Festaripaine purkautuu tänä kesänä
Venäjän sota Ukrainassa, bensan ja elintarvikkeiden hintojen nousu ja niin edelleen. Maailman tilanne aiheuttaa mietittävää myös tapahtumajärjestäjille. Festivaaleilla on painetta lipunhintojen nostoon, koska kustannukset kasvavat. Tänä vuonna festivaalien lippujen hinnat ovat suunnilleen aiempien vuosien tasolla, mutta kesäksi 2023 hinnat voivat kohota reilustikin.
– Se on mahdollinen kehityssuunta. Lippuja hinnoiteltaessa pitää kuitenkin muistaa myös ihmisten ostovoima. Lippuja hinnoiteltaessa pitää arvioida aina tapahtuman vetovoima ja se, minkä hintaiselle lipulle tapahtuma kokonaisuutena tarjoaa vastinetta, arvioi Kesärauhaa, Logomon Terassikesää ja muita yksittäisiä keikkoja järjestävän Sunborn Liven promoottori Pietu Sepponen.
Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa on ehdottoman tärkeää pohtia tapahtuman kävijäprofiilia, kun lipunhintoja mietitään.
– Meillä Ruisrockissa esimerkiksi aika iso osa kävijöistä on nuorehkoa väkeä, joilla ei hirveästi ole ylimääräistä rahaa laittaa lippuihin. Vaatii meiltä tasapainoilua, että liput ovat sen hintaiset, että ne käyvät kaupaksi. Yleisön saaminen paikalle on festivaalin elinehto, Niemelä toteaa.
Ei ole mitenkään uusi tilanne, että maailman tilanne aiheuttaa nostopaineita festivaalilippujen hintoihin. Artistien hintapyynnöt ovat kasvaneet jatkuvasti, mutta esimerkiksi kuljetuskustannusten raju kasvu lisää painetta aikaisempiin vuosiin verrattuna.
– Artistienhinnat ovat nousseet koko ajan. En muista sellaista aikaa, ettei se olisi ollut tapetilla. Lippujen hintoihin kohdistuu nostopainetta, mutta aika käsi kädessä lippuhintojen nousu on mennyt muiden kustannusten nousun kanssa, luonnehtii Niemelä.
Tämän kesän tilanteeseen vaikuttaa myös se, että monet sopimukset on tehty jo vuosia sitten, perustuen senhetkiseen tilanteeseen.
– Maailman tilanne näkyy enemmän vuoden päästä, kun ensi vuoden sopimuksia aletaan solmia nyt ja syksyn aikana. Tänä kesänä on paljon sellaisia keikkoja, jotka ovat siirtyneet tähän kesään menneiltä vuosilta. Niiden sopimukset on tehty tiettyjen hintojen aikaan ja niistä pidetään kiinni, Sepponen toteaa.
Immuuneja festivaalijärjestäjät eivät silti tänä kesänäkään kohonneille hinnoille ole.
– Alueinfran rakentaminen tietysti maksaa enemmän hintojen nousun seurauksena. Esimerkiksi sähköstä maksetaan tämän päivän hinnan mukaan, Sepponen sanoo.
Tänä kesänä festivaalimarkkina on ylikuumenneessa tilanteessa. Kesätapahtumista on jopa ylitarjontaa koronan jälkimainingeissa, mikä on aiheuttanut myös tapahtumien peruuntumisia. Vaikka uudempia yrittäjiä onkin pudonnut pois, sekä Niemelä että Sepponen uskovat festivaalien valoisaan tulevaisuuteen.
– Tänä kesänä tapahtumia on todella paljon, mutta uskon, että kysyntä jatkuu kovana tämänkin vuoden jälkeen. Pidän todennäköisenä, että kesällä 2023 tapahtumia on enemmän kuin 2019, joka oli viimeinen koronaa edeltänyt kesä, Niemelä tiivistää.
Tänä kesänä festivaalit ovat olleet poikkeuksellisessa tilanteessa, kun lippuja on ollut usealta vuodelta siirrettynä. Kesää 2023 päästään pitkästä aikaa tekemään normaalista tilanteesta, kun aiempien vuosienkin liput käytetään tämän kesän aikana.
– Bändien omia kiertueita on siirretty jonkin verran tältä vuodelta vuoteen 2023, mutta festareiden kohdalla tilanne normalisoituu ensi kesään lähdettäessä, Niemelä kuvailee.
Venäjän sodan vaikutusta ulkomaisten esiintyjien Suomeen saamiseen on spekuloitu viime kuukausina. Keskusteluissa on pelätty Suomen ”taantuvan” vuosikymmenien takaiseen tilanteeseen, jossa maantieteellisesti hankalaan Suomeen ei tulla, kun ei ole syytä jatkaa Suomesta Venäjälle. Promoottorit eivät näe tilannetta ainakaan festivaalien näkökulmasta uhkakuvien kaltaisena.
– Ainakin toistaiseksi artistien kiertueet ovat sopeutuneet hyvin muutokseen. Skandinavia, Suomi ja Baltian maat ovat kokonaisuus, joka saa vedettyä artisteja, Sepponen uskoo.
– Ruisrock ei ole niin riippuvainen siitä, mihin Suomesta on jatkettu. Vaikutukset ehkä isompia areena- tai stadionluokan artistien omilla kiertueilla, arvioi puolestaan Niemelä.
Ilkka Lappi