yli 400 osanottajaa. Tapahtuman pääpuhuja on vuonna 2019 Nobelin lääketieteen palkinnon saanut Sir Peter Ratcliffe .

Itämerta juhlitaan Turussa kolmatta kertaa

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien, tempausten ja koulutuksen merkeissä. Vuonna 2022 Itämeripäivää vietetään 25. elokuuta muun muassa Forum Marinumilla, Kirjastosillalla, pääkirjastolla ja Biologisen museon pihalla. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Turku kukkii ennätyksellisen runsaasti

Kaupungin joutomaita on muutettu maisemapelloiksi yhteensä 22 hehtaarin edestä. Maisemakukkaseosta kylvettiin kesäkuussa 37 pellolle ympäri Turkua. Ruissalossa kasvaa perinteisesti auringonkukkaa.

Nielurisakudoksen bakteereilla saattaa olla yhteys allergioihin

Nielu- ja kitarisa soveltuvat hyvin in vivo -malleiksi, kun halutaan tutkia imukudoksen viruksia, bakteereja ja niiden vaikutuksia immuunivasteisiin. Lääketieteen lisensiaatti Lotta Ivaskan väitöstutkimus avaa risakudoksen merkitystä uudella tavalla. Tutkimuksessa selvisi muun muassa, että nielurisakudoksesta löytyy runsas mikrobiomi, joka on läheisessä yhteydessä kehon immuunijärjestelmään.

Poliisi valvoo metsästyksen aloittamista viikonloppuna

Poliisi suorittaa tehostettua erävalvontaa vesilintujen- ja karhunmetsästyksen aloitusviikonloppuna yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa koko maassa.

Hirvensalon sähkönjakeluhäiriö päättynyt

Turku Energian sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa on päättynyt. Turku Energia selvittää vian syytä.

Hirvensalossa sähkönjakelussa häiriöitä

Turku Energian sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen osissa alueita Väli-Hirvensalo, Keski-Hirvensalo, Satava–Kakskerta. Vian arvioitu korjausaika ei ole tiedossa.

Raision kirjaston syksyn lukupiireissä luetaan novelleja ja neulotaan

Raision kaupunginkirjastossa alkaa novelleihin keskittyvä lukupiiri syksyllä. Sivustamon Novellikoukku kokoontuu ensimmäisen kerran torstaina 25. elokuuta kello 17.30 kirjaston lehtiosaston työpajatilassa.

Paavo Nurmi Marathon vaikuttaa liikenteeseen perjantaina ja lauantaina

Paavo Nurmi Marathon aiheuttaa poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä perjantaina 19. elokuuta kello 06 alkaen. Tapahtuman keskusalue sijaitsee Itäisellä Rantakadulla, välillä Auransilta–Myllysilta. Kyseinen alue suljetaan yleiseltä liikenteeltä jo kello 6 perjantaiaamuna ja avataan takaisin liikenteelle lauantaina kello 23. Reiteillä toimivat lauantaina liikenteenohjaajat ja poliisi on mukana turvaamassa tapahtuman kulkua. Liikenteelle tulee hetkittäisiä pysäytyksiä reitin varrella. Paikalle odotetaan myös runsaasti yleisöä, joten paikalle saapuvia kehotetaan käyttämään julkisia kulkuneuvoja tai saapumaan jalan tai polkupyörällä. Autoilijoita kehotetaan varovaisuuteen keskustan alueella.

Suomalaisten sotabotanistien Itä-Karjalassa ottamia värivalokuvia virtuaalinäyttelyssä

Väridiakuva Soutjärven kylästä elokuussa 1943.

Jatkosodan aikana opetusministeriö perusti Valtion tieteellisen Itä-Karjalan toimikunnan edistämään miehitetyn Itä-Karjalan tieteellistä tutkimusta. Turun yliopiston kasvimuseon arkistoista on löytynyt näiden tutkimusten yhteydessä otettuja autenttisia väridiakuvia. Osa kuvista on digitoitu ja julkaistu kasvimuseon virtuaalinäyttelyssä. Myöhemmin museon on tarkoitus digitoida ja julkaista koko kokoelma.

Kaupunki

Urheilu

Seitsemän turkulaista salibandyn alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin

Cira Virta (oik.).

Puolassa elokuun viimeisenä päivänä alkaviin salibandyn alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin valittu joukkue on kovin turkulainen. TPS:n ja FBC Loiston pelaajia on 20 pelaajan joukossa peräti seitsemän. TPS:stä mukana ovat Henrika Maikola , Emilia ja Olivia Pietilä , Cira Virta sekä Veera Kuosmanen . FBC Loistosta kisoihin lähtevät Pipsa Eko ja Eerika Koski . Suomi puolustaa syksyllä 2021 voittamaansa MM-kultaa.

Tutolaista tillilihaa Hööpin tapaan

Hermanni Vidman saapui Tuton penkin taakse kesken viime kauden. Alkavalle kaudelle Vidman on saanut joukkueeseen itselleen sopivampia pelaajatyyppejä.

Hermanni Vidman haluaa tuoda jäälle Tutoon sitoutuneen joukkueen

Otteluanalyysi: Loppuhetkien miesylivoima ei tuonut voittoa Interille

Petteri Forsell oli lauantaina pelipäällä.

Inter ja VPS tarjosivat helteisellä Kupittaalla monivivahteisen näytelmän, jossa oli aineksia monenlaiseen draamaan. Tapahtumiin nähden lopputulos oli kummallekin keskikastin joukkueelle kuin torjuntavoitto, joka jätti hiukan myös hampaankoloon.

Onko 17. elokuuta varsinaissuomalaisten superpäivä?

Wilma Murto lähtee herkullisista lähtökohdista Müncheniin.

Milloin varsinaissuomalainen yleisurheilija on viimeksi voittanut ulkoratojen EM-kisoissa mitalin?

Otteluanalyysi: Hämäläinen päästi TPS:n piinasta

Kasper Hämäläinen iski TPS:n voittomaalin.

Melko hikinen voitto mutta voitto yhtä kaikki. TPS kukisti Mikkelin Palloilijat 1-0 jalkapalloilun Ykkösessä ja jatkaa sarjan kärjessä. TPS:n pelastaja oli Kasper Hämäläinen , jonka vaihtomies Daniel Rantanen vapautti keskelle. Hämäläinen tinttasi pallon tarkasti maaliin rangaistualueen rajan tuntumasta.

Latvian mestari HK Zemgale pelaa ensi kaudella Mestistä

Jääkiekon Latvian hallitseva mestari HK Zemgale pelaa alkavalla kaudella Mestistä. Mestis käy keskusteluja myös muiden ulkomaisten seurojen kanssa mahdollisesta sarjaan osallistumisesta tulevina kausina.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.