Kesäaikaan siirtyminen heikentää unen laatua

Unihäiriöt ovat Suomessa yleisiä, ja niihin tarjotaan monia hoitokeinoja. Unihäiriöt ovat Suomessa yleisiä, ja niihin tarjotaan monia hoitokeinoja. Kuva: Mikael Rydenfelt

Torstaina vietetään ensimmäistä kansallista nukkumisergonomiapäivää. Suomessa siirryttiin viime sunnuntaina kesäaikaan. Elimistöltä tunninkin mittainen kellonajan siirto vaatii yllättävän mittavaa sopeutumista. Siitä aiheutuu monille tilapäinen yöunien keston lyheneminen ja unen laadun heikkeneminen.

Uniliiton mukaan joka kolmas suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä unettomuudesta. Heistä yli kymmenellä prosentilla uniongelmat ovat pitkittyneitä. Unettomuus luokitellaan pitkittyneeksi, jos sitä ilmenee yli kolmen kuukauden ajan vähintään kolmesti viikossa.

– Nukkumisergonomia tarkoittaa nukkumisasentoja ja asentoihin vaikuttavia tekijöitä. Nukkumisergonomian tavoitteena on unen laadun parantamisen lisäksi ehkäistä ongelmia tuki- ja liikuntaelimissä kuten selässä, niska-hartiaseudussa, olkapäässä ja lonkassa, fysioterapeutti Pasi Koistinen Tempurilta sanoo.

– Hyvällä nukkumisergonomialla turvataan ihmisen toimintakykyä. Jos aamulla niskassa tai selässä on jäykkyyttä ja kipua niin se todennäköisesti alentaa toimintakykyä, Koistinen jatkaa. Jäykän selän vammaherkkyys myös kasvaa.

Kylkiasento on ihmiselle luonnollisin ja yleisin nukkumisasento. Jos nukkuu selällään tai vatsallaan, olisi hyvä selvittää asiantuntijan kanssa, miksi niin on. Selkä- ja vatsamakuu saattavat kieliä epäergonomisesta makuualustasta ja tyynystä.

– Kylkimakuulla aivo-selkäydinneste puhdistaa aivot tehokkaimmin. Jos puhdistumista ei pääse tapahtumaan, esimerkiksi muistisairauksien riski kohoaa. Oikealla kyljellä nukkuminen on suositeltavaa muun muassa ruoansulatuksen kannalta. Myös sydän pääsee toimimaan vapaammin oikealla kyljellä nukuttaessa, Koistinen kertoo.

Selinmakuuasentoon voi ajautua, koska makuualusta ei salli kyljellään nukkumista, ja kädet ovat puutuneet. Selinmakuuasennossa ongelmaksi voivat muodostua kuorsaaminen sekä öiset hengityskatkokset. Vatsallaan nukkujalle taas voi aiheutua kipuja selkärangan kiertymisestä.

– Huonosta nukkumisasennosta kielivät esimerkiksi puutumiset, pistelyt ja kivut päässä, niskassa, käsissä, selässä tai jaloissa.

– Nukkuessa vartalo lepää patjan ja tyynyn varassa. Siksi oikeanlainen nukkumisasento kannattaakin huomioida sänkyä ja tyynyä valitessa. Patjan tehtävä on tukea vartalon luonnollisia kaaria ja mahdollistaa hyvä selkärangan ja nivelten asento. Tyyny ohjaa koko selkärangan asentoa. Sopivalla tyynyllä luodaan päälle ja kaularangalle tuki, Koistinen kommentoi.

Nukkumisasennon muuttamiseen ja oikeanlaisen makuualustan valintaan kannattaa pyytää apua asiantuntijalta. Pelkkä kehotuntemus ei riitä. Tarvitaan asiantuntija, joka näkee selkärangan asennon asiakkaan ollessa makuulla.

Pitkittynyt virheasennossa nukkuminen tuntuu niinkin, että patjan ja tyynyn vaihtamisesta voi seurata kipuja hetkellisesti. Uuteen, oikeaan asentoon tottuminen voi viedä muutamia öitä. Samalla kun korjaa nukkumisergonomiaa, kannattaa huomioida myös muut unen laatuun vaikuttavat aspektit, kuten huoneen lämpötila ja valaistus.

Yleisiä nukkumisongelmia on viisi. Olkapää kipuilee ja kädet puutuvat. Jos olkapäähän kohdistuu kylkimakuulla liikaa painetta, ihminen kääntyy ja asento muuttuu epäergonomiseksi. Puutuminen johtuu hermojen ja verisuonten puristuksiin joutumisesta. Käden puutuminen ja sormien pistely on melko yleinen vaiva. Syynä on usein liian kova alusta tai liian matala tyyny tai nämä yhdessä.

Niskat jumittavat. Riippumatta nukkumisasennosta selkärangan tulisi olla nukkuessa mahdollisimman luonnollisessa asennossa. Tyynyn oikea malli, materiaali ja korkeus ovat ensiarvoisen tärkeitä. Liian matala tai korkea tyyny aiheuttaa niskaan haitallista venytystä ja todennäköisesti muuttaa asennon epäergonomiseksi.

Kuorsaus häiritsee. Ensisijainen ratkaisu on nukkuminen kylkiasennossa sopivan patjan ja tyynyn tukemana.

Tämä voi myös vähentää öisiä hengityskatkoksia, sillä yli puolet uniapneaoireyhtymistä on asentoriippuvaisia.

Selkään koskee. Valitse patja asiantuntijan avustuksella. Liian kova tai pehmeä patja ohjaa vartalon fysiologisesti huonoon asentoon ja todennäköisesti aiheuttaa selkäkipuja.

Uni katkeilee. Jos yöllä joutuu jatkuvasti hakemaan parempaa asentoa, unesta tulee katkonaista. Epäergonominen ja epämukava asento johtuu usein makuualustasta. Yksilöllisesti valittu, kehon painetta oikein vähentävä patja ja tyyny pitävät asennon ergonomisena läpi yön.

Älä kuvittele, että petauspatja on vain petaamista varten. Hyvä petauspatja vähentää kehoon kohdistuvaa pintapainetta ja viimeistelee vartalon tuen. Petauspatjan alla oleva patja linjaa kehon asennon ja antaa perustuen. Kuitenkin ilman oikeanlaista petauspatjaa esimerkiksi joustinpatjalla on hankala nukkua kunnolla, jos patja on liian kova, eikä mukaudu vartaloon.

Varo liian korkeaa tai liian matalaa tyynyä. Valitse tyyny nukkumisasennon, hartian leveyden ja patjan upottavuuden mukaan. Jos tyyny on vääränkorkuinen, niska venyy ja kaularangan asento muuttuu epäergonomiseksi. Kaularangan tulee jatkua suorana selkärangan jatkeena.

Luovu perintöpatjasta. Patjat painuvat ajan myötä kuopalla. Liian pehmeä patja ei tue selkärankaa riittävästi, jolloin rankaan ja tukikudoksiin saattaa kohdistua venytystä. Liian kova patja aiheuttaa painetta kaularangan, rintarangan ja lannerangan alueille. Normaali joustinpatja kannattaa vaihtaa viimeistään seitsemän vuoden välein – käyttöikä riippuu patjan laadusta.

Estä ei-toivottu nukkumisasento. Suosi kylkimakuuasentoa. Luonnollisen, mukavan ja terveellisen asennon löytymisessä kannattaa hyödyntää asiantuntijaa.

Viilennä makuuhuone. Yleinen virhe on nukkua liian lämpimässä huoneessa. Viileän ilman hengittäminen jäähdyttää aivoja, mikä osaltaan edesauttaa laadukasta nukkumista. Painetta vähentävä patja sallii esteettömämmän pintaverenkierron, mikä auttaa viileämmässä nukkumista. Kehon lämpöä tasaava peitto on myös osa nykyaikaista nukkumista.

Nukkuessa ihminen ei aktiivisesti kontrolloi asentoaan, ja asento säilyy pitkään samana. Siksi niveliin kohdistuu nukkuessa herkästi pitkäaikainen staattinen venytys, joka saattaa aiheuttaa nivelsiteiden ja nivelkapseleiden ylivenymisen.

– Venymisen seurauksena lihakset jäykistyvät. Se on suojareaktio, joka kehittyy viiveellä. Siksi ihminen saattaa tuntea jäykkyyden ja kivun vasta aamulla. Pienikin virheasento riittää suojareaktioon, koska nukkuessa asento on pitkäkestoinen. Tehokaskin valvehoito menee hukkaan, jos seuraavana yönä palaa nukkumaan huonossa asennossa. Monet kivut voivat johtua suoraan huonosta nukkuma-asennosta, Koistinen toteaa.

Jos nukahtaminen kestää, unen laatu on kehnoa tai heräilee liian aikaisin, syynä saattavat olla ongelmat nukkumisergonomiassa. Nukkumisergonomian ongelmia kannattaa epäillä myös, jos aamuisin on kolotuksia, jotka päivän mittaan helpottuvat.

– Ihmiset eivät vielä tunne riittävästi nukkumisen vaikutuksia terveyteen. Samaan tapaan kuin työpaikoilla käydään läpi hyviä työskentelyasentoja, huomiota tulisi kiinnittää myös nukkumisasentoon, Koistinen päättää.

Teemapäivä on Uniliiton ja Tempurin yhteinen hanke. Kansallinen Nukkumisergonomiapäivä on osa Uniliiton Vireysviikkoa.

Tempur järjestää teemapäivänä 31. maaliskuuta ilmaisen etäluennon aiheesta Unta ja palautumista tukeva nukkumisergonomia – mitä uutta? Luento alkaa kello 18.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tavaroiden tuonti- ja vientipakotteet koskevat myös itärajan ylittäviä yksityishenkilöitä

EU on määrännyt Venäjälle laajoja pakotteita Ukrainaan hyökkäyksen vuoksi. Pakotteet koskevat myös monia kuluttajatuotteita. Esimerkiksi ylimääräistä polttoainetta ei saa tuoda Venäjältä Suomeen. Venäjältä maanteitse Suomeen saapuvien sekä Venäjälle matkustavien on syytä tarkistaa etukäteen rajoitukset ja kiellot.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Suomalaiset luottavat omiin remonttitaitoihinsa

Monien suomalaisten kesälomaan kuuluu erilaisia rakennusprojekteja kotona tai kesämökillä. Lähes 40 prosenttia suomalaisista kertoo remontoivansa itse tai perheen, sukulaisten ja kavereiden avustuksella. Kaikki eivät kuitenkaan luota omiin remonttitaitoihinsa, vaan turvautuvat mieluummin ammattilaisten apuun. Tämä selviää Starkin toukokuussa teettämästä Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kyselystä.

Huoltamaton ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa tuhansien eurojen vahingon hellekesänä

Huoltamaton tai väärin asennettu ilmalämpöpumppu saattaa tuottaa suuren vahingon erityisesti kesäaikaan. LähiTapiolan asiantuntijan mukaan ilmalämpöpumpuista on aiheutunut satoja vuotovahinkoja.

Borreliabakteereiden keino väistää ihmisen immuunipuolustusta paljastui

Komplementin aktivaatiota säätelevä proteiinikompleksi Borrelia-bakteerin pinnalla.

Helsingin yliopiston tutkijat löysivät uuden mekanismin, jolla punkkien levittämät borreliabakteerit väistävät ihmisten immuunipuolustusta.

Kuluttaja-asiamies esittää miljoonan euron seuraamusmaksua Maskun Kalustetalolle harhaanjohtavasta alennusmarkkinoinnista

Kuluttaja-asiamiehen selvityksen perusteella Maskun Kalustetalo johtaa markkinoinnissaan kuluttajia harhaan. Yritys luo kuluttajille kalusteiden markkinoinnissa mielikuvia suurista alennuksista käyttämällä myyntihinnan yhteydessä vertailuhintoja, alennusprosentteja tai muita alennuksiin viittaavia ilmaisuja, jotka eivät anna totuudenmukaista kuvaa Maskun Kalustetalon todellisesta hintatasosta.

Hakkuut nousivat 76 miljoonaan kuutiometriin viime vuonna

Hakatun runkopuun kokonaismäärä kasvoi edellisestä vuodesta 11 prosenttia ja ylitti viiden edellisen vuoden keskimääräiset hakkuut viidellä prosentilla. Vuonna 2021 hakattiin tukkia 29, kuitupuuta 37 ja energiapuuta kymmenen miljoonaa kuutiometriä.

Joka kymmenes koti saa toimeentulotukea

Kelassa tehdään vuosittain lähes kaksi miljoonaa perustoimeentulotuen päätöstä. Toukokuussa perustoimeentulotukea maksettiin lähes 197 000 henkilölle eli noin 3,5 prosentille väestöstä.

Ennätysmäärä puutarhoja mukana Avoimet Puutarhat -tapahtumassa

Hyötypuutarhat alkavat tuottaa satoa elokuussa.

Elokuisten puutarhojen täyteläisyyttä ja runsautta pääsee ihastelemaan 800 puutarhassa ympäri Suomea sunnuntaina 7. elokuuta kello 12–17. Tapahtumassa on mukana pari sataa uutta kohdetta viime vuoteen verrattuna ja kokonaisuudessaan tapahtuman osallistujamäärä on ennätyksellisen suuri.

Vedenpinnat pääosin tyypillisillä kesätasoilla

Vedenpinnat ovat koko maassa pääsääntöisesti lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa ja hitaassa laskussa. Kuluvalla viikolla sää hieman viilenee ja sateet lisääntyvät, mutta tämä ei juuri näy vedenpinnoissa. Maaperä on kuivaa varsinkin maan etelä- ja keskiosissa.

Booktori laajenee viisipäiväiseksi

Booktori pidetään Sairashuoneenpuiston viereisellä parkkialueella jokirannassa.

Booktori-tapahtuma laajenee viisipäiväiseksi ja tarjoaa antikvariaattien aarteita jo keskiviikosta alkaen aina sunnuntaille asti eli 13.–17. heinäkuuta. Paikkana jo kolmannen kerran Sairashuoneenpuiston viereinen parkkialue jokirannassa (Läntinen rantakatu 37). Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kasvatetun kalan tuotantomäärä laski viime vuonna, mutta tuotannon arvo nousi

Kalankasvattajat tuottivat vuonna 2021 yhteensä 14,4 miljoonaa kiloa ruokakalaa myyntiin. Tuotannon määrä oli pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna, jolloin markkinoille tuotettiin runsaat 15 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Ruokakalan tuotantoa säätelee pitkälti kalankasvatuslaitoksille myönnetyt ympäristöluvat, jolloin eri vuosien tuotanto on yleensä suhteellisen samansuuruinen, jos uusia lupia ei myönnetä.

Sähköpotkulautojakaan ei saa virittää

Vuokrakäyttöiset sähköpotkulaudat ovat tarkoitettu yhden henkilön ajettaviksi – matkustajia niillä ei saa kuljettaa.

Sähköpotkulauta, jonka rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h, luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi. Nimensä mukaisesti kyseessä on ajoneuvo, jota ei saa virittää. Liikenneturvan kyselyssä kolme neljästä tiesi tämän. Saman verran vastanneita tiesi myös sen, ettei lastakaan saa sähköpotkulaudalla kuljettaa.

Kevytyrittäjistä yli puolet toivoo yrittäjän eläkevakuutukseen uutta vaihtoehtoa

Yli puolet (59 %) prosenttia kevytyrittäjästä katsoo, että yrittäjän eläkevakuutuksen tulisi perustua toteutuneisiin ansioihin ja YEL-maksu tulisi pidättää suoraan palkanmaksun yhteydessä. Suurinta kannatus on yli 58-vuotiaiden keskuudessa, joista 64 prosenttia kannattaa ajatusta. Nykyisellään YEL-vakuutus perustuu työtuloon, joka tarkoittaa yrittäjätoiminnalle annetun työpanoksen arvoa.

Naantalin Satama laajenee Luonnonmaalla

Jussi Mälkiä ja Pasi Haarala.

Naantalin satama Oy on ostanut Luonnonmaalla sijaitsevan satama-alueen Meriaura Groupiin kuuluvalta VG-Port Oy:ltä. Kauppa käsittää 2,7 hehtaarin kokoisen varastokentän ja kaksi uutta laituria, sekä vesialuetta noin kaksi hehtaaria. Alue sijaitsee Naantalin sataman Luonnonmaan varastoalueiden pohjoispuolella, Naviren teollisuusalueen välittömässä läheisyydessä.

Ruisrock palaa kolmen vuoden tauolta

Ruisrock järjestettiin viimeksi kesällä 2019.

Ruisrock järjestetään Turussa 8.–10. heinäkuuta kolmen vuoden tauon jälkeen. Festivaalin 110 esiintyjästä koostuva ohjelmakattaus on laajempi kuin koskaan. Festivaaliviikon kynnyksellä ohjelmaa kasvatettiin uusilla nimillä. Ohjelmiston lisäksi Ruissalo täyttyy taiteesta, elämyksistä ja yli 100 000 ihmisestä.

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Maskussa

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa täysin maanantain ja tiistain välisenä yönä Maskussa Kammikujalla. Jälkisammutustyö jatkuu vielä ainakin parin tunnin ajan. Tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Kaskis sai Michelin-tähden ensimmäisenä ravintolana Helsingin ulkopuolella

Kaskenmäen päällä kerrostalon alakerrassa sijaitseva Ravintola Kaskis palkittiin yhdellä Michelin-tähdellä.

Turkulainen Kaskis on saanut Michelin-tähden ensimmäisenä ravintola Suomessa Helsingin ulkopuolella. Kokit Erik Mansikka ja Simo Raisio ovat perustelujen mukaan luoneet maistelumenun, jossa on rohkeita makuja sekä värejä ja hienoja, herkullisia yhdistelmiä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.