Pääkirjoitus: Vimman uusi alku
Monilla turkulaisnuorilla ja heidän vanhemmillaankin on ollut iso huoli nuorisotila Vimman tulevaisuudesta. Taikka oikeastaan kyseessä on nuorisotalo monessa kerroksessa aivan Turun ytimessä, Taidemuseon juurella. Vimman tarina sai alkunsa vuonna 2005, kun Turun kaupunki vuokrasi tarkoitusta varten remontoidut tilat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymältä. Sopimus tehtiin 15 vuodeksi ja pääomavuokra reilun 1 900 neliömetrin tiloista oli sopimuksen päättyessä noin 336 000 euroa vuodessa. Sen päälle tulee vielä ylläpitovuokra, joka on kuluvana vuonna ollut 7 656 euroa kuukaudessa.
Vimma on osoittautunut erittäin toimivaksi ja tarkoitukseensa sopivaksi tilaksi, jossa viihtyvät niin henkilöstö kuin nuoretkin. Turku joutui kuitenkin vuonna 2019 sopeuttamaan talouttaan ja nuorisotoimen säästötavoitteeksi räknättiin 200 000 euroa vuodessa. Tätä näkymää vasten Vimman jatko näytti synkältä.
Vimman säilyttäminen oli silti yhtenä vaihtoehtona, joskin se sisälsi tilojen käytön tehostamista ja muiden nuorisopalvelujen toimintojen siirtymistä Vimmaan.
Toisena vaihtoehtona oli korvaavien tilojen löytyminen Eerikinkatu 34:n kiinteistöstä, josta Siirtolaisuusinstituutti oli samana vuonna lähtenyt pakoon sisäilmaongelmia. Laajemmat selvitykset osoittivat, että kiinteistön kunnostaminen nuorisotilakäyttöön olisi taloudellisesti kannattamatonta. Kolmantena pohdittiin Vimman toimintojen hajauttamista olemassa oleviin tiloihin. Siitäkin luovuttiin.
Vimman vuokrasopimus umpeutui viime vuoden kesäkuussa ja sopimusta hiottiin tähän vuoteen asti. Asia ratkesi pitkälti siihen, että seurakuntayhtymä hyväksyi selvästi aiempaa pienemmän vuosivuokran. Seuraavan vuosikymmenen kaupunki maksaa Vimmasta pääomavuokraa 228 000 euroa vuodessa, minkä lisäksi ylläpitovuokraa toteutuneiden kulujen mukaisesti. Kaupunginhallitus päätti asiasta kokouksessaan 20. kesäkuuta.
Tämä tietää Vimmalle uutta alkua. Toimintaa lähdetään kehittämään yhdessä nuorten kanssa. Eli nuoret kertovat sedille ja tädeille, millaista toimintaa he haluavat, eikä toisinpäin. Uusi toimintamalli on määrä ottaa käyttöön syksyllä 2023.
Teemu P. Peltola