Harrastekortti halutaan käyttöön Turussa vuonna 2024
Turku valmistelee isoa remonttia nuorten harrastustoiminnan tukemiseen. Turku aikoo luoda niin sanotusta Islannin mallista oman Turun mallinsa. Liikuntaseurojen uusi avustusjärjestelmä aiotaan ottaa käyttöön vuonna 2024. Päätöksiä on luvassa syksyllä.
– Uutta avustusmallia tehdään vahvasti seurojen kanssa yhteistyössä, totesi kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen Islannin mallia käsitelleessä seminaarissa.
Turku on ottamassa käyttöön harrastekortin 7–19-vuotiaille.
– Avustus annetaan digitaalisena setelinä nuorelle, jonka kautta se kulkee seuraan. Mitä pitempään lapsi on seurassa, sitä pitempään seura saa rahoitusta, kuvaili Heikkinen.
Seuroille aiotaan kanavoida lisärahoitusta toiminnan kehittämisestä. Vähävaraisille luodaan oma tukijärjestelmänsä. Avustusjärjestelmästä halutaan tasapuolinen lajien, alueiden ja myös sukupuolten suhteen.
– Päätöksen tekee harrastaja. Päätämme vain tasosta, kuinka paljon yksilölle annetaan avustusta. Se takaa yhdenmukaisuuden. Harrastusseteli kohdistuu suoraan seuroille. Seurojen rahoituspohjaa ei ole tarkoitus heikentää.
Turussa pitäisi investoida kymmenessä vuodessa sata miljoonaa euroa uusiin liikuntapaikkoihin tai vanhojen kunnostamiseen. Liikuntaverkoston uudistamisesta on jo valtuuston periaateratkaisu.
– Liikuntapaikkoihin täytyy investoida, eikä kaupunki pysty tekemään sitä itse, myönsi Heikkinen.
Työnjaossa kaupunki satsaa lähiliikuntapaikkoihin, joita tulee erityisesti koulujen yhteyteen. Urheilulajien omat suorituspaikat jäisivät seurojen ja yksityisten rahoittajien kontolle.
– Me tuemme sitä vahvasti vuokratuella ja investointiavustuksilla. Pidetään liikuntapaikan hintaa järkevänä tukimalleilla, linjaa Heikkinen.
Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilun puheenjohtaja, liikuntakasvatuksen professori Pasi Koski muistutti, että seura voidaan nähdä julkisena palveluna, valintamyymälänä, tuotantolaitoksena tai yhteisönä.
– Jos asiakasnäkökulmaa tahtomattaan kasvatetaan, se heikentää seura on me -ideaa. Ollaan äkkiä isojen kysymysten äärellä.
Lasse Virtanen