Fölin alta sukeltaa turkulaisuuden erityispiirteisiin
Ruissalon tapahtumatelakalla kesällä nähtävä Linnateatterin Fölin alta on revyy, jota on työstetty peräti kuuden käsikirjoittajan voimin. Se on ainakin siinä mielessä poikkeuksellinen esitys, että käsikirjoittajia on ollut enemmän kuin näyttelijöitä lavalla. Lavalla nelikkona heiluvat Pihla Penttinen, Emmi Kangas, Jukka Kuronen ja Mikael Haavisto.
Käsikirjoitusta puolestaan ovat olleet tekemässä Roope Lipasti, Liila Jokelin, Antto Terras, Anna-Maija Ihander, Anders Helenius ja Katariina Havukainen.
– Yhteistyömme on ollut mahtavaa eli emme ole tehneet lainkaan yhteistyötä. Kaikki ovat kirjoittaneet omia juttujaan omissa oloissaan, naurahtaa Lipasti.
Aivan näin mutkatonta tekeminen ei ole ollut. Hieman yhteistyötä on tarvittu. Lankoja käsissään ovat pitäneet revyyn ohjaaja Mika Eirtovaara sekä Linnateatterin taiteellinen johtaja Jussi Vahvaselkä, jotka ovat koordinoineet käsikirjoittajia ja nitovat kuuden käsikirjoittajan työn yhdeksi kokonaisuudeksi.
– Alkuun käytiin jonkin verran keskustelua siitä, minkä tyyppisiä juttuja kukakin halusi kirjoittaa. Osa keskittyi esimerkiksi enemmän laulunumeroiden kirjoittamiseen. Välillä tuli myös vinkkejä käsikirjoittajille, että ei ehkä kannata tarttua enää tiettyyn aiheeseen, kun joku toinen kirjoitti jo niistä, Lipasti kertoo.
Revyy rakentuu sketsien ja musiikin ympärille. Lipastin mukaan turkulaisuus on vahvasti läsnä käsikirjoituksessa, vaikka valtakunnallisiakin aiheita mukana on.
– Ei tällainen käsikirjoitus varmaan olisi toiminut missään muualla kuin Turussa. Niin leimallisen turkulainen se on, kuvailee näyttelijöiden ensimmäisissä lukuharjoituksissa kokonaiseen lopputulokseen ensimmäistä kertaa tutustunut Lipasti.
Useamman vuosikymmenen turkulaisuutta humoristisesti tarkastelleelle Lipastille päätös lähteä mukaan käsikirjoittamaan revyytä oli helppo. Melko vaivattomasti löytyivät myös aiheet, joista hän halusi kirjoittaa.
– Mukana on Turun ominaispiirteitä ja sellaisia ilmiselviä aiheita, mutta nähdäkseni esityksen huumori syntyy ennen kaikkea poliittisten puolueiden karikatyyreista sekä yhteistyön puutteelle nauramisesta, Lipasti toteaa.
Käsikirjoituksessa on jo lähes ikuisuusaiheiksi laskettavia turkulaisuuden ominaispiirteitä, mutta myös ajankohtaisuuksiin käsikirjoittajat ovat tarttuneet. Käsikirjoitus on myös elänyt kevään mittaan uusimpien käänteiden mukana.
– Ilkka Kanervan kuolema ja Ville Valkosen nousu eduskuntaan vaikuttivat käsikirjoitukseen, Lipasti paljastaa.
Ilkka Lappi