Kolmannes ensiasunnon ostajista osti viime vuonna omakotitalon
OP:n tilastojen mukaan viime vuonna noin kolmannes ensiasunnon ostajista osti omakotitalon. Omakotitalon ensiasunnoksi ostaneiden keski-ikä oli 30 vuotta ja ostettavan omakotitalon keskimääräinen rakennusvuosi oli 1985. Maakunnista Satakunnasta löytyy keskimääräisesti vanhimmat ensiasunnoksi ostetut omakotitalot, niissä keskimääräinen rakennusvuosi oli 1973.
– Yleinen mielikuva on sellainen, että ensiasunnot ovat pääosin kerrostaloasuntoja, mutta tämä ei tilastojemme perusteella pidä paikkaansa. Uudempiin omakotitaloihin verrattuna 80-luvun taloissa hinta on pääsääntöisesti huokeampi, mikä selittää niiden suurta osuutta ensiasunnoissa, kertoo OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.
Ensimmäistä kertaa omakotitalon omistavan on syytä perehtyä kiinteistöön liittyviin yleisimpiin riskeihin ja niiden ehkäisemiseen. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan keskivahingot ovat omakotitaloissa yli kaksinkertaiset verrattuna rivi-, kerros- tai paritaloihin.
Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan omakotitalojen keskivahingot ovat yli kaksinkertaiset verrattuna muihin asumismuotoihin. Myrskyjen ja rankkasateiden aiheuttamiin omakotitalovahinkoihin liittyy myös paljon epätietoisuutta. Suurimmat vahingot omakotitaloissa aiheutuvat putkirikoista ja tulipaloista. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan putkien ja laitteiden vuotovahingoista jopa 55 prosenttia sattuu omakotitaloissa ja lähes 70 prosenttia 1980-luvulla tai sitä aiemmin rakennetuissa taloissa. Omakotitalon putkien ja laitteiden vuotovahinko on keskimäärin 8 300 euroa, mutta suurimmillaan se voi nousta jopa yli 100 000 euroon.
– Korvauskäytännöt omakotitalojen putkistojen rikkoutuessa ovat Pohjola Vakuutuksen riskitestiin tulleiden vastausten perusteella melko hyvin tiedossa. Yli 70 prosenttia vastaajista tietää, että vuotovahinko korvataan, ja että korvaukseen tehdään putkien iän vuoksi ikä- ja vuotovähennykset, sanoo Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuksista vastaava Iiris Saranpää.
Pohjola Vakuutuksen riskitestin vastausten perusteella eniten epätietoisuutta aiheuttaa myrskyjen ja rankkasateiden aiheuttamat vahingot kiinteistölle. Vain hieman alle puolet riskitestiin vastanneista tiesi, että vakuutus korvaa myrskyn ja rankkasateen aiheuttaman veden valumisen rakennuksen sisään vain siinä tapauksessa, kun katto on äkillisesti rikkoutunut esimerkiksi sen päälle kaatuneen puun takia. Neljäsosa vastaajista luulee, että vakuutus korvaa katon vuotamisesta aiheutuneet vahingot aina. Neljännes taas ajattelee, että vakuutus ei korvaa missään tilanteessa näitä vahinkoja.
Sulamisvesivahinkojen estäminen tonttien salaojien ja ojien toiminnan säännöllisellä tarkistamisella kuuluu kiinteistön normaaleihin huoltotoimiin. Riskitestin vastausten mukaan omakotitalon omistajista kuitenkin vain noin 45 prosenttia tekee tarkastuksen säännöllisesti. Kymmenen prosenttia ei ole tarkistanut ojia tai salaojia koskaan.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)