Festaripaine purkautuu tänä kesänä

Festivaalitarjonta on tänä vuonna ennätysmäisen suuri. Ruisrockin kaltaisille asemansa vakiinnuttaneille tapahtumille kysyntää riittää, vaikka osalla uudemmista tapahtumista onkin vaikeuksia saada yleisöä paikalle. Festivaalitarjonta on tänä vuonna ennätysmäisen suuri. Ruisrockin kaltaisille asemansa vakiinnuttaneille tapahtumille kysyntää riittää, vaikka osalla uudemmista tapahtumista onkin vaikeuksia saada yleisöä paikalle. Kuva: Lennart Holmberg

Venäjän sota Ukrainassa, bensan ja elintarvikkeiden hintojen nousu ja niin edelleen. Maailman tilanne aiheuttaa mietittävää myös tapahtumajärjestäjille. Festivaaleilla on painetta lipunhintojen nostoon, koska kustannukset kasvavat. Tänä vuonna festivaalien lippujen hinnat ovat suunnilleen aiempien vuosien tasolla, mutta kesäksi 2023 hinnat voivat kohota reilustikin.

– Se on mahdollinen kehityssuunta. Lippuja hinnoiteltaessa pitää kuitenkin muistaa myös ihmisten ostovoima. Lippuja hinnoiteltaessa pitää arvioida aina tapahtuman vetovoima ja se, minkä hintaiselle lipulle tapahtuma kokonaisuutena tarjoaa vastinetta, arvioi Kesärauhaa, Logomon Terassikesää ja muita yksittäisiä keikkoja järjestävän Sunborn Liven promoottori Pietu Sepponen.

Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa on ehdottoman tärkeää pohtia tapahtuman kävijäprofiilia, kun lipunhintoja mietitään.

– Meillä Ruisrockissa esimerkiksi aika iso osa kävijöistä on nuorehkoa väkeä, joilla ei hirveästi ole ylimääräistä rahaa laittaa lippuihin. Vaatii meiltä tasapainoilua, että liput ovat sen hintaiset, että ne käyvät kaupaksi. Yleisön saaminen paikalle on festivaalin elinehto, Niemelä toteaa.

Ei ole mitenkään uusi tilanne, että maailman tilanne aiheuttaa nostopaineita festivaalilippujen hintoihin. Artistien hintapyynnöt ovat kasvaneet jatkuvasti, mutta esimerkiksi kuljetuskustannusten raju kasvu lisää painetta aikaisempiin vuosiin verrattuna.

– Artistienhinnat ovat nousseet koko ajan. En muista sellaista aikaa, ettei se olisi ollut tapetilla. Lippujen hintoihin kohdistuu nostopainetta, mutta aika käsi kädessä lippuhintojen nousu on mennyt muiden kustannusten nousun kanssa, luonnehtii Niemelä.

Tämän kesän tilanteeseen vaikuttaa myös se, että monet sopimukset on tehty jo vuosia sitten, perustuen senhetkiseen tilanteeseen.

– Maailman tilanne näkyy enemmän vuoden päästä, kun ensi vuoden sopimuksia aletaan solmia nyt ja syksyn aikana. Tänä kesänä on paljon sellaisia keikkoja, jotka ovat siirtyneet tähän kesään menneiltä vuosilta. Niiden sopimukset on tehty tiettyjen hintojen aikaan ja niistä pidetään kiinni, Sepponen toteaa.

Immuuneja festivaalijärjestäjät eivät silti tänä kesänäkään kohonneille hinnoille ole.

– Alueinfran rakentaminen tietysti maksaa enemmän hintojen nousun seurauksena. Esimerkiksi sähköstä maksetaan tämän päivän hinnan mukaan, Sepponen sanoo.

Tänä kesänä festivaalimarkkina on ylikuumenneessa tilanteessa. Kesätapahtumista on jopa ylitarjontaa koronan jälkimainingeissa, mikä on aiheuttanut myös tapahtumien peruuntumisia. Vaikka uudempia yrittäjiä onkin pudonnut pois, sekä Niemelä että Sepponen uskovat festivaalien valoisaan tulevaisuuteen.

– Tänä kesänä tapahtumia on todella paljon, mutta uskon, että kysyntä jatkuu kovana tämänkin vuoden jälkeen. Pidän todennäköisenä, että kesällä 2023 tapahtumia on enemmän kuin 2019, joka oli viimeinen koronaa edeltänyt kesä, Niemelä tiivistää.

Tänä kesänä festivaalit ovat olleet poikkeuksellisessa tilanteessa, kun lippuja on ollut usealta vuodelta siirrettynä. Kesää 2023 päästään pitkästä aikaa tekemään normaalista tilanteesta, kun aiempien vuosienkin liput käytetään tämän kesän aikana.

– Bändien omia kiertueita on siirretty jonkin verran tältä vuodelta vuoteen 2023, mutta festareiden kohdalla tilanne normalisoituu ensi kesään lähdettäessä, Niemelä kuvailee.

Venäjän sodan vaikutusta ulkomaisten esiintyjien Suomeen saamiseen on spekuloitu viime kuukausina. Keskusteluissa on pelätty Suomen ”taantuvan” vuosikymmenien takaiseen tilanteeseen, jossa maantieteellisesti hankalaan Suomeen ei tulla, kun ei ole syytä jatkaa Suomesta Venäjälle. Promoottorit eivät näe tilannetta ainakaan festivaalien näkökulmasta uhkakuvien kaltaisena.

– Ainakin toistaiseksi artistien kiertueet ovat sopeutuneet hyvin muutokseen. Skandinavia, Suomi ja Baltian maat ovat kokonaisuus, joka saa vedettyä artisteja, Sepponen uskoo.

– Ruisrock ei ole niin riippuvainen siitä, mihin Suomesta on jatkettu. Vaikutukset ehkä isompia areena- tai stadionluokan artistien omilla kiertueilla, arvioi puolestaan Niemelä.

Ilkka Lappi

Mikko Niemelä uskoo, että tapahtumatarjontaa on tulevinakin vuosina runsaasti. Mikko Niemelä uskoo, että tapahtumatarjontaa on tulevinakin vuosina runsaasti. Kuva: Selma Paavola

Suomalaiset luottavat omiin remonttitaitoihinsa

Monien suomalaisten kesälomaan kuuluu erilaisia rakennusprojekteja kotona tai kesämökillä. Lähes 40 prosenttia suomalaisista kertoo remontoivansa itse tai perheen, sukulaisten ja kavereiden avustuksella. Kaikki eivät kuitenkaan luota omiin remonttitaitoihinsa, vaan turvautuvat mieluummin ammattilaisten apuun. Tämä selviää Starkin toukokuussa teettämästä Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kyselystä.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Huoltamaton ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa tuhansien eurojen vahingon hellekesänä

Huoltamaton tai väärin asennettu ilmalämpöpumppu saattaa tuottaa suuren vahingon erityisesti kesäaikaan. LähiTapiolan asiantuntijan mukaan ilmalämpöpumpuista on aiheutunut satoja vuotovahinkoja.

Borreliabakteereiden keino väistää ihmisen immuunipuolustusta paljastui

Komplementin aktivaatiota säätelevä proteiinikompleksi Borrelia-bakteerin pinnalla.

Helsingin yliopiston tutkijat löysivät uuden mekanismin, jolla punkkien levittämät borreliabakteerit väistävät ihmisten immuunipuolustusta.

Kuluttaja-asiamies esittää miljoonan euron seuraamusmaksua Maskun Kalustetalolle harhaanjohtavasta alennusmarkkinoinnista

Kuluttaja-asiamiehen selvityksen perusteella Maskun Kalustetalo johtaa markkinoinnissaan kuluttajia harhaan. Yritys luo kuluttajille kalusteiden markkinoinnissa mielikuvia suurista alennuksista käyttämällä myyntihinnan yhteydessä vertailuhintoja, alennusprosentteja tai muita alennuksiin viittaavia ilmaisuja, jotka eivät anna totuudenmukaista kuvaa Maskun Kalustetalon todellisesta hintatasosta.

Hakkuut nousivat 76 miljoonaan kuutiometriin viime vuonna

Hakatun runkopuun kokonaismäärä kasvoi edellisestä vuodesta 11 prosenttia ja ylitti viiden edellisen vuoden keskimääräiset hakkuut viidellä prosentilla. Vuonna 2021 hakattiin tukkia 29, kuitupuuta 37 ja energiapuuta kymmenen miljoonaa kuutiometriä.

Joka kymmenes koti saa toimeentulotukea

Kelassa tehdään vuosittain lähes kaksi miljoonaa perustoimeentulotuen päätöstä. Toukokuussa perustoimeentulotukea maksettiin lähes 197 000 henkilölle eli noin 3,5 prosentille väestöstä.

Ennätysmäärä puutarhoja mukana Avoimet Puutarhat -tapahtumassa

Hyötypuutarhat alkavat tuottaa satoa elokuussa.

Elokuisten puutarhojen täyteläisyyttä ja runsautta pääsee ihastelemaan 800 puutarhassa ympäri Suomea sunnuntaina 7. elokuuta kello 12–17. Tapahtumassa on mukana pari sataa uutta kohdetta viime vuoteen verrattuna ja kokonaisuudessaan tapahtuman osallistujamäärä on ennätyksellisen suuri.

Vedenpinnat pääosin tyypillisillä kesätasoilla

Vedenpinnat ovat koko maassa pääsääntöisesti lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa ja hitaassa laskussa. Kuluvalla viikolla sää hieman viilenee ja sateet lisääntyvät, mutta tämä ei juuri näy vedenpinnoissa. Maaperä on kuivaa varsinkin maan etelä- ja keskiosissa.

Booktori laajenee viisipäiväiseksi

Booktori pidetään Sairashuoneenpuiston viereisellä parkkialueella jokirannassa.

Booktori-tapahtuma laajenee viisipäiväiseksi ja tarjoaa antikvariaattien aarteita jo keskiviikosta alkaen aina sunnuntaille asti eli 13.–17. heinäkuuta. Paikkana jo kolmannen kerran Sairashuoneenpuiston viereinen parkkialue jokirannassa (Läntinen rantakatu 37). Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kasvatetun kalan tuotantomäärä laski viime vuonna, mutta tuotannon arvo nousi

Kalankasvattajat tuottivat vuonna 2021 yhteensä 14,4 miljoonaa kiloa ruokakalaa myyntiin. Tuotannon määrä oli pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna, jolloin markkinoille tuotettiin runsaat 15 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Ruokakalan tuotantoa säätelee pitkälti kalankasvatuslaitoksille myönnetyt ympäristöluvat, jolloin eri vuosien tuotanto on yleensä suhteellisen samansuuruinen, jos uusia lupia ei myönnetä.

Sähköpotkulautojakaan ei saa virittää

Vuokrakäyttöiset sähköpotkulaudat ovat tarkoitettu yhden henkilön ajettaviksi – matkustajia niillä ei saa kuljettaa.

Sähköpotkulauta, jonka rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h, luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi. Nimensä mukaisesti kyseessä on ajoneuvo, jota ei saa virittää. Liikenneturvan kyselyssä kolme neljästä tiesi tämän. Saman verran vastanneita tiesi myös sen, ettei lastakaan saa sähköpotkulaudalla kuljettaa.

Kevytyrittäjistä yli puolet toivoo yrittäjän eläkevakuutukseen uutta vaihtoehtoa

Yli puolet (59 %) prosenttia kevytyrittäjästä katsoo, että yrittäjän eläkevakuutuksen tulisi perustua toteutuneisiin ansioihin ja YEL-maksu tulisi pidättää suoraan palkanmaksun yhteydessä. Suurinta kannatus on yli 58-vuotiaiden keskuudessa, joista 64 prosenttia kannattaa ajatusta. Nykyisellään YEL-vakuutus perustuu työtuloon, joka tarkoittaa yrittäjätoiminnalle annetun työpanoksen arvoa.

Naantalin Satama laajenee Luonnonmaalla

Jussi Mälkiä ja Pasi Haarala.

Naantalin satama Oy on ostanut Luonnonmaalla sijaitsevan satama-alueen Meriaura Groupiin kuuluvalta VG-Port Oy:ltä. Kauppa käsittää 2,7 hehtaarin kokoisen varastokentän ja kaksi uutta laituria, sekä vesialuetta noin kaksi hehtaaria. Alue sijaitsee Naantalin sataman Luonnonmaan varastoalueiden pohjoispuolella, Naviren teollisuusalueen välittömässä läheisyydessä.

Ruisrock palaa kolmen vuoden tauolta

Ruisrock järjestettiin viimeksi kesällä 2019.

Ruisrock järjestetään Turussa 8.–10. heinäkuuta kolmen vuoden tauon jälkeen. Festivaalin 110 esiintyjästä koostuva ohjelmakattaus on laajempi kuin koskaan. Festivaaliviikon kynnyksellä ohjelmaa kasvatettiin uusilla nimillä. Ohjelmiston lisäksi Ruissalo täyttyy taiteesta, elämyksistä ja yli 100 000 ihmisestä.

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Maskussa

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa täysin maanantain ja tiistain välisenä yönä Maskussa Kammikujalla. Jälkisammutustyö jatkuu vielä ainakin parin tunnin ajan. Tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Kaskis sai Michelin-tähden ensimmäisenä ravintolana Helsingin ulkopuolella

Kaskenmäen päällä kerrostalon alakerrassa sijaitseva Ravintola Kaskis palkittiin yhdellä Michelin-tähdellä.

Turkulainen Kaskis on saanut Michelin-tähden ensimmäisenä ravintola Suomessa Helsingin ulkopuolella. Kokit Erik Mansikka ja Simo Raisio ovat perustelujen mukaan luoneet maistelumenun, jossa on rohkeita makuja sekä värejä ja hienoja, herkullisia yhdistelmiä.

Ravintoloiden valvonnassa löytynyt viidessä vuodessa 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja

Ensi vuoden alussa tehostuvassa valvonnassa tarkastetaan satoja ruokaravintoloita. Asiakkaan kannattaa ravintolassa välttää käteisellä maksamista ja varmistaa, että kuitissa on tiedot ostetuista tuotteista.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.