Otteluanalyysi: Inter kylvetti FC Lahtea

Benjamin Källman. Benjamin Källman. Kuva: Eero Saarikoski

Inter kylvetti FC Lahtea jalkapallon Veikkausliigassa tylysti maalein 5-1. Ottelu oli Interille viides tappioton peräkkäin ja kotiyleisö sai tuulettaa vaihteeksi kolmea pistettä. Vauhdikasta hyökkäyspeliä läpi kauden esittänyt Inter on tehnyt eniten maaleja, 24, koko liigassa. Joukkue on sarjassa viidentenä.

Inter–FC Lahti 5–1 (1–0).

Maalit: 28. Petteri Forsell 1-0 rp., 51. Benjamin Källman (David Haro) 2-0, 61. Haro (Tommi Jyry) 3-0, 62. Altin Zeqiri 3-1, 66. Roger Bonet 4-1 rp., 68. Källman 5-1.

Yleisöä: 1 961.

Kentän kunkku: David Haro, Inter. Vikkeläkinttuinen Haro hassutti Lahden kankeaa puolustusta tämän tästä. Saldona maali, maalisyöttö ja yksi tolppakuti.

Illan erikoisuus: FC Lahden miehistö vilisi entisiä interiläisiä. Avauksessa nähtiin Teemu Penninkangas, Kevin Kouassivi-Benissan ja Albion Ademi. Ademi ja Penninkangas hyytyivät vaihtokuntoon, mutta penkiltä mukaan pääsivät Lassi Järvenpää ja Macoumba Kandji.

Matsin surkeinta: Ottelun ratkaisuhetki nähtiin 27. minuutilla. Toppari Roger Bonet alias Ruxi ampui läheltä mutta tiellä oli toinen toppari eli FC Lahden Alan Henrique, josta pallo kimmahti ohi maalin. Erotuomari Jari Järvinen kuitenkin osoitti pilkkua ja näytti Henriquelle punaista korttia. Mitä tapahtui? Pallo osui lahtelaispelaajaa kyynärvarteen. Toppari tehosti vielä osumaa heilauttamalla kättään, joskin vasta sen jälkeen kun pallo oli jo osunut siihen. Kuti oli kova ja tilanne nopea. Yhtä kaikki, pelaaja torjui laukauksen kädellään. Tuomio oli oikea vaikka valkopaidat sitä kovasti protestoivat.

Tuhlaajapoika: Haro kunnostautui alkupelissä hukkaamalla pari hyvää paikkaa. Kurotus vei pallon ensin tolppaan ja kohta perään Matias Tamminen vapautti Harin avopaikkaan mutta kuti nousi yli maalin.,

Kuka pääsi helpoimmalla?: Matias Riikosella ei Interin maalin suulla ollut paljon hommia vaikka yksi pallo meni selän taakse. Sille Riikonen ei voinut mitään.

Mitä sanottiin?

Miguel Grau, Inter: Aloitimme pelin hyvin ja oli hyviä paikkoja tehdä maali. Mielestäni rankkari ja punainen korttia olivat selviä. Toinen jakso oli hyvä. Teimme töitä niin kuin haluamme. Onnittelen pelaajiani. Kaikki taistelivat. Kannattajat ansaitsivat saada tällaisen pelin.

Ilir Zeneli, FC Lahti: Vaikeaa on Interiä vastaan vajaalla pelata tai ketä vastaan vaan. Meillä oli ihan hyvä valmistautuminen ja lähtö otteluun. Tuomarin mielestä se oli käsivirhe. En ole sitä vielä nähnyt uudestaan enkä pysty ottamaan kantaa mutta se muutti kaiken. Lähdettiin toisella puoliajalla tasoittamaan ja hakemaan myös voittoa. Häviääkö 5-1 tai 1-0, se tarkoittaa kolmea pistettä. Totta kai se vaikuttaa henkisesti kun päästää paljon maaleja. Pistetarve on iso. Olen pettynyt suuresti, parantamisen varaa on jokaisella osa-alueella mutta ylpeä joukkueesta kokonaisuutena.

Analyysi: Ottelu ratkesi rankkariin ja ulosajoon, joskin vierailijat sinnittelivät avauspuolikkaan eikä Inter saanut kunnolla juonesta kiinni avausmaalin jälkeen. Toinen jaksolla tahti muuttui ja tulosta syntyi. Haro onnistui juoksemalla linjojen välissä eivätkä FC Lahden pakit saaneet häntä kiinni.

Mutta oli Interillä muitakin onnistujia. Petteri Forsell oli elementissään. Pallonmenetyksiä oli vähän ja syötöt napsahtelivat kohdilleen. Kun mentiin eteenpäin, kohteena olivat usein Matias Tamminen ja Benjamin Källman. Tamminen dominoi oikeaa laitaa ja teki pakin elämästä vaikeaa. Tamminen livahti monta kertaa päädyn kautta karkuun mutta vaikka hän antoi hyviäkin syöttöjä niin niissä on vielä kehitettävää. Liian usein keskitys jäi paikkaamaan rynnänneeseen puolustajaan. Tammisen juoksut ovat kuitenkin hyviä ja lähtönopeus kova.

Källman osaa odottaa Forsellin pystysyöttöjä. Myös hän piinasi vastustajaa kovalla vauhdilla ja asenteella. Tuloksena oli kaksi maalia. Källman ei enää liigaa Kupittaalla pelaa, sillä hänen sopimuksensa sinimustien kanssa päättyy kuun vaihteessa. Ura jatkunee ulkomailla. Miten Inter aikoo paikata syntyvän aukon? Valmentaja Miguel Grau vakuutti, että Tammista ei siirretä piikkiin, vaan hän jatkaa laidallaan. Tilalle haetaan uutta kärkeä.

Peli ratkesi ajoissa ja molemmat käyttivät kaikki vaihtonsa. Inter juoksutti kentälle muiden muassa Elias Mastokankaan ja ensimmäistä kertaa Roope Kantolan, joka teki liigadebyyttinsä.

FC Lahden vieraskenttäsaldo on liigan huonoimpia eikä se nytkään parantunut. Joukkue on edelleen voitoitta matkamatseissa. Vierailijat aloittivat terävästi mutta suunnitelma romuttui ulosajoon ja rankkarimaaliin. Rosterissa on laatua mutta kokonaisuus ei pelitä, varsinkaan puolustaminen. Osasyynä ovat olleet loukkaantumiset. Pitkä lista pelaajia oli sivussa syystä tai toisesta.

Inter (4–3–3): Matias Riikonen; Jussi Niska (76. Joonas Lepistö), Roger Bonet, Rick Ketting (76. Roope Kantola), Juho Hyvärinen; Markus Arsalo (76. Luka Kuittinen), Tommi Jyry (63. Aleksi Paananen), Matias Tamminen (63. Elias Mastokangas); Petteri Forsell, Benjamin Källman, David Haro.

FC Lahti (4–4–2): Joona Tiainen; Hysen Memolla, Teemu Penninkangas (69. Lassi Järvenpää), Alan Henrique; Altin Zeqiri, Matti Klinga, Eduards Emsis, Loorents Hertsi (69. Arlind Sejdiu); Chinedu Geoffrey (82. Macoumba Kandji), Albion Ademi (55. Martinos Christofi).

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Ketting, Inter. Penninkangas, Emsis ja Zeqiri, FC Lahti.

Ulosajo: 27. Alan Henrique.

Lasse Virtanen

Ennätysmäärä puutarhoja mukana Avoimet Puutarhat -tapahtumassa

Hyötypuutarhat alkavat tuottaa satoa elokuussa.

Elokuisten puutarhojen täyteläisyyttä ja runsautta pääsee ihastelemaan 800 puutarhassa ympäri Suomea sunnuntaina 7. elokuuta kello 12–17. Tapahtumassa on mukana pari sataa uutta kohdetta viime vuoteen verrattuna ja kokonaisuudessaan tapahtuman osallistujamäärä on ennätyksellisen suuri.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Vedenpinnat pääosin tyypillisillä kesätasoilla

Vedenpinnat ovat koko maassa pääsääntöisesti lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa ja hitaassa laskussa. Kuluvalla viikolla sää hieman viilenee ja sateet lisääntyvät, mutta tämä ei juuri näy vedenpinnoissa. Maaperä on kuivaa varsinkin maan etelä- ja keskiosissa.

Booktori laajenee viisipäiväiseksi

Booktori pidetään Sairashuoneenpuiston viereisellä parkkialueella jokirannassa.

Booktori-tapahtuma laajenee viisipäiväiseksi ja tarjoaa antikvariaattien aarteita jo keskiviikosta alkaen aina sunnuntaille asti eli 13.–17. heinäkuuta. Paikkana jo kolmannen kerran Sairashuoneenpuiston viereinen parkkialue jokirannassa (Läntinen rantakatu 37). Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kasvatetun kalan tuotantomäärä laski viime vuonna, mutta tuotannon arvo nousi

Kalankasvattajat tuottivat vuonna 2021 yhteensä 14,4 miljoonaa kiloa ruokakalaa myyntiin. Tuotannon määrä oli pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna, jolloin markkinoille tuotettiin runsaat 15 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Ruokakalan tuotantoa säätelee pitkälti kalankasvatuslaitoksille myönnetyt ympäristöluvat, jolloin eri vuosien tuotanto on yleensä suhteellisen samansuuruinen, jos uusia lupia ei myönnetä.

Sähköpotkulautojakaan ei saa virittää

Vuokrakäyttöiset sähköpotkulaudat ovat tarkoitettu yhden henkilön ajettaviksi – matkustajia niillä ei saa kuljettaa.

Sähköpotkulauta, jonka rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h, luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi. Nimensä mukaisesti kyseessä on ajoneuvo, jota ei saa virittää. Liikenneturvan kyselyssä kolme neljästä tiesi tämän. Saman verran vastanneita tiesi myös sen, ettei lastakaan saa sähköpotkulaudalla kuljettaa.

Kevytyrittäjistä yli puolet toivoo yrittäjän eläkevakuutukseen uutta vaihtoehtoa

Yli puolet (59 %) prosenttia kevytyrittäjästä katsoo, että yrittäjän eläkevakuutuksen tulisi perustua toteutuneisiin ansioihin ja YEL-maksu tulisi pidättää suoraan palkanmaksun yhteydessä. Suurinta kannatus on yli 58-vuotiaiden keskuudessa, joista 64 prosenttia kannattaa ajatusta. Nykyisellään YEL-vakuutus perustuu työtuloon, joka tarkoittaa yrittäjätoiminnalle annetun työpanoksen arvoa.

Naantalin Satama laajenee Luonnonmaalla

Jussi Mälkiä ja Pasi Haarala.

Naantalin satama Oy on ostanut Luonnonmaalla sijaitsevan satama-alueen Meriaura Groupiin kuuluvalta VG-Port Oy:ltä. Kauppa käsittää 2,7 hehtaarin kokoisen varastokentän ja kaksi uutta laituria, sekä vesialuetta noin kaksi hehtaaria. Alue sijaitsee Naantalin sataman Luonnonmaan varastoalueiden pohjoispuolella, Naviren teollisuusalueen välittömässä läheisyydessä.

Ruisrock palaa kolmen vuoden tauolta

Ruisrock järjestettiin viimeksi kesällä 2019.

Ruisrock järjestetään Turussa 8.–10. heinäkuuta kolmen vuoden tauon jälkeen. Festivaalin 110 esiintyjästä koostuva ohjelmakattaus on laajempi kuin koskaan. Festivaaliviikon kynnyksellä ohjelmaa kasvatettiin uusilla nimillä. Ohjelmiston lisäksi Ruissalo täyttyy taiteesta, elämyksistä ja yli 100 000 ihmisestä.

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Maskussa

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa täysin maanantain ja tiistain välisenä yönä Maskussa Kammikujalla. Jälkisammutustyö jatkuu vielä ainakin parin tunnin ajan. Tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Kaskis sai Michelin-tähden ensimmäisenä ravintolana Helsingin ulkopuolella

Kaskenmäen päällä kerrostalon alakerrassa sijaitseva Ravintola Kaskis palkittiin yhdellä Michelin-tähdellä.

Turkulainen Kaskis on saanut Michelin-tähden ensimmäisenä ravintola Suomessa Helsingin ulkopuolella. Kokit Erik Mansikka ja Simo Raisio ovat perustelujen mukaan luoneet maistelumenun, jossa on rohkeita makuja sekä värejä ja hienoja, herkullisia yhdistelmiä.

Ravintoloiden valvonnassa löytynyt viidessä vuodessa 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja

Ensi vuoden alussa tehostuvassa valvonnassa tarkastetaan satoja ruokaravintoloita. Asiakkaan kannattaa ravintolassa välttää käteisellä maksamista ja varmistaa, että kuitissa on tiedot ostetuista tuotteista.

Jyrsintä- ja päällystystyö Puutarhakadulla ja Ratavahdinrinteessä sulkee ajokaistan

Jyrsintä- ja päällystystyötä tehdään 5.–8. heinäkuuta Puutarhakadulla ja Ratavahdinrinteessä. Yksi ajokaista on pois käytöstä työmaan kohdalla.

Velkajärjestelyssä olevien velallisten käytettävissä olevaan rahamäärään tasokorotus

Velkajärjestelyssä olevan velallisen maksukyvyn arvioinnissa huomioitavien välttämättömien elinkustannusten määrä nousee. Velallisen käytettävissä olevaan rahamäärään tehtiin heinäkuun alussa 12 prosentin kertaluonteinen tasokorotus.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Suomessa todettu kymmenen apinarokkotartuntaa

Suomessa on todettu viime päivinä viisi uutta apinarokkotartuntaa. Varmistettuja tapauksia on todettu 4. heinäkuuta mennessä yhteensä kymmenen. Kaikki tartunnat on todettu miehillä.

Eloranta: Koulutus avain kestävään kehitykseen

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) korosti koulutuksen merkitystä kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiselle. Eloranta puhui yleiskokouksen talous-, tiede-, teknologia- ja ympäristökomiteassa Britannian Birminghamissa maanantaina.

Rajavartiolaitos luopuu Pansion tukikohdan käytöstä

Ulkovartiolaivat siirtyvät Hankoon ensi vuoden alusta.

Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaivojen ja merellisten ympäristövahinkojen torjunnan tukikohta siirtyy Lappohjaan Hankoon. Rajavartiolaitos perustaa Lappohjaan Hankoon tukikohdan, johon keskitetään ulkovartiolaivojen tukeutuminen. Rajavartiolaitos on tehnyt vuokrasopimuksen Lappohjan satama-alueen rakenteiden ja tilojen vuokraamisesta. Tähän kuuluvat sekä laituri että tukeutumis- ja varastotilat.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.