Katugallup: Kuluuko kesäloma vasaran varressa nikkaroiden?

Kuva: Kurt Hedborg

Jotkut nauttivat kesälomasta vasaran varressa. Toiset eivät niinkään. Kysyimme ohikulkijoilta, miltä ajatus kuulostaa.

1. Onko kesäremontti- ja nikkarointisuunnitelmia?

2. Oletko aiempina kesinä tehnyt remontteja?

3. Minkälaisia välineitä käytät nikkarointiin? Onko ollut mitään haasteita?

4. Mitä muita kesäaktiviteetteja sinulla on?

Jouni Pölönen, 63

1. Kesämökkiä korjataan. Mökkiä vähän laajennetaan ja tehdään ajanmukaiseksi, modernisoidaan. Periaate on se, että ympärivuotinen käytettävyys lisääntyy. Modernisointi tarkoittaa tässä tapauksessa, että mökille tulee kylpyhuonetiloja ja sisä-WC.

2. Aiempina kesinäkin minulla on ollut kesämökin laajennustöitä. Käytännössä on joka vuosi ollut jotain. Eipä oikeastaan ole ollut mitään olennaisia eroja, se on oikeastaan tietynlaista jatkumoa. Vuosia sitten on laadittu sellainen perussuunnitelma, mitä on sitten pikkuhiljaa toteutettu. Kyseisissä tapauksissa on pala palalta toteutettu parannuksia. Ei ole ollut sellaisia, että kertaalleen rakennettua puretaan pois vaan vanhaa parannetaan ja täydennetään.

3. Minulla on tekijöinä mökillä ammattimiehet, mitkä tekevät sitten nämä kaikkein vaativimmat. Itse teen lähinnä aputöitä siellä eli paikkojen siivoamista ja sitten tietynlaista organisointia sekä yhteydenpitoa eri tahoihin ja sitten maanmuokkausta.

4. Minulla se on lähinnä kesämökillä oleilua, että siellä viihdytään. Ollaan mökillä perheen, tuttavien kanssa ja sitten kotimaan matkustus, ehkä lähinnä Etelä-Suomessa. Sitten on erilaisiin tapahtumiin osallistumista, vähän harkintaa käyttäen. Olisi ollut yksi musiikkitapahtuma, mutta se valitettavasti siirtyi ensi vuoteen. Nyt täytyy katsoa tätä tarjontaa tarkemmin.

Kuva: Kurt Hedborg

Timo Ylitalo, 57

1. Ei todellakaan ole. Kesäloma alkoi juuri tänään,

2. Ei varsinaisesti voi sanoa niin. Olen kyllä osallistunut monen näköisiin remontteihin. Kattoremonttia, laudoitusta eli tällaisia pienempiä remontteja. Ei mitään isoja.

3. Ei todellakaan ole esiintynyt mitään haasteita. Nämä minun välineeni ovat olleet vasara, sorkkarauta ja saha -osastoa. Ei ole ollut mitään ihmeempiä. Niin pientä remonttia olen tehnyt, ettei ole mitään haastavampaa ongelmaa esiintynyt.

4. Ihan matkustelua, mökkeilyä, uintia, terassit ja jokilaivat. Tällä viikolla olen lähdössä Tallinnaan.

Kuva: Kurt Hedborg

Tami Koivuniemi, 45

1. Itse asiassa on koko aika, koska kun on omakotitalo, niin melkein jatkuvasti on vähän kaikenlaista. Jotain ulkorakennusta on suunnitteilla ja sitten tähän meidän omaan taloon tarvitsee jotain perusjuttuja tehdä, sadevesikaivoa ja sellaista.

2. Mökillä oli aiemmin, mutta se myytiin. Siellä tuli aiemmin tehtyä kaikki, koko mökki alusta lähtien ja sitten ulkorakennukset ja kaikki tällaiset.

3. Sanotaanko näin, että on tullut hankittua jokaiseen tehtävään jokin sähköllä toimiva väline. Sähkölaitteet ovat olleet helpottava tekijä niin, että ei ole tullut niitä haasteita. Ei tarvitse kääntää tai vääntää, vaan sähkö hoitaa loput ja asiat helpottuvat. Haaste on sitten se, että jos tekee paljon ruuveja ja paljon nauloja niin siinä kädet puutuu ja paikat hajoaa ja niin edelleen.

4. Se menee harrastuksen puolelle eli uinti ja pyöräily. Tietenkin perheen kanssa ajan viettäminen.

Heikki Pälve, 67

1. On parasta aikaa menossa kesäremontti. Vuoden aikana olemme käyneet lävitse koko mökin ja se on ollut isompi remontti. Tällä hetkellä on viimeistely menossa ja terassin rakentaminen on kesken.

2. Kun on kesämökki, niin se on jokakesäistä toimintaa. Paljon maalaamista ja sitten paljon pienten yksittäisten asioiden korjaamista oli se sitten kesäkeittiön tai sitten jonkin yksittäisen repsottavan kohdan ehostamista.

3. Toki haasteita on sen takia, että olen näissä asioissa mitä suurimmassa määrin vain harrastelija. Yrityksen ja lukuisien erehdyksien kautta pääsee sitten lopulta jonkinlaisiin säällisiin lopputuloksiin. Tulee tasan tarkkaan tietää rajansa, ettei yritäkään liian paljon.

4. Kesää vietetään mökillä, ihan tasan tarkkaan. Monta kertaa on ollut niin, ettemme ole lähteneet sieltä mökiltä yhtään mihinkään. Se on kiva paikka olla. Harrastan mökillä ollessa maastopyöräilyä ja jonkin verran myös maantiepyöräilyä. Paikat ei enää kestä juoksemista. Kyllä se aika menee siinä mökin asioita touhutessa.

Kuva: Kurt Hedborg

Valtteri Niemi, 61

1. Pitäisi vaimoa pyytää rakentamaan pergola eli huvimajan tyyppinen, missä ei ole kattoa vaan sellaisia lankkuja. Se katos varjostaa, mutta ei ole katto pään päällä. Kyse on aikuisten huvimaja -tyyppisestä, mitä ulkomailla on, ainakin kuumemmissa maissa. Pergola varjostaa auringolta ja se tulee periaatteessa asuintalon viereen. Asumme meren rannalla ja se asuintalo on mökki samalla.

2. Olen rakentanut laitureita pari kappaletta sekä puuvajan plus käymälän ja vastaavaa. Hyvin sujuivat paitsi, että tämä laituri – mikä voidaan jättää jäihin – oli kahdeksantoista vuoden jälkeen jäiden jäljiltä niin pahassa kunnossa, että siirsin ja jouduin korjailemaan sitä.

3. Olen käyttänyt ihan perinteisiä välineitä, pääosin ilman sähköä. Kyseessä ovat olleet saha, ruuvinväännin ja vasara ja tämän tyyppisiä perusvälineitä. Olen myös porannut jos ihan jotain pientä on tarvinnut, mutta ei naulapyssyä ja porakonetta olen käyttänyt ruuvin reikien tekemiseen.

4. Hieman veneilyä ja golfin pelaamista. Golfin pelaamisessa menee jo aikaa aika paljon. Pelaan Kultarannassa. Olen pelannut presidentin turvapäällikön kanssa kerran.

Kurt Hedborg

Suomalaiset luottavat omiin remonttitaitoihinsa

Monien suomalaisten kesälomaan kuuluu erilaisia rakennusprojekteja kotona tai kesämökillä. Lähes 40 prosenttia suomalaisista kertoo remontoivansa itse tai perheen, sukulaisten ja kavereiden avustuksella. Kaikki eivät kuitenkaan luota omiin remonttitaitoihinsa, vaan turvautuvat mieluummin ammattilaisten apuun. Tämä selviää Starkin toukokuussa teettämästä Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kyselystä.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Huoltamaton ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa tuhansien eurojen vahingon hellekesänä

Huoltamaton tai väärin asennettu ilmalämpöpumppu saattaa tuottaa suuren vahingon erityisesti kesäaikaan. LähiTapiolan asiantuntijan mukaan ilmalämpöpumpuista on aiheutunut satoja vuotovahinkoja.

Borreliabakteereiden keino väistää ihmisen immuunipuolustusta paljastui

Komplementin aktivaatiota säätelevä proteiinikompleksi Borrelia-bakteerin pinnalla.

Helsingin yliopiston tutkijat löysivät uuden mekanismin, jolla punkkien levittämät borreliabakteerit väistävät ihmisten immuunipuolustusta.

Kuluttaja-asiamies esittää miljoonan euron seuraamusmaksua Maskun Kalustetalolle harhaanjohtavasta alennusmarkkinoinnista

Kuluttaja-asiamiehen selvityksen perusteella Maskun Kalustetalo johtaa markkinoinnissaan kuluttajia harhaan. Yritys luo kuluttajille kalusteiden markkinoinnissa mielikuvia suurista alennuksista käyttämällä myyntihinnan yhteydessä vertailuhintoja, alennusprosentteja tai muita alennuksiin viittaavia ilmaisuja, jotka eivät anna totuudenmukaista kuvaa Maskun Kalustetalon todellisesta hintatasosta.

Hakkuut nousivat 76 miljoonaan kuutiometriin viime vuonna

Hakatun runkopuun kokonaismäärä kasvoi edellisestä vuodesta 11 prosenttia ja ylitti viiden edellisen vuoden keskimääräiset hakkuut viidellä prosentilla. Vuonna 2021 hakattiin tukkia 29, kuitupuuta 37 ja energiapuuta kymmenen miljoonaa kuutiometriä.

Joka kymmenes koti saa toimeentulotukea

Kelassa tehdään vuosittain lähes kaksi miljoonaa perustoimeentulotuen päätöstä. Toukokuussa perustoimeentulotukea maksettiin lähes 197 000 henkilölle eli noin 3,5 prosentille väestöstä.

Ennätysmäärä puutarhoja mukana Avoimet Puutarhat -tapahtumassa

Hyötypuutarhat alkavat tuottaa satoa elokuussa.

Elokuisten puutarhojen täyteläisyyttä ja runsautta pääsee ihastelemaan 800 puutarhassa ympäri Suomea sunnuntaina 7. elokuuta kello 12–17. Tapahtumassa on mukana pari sataa uutta kohdetta viime vuoteen verrattuna ja kokonaisuudessaan tapahtuman osallistujamäärä on ennätyksellisen suuri.

Vedenpinnat pääosin tyypillisillä kesätasoilla

Vedenpinnat ovat koko maassa pääsääntöisesti lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa ja hitaassa laskussa. Kuluvalla viikolla sää hieman viilenee ja sateet lisääntyvät, mutta tämä ei juuri näy vedenpinnoissa. Maaperä on kuivaa varsinkin maan etelä- ja keskiosissa.

Booktori laajenee viisipäiväiseksi

Booktori pidetään Sairashuoneenpuiston viereisellä parkkialueella jokirannassa.

Booktori-tapahtuma laajenee viisipäiväiseksi ja tarjoaa antikvariaattien aarteita jo keskiviikosta alkaen aina sunnuntaille asti eli 13.–17. heinäkuuta. Paikkana jo kolmannen kerran Sairashuoneenpuiston viereinen parkkialue jokirannassa (Läntinen rantakatu 37). Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kasvatetun kalan tuotantomäärä laski viime vuonna, mutta tuotannon arvo nousi

Kalankasvattajat tuottivat vuonna 2021 yhteensä 14,4 miljoonaa kiloa ruokakalaa myyntiin. Tuotannon määrä oli pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna, jolloin markkinoille tuotettiin runsaat 15 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Ruokakalan tuotantoa säätelee pitkälti kalankasvatuslaitoksille myönnetyt ympäristöluvat, jolloin eri vuosien tuotanto on yleensä suhteellisen samansuuruinen, jos uusia lupia ei myönnetä.

Sähköpotkulautojakaan ei saa virittää

Vuokrakäyttöiset sähköpotkulaudat ovat tarkoitettu yhden henkilön ajettaviksi – matkustajia niillä ei saa kuljettaa.

Sähköpotkulauta, jonka rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h, luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi. Nimensä mukaisesti kyseessä on ajoneuvo, jota ei saa virittää. Liikenneturvan kyselyssä kolme neljästä tiesi tämän. Saman verran vastanneita tiesi myös sen, ettei lastakaan saa sähköpotkulaudalla kuljettaa.

Kevytyrittäjistä yli puolet toivoo yrittäjän eläkevakuutukseen uutta vaihtoehtoa

Yli puolet (59 %) prosenttia kevytyrittäjästä katsoo, että yrittäjän eläkevakuutuksen tulisi perustua toteutuneisiin ansioihin ja YEL-maksu tulisi pidättää suoraan palkanmaksun yhteydessä. Suurinta kannatus on yli 58-vuotiaiden keskuudessa, joista 64 prosenttia kannattaa ajatusta. Nykyisellään YEL-vakuutus perustuu työtuloon, joka tarkoittaa yrittäjätoiminnalle annetun työpanoksen arvoa.

Naantalin Satama laajenee Luonnonmaalla

Jussi Mälkiä ja Pasi Haarala.

Naantalin satama Oy on ostanut Luonnonmaalla sijaitsevan satama-alueen Meriaura Groupiin kuuluvalta VG-Port Oy:ltä. Kauppa käsittää 2,7 hehtaarin kokoisen varastokentän ja kaksi uutta laituria, sekä vesialuetta noin kaksi hehtaaria. Alue sijaitsee Naantalin sataman Luonnonmaan varastoalueiden pohjoispuolella, Naviren teollisuusalueen välittömässä läheisyydessä.

Ruisrock palaa kolmen vuoden tauolta

Ruisrock järjestettiin viimeksi kesällä 2019.

Ruisrock järjestetään Turussa 8.–10. heinäkuuta kolmen vuoden tauon jälkeen. Festivaalin 110 esiintyjästä koostuva ohjelmakattaus on laajempi kuin koskaan. Festivaaliviikon kynnyksellä ohjelmaa kasvatettiin uusilla nimillä. Ohjelmiston lisäksi Ruissalo täyttyy taiteesta, elämyksistä ja yli 100 000 ihmisestä.

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Maskussa

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa täysin maanantain ja tiistain välisenä yönä Maskussa Kammikujalla. Jälkisammutustyö jatkuu vielä ainakin parin tunnin ajan. Tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Kaskis sai Michelin-tähden ensimmäisenä ravintolana Helsingin ulkopuolella

Kaskenmäen päällä kerrostalon alakerrassa sijaitseva Ravintola Kaskis palkittiin yhdellä Michelin-tähdellä.

Turkulainen Kaskis on saanut Michelin-tähden ensimmäisenä ravintola Suomessa Helsingin ulkopuolella. Kokit Erik Mansikka ja Simo Raisio ovat perustelujen mukaan luoneet maistelumenun, jossa on rohkeita makuja sekä värejä ja hienoja, herkullisia yhdistelmiä.

Ravintoloiden valvonnassa löytynyt viidessä vuodessa 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja

Ensi vuoden alussa tehostuvassa valvonnassa tarkastetaan satoja ruokaravintoloita. Asiakkaan kannattaa ravintolassa välttää käteisellä maksamista ja varmistaa, että kuitissa on tiedot ostetuista tuotteista.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.