Otteluanalyysi: Inter tunaroi voiton

Tommi Jyry osui kahdesti. Tommi Jyry osui kahdesti. Kuva: Milla Kangasjärvi

Sen piti olla voitto-ottelu ja siltä se pitkään näyttikin. HIFK kuitenkin nousi rankkarimaalilla tasoihin ja kun Inter tunaroi oman rangaistuspotkunsa niin lopputulos oli 22. Se oli selvä pettymys.

Interin kauden alku jalkapalloilun Veikkausliigassa on ollut vuoristorataa. Oikein hyviä pelejä ja hyviä tuloksia mutta myös heikkoja pelejä. Saldona kolme voittoa, tasapeli ja neljä tappiota. Nyt tulos oli heikko, sillä vastassa oli sarjajumbo, jolla ei vieläkään ole yhtään voittoa. Kaksi viimeisintä peliä ovat kuitenkin päättyneet jo tasapeliin.

Inter on maalivaarallinen mutta puolustus vuotaa liikaa. Ongelmia tuottavat erityisesti erikoistilanteet.

Inter–HIFK 2–2 (1–1).

Maalit: 3. Eero Markkanen (Sakari Mattila) 0-1, 17. Tommi Jyry 1-1, 47. Jyry 2-1, 80. Mattila 2-2 rp.

Yleisöä: 1 691.

Kentän kunkku: Tommi Jyry, Inter. Kaksi komeaa laukausta, kaksi komeaa maalia. Vikkeläkinttuinen ja energinen keskikenttämies oli nyt myös tehokas. Oiva esitys. Katosi kuitenkin loppua kohti kuvasta kuten koko joukkue.

Illan erikoisuus: Kupittaan jalkapallostadion Blomberginaukion puoleisen päätykatsomon rakennustyöt ovat käynnistyneet. Rakentaminen vienee koko kesäkauden. Siirrettävästä katsomosta aikoinaan puhuttiin mutta maarakennustöistä päätellen siirtämisen tarvittaneen vähintään Teräsmies. Ans kattoo mitä saadaan aikaiseksi. Yleisömäärät ovat nykyään sellaisia että kapasiteettiongelmaa ei tule vaikka katsomo on poissa käytöstä.

Matsin surkeinta: HIFK:n Sergei Eremenko tippasi David Haron noston kädellään riman peli ja esti maalin synnyn. Seurauksena toki oli suora punainen ja kahden ottelun pelikielto mutta kun Benjamin Källman epäonnistui rankkarissaan, torjunta tuotti tasapelin HIFK:lle. Oliko se siis kuitenkin sankariteko? Sääntöjen ja pelin hengen vastainen teko joka tapauksessa.

Tuhlaajapoika: Benjamin Källman, Inter. Rankkari karkeasti yli maalin suoraan päätykatsomon rakennustyömaalle. Nämä täytyy iskeä sisään. Miguel Graun mukaan ”Benny” on rangaistuspotkujen ampuja jatkossakin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Walter Viitalalla ei Interin maalilla ollut erityisesti hommia, mutta pallo oli kaivettava kahdesti maaliverkosta ja kahdesti se kävi myös Interin maalin ylärimassa. Erikoinen peli maalivahdin näkövinkkelistä katsottuna.

Mitä sanottiin?

Miguel Grau, Inter: Alussa emme olleet riittävän keskittyneitä. Päästimme maalin ensimmäisestä erikoistilanteesta. Ensimmäinen puoliaika oli ok. Toisen maalin jälkeen olisi pitänyt pystyä parempaan. Palloa olisi pitänyt liikuttaa nopeammin. Palloa ei saisi menettää niin helposti. Olimme liian kaukana parhaastamme. Kenttäkään ei auttanut meitä mutta se ei ole mikään tekosyy.

Tommi Jyry, Inter: Molemmat olivat erikoistilannemaaleja tänään. Kyllä niitä on paljon käyty läpi mutta saadaan näköjään käydä jatkossakin. Ei vaan voida nukahtaa noin. Kaikki maalit ovat samanarvoisia. Noihin tilanteisiin täytyy jatkossa keskittyä enemmän ja olla parempi niissä. Ei kenttä parhaassa mahdollisessa kunnossa ole mutta parempaan päin. En usko että meidän pelaaminen siitä on kiinni.

Mixu Paatelainen, HIFK: Täytyy kiittää pelaajia taistelusta. Pidettiin peliajatuksesta kiinni. Tosi pettynyt Interin molempiin maaleihin. Ne olivat meidän mokia eikä Interin hyvyyttä. Tosin molemmat olivat hienoja viimeistelyjä. Tilanteet lähtivät meidän töppäilystä. Hyvällä tsägällä olisi voitu ottaa kolme pinnaa. Inter on hyvä joukkue, pitää palloa hyvin. Kenttä oli aika haasteellinen. Olen tyytyväinen siihen ilmeeseen, jota pelaajat osoittivat. Sergei sai kahden pelin pelikiellon mutta se tuotti meille tuloksen. Meillä oli onni mukana.

Analyysi: Inter tunaroi pelin, joka olisi pitänyt voittaa. Inter oli parempi ryhmä mutta jostain syystä sen peli hajosi toisella puoliajalla ja HIFK pääsi ensimmäistä kertaa kunnolla peliin mukaan. Seurauksena oli Didis Lutumba-Pitahin röyhkeä ajo rangaistusalueelle. Oikea-aikainen heittäytyminen sai David Haron näyttämään syylliseltä ja Petri Viljanen osoitti epäröimättä pilkkua, josta Sakari Mattila ampui tasoituksen.

Inter sai vielä mahdollisuuden, kun ensin Rodrigo Arciero nosti pallon Petteri Forsellin keskityksestä ylärimaan ja paluupallosta Haro ampui roikkupallon kohti maalia. Sergei Eremenko torjui pallon viimeisenä miehenä kädellään yli maalin. Seurauksena oli tietenkin rangaistuspotku ja punainen kortti. Källman epäonnistui rankkarissaan eikä Inter enää onnistunut hätyyttämään helsinkiläisten maalia.

Inter on päästänyt kahdeksassa pelissä 11 maalia. Se on ongelma. HIFK teki maalinsa erikoistilanteista, vapaapotkusta ja rangaistuspotkusta. Ensimmäinen maali syntyi, kun Mattila lähetti keskikentältä sisäkierteisen pallon luukulle. Roger Bonet kadotti Eero Markkasen, jota hänen piti vartioida. Markkanen puski pallon maaliin. Selvä merkkausvirhe.

Inter otti pelin hallintaansa. Seurasi Tommi Jyryn näytös. HIFK:n maalivahti Beto avasi huonosti ja Jyry katkaisi. Hän eteni ja tööttäsi pallon yläkulmaan. Komea maali mutta se meni Beton piikkiin. Jyry-show jatkui heti tauon jälkeen. Forsell keskitti, pallo kimposi Rick Kettingistä taaksepäin ja paikalla oli jälleen Jyry, joka ampui pallon taas yläkulmaan. Nyt vasurilla.

Sen jälkeen Interille tapahtui jotain. Peli hajosi, ote kirposi. Inter päästi HIFK:n mukaan peliin. Vaaran hetkiä tuotti jo Mosawer Ahadin keskitys, joka osui ylärimaan. Jälkitilanteessa pallo kävi vielä toistamiseen ylärimassa.

Erikoistilanteiden puolustaminen jätti toivomisen varaa mutta hyökkäyspeli kyllä rullaa. Forsell, Jyry ja Aleksi Paananen pyörittivät peliä mallikkaasti. Omissa kolisee kuitenkin liikaa. Tasapaino puuttuu.

HIFK:lle tulos oli maksimaalinen. HIFK taisteli, mutta Inter tunaroi itse voittonsa. Mattila teki maalin ja syötti toisen. Saldo on hyvä puolustajalle.

Kupittaan nurmi näyttää jo paremmalta mutta ei se hyvä ole vieläkään. Olympiakatsomon puoleinen reuna murenee kenkien alla. Lyhytsyöttöpeliä on hankala toteuttaa tällä alustalla.

Inter (4–3–3): Walter Viitala; Jussi Niska (31. Ryan Mahuta), Roger Bonet, Rick Ketting, Rodrigo Arciero; Aleksi Paananen (61. Joonas Lepistö), David Haro, Tommi Jyry; Petteri Forsell, Benjamin Källman, Matias Tamminen (73. Juho Hyvärinen).

HIFK (4–4–2): Beto; Pibe Saez, Jesse Nikki, Sakari Mattila, Macario Hing-Glover; Keaton Isaksson (46. Jusif Ali), Obed Malolo, Sergei Eremenko, Mosawer Ahadi (75. Aatu Kujanpää); Eero Markkanen, Didis Lutumba-Pitah.

Erotuomari: Petri Viljanen.

Varoitukset: Paananen ja Haro, Inter. Malolo, Mixu Paatelainen ja Beto, HIFK.

Ulosajo: 85. Eremenko, HIFK (suora punainen).

Lasse Virtanen

Juttua muokattu 15.5. klo 7.59: Korjattu Interin voittojen määrä.

Turun väestönkasvu hyytyy

Pandemia hyydytti Turun väestönkasvua eikä vielä osata arvioida onko kyse pysyvästä vai väliaikaisesta ilmiöstä.

Turun kaupungin väkiluku kasvoi viime vuonna vain 746:lla. Väestö kasvoi edellisen kerran alle tuhannella hengellä vuonna 2009. Viime vuosina kasvu on ollut 1 500–2 000 asukasta vuodesta. Turussa oli vuodenvaihteessa 195 137 asukasta, joista 13 prosenttia puhui äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia.

Joenperän silta korjataan Mynämäellä

Joenperän silta on valmistunut 1937.

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Mynämäellä maantiellä 2021 (Karjalantie) sijaitseva Joenperän sillan korjaustyöt kesäkuun alussa. Korjaustyöt kestävät syyskuun loppuun saakka.

Koronatukitoimet auttoivat yrityksiä selviämään pandemian yli, mutta kriisin alkuvaiheessa tuet eivät kohdentuneet aina oikein

Koronakriisin aikana myönnetyt kustannustuet lisäsivät yritysten liikevaihtoa, tekivät yrityksistä voitollisia ja pienensivät riskiä joutua yrityssaneeraukseen. Myönnettyjen kustannustukien ansiosta osa korona-ajan tappiollisista yrityksistä muuttui voitollisiksi. Uudet tukikierrokset ovat kuitenkin hidastaneet talouden tervettä rakennemuutosta. Tämä ilmenee 17. toukokuuta julkaistusta työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) tehdystä Etla-tutkimuksesta Koronapandemian tukipolitiikan arviointi.

Urheilukoulussa palvelukseen astuu lokakuussa kuusi Interin pelaajaa

Juho Hyvärinen.

Urheilukoulun kesälajien saapumiserään valittiin 79 urheilijaa 17 eri lajiryhmästä. Puolustusvoimien urheilukouluun valitut urheilijat aloittavat palveluksensa maanantaina 10. lokakuuta.

Turku suunnittelee Islannin mallin käyttöönottoa harrastustoiminnassa

Turun kaupunki suunnittelee niin sanottua Islannin mallia lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Malli tuotaisiin kaupunkiin moniammatillisesti ja laajassa yhteistyössä.

Lieto ja Marttila Suomen yritysmyönteisimpiä kuntia

Liedon kunnanjohtaja Mika Ingi (vas.), Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Timo Kuukasjärvi, yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff ja yritysneuvoja Marja-Leena Hämäläinen.

Varsinais-Suomen maakunta sai menestystä Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyssä. Lieto voitti yrittäjämyönteisimmän kunnan tittelin neljättä kertaa peräkkäin omassa keskikokoisten kuntien sarjassaan. Marttilan kunta kohosi omassa alle 10 000 asukkaan sarjassaan kahden vuoden takaiselta hopeasijalta kirkkaimmalle mitalille.

Suomen ensimmäinen Etelä-Afrikan omikronvariantti löydetty Tyksissä

Tyks Laboratorioiden Kliinisen mikrobiologian laboratorio on todennut koronaviruksen omikron BA.5-variantin, niin sanotun Etelä-Afrikan muunnoksen, aiheuttaman tautitapauksen Varsinais-Suomessa.

Terveyskeskuksen palvelu pätkii yhä

Koronaan liittyvät puhelut ovat vähentyneet Turun terveysasemille, mutta yhteyden saamista terveyskeskukseen ei huhtikuuhun mennessä saatu lainmukaiselle tasolle. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on jättänyt selvityspyynnön asiasta kaupungille.

Tuomiokirkkosillan kantavuutta tutkitaan

Tuomiokirkkosillan kantavuutta tutkitaan muun muassa raitiotiesuunnittelun takia.

Tuomiokirkkosillasta laadittiin erikoistarkastus vuosina 2021–22. Sillan eliniän pidentäminen ja käyttöiän määrittäminen edellyttää kantavuustarkastelua, joka on tilattu A-Insinöörit Civil Oy:ltä. Enimmäishinta on 48 600 euroa. Sillalle tehdään myöhemmin monitorointi, jolla saadaan selvyys sillan todellisesta käyttäytymisestä kuormituksen alla sekä käyttöiänmääritys.

Kaupunkipyörät Turkuun vasta kesäkuun lopussa

Turun kaupunkipyörien eli tuttavallisemmin föllärien piti saapua takaisin kaupunkiin kesän kynnyksellä. Koronapandemian aiheuttaman tehdassulun takia fölläreiden saapuminen kuitenkin hieman viivästyy. Tämänhetkinen arvio pyörien saapumiselle on 30. kesäkuuta. Kaupunkipyöräkausi jatkuu 31. lokakuuta saakka.

Ruista riittää kotimaiseen ruisleipään

Ruis pärjäsi talvesta parhaiten ja kohtuullinen kokonaissato on mahdollinen.

Viime syksyn hankalien kylvöolosuhteiden ja kuluneen talven haastavien talvehtimisolosuhteiden takia rukiin riittävyys mietityttää enemmän kuin viime vuosina. Talvi oli hankala kaikille syyskasveille, mutta kokonaisuutena ruis pärjäsi talvesta parhaiten ja kohtuullinen kokonaissato on mahdollinen.

Raisio kerää ehdotuksia kaupungin ilmastoteoiksi

Raision kaupunki laatii ilmasto-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on löytää kaupungille sopivimmat teot ilmaston hyväksi. Asukkaille sekä alueen yrittäjille, yhdistyksille ja muille toimijoille on avattu kysely, jossa he voivat äänestää jo annettuja ehdotuksia tai jättää omia ehdotuksiaan ilmastoteoiksi. Kyselyyn voi vastata 5. kesäkuuta asti.

Ihalan K-Market Raisiossa avataan täysin uutena kauppana

Juha-Pertti ja Minna Ahtinen.

Raision Ihalassa päästään juhlimaan torstaina 19. toukokuuta täysin uutta ja laajennettua K-Marketia. Kauppa on ollut suljettuna tammikuun lopusta remontin vuoksi. K-kauppiaina jatkavat Juha-Pertti ja Minna Ahtinen .

Turun ammattikorkeakoulu läpäisi auditoinnin

Turun ammattikorkeakoulu läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) auditoinnin. Ammattikorkeakoulu sai auditointiryhmältä kiitosta systemaattisesta ja alueellisesti vaikuttavasta TKI-toiminnasta sekä kattavasta ja ammattikorkeakoulun toiminnan kehittämistä ohjaavasta laatujärjestelmästä. Ammattikorkeakoulussa koulutuksen suunnittelu perustuu strategiaan, työelämätarpeiden ennakointiin ja alueen tarpeisiin.

Linnanniemestä Turun ensimmäinen taidekaupunginosa

Linnanniemen valinta taidekaupunginosaksi on osa Turun julkisen taiteen ohjelmaa, joka vahvistettiin helmikuussa.

Linnanniemen alueelle laaditaan taideohjelma, jossa määritellään taiteen paikat sekä teosten valintaan liittyvät kriteerit ja prosessit. Taideohjelman laatii julkiseen taiteeseen ja rakennetun ympäristön taidekoordinaatioon erikoistunut konsulttiyhtiö Frei Zimmer.

Tarjouskilpailu toimitilarakennusten tontista Räntämäessä

Turun kaupunki järjestää tarjouskilpailun toimitilarakennusten rakennuspaikaksi tarkoitetusta tontista Räntämäessä. Tontti 853-91-62-16 sijaitsee Räntämäen kaupunginosassa, osoitteessa Emmauksenkuja 1. Tontti on 2 769 neliön suuruinen.

DelSiTechille päänavaus Kiinan lääkekehitysmarkkinoille

Delsitechin toimitusjohtajan Lasse Leino.

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy ja kiinalainen Chengdu Anticancer Bioscience ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen pitkävaikutteisten syöpälääkkeiden kehittämiseksi. Sopimuksen mukaan DelSiTech kehittää yhtiön biohajoavaan silikamateriaaliin perustuvia lääkeformulaatioita Chengdu Anticancer Biosciencen syöpälääkemolekyyleille. Kyseessä on DelSiTechin ensimmäinen lääkekehityshanke Kiinassa.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Pietari Valdin kadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään 18.–24. toukokuuta Pietari Valdin kadulla Juhannuskadun risteyksen kohdalla. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Urheilu

Urheilukoulussa palvelukseen astuu lokakuussa kuusi Interin pelaajaa

Juho Hyvärinen.

Urheilukoulun kesälajien saapumiserään valittiin 79 urheilijaa 17 eri lajiryhmästä. Puolustusvoimien urheilukouluun valitut urheilijat aloittavat palveluksensa maanantaina 10. lokakuuta.

Loimu menettää taas päävalmentajansa, Barreros siirtyy Italiaan

Aitor Barreros.

Raision Loimun päävalmentaja vaihtuu seuran suunnitelmien vastaisesti jo toisena keväänä peräkkäin voimassaolevasta sopimuksesta huolimatta. Espanjalaisen Aitor Barrerosin sopimuksessa oli optio ensi kaudesta, jonka käytöstä sovittiin seuran ja espanjalaisluotsin välillä huhtikuussa. Hän oli jo sitä ennen saanut sopimustarjouksia Espanjasta ja Saksasta, mutta kieltäytynyt niistä.

Simo Roiha haluaa kokea Tepsin nousujuhlat Turussa

Ykkösen pelaajat valitsivat Simo Roihan huhtikuun parhaaksi. Viime kaudella Roiha kamppaili vahvasti Kalle Taimea ja Rasmus Holmaa vastaan RoPSin paidassa.

Simo Roiha on kokenut paljon, mutta Veikkausliigaan nousu on yksi asia, jota 31-vuotias kärkipelaaja ei ole vielä päässyt urallaan kokemaan. Viime kaudella se oli lähellä, mutta AC Oulu torpedoi RoPSin nousujuhlat.

Essi Pakarinen keilasi naisten Suomen mestariksi Raisiossa

Suomen mestari Essi Pakarinen (kesk.), Peppi Konsteri (vas.) ja Sanna Oksanen.

Essi Pakarinen keilasi sunnuntaina Raisiossa naisten Suomen mestariksi. Lahden Bayta edustava Pakarinen voitti loppuottelussa jännittävien vaiheiden jälkeen Porin Giantsia edustavan Peppi Konsterin . Pronssia saavutti välierässä Konsterille taipunut Sanna Oksanen (Giants).

Teemu Asunmaa dramaattisten vaiheiden jälkeen voittoon Länsirannikon rallissa

SM Mad-Croc Länsirannikon Rallin voittajat, Teemu Asunmaa (vas.) & Ville Mannisenmäki.

Rallin SM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajettiin maaliin Turun seudulla lauantaina. Kaksipäiväisen kisan ja yhdeksän vauhdikkaan erikoiskokeen päätteeksi rallin voittajaksi kruunattiin syntymäpäiväjuhliaan viettänyt Teemu Asunmaa .

Otteluanalyysi: Inter tunaroi voiton

Tommi Jyry osui kahdesti.

Sen piti olla voitto-ottelu ja siltä se pitkään näyttikin. HIFK kuitenkin nousi rankkarimaalilla tasoihin ja kun Inter tunaroi oman rangaistuspotkunsa niin lopputulos oli 2 – 2. Se oli selvä pettymys.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.