Tuorlassa pannaan kaurasta savuista ja katkeraa olutta
Tulevaisuuden oluen suunnannäyttäjät Suomessa tulevat yhä etenevässä määrin pienpanimoista, jos on uskominen Kaarinan Piikkiössä vuodesta 2016 toimivan pienpanimo Kuninkaantien panimon uusinta tuotetta. Kuninkaantien panimo valmistaa olutta kaurasta. Panimon toimitusjohtaja Esa Kanerva maistattaa olutta, jossa on vahva katkeron ja savun maku.
Panimomestari Niko Hurskaisen mukaan Tuorlassa kaura on talkkunarouheena ja rouhe on paimiolaiselta toimittajalta ja se on kasvanut paikallisesti.
– Paimiolaisen kasvattajan talkkunareseptistä saimme kauran valmiiksi rouhittuna. Mallasosuudesta yli 30 prosenttia on kauraa ja tässä on hiukan myös hernettä joukossa. Talkkuna on keitetty suolavedessä. Joukossa täytyy tietenkin olla mukana ohramallasta, jotta saadaan prosessit toimimaan, sanoo Hurskainen.
Hurskainen on itse kouluttautunut aikanaan Saksassa ja myös työskennellyt siellä, joten vaikutteet ovat vahvasti saksalaisia. Kaiken kaikkiaan Kuninkaantien panimon olutvalikoima koostuu erilaisista suodattamattomista käsityöläisoluista, joiden valmistuksessa noudatetaan perinteistä saksalaista puhtausnormia, Reinheitsgebotia.
– Tuorla Kaura -olut on samantyyppinen kuin baijerilainen vehnäolut. Käymisen sivutuotteena tulee hyvin dominoiva maku hiivasta. Tässä on ylipäätään paljon makuja. Aavistus savua tulee pieposta eli talkkunarouheesta. Savun maku on sivutuote talkkunan jyvien savustuksen paahtovaiheesta, painottaa Hurskainen.
Tuorlassa on myös käytetty aromihumalana kymmenisen vuotta sitten markkinoille tullutta Mandarina Bavariaa, joka on saksalaista laatua.
– Mandarina on vähän sellainen amerikkalaistyyppinen saksalaishumala, joten siitä tulee sitrusmaku ja raikas aromihumala. Tuorlassa on vahvat käymisen sivuotteena tulevat maut ja kohtuullisen iso humala-annos, mutta ei kuitenkaan mitenkään hirveän katkera. Ei ole haettu mitään älytöntä katkeruutta, vaan aromihumalan aromia, jotta saadaan kaikkien osatekijöiden tasapaino aikaiseksi.
Esa Kanervan mukaan kysynnän osalta on kaksi sesonkia: kesä ja joulu.
– Kesään ja jouluun yritetään sitten tehdä varastoa. Meillä on valmiit tilaukset ja kuljetusfirma jakaa kauppoihin tuotteitamme. Oluitamme jaetaan Turun ja sen lähialueen kauppoihin. Kauppojen osalta kysyntä ei ole mitenkään suurta. Puhutaan aika pienistä volyymeistä, koska tarjonta on niin isoa. Myymme myös suoramyyntinä omalla etiketillä ja ravintolamyynnillä, kertoo Kanerva.
Kurt Hedborg