Näin järjestetään onnistuneet pihatalkoot
Taloyhtiöissä asuu monen ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Kaikilla ei ole aikaa, osaamista tai voimia osallistua pihatöihin tai yhteisten tilojen kunnostamiseen. Nykyään omakotitalossa asuva Mikko Balvik on aiemmin istunut monen eri taloyhtiön hallituksessa ja ollut sekä järjestäjänä että osallistujana talkoissa.
Balvikin viimeisin talkoomuisto on muutaman vuoden takaa rivitaloyhtiöstä, johon kuului 29 osaketta. Yhteishenki oli kyllä hyvä, mutta yleiset kunnostustyöt tuppasivat useimmiten kaatumaan pienen aktiivisen porukan kontolle.
– Alkoi tuntua rasittavalta, kun taloyhtiön hallituksessa oleminen tarkoitti talkkarina toimimista, Balvik kommentoi.
Mikko Balvik kertoo, kuinka rivitaloyhtiössä ratkaistiin tilanne, jossa piti maalata jokaisen 29 osakkaan ulkovarastot sekä neljä yhteistä autokatosta.
– Hallitus laati hyvissä ajoin keväällä kirjeen, jossa selitettiin, että tällainen kunnostustyö tullaan tekemään kesän aikana. Siinä oli mukana rasti ruutuun -valikko, jonka avulla sai ilmoittaa, pystyykö itse maalaamaan oman varastokoppinsa tai pystyykö lisäksi auttamaan myös muita.
Kirje jaettiin jokaiseen postilaatikkoon ja pyydettiin palauttamaan määräpäivään mennessä. Aika moni ilmoitti hoitavansa vain oman osuutensa, mutta moni myös osallistui yhteiseen tekemiseen. Taloyhtiön varoista ostettiin maalit ja pensselit.
Jokainen sai maalata oman varastonsa silloin kun itselle parhaiten sopi. Lisäksi sovittiin yhteinen talkoopäivä, jolloin maalattiin porukalla autokatokset sekä niiden osakkaiden varastot, jotka eivät pystyneet työhön itse.
– Säästimme ison summan rahaa, kun pystyimme tekemään näin mittavan urakan itse. Vain maalausvälineet maksoivat, koska työvoima oli ilmaista. Talkoopäivän päätteeksi mentiin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan terassille grillaamaan yhteisillä rahoilla ostetut makkarat, Balvik muistelee.
Maria Helstola