Otteluanalyysi: Inter kylvetti FC Lahtea

Benjamin Källman. Benjamin Källman. Kuva: Eero Saarikoski

Inter kylvetti FC Lahtea jalkapallon Veikkausliigassa tylysti maalein 5-1. Ottelu oli Interille viides tappioton peräkkäin ja kotiyleisö sai tuulettaa vaihteeksi kolmea pistettä. Vauhdikasta hyökkäyspeliä läpi kauden esittänyt Inter on tehnyt eniten maaleja, 24, koko liigassa. Joukkue on sarjassa viidentenä.

Inter–FC Lahti 5–1 (1–0).

Maalit: 28. Petteri Forsell 1-0 rp., 51. Benjamin Källman (David Haro) 2-0, 61. Haro (Tommi Jyry) 3-0, 62. Altin Zeqiri 3-1, 66. Roger Bonet 4-1 rp., 68. Källman 5-1.

Yleisöä: 1 961.

Kentän kunkku: David Haro, Inter. Vikkeläkinttuinen Haro hassutti Lahden kankeaa puolustusta tämän tästä. Saldona maali, maalisyöttö ja yksi tolppakuti.

Illan erikoisuus: FC Lahden miehistö vilisi entisiä interiläisiä. Avauksessa nähtiin Teemu Penninkangas, Kevin Kouassivi-Benissan ja Albion Ademi. Ademi ja Penninkangas hyytyivät vaihtokuntoon, mutta penkiltä mukaan pääsivät Lassi Järvenpää ja Macoumba Kandji.

Matsin surkeinta: Ottelun ratkaisuhetki nähtiin 27. minuutilla. Toppari Roger Bonet alias Ruxi ampui läheltä mutta tiellä oli toinen toppari eli FC Lahden Alan Henrique, josta pallo kimmahti ohi maalin. Erotuomari Jari Järvinen kuitenkin osoitti pilkkua ja näytti Henriquelle punaista korttia. Mitä tapahtui? Pallo osui lahtelaispelaajaa kyynärvarteen. Toppari tehosti vielä osumaa heilauttamalla kättään, joskin vasta sen jälkeen kun pallo oli jo osunut siihen. Kuti oli kova ja tilanne nopea. Yhtä kaikki, pelaaja torjui laukauksen kädellään. Tuomio oli oikea vaikka valkopaidat sitä kovasti protestoivat.

Tuhlaajapoika: Haro kunnostautui alkupelissä hukkaamalla pari hyvää paikkaa. Kurotus vei pallon ensin tolppaan ja kohta perään Matias Tamminen vapautti Harin avopaikkaan mutta kuti nousi yli maalin.,

Kuka pääsi helpoimmalla?: Matias Riikosella ei Interin maalin suulla ollut paljon hommia vaikka yksi pallo meni selän taakse. Sille Riikonen ei voinut mitään.

Mitä sanottiin?

Miguel Grau, Inter: Aloitimme pelin hyvin ja oli hyviä paikkoja tehdä maali. Mielestäni rankkari ja punainen korttia olivat selviä. Toinen jakso oli hyvä. Teimme töitä niin kuin haluamme. Onnittelen pelaajiani. Kaikki taistelivat. Kannattajat ansaitsivat saada tällaisen pelin.

Ilir Zeneli, FC Lahti: Vaikeaa on Interiä vastaan vajaalla pelata tai ketä vastaan vaan. Meillä oli ihan hyvä valmistautuminen ja lähtö otteluun. Tuomarin mielestä se oli käsivirhe. En ole sitä vielä nähnyt uudestaan enkä pysty ottamaan kantaa mutta se muutti kaiken. Lähdettiin toisella puoliajalla tasoittamaan ja hakemaan myös voittoa. Häviääkö 5-1 tai 1-0, se tarkoittaa kolmea pistettä. Totta kai se vaikuttaa henkisesti kun päästää paljon maaleja. Pistetarve on iso. Olen pettynyt suuresti, parantamisen varaa on jokaisella osa-alueella mutta ylpeä joukkueesta kokonaisuutena.

Analyysi: Ottelu ratkesi rankkariin ja ulosajoon, joskin vierailijat sinnittelivät avauspuolikkaan eikä Inter saanut kunnolla juonesta kiinni avausmaalin jälkeen. Toinen jaksolla tahti muuttui ja tulosta syntyi. Haro onnistui juoksemalla linjojen välissä eivätkä FC Lahden pakit saaneet häntä kiinni.

Mutta oli Interillä muitakin onnistujia. Petteri Forsell oli elementissään. Pallonmenetyksiä oli vähän ja syötöt napsahtelivat kohdilleen. Kun mentiin eteenpäin, kohteena olivat usein Matias Tamminen ja Benjamin Källman. Tamminen dominoi oikeaa laitaa ja teki pakin elämästä vaikeaa. Tamminen livahti monta kertaa päädyn kautta karkuun mutta vaikka hän antoi hyviäkin syöttöjä niin niissä on vielä kehitettävää. Liian usein keskitys jäi paikkaamaan rynnänneeseen puolustajaan. Tammisen juoksut ovat kuitenkin hyviä ja lähtönopeus kova.

Källman osaa odottaa Forsellin pystysyöttöjä. Myös hän piinasi vastustajaa kovalla vauhdilla ja asenteella. Tuloksena oli kaksi maalia. Källman ei enää liigaa Kupittaalla pelaa, sillä hänen sopimuksensa sinimustien kanssa päättyy kuun vaihteessa. Ura jatkunee ulkomailla. Miten Inter aikoo paikata syntyvän aukon? Valmentaja Miguel Grau vakuutti, että Tammista ei siirretä piikkiin, vaan hän jatkaa laidallaan. Tilalle haetaan uutta kärkeä.

Peli ratkesi ajoissa ja molemmat käyttivät kaikki vaihtonsa. Inter juoksutti kentälle muiden muassa Elias Mastokankaan ja ensimmäistä kertaa Roope Kantolan, joka teki liigadebyyttinsä.

FC Lahden vieraskenttäsaldo on liigan huonoimpia eikä se nytkään parantunut. Joukkue on edelleen voitoitta matkamatseissa. Vierailijat aloittivat terävästi mutta suunnitelma romuttui ulosajoon ja rankkarimaaliin. Rosterissa on laatua mutta kokonaisuus ei pelitä, varsinkaan puolustaminen. Osasyynä ovat olleet loukkaantumiset. Pitkä lista pelaajia oli sivussa syystä tai toisesta.

Inter (4–3–3): Matias Riikonen; Jussi Niska (76. Joonas Lepistö), Roger Bonet, Rick Ketting (76. Roope Kantola), Juho Hyvärinen; Markus Arsalo (76. Luka Kuittinen), Tommi Jyry (63. Aleksi Paananen), Matias Tamminen (63. Elias Mastokangas); Petteri Forsell, Benjamin Källman, David Haro.

FC Lahti (4–4–2): Joona Tiainen; Hysen Memolla, Teemu Penninkangas (69. Lassi Järvenpää), Alan Henrique; Altin Zeqiri, Matti Klinga, Eduards Emsis, Loorents Hertsi (69. Arlind Sejdiu); Chinedu Geoffrey (82. Macoumba Kandji), Albion Ademi (55. Martinos Christofi).

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Ketting, Inter. Penninkangas, Emsis ja Zeqiri, FC Lahti.

Ulosajo: 27. Alan Henrique.

Lasse Virtanen

Eurojackpotin täysosuman arvo nousee 73 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksen 23/2023 perjantaiarvonnasta yhtään täysosumaa. Ensi viikon tiistaina potissa on tarjolla noin 73 miljoonaa euroa.

Maailma tarvitsee huoramarsseja

Joskus tuntuu siltä, että nainen objektina on ikivanha ja kulunut klisee. Todellisuus kertoo toista, sillä on yhä olemassa ihmisiä joiden ajatukset ovat todellakin ikivanhoja ja äärimmäisen itsekkäitä. Kuulin vähän aikaa sitten parilta lukiota käyvältä nuorelta naiselta heidän kokemuksiaan siitä, kuinka paljon heitä huomattavasti iäkkäämmät miehet saattavat suoraan sanoen ahdistella heitä.

Maksuton hedelmävälipala oppilaiden suosiossa

Oppilaat jaksavat hyvin koulussa, kun tarjolla on mieluista hedelmävälipalaa. Asikkalassa on vuoden alusta alkaen tarjottu maksuton hedelmä- ja juuresvälipala kaikille ala- ja yläkoulun oppilaille. Välipala on ollut suosittu, sillä se lisää erityisesti iltapäivän jaksamista.

Happihypylle Turun hautausmaalle

Korttelinumerot helpottavat hautausmaalla suunnistamista. Ne ovat tulossa myös hautakartta-sovellukseen.

Turun hautausmaalle kannattaa lähteä kierrokselle nyt, kun luonto on kauneimmillaan. Hautakartta.fi -palvelussa on kaikkiaan yksitoista teemallista kierrosta, jotka toimivat myös mobiililaitteilla, kuten kännykällä.

Hae tuet OmaKelassa ja maksa terveydenhoitomaksu ajoissa

Voit hakea opintotukea ja yleistä asumistukea, kun aloitat uudet opinnot. Jos olet toiseen asteen opiskelija, voit hakea myös koulumatkatukea. Jos aloitat opinnot suomalaisessa korkeakoulussa, sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.

Ensiasunnon ostajien etsikkoaika

Hypon arvion mukaan asuntokaupan käänne kolkuttelee ovella. Kysyntä voi elpyä jo kesästä lähtien, mikä näkyy hinnoissa viiveellä.

Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat niin jyrkkään laskuun, että vastaavaa on nähty viimeksi 30 vuotta sitten vuonna 1993.

Kulttuurihyvinvointifoorumi kokoaa kulttuurihyvinvointialan ammattilaiset ja kehittäjät Turkuun

Valtakunnallinen Kulttuurihyvinvointifoorumi kokoaa kulttuurihyvinvointialan ammattilaiset ja kehittäjät Turkuun 6. kesäkuuta. Miten taiteen ja kulttuurin pariin pääsisivät ne ihmiset, jotka siitä erityisesti hyötyisivät?

Väitös: Hyvä työmarkkina-asema edistää vanhemmaksi tuloa

Anneli Miettinen.

Hyvä työmarkkina-asema ja tulotason kohoaminen edistivät vanhemmaksi tuloa, osoittaa valtiotieteiden maisteri Anneli Miettinen väitöstutkimuksessaan. Sen sijaan työttömyys ja siihen liittyvät toimeentulon ongelmat vähensivät 30:tä ikävuotta lähenevien ja heitä vanhempien ensimmäisen lapsen saantia.

Kevät lämmin lumisista maisemista huolimatta

Luontoliiton Kevätseurantaan on ilmoitettu jopa 8 000 keväthavaintoa, mikä on yli tuhat havaintoa enemmän kuin edellisenä vuotena samaan aikaan. Kevät saapui samoihin aikoihin kuin viime vuonna

Matti ja Teppo Saaristo-festivaaleille Kaarinaan

Matti ja Teppo.

Matti ja Teppo esiintyvät kesän ainoalla Varsinais-Suomen festari keikallaan Saaristo Festivaalilla Kaarinassa lauantaina 10. kesäkuuta

Raskauden aikaiset suoliston mikrobiston muutokset ennakoivat esidiabeteksen puhkeamista raskauden jälkeen

Naisilla, joilla todettiin esidiabetes raskauden jälkeen, oli erilainen suoliston mikrobiston koostumus jo raskauden aikana kuin naisilla, joilla tätä ei todettu, selviää Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteistyötutkimuksesta.

Pansion Teollisuuspalvelu Oy ja Askon Group yhdistyvät

Askon Groupin toimitusjohtaja Juha Jokinen ja työnjohtaja Ilkka Vähämäki. Kuva on vuodelta 2016.

Pansion Teollisuuspalvelu Oy ja Askon Group yhdistyvät yrityskaupalla. Pansion Teollisuuspalvelu Oy:n fuusio Kaarinassa Krossin alueella toimivan Askon Groupin eli virallisesti Kaarinan asennus- ja koneistuspalvelu Oy:n kanssa tuottaa yrityksen, jonka yhteenlaskettu liikevaihto yltää 3,5 miljoonaan euroon.

Poliisi valvoo tehostetusti rattijuopumuksia

Lounais-Suomen poliisi viettää tiistaina 6. kesäkuuta perinteiseen tapaan liikenneraittiuden teemapäivää ja valvoo tehostetusti rattijuopumuksia.

Kaahaus ja muu riskikäyttäytyminen herättävät pelkoa

Kun nopeus kasvaa, pienetkin virheet ohjauksessa voivat kostautua auton hallinnan menettämisenä.

Liikenteessä suomalaiset pelkäävät kaahaavia autoilijoita, ilmenee Liikenneturvan kyselystä. Pelkolistauksen kärkipäästä erottuu myös muu tahallinen riskinotto, kuten kännykän käyttö ja vaaralliset ohitukset. Lähes joka yhdeksäs vastaaja kokee, että asenteiden on muututtava liikenteessä turvallisuusmyönteisimmiksi.

Kansallinen Lääkekehityskeskus työ- ja elinkeinoministeriön omistajaohjaukseen

Hallitus päätti 1. kesäkuuta muuttaa työ- ja elinkeinoministeriöstä annettua valtioneuvoston asetusta ja lisätä Kansallinen Lääkekehityskeskus Oy osaksi työ- ja elinkeinoministeriön toimialaa aikaisemman sosiaali- ja terveysministeriön sijaan.

Tutkimus: Sisäilmaan liittyviä oireita raportoivien terveydentila ja toimintakyky vaihtelevat voimakkaasti

Suomalaisista noin joka viides raportoi kokevansa oireita, jotka liittyvät sisäilmaan. Heistä osa ei kokenut oireiden haittaavan toimintakykyä lainkaan, mutta pieni osa koki niiden aiheuttavan merkittävää haittaa toimintakyvylle.

Selvitys: Pienet seurat tärkeä osa liikunnan ja urheilun kansalaistoimintaa

Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaaman selvityksen mukaan pienten liikunta- ja urheiluseurojen merkitys on suuri liikunnan kansalaistoiminnan elinvoimalle. Pienet seurat ovat yhteisöllisiä ja ketteriä toimimaan, mutta uusien jäsenten ja resurssien hankinta voi olla niille vaikeaa.

Kesärauhan etkoilla paneudutaan festarimuistoihin ja sukelletaan Jori Hulkkosen Ydintalvipuutarhaan

Jori Hulkkonen.

Panimoravintola Koulun terassilla järjestetään torstaina 15. kesäkuuta Kesärauhan etkotapahtuma. Etkoilla otetaan selvää alkavan festivaalikesän kynnyksellä, että millaisia monipuolisia tarinoita ja muistoja ihmisillä liittyy tarunhohtoisiin kesäfestivaaleihin.

Urheilu

Naisten Superpesiksen uuden mestaruuspokaalin suunnittelija on turkulainen Heini Aho

Heini Aho.

Naisten Superpesikselle suunnitellaan uusi mestaruuspokaali, joka jaetaan ensimmäisen kerran kauden 2023 päätteeksi suomenmestaruusjoukkueelle. Naisten Superpesiksen pelaajat valitsivat kolmen ehdotuksen joukosta voittajaksi taiteilija Heini Ahon työn. Mestaruuspokaali julkistetaan syyskuussa.

Kaksinkertainen Suomen mestari Casimir Jürgens Turun Palloseuraan

Casimir Jürgens vaihtaa mustavalkoiseen nuttuun.

Puolustaja Casimir Jürgens siirtyy Turun Palloseuraan Tampereen Tapparasta kahden vuoden sopimuksella. Kaksinkertainen Suomen mestari vahvistaa TPS:n takalinjaa. Helsinkiläislähtöinen 28-vuotias puolustaja on voittanut urallaan myös Champions Hockey Leaguen mestaruuden.

FC TPS Turku Oy teki miljoonan liikevaihdolla yli puoli miljoonaa tappiota

Linus Rönnberg laukaisee ottelussa SalPaa vastaan. TPS käänsi pelin voitoksi. Talouspuolella tilikausi oli tappiollinen.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden 2022 tulos oli 535 510 euroa tappiollinen. Yhtiön liikevaihto oli noin 1,05 miljoonaa euroa. Liikevaihto putosi edelliseen, Ykkösessä pelattuun kauteen 2021 nähden noin 43 000 euroa.

Tuto Volley etsii viimeistä palaa ilman kiirettä

Tuto Volley haluaa olla myös Jani Niskakankaan alaisuudessa vahva torjuntajoukkue.

Lentopallon Mestaruusliigan Tuto Volley on tehnyt kevään aikana kovasti töitä ensi kauden joukkueen kasaamisessa. Niinpä joukkue onkin ollut lähes valmiina jo toukokuun alusta lähtien.

Eetu Huuhtanen ja Jussi Niska Interistä Pikkuhuuhkajiin

Eetu Huuhtanen.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) pelaa kesäkuussa kaksi maaottelua. Syksyllä alkaviin EM-karsintoihin valmistautuva Pikkuhuuhkajat kohtaa Puolan (15.6.) ja Slovenian (20.6.) vieraissa.

Karppinen D-finaalin viides EM-soudussa

Olli-Pekka Karppisen urakka olympiasoudun EM-kilpailuissa Bledissä päättyi miesten yksikön D-finaalin viidenteen sijaan. Kilpailuiden ainoa suomalaissoutaja oli positiivisin mielin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.