OP: Suomen talouskasvu hiipuu vähitellen

Talouden kasvua tukee tänä vuonna vielä elpyminen koronapandemiasta, mutta ensi vuoden kasvunäkymiä painaa erityisesti kiihtyvä inflaatio ja kiristyvä rahapolitiikka.

OP:n ekonomistit ennustavat Suomen talouden kasvavan tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna 0,6 prosenttia. Maaliskuun alussa tarkistetussa ennusteessa vastaavat luvut olivat 2 prosenttia ja 1 prosenttia.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut talouteen pitkälti ensiarvioiden mukaisesti: Suomen vienti Venäjälle on vähentynyt selvästi, ja raaka-aineiden sekä joidenkin tuotantohyödykkeiden hinnat ovat nousseet.

– Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman epävarmuuden välitön vaikutus talouteen näyttää jäävän pieneksi eikä se aiheuta samanlaista sokkia kuin koronapandemia. Sodan vaikutukset sekoittuvat kuitenkin muihin talouteen vaikuttaviin tekijöihin. Näiden seurauksena talouskasvu hidastuu vähitellen, arvioi OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Suomen taloutta tukee yhä palveluiden kulutuksen ja viennin elpyminen koronapandemiasta. Talouden kasvua alkavat kuitenkin vähitellen jarruttaa Venäjän hyökkäyssodan seurausten lisäksi kapasiteettirajoitteet, nopeutunut inflaatio, kiristyvä rahapolitiikka sekä vientimarkkinoiden kasvun hidastuminen.

Suomen ulkomaankauppa Venäjän kanssa vähenee liki olemattomiin. Yrityksillä on kuitenkin verrattain hyvät edellytykset löytää uusia markkinoita taloustilanteen ollessa edelleen suotuisa. OP:n ekonomistit ennustavat viennin kokonaisuutena kasvavan tänä vuonna kohtalaisesti. Vuonna 2023 viennin kehitys kuitenkin pysähtyy, kun vientimarkkinoiden kasvu ja palveluiden elpyminen hiipuvat.

– Yksityinen kulutus ylittää tämän vuoden alkupuoliskolla koronapandemiaa edeltäneen tason palveluiden kulutuksen palautuessa. Tosin yksityisen kulutuksen kasvua hidastaa käytettävissä olevien reaalitulojen väheneminen. Kulutus kuitenkin kasvaa, koska säästäminen vähenee. Vuonna 2023 kulutuksen kasvu on verkkaista, sillä se jää tulojen nousun varaan, Heiskanen nostaa esille.

OP:n ekonomistit arvioivat kuluttajahintojen nousevan tänä vuonna 5,4 prosenttia ja ensi vuonna 2,8 prosenttia. Tänä vuonna hintojen nousu selittyy suurelta osin energian hintojen nousulla. Ensi vuonna kuluttajahinnat nousevat jo laajasti, jos kohta energian hinnan vaikutus pienenee.

Palkkojen nousu on toistaiseksi ollut maltillista. Vuonna 2022 reaalipalkkojen odotetaan laskevan, mutta vuonna 2023 ne kääntyvät jälleen nousuun. Työllisyysaste kipuaa yhä hieman ylöspäin, ja vahvimmat työttömyysluvut jäävät taakse tänä vuonna. Työttömyysaste pysyy OP:n ekonomistien arvion mukaan 6,9 prosentissa sekä tänä että ensi vuonna.

– Taloustilanne on talouspoliittisesti vaikea. Kustannuskilpailukyky pitäisi vähintäänkin pystyä säilyttämään, mutta ostovoima ei saisi heiketä. Finanssipolitiikassa puolestaan tulisi pitää samanaikaisesti menokuria ja tehdä välttämättömiä panostuksia maanpuolustukseen. Näihin yhtälöihin tuskin löytyy helppoja ratkaisuja, toteaa Heiskanen.

Maailmantalouden kasvuvauhti hiipuu, rahapolitiikka kiristyy myös euroalueella

OP:n ekonomistit arvioivat maailmantalouden kasvun vaimenevan viime vuoden 6,1 prosentista 3,2 prosenttiin tänä vuonna ja hiipuvan edelleen 2,7 prosenttiin vuonna 2023. Euroalueen talous on vielä tänä vuonna verrattain hyvässä vireessä, ja bruttokansantuote kasvaa 3,0 prosenttia. Vuonna 2023 talouden vauhti hiipuu 1,7 prosenttiin.

Euroalueella inflaatio on noussut Yhdysvaltoja hitaammin, eivätkä hintapaineet ole kaikilta osin yhtä laajoja. Vastaavasti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on nostanut energian hintoja voimakkaasti, ja myös merkkejä palkkojen nousun kiihtymisestä on nähtävissä. OP:n ekonomistit arvioivat euroalueen inflaation nousevan tänä vuonna 6,6 prosenttiin ja olevan ensi vuonnakin 3,0 prosenttia.

Euroopan keskuspankki on todennäköisesti nostamassa ohjauskorkojaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011 heinäkuun. Rahapolitiikan kiristäminen jatkuu kuluvan vuoden mittaan, ja vuoden 2023 keväällä euribor-korkojen ennakoidaan olevan 1,5 prosentin tasolla.

– EKP on yrittänyt kiihdyttää inflaatiota viimeisen vuosikymmenen ajan. Nyt keskuspankki näyttää saavuttaneen tavoitteensa, mutta riskit ovatkin kääntyneet tavoitetta nopeamman inflaation suuntaan. Rahapolitiikkaa tullaan kiristämään, mutta epävarmuutta on vielä siitä, kuinka nopeasti ja mille tasolle korot lopulta nousevat, toteaa senioriekonomisti Tomi Kortela.

Poikkeuksellisten ja nopeiden vaihteluiden vuoksi talouden näkymissä on suurta epävarmuutta, mutta riskit ovat kuitenkin tasapainossa. Patoutuneen kysynnän ja pullonkaulojen purkautuminen voi kuitenkin johtaa yllättävän vahvaan kasvuun. Kasvua voivat puolestaan jarruttaa monet tekijät Kiinan talouden ongelmista heikkenevään ostovoimaan ja kapasiteettirajoitteisiin.

– Tällä erää harvat indikaattorit puoltavat talouden ajautumista taantumaan ensi vuonnakaan. Riski on kuitenkin olemassa, sillä pelkästään Venäjän maakaasutoimitusten äkillinen ja laajamittainen päättyminen Eurooppaan aiheuttaisi todennäköisesti taantuman paitsi Saksassa myös Suomessa, Heiskanen sanoo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Leipä-Suomi jakautuu itään ja länteen

Länsisuomalaiset leipoivat happamia ruisleipiä erillisessä pakarissa tai paistoivat leipää ulkouunissa pari kertaa vuodessa.

Suomalainen leipäkulttuuri juontaa juurensa historiasta, jossa Suomi jakautui leivän suhteen kahteen pääalueeseen: Länsi- ja Itä-Suomeen.

Tullin esitutkinnassa noin 80 EU-pakotteiden alaista kuljetusta

Tulli on aloittanut yli 130 esiselvitystä EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamien vienti- ja tuontipakotteiden alaisista kuljetuksista. Esitutkintaan on edennyt noin 80 tapausta.

Uhanalainen apolloperhonen taantunut merkittävästi 20 vuoden aikana Saaristomerellä

Apolloperhonen.

Apolloperhosen määrä on pudonnut Saaristomerellä 2000-luvun alusta 2020- luvulle tultaessa alle puoleen. Raju lasku on hälyttävä uhanalaisen lajin kohdalla: Saaristomeren kansallispuisto on ollut apolloperhosen vahvinta aluetta Suomessa. Turun yliopiston ja Metsähallituksen yhteisen tutkimuksen tulokset on otettu heti käyttöön. Metsähallitus on käynnistänyt löydettyjen esiintymien lähisaarilla apollotoukkien ja -perhosten elinympäristöjen kunnostustyöt.

Junnila kutsui Etyjin parlamentaarikkojen uudistustyöryhmän Suomeen

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kutsui yleiskokouksen uudistamista pohtivan työryhmän syksyllä Helsinkiin puhuessaan yleiskokouksen istunnossa Britannian Birminghamissa keskiviikkona.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Uudenmaankadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään 5.–22. heinäkuuta osoitteessa Uudenmaankatu 5 b.

188-kukkavirtakulkue järjestetään jälleen elokuussa

Kansallismielisten liittouma ry järjestää elokuussa 188-kukkavirtakulkueen aikaisempien vuosien tapaan. Turussa kunnioitetaan lauantaina 20. elokuuta kello 12 Turun terrori-iskun uhrien lisäksi terrori-iskujen uhreja kaikkialla Euroopassa. Marokkolainen mies murhasi Turun kauppatorilla kaksi naista 18.8.2017.

Teatteriopastuksia Suomen Joutsenen tyrskyisästä menneisyydestä

Suomen Joutsenen historia aukeaa heinäkuussa teatteriopastuksilla.

Museolaiva Suomen Joutsen viettää parhaillaan juhlavuottaan. Aurajoen alajuoksun maisemaa hallitsevan, valtameriä kiertäneen vanhan rouvan vesillelaskusta tulee elokuussa kuluneeksi 120 vuotta.

Neljännet koronarokotukset laajenevat loppukesästä, kolmen rokotuksen sarja puuttuu yhä monelta

THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen.

Abacus Diagnostica tuo markkinoille uuden testin aivokalvontulehdusta aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen

Erno Sundberg.

Turkulainen Abacus Diagnostica tuo Suomen ja Euroopan markkinoille uudenlaisen pika-PCR-testin aivokalvontulehdusta ja enkefaliittia aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen. CE-hyväksynnän Euroopan unionissa saaneen GenomEra-testin (HSV-1/2, VZV + EV Assay Kit) avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat selvittää vain 70 minuutissa, onko aivokalvontulehduksen aiheuttajana joku neljästä yleisimmistä viruksesta, jolloin oikea hoito voidaan aloittaa välittömästi ja turhaa antibioottien käyttöä välttää. Testillä voidaan tunnistaa myös herpesinfektio (HSV-1 ja HSV-2) ihomuutoksista otetusta vanutikkunäytteestä.

Kansanpuiston edustan vesiliikenteeseen rajoituksia Ruisrockin ajaksi, dronen lennättäminen kiellettyä

Rajoitukset koskevat merkityllä laivaväylällä ankkuroimista, pysäyttämistä ja uimista.

Lounais-Suomen poliisi rajoittaa vesiliikennettä Ruissalon Kansanpuiston edustalla Ruisrock-festivaalin ajan 8.–10. heinäkuuta. Dronen lennättäminen on kiellettyä alueella tapahtuman ajan.

DelSiTechille merkittävä lisenssisopimus amerikkalaisen lääkeyhtiön kanssa lääkeannostelun kehittämiseksi silmäsairauksiin

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy ja Yhdysvalloissa New Jerseyssä toimiva biolääkekehitysyhtiö Iveric bio, Inc. ovat solmineet yhteistyö- ja lisenssisopimuksen, jossa Iveric bio saa maailmanlaajuisesti oikeudet käyttää DelSiTechin lääkeannosteluteknologiaa pitkävaikutteisen lääkkeen kehittämiseksi Zimura-tuotteelleen silmäsairauksissa.

Kunnossapitotyö sulkee ajokaistan Ratapihankadulla

Ratapihankadulla tehdään keskiviikkona 6. heinäkuuta kunnossapitotöitä Kuljettajankadun ja Käsityöläiskadun välillä kello 9–17.

Eurojackpotin potissa perjantaina tarjolla noin 82 miljoonaa euroa

Eurojackpotin tiistaina suoritetussa arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten perjantaina tavoitellaan noin 82 miljoonan euron päävoittoa.

Maaperätutkimus sulkee ajokaistan Helsinginkadulla

Maaperätutkimusta tehdään 6.–15. heinäkuuta Helsinginkadulla Pispalantien ja Hämeensillan välillä. Aiemmin aloitettu työ jatkuu. Työmaan kohdalla on yksi ajokaista pois käytöstä Helsingin suuntaan ajettaessa.

Fossiilisen lämmityksen vaihtajia tuetaan 40 lisämiljoonalla, ELY-keskuksen avustus laajenee syksyllä maakaasulämmityksen vaihtajiin

Valtion vuoden toisessa lisätalousarviossa osoitetaan kuluvalle vuodelle 40 miljoonaa euroa lisää fossiilisesta öljy- tai kaasulämmityksestä pois vaihtaville pientalojen omistajille. Avustushaku avautuu maakaasulämmityksen vaihtajille syksyllä, ja avustusta voi hakea 7. huhtikuuta jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Eduskunta hyväksyi lisätalousarvion 28. kesäkuuta.

Naantalin Kylpylä taltutti työvoimapulan

Sunborn-yhtiössä on tänä kesänä pyritty tekemään uudenlaisia ratkaisuja työvoimapulan parantamiseksi.

Naantalin Kylpylässä ei ole tänä kesänä kärsitty etenkin ravintola-alaa piinaavasta työvoimapulasta. Ratkaisuja tilanteeseen on haettu muun muassa räätälöidyistä työsopimuksista, perusteellisesta perehdytyksestä ja myös ulkomailta.

Urheilu

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.