Podcastissa tuntuu tarinoiden parantava voima
Kun yhteinen ystävä kävi läpi traumaattista elämäntilannetta, niin turkulaiset Jasmin Rantanen ja Miia Hämäläinen heräsivät huomaamaan, kuinka vaikea ihmisen voi olla hakea apua väsyneenä. Pohtiessaan asiaa höyrysaunan lauteilla naisilla syntyi idea Voimatarinat-podcastista.
– Huomasimme, että silloin kun ihminen kärsii todella voimakkaasta traumasta, niin silloin apua on todella vaikeaa lähteä hakemaan yksin ja tilanteesta jo valmiiksi uupuneena. Mietimme Jasminin kanssa saunoessamme vesijumpan jälkeen, että miten apua voisi saada helposti ilman, että sitä tarvitsee lähteä erikseen hakemaan kaiken keskellä, kertoo Hämäläinen.
Rantanen ja Hämäläinen alkoivat kehitellä ideaa podcastista, jossa haastateltavaksi kutsutut naiset kertoisivat elämäntarinoitaan haastavista ajoista ja niistä selviytymisestä. Voimaannuttavien tarinoiden avulla voisi tuoda valoa kuulijoiden vaikeaan elämäntilanteeseen.
– Podcastit ovat vain parin klikkauksen päässä, joten niiden kautta vertaistuki on heti saatavilla. Pitää olla vain henkisesti valmis kuuntelemaan. Ääni sekä todellinen ihmistarina tuo aiheen myös lähemmäksi kuin vaikkapa pelkkä blogiteksti, Rantanen toteaa.
Voimatarina-podcast sai alkunsa vuonna 2020, jolloin ensimmäiset äänitykset alkoivat. Jaksoja voi kuunnella eri suoratoistopalveluissa. Haastateltavia he saivat mukaan kertomaan tarinoitaan ensin omista verkostoista. Nyt toisella kaudella on mukana julkisuuden henkilöitä.
– Haastattelemamme naiset kertovat omia selviytymistarinoitaan esimerkiksi paniikkihäiriöstä, lapsen menetyksestä tai läheisen sairastumisesta ALS-tautiin. Jokaisessa jaksossa on valonpilkahduksia, ja tarinoissa on mukana myös paljon iloa, Rantanen sanoo.
Tarinat käsittelevät fyysisiä ja henkisiä sairastumisia ja niissä keskustellaan siitä, miten henkilö on selviytynyt traumaattisesta elämäntilanteesta.
– Olemme halunneet tuoda esille sen, miten vaikeistakin asioista voi selvitä. On ihan oikeutettua tuntea iloa, vaikka olisikin kokenut kovia. Suruun ei tarvitse juuttua, eikä tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä, että jonkin kamalan tapahtuman jälkeen voi vielä olla onnellinen, Hämäläinen sanoo.
Jokaisen tarina lopussa haastateltava kertoo myös omat voimavaravinkit.
– Olen itsekin huomannut, kuinka ne vinkit auttavat yksinkertaistamaan ihan tavallisen arjen harmaita hetkiä, Hämäläinen lisää.
Rantanen ja Hämäläinen sanovat, että lähes jokaista haastateltavaa ja tarinaa on koskettanut omien rajojen tunnistaminen.
– Omien rajojen tärkeys on tullut varmaan jokaisessa jaksossa esille. Ei voi auttaa muita, jos ei muista huolehtia ensin omasta hyvinvoinnistaan, Rantanen pohtii.
– Omien rajojen huolehtimisesta ei tule kokea syyllisyyttä, vaikka se onkin usein naisille jo kulttuurillisesti iskostettu, että muut laitetaan usein itseä ennen. Mekin olemme saaneet opetella rajoja, ettemme tee aivan liikaa, jotta tämä podcastin tekeminen pysyy mukavana hyvää tekevänä työnä, Hämäläinen ja Rantanen toteavat.
Myös haastateltavat ovat saaneet hyvää palautetta rohkeudestaan tulla kertomaan tarinan omilla kasvoillaan ja nimillään.
– Haastateltavat ovat saaneet paljon kiitosta siitä, että he jakavat oman henkilökohtaisen tarinansa muille ja tarjoavat vertaistukea. Haastateltavat olemme valinneet aina niin, että he ovat jo kulkeneet sen tien kohti selviytymistä, jotta heillä on tarjota toivoa ja vertaistukea muille, naiset kertovat.
Marianne Rovio