Otteluanalyysi: Inter pudotti Klubin cupista rankkareilla

Benjamin Källman nähtiin viimeistä kertaa Interin paidassa, ainakin toistaiseksi. Benjamin Källman nähtiin viimeistä kertaa Interin paidassa, ainakin toistaiseksi. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Inter kohtasi HJK:n jo kolmannen kerran tällä kaudella, nyt Suomen cupin puolivälierissä Kupittaalla. Inter voitti maalittoman varsinaisen peliajan jälkeen rangaistuskisassa maalein 5-4 ja eteni välieriin yhdessä FC Lahden, Kuopion Palloseuran ja HIFK:n kanssa. Inter kaikki laukaisijat eli Petteri Forsell, Benjamin Källman, Matias Ojala, David Haro ja Roger Bonet vetivät pallon verkkoon. HJK:lla onnistujia oli neljä (David Browne, Anthony Olusanya, Pyry Soiri ja Arttu Hoskonen) mutta kun kisan ensimmäinen ampuja eli Bojan Radulovic kiskaisi pallon taivaan tuuliin, eteni Inter jatkoon. Keskinäisissä kohtaamisissa voitot ovat Interin hyväksi 2-1.

Inter–HJK 5–4 rp-kisan jälkeen (0–0, 0–0).

Rangaistuspotkukilpailu: Bojan Radulovic x, Petteri Forsell 1-0, David Browne 1-1, Benjamin Källman 2-1, Anthony Olusanya 2-2, Matias Ojala 3-2, Pyry Soiri 3-3, David Haro 4-3, Arttu Hoskonen 4-4, Roger Bonet 5-4.

Yleisöä: 1 462.

Kentän kunkku: Matias Riikonen, Inter. Joukkueet puolustivat tarkasti eikä tilanteita ollut liikaa mutta Inter-vahti Riikonen hoiti hommansa pieteetillä. Kruununa oli jalkatorjunta, kun Pyry Soiri pääsi yrittämään läheltä.

Illan erikoisuus: Benjamin Källmanin jäähyväispeli Interissä, ainakin toistaiseksi. Källman oli jatkuva uhka, vaikka melko yksin jäikin kamppailemaan HJK:n keskuspuolustusta vastaan. Källman vaati rankkaria ensimmäisellä puoliajalla tilanteesta, jossa hän kaatui palloa tavoitellessaan Miro Tenhon kanssa. Källman vakuutti että Tenhon jalka osui häneen. Pilkkua ei kuitenkaan puhallettu. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Benny ampui viimeisellä kosketuksellaan maalin rankkarista. Siihen on hyvä lopettaa.

Matsin surkeinta: Entinen Interin toppari ja kasvatti Arttu Hoskonen sai kotijoukkueen faneilta haisevat terveiset rangaistuspotkukilpailussa. ”Juudas” oli huudoista lievimmästä päästä. Hoskonen kesti paineen ja teki maalin varmalla tavalla. Ehkä tämäkin kuuluu urheiluun. Ei se kivalta kuulostanut eikä varman tuntunutkaan.

Tuhlaajapoika: HJK:n Pyry Soirilla on oiva mahdollisuus viedä helsinkiläiset johtoon toisella puoliajalla, kun Anthony Alusanya vapautti hänet aivan luukulle. Laukaus suuntautui kuitenkin melko päin Matias Riikosta, joka torjui pallon kulmaksi.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Radulovic, HJK. Täysin näkymätön läpi ottelun ja tempaisi rankkarinsa yli maalin. Teot jäivät vähiin eivätkä kääntyneet positiivisen puolelle,

Mitä sanottiin?

Benjamin Källman, Inter: Kieltämättä pilkku hiukan jännitti mutta tiedän että osaan. Pallo pitää laittaa maaliin. Hieno voitto. Ehkä se iskee hiukan myöhemmin, ettei enää pelaa täällä. Tosi kiva oli kuitenkin lopettaa näin. Loistava lopetus. Viimeinen kosketus päättyi maaliin. Tunteikas tilanne ja sain hyvästellä fanit. Siirto on mennyt eteenpäin. Katotaan mitään tapahtuu. Tilanteessa oli selvä kontakti. Otin tatsin sisäänpäin ja hän (Tenho) juoksi jalat alta. Selkeä kontakti eikä kysymystäkään etteikö se ollut pilkku. Se on näkemykseni.

Miguel Grau, Inter: Laatupeli. Heillä oli hyviä hetkiä, meillä oli hyviä hetkiä. Lopussa kärsimme, kun mentiin maalilta maalille. Niin myös he. Olimme luottavaisia rankkarikisassa. Tauolla jouduin rauhoittelemaan joukkuetta, sillä pelaajien mielestä meidän olisi pitänyt saada rangaistuspotku. He olivat todella vihaisia mutta huomio piti siirtää toiseen puoliaikaan. Olemme pelanneet kolme peliä HJK:ta vastaan. He ovat olleet meitä parempia vain silloin kun pelasimme kymmenellä miehellä. Se on tärkeää meille sillä HJK on todella hyvä joukkue. Rankkareissa on enemmän kyse mentaalisesta puolesta kuin potkaisemisesta.

Toni Koskela, HJK: Tasainen peli. Kuuma, kenttä nihkeä. Pallokaan ei kauheasti liiku siinä. Se oli varmaan yksi syy, miksei kauheasti maalipaikkoja ollut. Pilkuilla Inter oli parempi.

Analyysi: Hyvätasoinen ottelu, jossa molemmat joukkueet pelasivat tiukasti strukturoitua jalkapalloa. Keskialuetta puolustettiin tarkasti ja ylipäätään puolustettiin tarkasti, joten tilanteita ei paljon syntynyt. Molempien pallonhallinta oli hyvää ja syöttöketjut pitkiä mutta hitaat hyökkäykset eivät juurikaan johtaneet mihinkään. Sen sijaan molemmat jahtasivat pallonriistoja keskialueella. Tarkoituksena oli kääntää peliä nopeasti ja päästä hyökkäämään ylivoimalla. Keskialueella nähtiin raivoisaa taistelua pallosta.

Pilkuilta Inter teki tuhoisaa jälkeä. Jakob Tånnanderille ei jäänyt sanansijaa kuteihin. Inter on ollut kolmasti rankkarikisassa tällä kaudella ja tehnyt 15 maalia 15 yrityksellä. Täydellistä työtä siis. Miguel Graun mukaan pilkkuja on kuitenkin harjoiteltu vain kerran.

HJK hävisi jo kolmannen pelin peräkkäin ja putosi cupista. Melkoinen suvantovaihe maan ykkösjoukkueelle. Interissä suuri kysymys on, kuka tekee maalit kun Källman on poissa riveistä. Uutta kärkimiestä odotellessa. Peli kyllä kulkee mainiosti ja puolustuspelikin oli nyt kuosissa.

Inter (4–3–3): Matias Riikonen; Jussi Niska (73. Juho Hyvärinen), Roger Bonet, Rick Ketting, Rodrigo Arciero; Aleksi Paananen (78. Markus Arsalo), David Haro, Tommi Jyry; Petteri Forsell, Benjamin Källman, Matias Tamminen (85. Matias Ojala).

HJK (3–4–3): Jakob Tånnander; Jukka Raitala, Miro Tenho (75. Janne Saksela), Arttu Hoskonen; Murilo (67. David Browne), Nassim Boujellab, Manuel Martic (46. Matti Peltola), Pyry Soiri; Anthony Olysanya, Bojan Radulovic, Casper Terho (57. Santeri Hostikka).

Erotuomari: Oskari Hämäläinen

Varoitukset: Tamminen, Ketting, Xavi Calabuig (fysiikkavalmentaja), Inter. Boujellab, Murilo, HJK.

Lasse Virtanen

Poliitikot museoharjoittelussa Luostarinmäen museokorttelissa

Suomen museoliiton koordinoiman valtakunnallista Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikkoa vietetään 22.–26. elokuuta. Turun museokeskuksen museoharjoitteluun on tänä vuonna ilmoittautunut runsaslukuinen määrä poliitikkoja, jotka pääsevät tällä kertaa tutustumaan Luostarinmäen museokorttelissa tehtävään museotyöhön.

Fitness tähti Sonja Aielloon iski Tempur-ikävä matkalla jo kahden yön jälkeen – syyt on suuremmat kuin pelkkä koti-ikävä

Tempur-vuode on Sonja Aiellon uuden kodin sydän.

Se mitä matkoilla kaipaa eniten, kertoo mikä on elämässä tärkeää. Kun fitness-urheilija ja valmentaja Sonja Aiello panosti nukkumisergonomiaan, sängystä tuli kodin sydän, jota hän kaipaa matkoilla eniten. Loogista myös siksi, että kotona vietetystä ajasta suurin osa ollaan sängyssä – mutta minkälaisessa?

Venetsialaisten ilotulitteista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueella (pl. taajama-alueet) ei tarvitse tehdä ilotulitusilmoitusta käytettäessä yleisesti myyntiin hyväksyttyjä ilotulitteita yksityistilaisuuksissa Venetsialaisten aikana.

Raisiossa ja Ruskolla annetaan syyskuussa koronarokotuksia kaikille 60–69 -vuotiaille

Raision kaupunki tarjoaa raisiolaisille ja ruskolaisille neljänsiä rokoteannoksia portaittain. Rokotukset alkavat henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille. Ajan koronarokotukselle voivat nyt varata 60–69-vuotiaat ja sitä vanhemmat sekä 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt.

Posankka Race laskee Aurajokeen 4 000 pikkuposankkaa Turun päivänä

Turun oma kaupunkieläin Posankka ja ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät Aurajoessa Turun päivänä 18.9. vauhdikkaan varainkeruutapahtuman, Posankka Racen. Osallistua voi adoptoimalla itselleen numeroidun kylpyposankan, jonka urheilusuoristusta pääsee myös seuraamaan tapahtumassa. Tempauksella halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja PSS ry:n työn tukemiseen.

Suomalaisten kansantaudeille altistavat riskitekijät ovat vähentyneet, mutta lihavuus lisääntyy yhä

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet viimeisten 20 vuoden aikana. Lihavuus kuitenkin lisääntyy yhä, ja kehityksen ennustetaan jatkuvan tulevina vuosina. Tiedot selviävät THL:n tutkimuksesta, jossa arvioitiin, miten aikuisväestön riskitekijät kansantaudeille kehittyvät vuoteen 2040 mennessä.

Puinnit hyvässä alussa, toiveissa keskimääräinen sato

Jos syksy on sateinen, viljan määrä ja laatu heikkenevät ja kustannukset kasvavat sadon kuivauksesta.

Puinnit ovat alkaneet Etelä-Suomessa, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Eniten on puitu kauraa, ohraa ja ruista. Erikoiskasveista on alkanut myös kuminan puinti. Syysviljoista rukiin ja syysvehnän sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät. Pohjanmaalla odotetaan hyvää satoa syysvehnästä. Kevätviljojen sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät koko maassa.

BioCity Symposium tuo Turkuun immunologian huiput

BioCity Symposiumin teema, immunologia, on herättänyt suurta mielenkiintoa. Symposiumiin, joka järjestetään 25.–26. elokuuta, on ilmoittautunut yli 400 osanottajaa. Tapahtuman pääpuhuja on vuonna 2019 Nobelin lääketieteen palkinnon saanut Sir Peter Ratcliffe .

Itämerta juhlitaan Turussa kolmatta kertaa

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien, tempausten ja koulutuksen merkeissä. Vuonna 2022 Itämeripäivää vietetään 25. elokuuta muun muassa Forum Marinumilla, Kirjastosillalla, pääkirjastolla ja Biologisen museon pihalla. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Turku kukkii ennätyksellisen runsaasti

Kaupungin joutomaita on muutettu maisemapelloiksi yhteensä 22 hehtaarin edestä. Maisemakukkaseosta kylvettiin kesäkuussa 37 pellolle ympäri Turkua. Ruissalossa kasvaa perinteisesti auringonkukkaa.

Nielurisakudoksen bakteereilla saattaa olla yhteys allergioihin

Nielu- ja kitarisa soveltuvat hyvin in vivo -malleiksi, kun halutaan tutkia imukudoksen viruksia, bakteereja ja niiden vaikutuksia immuunivasteisiin. Lääketieteen lisensiaatti Lotta Ivaskan väitöstutkimus avaa risakudoksen merkitystä uudella tavalla. Tutkimuksessa selvisi muun muassa, että nielurisakudoksesta löytyy runsas mikrobiomi, joka on läheisessä yhteydessä kehon immuunijärjestelmään.

Poliisi valvoo metsästyksen aloittamista viikonloppuna

Poliisi suorittaa tehostettua erävalvontaa vesilintujen- ja karhunmetsästyksen aloitusviikonloppuna yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa koko maassa.

Hirvensalon sähkönjakeluhäiriö päättynyt

Turku Energian sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa on päättynyt. Turku Energia selvittää vian syytä.

Hirvensalossa sähkönjakelussa häiriöitä

Turku Energian sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen osissa alueita Väli-Hirvensalo, Keski-Hirvensalo, Satava–Kakskerta. Vian arvioitu korjausaika ei ole tiedossa.

Raision kirjaston syksyn lukupiireissä luetaan novelleja ja neulotaan

Raision kaupunginkirjastossa alkaa novelleihin keskittyvä lukupiiri syksyllä. Sivustamon Novellikoukku kokoontuu ensimmäisen kerran torstaina 25. elokuuta kello 17.30 kirjaston lehtiosaston työpajatilassa.

Paavo Nurmi Marathon vaikuttaa liikenteeseen perjantaina ja lauantaina

Paavo Nurmi Marathon aiheuttaa poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä perjantaina 19. elokuuta kello 06 alkaen. Tapahtuman keskusalue sijaitsee Itäisellä Rantakadulla, välillä Auransilta–Myllysilta. Kyseinen alue suljetaan yleiseltä liikenteeltä jo kello 6 perjantaiaamuna ja avataan takaisin liikenteelle lauantaina kello 23. Reiteillä toimivat lauantaina liikenteenohjaajat ja poliisi on mukana turvaamassa tapahtuman kulkua. Liikenteelle tulee hetkittäisiä pysäytyksiä reitin varrella. Paikalle odotetaan myös runsaasti yleisöä, joten paikalle saapuvia kehotetaan käyttämään julkisia kulkuneuvoja tai saapumaan jalan tai polkupyörällä. Autoilijoita kehotetaan varovaisuuteen keskustan alueella.

Suomalaisten sotabotanistien Itä-Karjalassa ottamia värivalokuvia virtuaalinäyttelyssä

Väridiakuva Soutjärven kylästä elokuussa 1943.

Jatkosodan aikana opetusministeriö perusti Valtion tieteellisen Itä-Karjalan toimikunnan edistämään miehitetyn Itä-Karjalan tieteellistä tutkimusta. Turun yliopiston kasvimuseon arkistoista on löytynyt näiden tutkimusten yhteydessä otettuja autenttisia väridiakuvia. Osa kuvista on digitoitu ja julkaistu kasvimuseon virtuaalinäyttelyssä. Myöhemmin museon on tarkoitus digitoida ja julkaista koko kokoelma.

Huoltotyö Helsinginkadun tunnelissa

Helsinginkadun tunnelissa tehdään huoltotöitä 18.–26. elokuuta. Oikeanpuoleinen ajokaista on suljettu liikenteeltä välillä Kalevanramppi–Hämeensilta. Hämeenrampille kääntyvien kaista on käytössä normaalisti. Paikalla on liikenneopasteet.

Kaupunki

Urheilu

Seitsemän turkulaista salibandyn alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin

Cira Virta (oik.).

Puolassa elokuun viimeisenä päivänä alkaviin salibandyn alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin valittu joukkue on kovin turkulainen. TPS:n ja FBC Loiston pelaajia on 20 pelaajan joukossa peräti seitsemän. TPS:stä mukana ovat Henrika Maikola , Emilia ja Olivia Pietilä , Cira Virta sekä Veera Kuosmanen . FBC Loistosta kisoihin lähtevät Pipsa Eko ja Eerika Koski . Suomi puolustaa syksyllä 2021 voittamaansa MM-kultaa.

Tutolaista tillilihaa Hööpin tapaan

Hermanni Vidman saapui Tuton penkin taakse kesken viime kauden. Alkavalle kaudelle Vidman on saanut joukkueeseen itselleen sopivampia pelaajatyyppejä.

Hermanni Vidman haluaa tuoda jäälle Tutoon sitoutuneen joukkueen

Otteluanalyysi: Loppuhetkien miesylivoima ei tuonut voittoa Interille

Petteri Forsell oli lauantaina pelipäällä.

Inter ja VPS tarjosivat helteisellä Kupittaalla monivivahteisen näytelmän, jossa oli aineksia monenlaiseen draamaan. Tapahtumiin nähden lopputulos oli kummallekin keskikastin joukkueelle kuin torjuntavoitto, joka jätti hiukan myös hampaankoloon.

Onko 17. elokuuta varsinaissuomalaisten superpäivä?

Wilma Murto lähtee herkullisista lähtökohdista Müncheniin.

Milloin varsinaissuomalainen yleisurheilija on viimeksi voittanut ulkoratojen EM-kisoissa mitalin?

Otteluanalyysi: Hämäläinen päästi TPS:n piinasta

Kasper Hämäläinen iski TPS:n voittomaalin.

Melko hikinen voitto mutta voitto yhtä kaikki. TPS kukisti Mikkelin Palloilijat 1-0 jalkapalloilun Ykkösessä ja jatkaa sarjan kärjessä. TPS:n pelastaja oli Kasper Hämäläinen , jonka vaihtomies Daniel Rantanen vapautti keskelle. Hämäläinen tinttasi pallon tarkasti maaliin rangaistualueen rajan tuntumasta.

Latvian mestari HK Zemgale pelaa ensi kaudella Mestistä

Jääkiekon Latvian hallitseva mestari HK Zemgale pelaa alkavalla kaudella Mestistä. Mestis käy keskusteluja myös muiden ulkomaisten seurojen kanssa mahdollisesta sarjaan osallistumisesta tulevina kausina.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.