Kolumni: Räytymispäivä rules
Työuupumuksesta on viime vuosina puhuttu kiihtyvässä tahdissa liki kansantaudin titteliä kantavana digiajan oireyhtymänä. Uupumuksen juurisyistä on esitetty yhtä monta näkemystä kuin on asiantuntijaakin. Suosikkini oli hiljattain iltapäivälehdistössä pyörinyt väite, ettei modernin työelämän hektisyydellä tai työpaikalla ylipäänsä ole mitään tekemistä uupumuksen kanssa.
Kaiken pahan alku ja juuri on sen sijaan huono parisuhde tai parisuhteen puuttuminen. Tottahan se on, että kun rakkaus on rikki, ei mikään toimi. Kuten Alangon Ismo joskus asian lyyrisesti sanoitti. Mutta herää vaan kysymys, kuinka huonosti suomalaiset parisuhteet sitten oikein voivat, kun joka neljäs työikäinen kokee jonkinasteisen työuupumuksen.
Yhden itse hyväksi kokemani simppelin vinkin voin jakaa. Räytymispäivä sopii ihmisille, joilla on vaikeuksia palautua riittävästi ja taipumusta aikatauluttaa myös vapaa-aikansa niin, että sekin ahdistaa. Huonosti se sopii ruuhkavuosia eläville, omaishoitajille ja heille, joilla ei ole mahdollisuutta irtautua päiväksi velvollisuuksistaan. Sillä sitä räytyminen parhaillaan on. Nimi on lainattu Röllin hittibiisistä.
Alun perin tämä konsepti lanseerattiin toisenlaiseen tarpeeseen vuosituhannen vaihteessa. Nuoren ihmisen elämässä opiskelut, työt ja viikonlopun biletys vaativat veronsa ja tarvetta oli ajoittain pyjamapäivälle, joka osui usein sunnuntaille. Tuolloin tukkakin saattoi olla hieman kipeä.
Räytymispäivä on oivallinen palautumiskeino rasittuneelle. Herätä voi silloin, kun silmät sattuvat aukeamaan, maata koko päivän sängyssä tai olla muuten vain ihan röllinä pieruverkkareissa kotona. Mököttäminen ei ole tarkoitus, ellei sitä juuri kaipaa. Päivän aikana voi puuhastella itselleen mukavia asioita omaan tahtiin suorittamatta. Tai olla hyvällä omallatunnolla tekemättä yhtään mitään tuijottaen ulos ikkunasta. Pääasia on pysähtyä, latautua ja vähän tylsistyäkin.
Seuraavana päivänä saattaa jo tuntua huomattavasti houkuttelevammalta herätä ajoissa, pukeutua ihmisen näköiseksi ja lähteä liikkeelle. Työelämän ongelmat eivät tällä niksillä poistu, mutta ehkä niitä kestää taas hetken. Räytyminen rules.
Hannele Sivonen