Tähtiharrastus vei Eeva-Kaisa Ahlamon Uuteen-Seelantiin asti
Tähdet ja avaruus ovat aina kiehtoneet ihmismieltä. Turun Ursalla on paikallisesti suuri rooli tähtitieteen tutkimuksessa. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry palkitsi aivan hiljattain turkulaisen tähtiharrastaja Eeva-Kaisa Ahlamon Stella Arcti -palkinnolla. Mikä tekijä sitten saa jonkun ihmisen innostumaan tähdistä?
Ahlamolle tähtitiede on ennen kaikkea harrastus.
– Minut tuntevat sanovat, että olisin ollut kiinnostunut tähdistä jo neljävuotiaana. Yksi ensimmäisistä tähtiharrastusmuistoistani on se, kun seitsemänvuotiaana pidin esitelmän koko ala-asteelleni tähtitieteestä. Vanhempani ovat aina tukeneet harrastustani ja muistan, kuinka sain ensimmäisen lelukaukoputkeni ollessani kahdeksanvuotias, Ahlamo muistelee.
– Muutamaa vuotta myöhemmin välineistö ja kiinnostus kasvoivat, ja luin kaiken, minkä tähtitieteestä käsiini sain. Viisitoistavuotiaana ryhdyin Turun Ursaan aktiivijäseneksi.
Tätä nykyä Ahlamo pitää tähtinäytöksiä Iso-Heikkilän tähtitornilla. Tuorlan Avaruuspuisto Väisälässä hän käy välillä vetämässä planetaarioesityksiä.
Ahlamon kiinnostusta tähtitaivaaseen kuvaa se, että hän muutti aikanaan pariksi vuodeksi Uuteen-Seelantiin nähdäkseen eteläisen tähtitaivaan. Ahlamo työskenteli astroturismioppaana Earth and Sky Observatory Ltd.:ssä Lake Takapossa vuosina 2007–09.
Tähtinäytösten lisäksi Ahlamo on ideoinut ja tuottanut lukuisia tähtitieteeseen ja -harrastukseen liittyviä tapahtumia, kuten Apollo 11:n 50-vuotisjuhlat Tuorlassa ja Turun Ursan 90-vuotispäivät pääkirjastolla. Ursan valtakunnalliset tähtipäivät hän on tuottanut kahdesti.
Hän kokee, että ohjaava ja johtava rooli tapahtumajärjestäjänä juontuu kasvamisesta avustajasta askel askeleelta isompaan ruutuun, varsinkin kun Turun Ursa yhteisö on koko ajan hitsautunut enemmän yhteen.
Valtavirtatieteessä hyvin jyrkkiä kantoja ja ristiriitaisia näkemyksiä tuottavasta aiheesta on tässä yhteydessä pakko kysyä, että onko ufoja näkynyt?
– Olen kohta neljäkymmentä vuotta harrastanut tähtitiedettä, ja en ole mitään sellaista nähnyt, mitä en suurin piirtein voisi ymmärtää.
Mitä Ursan Stella Arcti -palkinto merkitsee Ahlamolle? Kyseinen palkinto jaetaan vuosittain vain muutamalle ihmisille Suomessa.
– Onhan se tässä vaiheessa uraa aika raju tunnustus. Tunnen paljon niitä, jotka ovat saneet Stella Arcteja ja he ovat astetta kovempia tähtiharrastajia.
Hän viittaa tällä alan ammattilaisiin, jotka tekevät tähtitiedettä työkseen. Ahlamo on huomannut ulkomaan kokemuksien myötä, että muualla ei ole samanlaista harrastusyhteisöä kuin Suomessa.
Yrjö Väisälä, suomalaisen tähtitieteen uranuurtaja, perusti Ursan Turun paikallisosaston vuonna 1926 ja hänen aloitteestaan Turun ja koko maan tähtitieteen tutkimus- ja harrastustoiminta alkoi.
Kurt Hedborg