Taloyhtiöiden perinteisiä kokouksia ja etäyhteydellä varustettuja yhtiökokouksia yhtä paljon vireillä

Suurissa taloyhtiöissä etäyhteyksien käyttö on keskimääräistä yleisempää. Suurissa taloyhtiöissä etäyhteyksien käyttö on keskimääräistä yleisempää. Kuva: Kiinteistöliitto

Koronapandemian kolmas vuosi on osoittamassa, että taloyhtiöiden kokouskäytännöt ovat sopeutuneet tilanteen vaatimuksiin. Kuluvalle vuodelle taloyhtiöiden hallituksen jäsenet olettavat järjestävänsä edellisvuotta enemmän perinteisiä fyysisiä varsinaisia yhtiökokouksia, mutta etäyhteyksiä arvelee hyödyntävänsä yhteensä 40 prosenttia taloyhtiöistä. Epävarmuus yhtiökokouksen järjestämistavasta vaikuttaa olevan nyt vuoden takaista pienempää. Tulokset selviävät Kiinteistöliiton taloyhtiöiden hallituksen jäsenille helmikuun alkupuoliskolla kohdistamasta kyselystä.

Kyselyn vastaajista yhteensä miltei 40 prosenttia arvelee, että kokous järjestetään perinteisenä yhtiökokouksena, johon pääsee osallistumaan myös etäyhteydellä, tai etäyhteyden lisäksi on mahdollista ilmoittaa kokouksen päätöksistä kirjallinen kanta etukäteen.

Samoin miltei 40 prosenttia taloyhtiöistä aikoi järjestää varsinaisen yhtiökokouksen perinteisenä kokouksena viranomaismääräyksiä noudattaen. Perinteisen kokouksen järjestämisen ohella osakkaiden ennakkokantoja aikoi kerätä vajaat viisi prosenttia vastanneista taloyhtiöistä. Tänä vuonna yhtiökokouksen järjestämistapaa ei oltu joko valmisteltu tai päätetty vain 15 prosentissa vastaajien yhtiöitä, kun vuosi sitten samaan aikaan tämä lukema oli 30 prosenttia.

Suurissa taloyhtiöissä etäyhteyksien käyttö on keskimääräistä yleisempää.

Viime vuonna yleisin tapa järjestää varsinainen yhtiökokous oli sellainen, johon oli mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Tämän vaihtoehdon osuus oli 44 prosenttia. Perinteinen yhtiökokous ilman etäyhteyttä ja ennakkokannan mahdollisuutta edusti 27 prosenttia vastaajien taloyhtiöiden valinnoista. 14 prosenttia vastanneista järjesti yhtiökokouksen, johon oli mahdollista ilmoittaa ennakkokanta ja osallistua etäyhteydellä.

Vuonna 2020 perinteisen kokouksen osuus oli hieman alle 40 prosenttia, ja etäyhteydellä varustetun kokouksen yhteensä 38 prosenttia. Vuonna 2021 noin neljä prosenttia vastaajista ilmoitti järjestäneensä varsinaisen yhtiökokouksensa ulkotiloissa. Vuotta aikaisemmin yhtiökokouksen järjesti ulkona miltei 10 prosenttia vastaajista.

Vuonna 2021 varsinaisista yhtiökokouksista järjestettiin vastanneiden yhtiöissä 72-prosenttisesti kesäkuun loppuun mennessä, kun vuotta aikaisemmin lukema oli 58 prosenttia. Lisäajalla (1.7.–30.9.2021) yhtiökokouksen ilmoitti järjestäneensä viime vuonna 18 prosenttia vastanneiden yhtiöistä. Vuonna 2020 lukema oli 31 prosenttia.

– Ero oli huomattavan suuri, kun huomioidaan myös se, että keväällä 2020 noin kymmenen prosenttia yhtiöistä ehti järjestää varsinaisen yhtiökokouksensa jo ennen koronarajoitustoimien alkamista maaliskuun puolivälissä. Tämäkin osoittaa sitä, että koronapandemian tapaiseen haasteeseen on verrattain hyvin ja nopeasti pystytty sopeutumaan taloyhtiöissä, vaikka erot ovatkin huomattavan suuria esimerkiksi aluekohtaisesti tai taloyhtiön osakkaiden ikäjakauman perusteella. Koronapandemian tulevat käänteet näyttävät, miten vuoden 2022 ja tulevien vuosien yhtiökokoukset päätetään järjestää taloyhtiöissä, toteaa Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Taloyhtiöiden hallituksen kokouksissa on tämän kyselyn mukaan käytössä sähköisiä järjestelmiä jo 70 prosentilla, kun vielä vuosi sitten lukema oli hieman runsaat puolet vastaajien taloyhtiöistä. Pääkaupunkiseudulla osuus oli jo 87 ja muualla Suomessa keskimäärin 63 prosenttia.

– Edelleenkin on niin, että mitä suurempi yhtiö, sitä suuremmalla osuudella on käytössään sähköisiä kokousjärjestelmiä hallituksen kokouksissa. Suurella valtaosalla käytössä on jokin valmisohjelmisto, ja 13 prosentilla isännöintitoimiston järjestelmä. Puhelinyhteyttä tai sosiaalisen median sovelluksia ilmoitti käyttävänsä kokouksissa yhteensä noin 15 prosenttia vastaajista, Kero kertoo.

– Tärkeää on kuitenkin havaita, että kaupunkikohtaiset erot digitaalisten kokousvalmiuksien kohdalla ovat edelleen erittäin isoja. Tämä koskee hallituksen kokouksien ohella myös yhtiökokouksia, vaikka niitä ei tässä kyselyssä tällä kertaa erikseen tiedusteltukaan.

Kiinteistöliitto toteutti taloyhtiöiden vastuuhenkilöille kohdistetun kyselyn helmikuun alkupuolella. Kysely oli osa Taloyhtiöiden hallituskysely 2022 -kyselyä, jonka tuloksista raportoidaan kevään aikana erikseen. Tarkoituksena oli tarkentaa kahdella aikaisemmalla korona-kyselyllä saatua tilannekuvaa taloyhtiöiden yhtiökokousten järjestämisestä ja sähköisten kokousjärjestelmien käyttöönotosta. Kyselyyn vastasi runsaat 5400 vastaajaa, joista suuri valtaosa Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöistä kaikkialta Suomesta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Maahanmuutto yhä suosituin keino eläkkeiden rahoituksen vahvistamiseksi, eläkemaksuja korottaisi kolmannes

Reilut 60 prosenttia suomalaisista pitää työperäistä maahanmuuttoa hyvänä keinona, jos eläkkeiden rahoitusta pitäisi vahvistaa. Toiseksi myönteisimmin suhtauduttiin eläkemaksujen nostoon. Sitä kannattaa reilu kolmannes. Vain neljännes kannattaa eläkevarojen tuottojen kasvattamista sijoitustoiminnan riskinottoa lisäämällä, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) tuore eläkebarometri.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Vuokralainen – huomioi nämä sopimusehdot vuokra-asuntoa hakiessasi

Moni etsii juuri nyt vuokra-asuntoa, mutta mihin asuntoa hakevan kannattaa varautua? Miten vuokrasopimus syntyy ja mihin sopimuksen myötä sitoudutaan? Suomen vuokranantajien neuvontalakimies Sami Hasunen avaa vuokrasopimusten tärkeimpiä ehtoja ja sopimuksiin liittyviä yleisimpiä virhekäsityksiä.

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Leipä-Suomi jakautuu itään ja länteen

Länsisuomalaiset leipoivat happamia ruisleipiä erillisessä pakarissa tai paistoivat leipää ulkouunissa pari kertaa vuodessa.

Suomalainen leipäkulttuuri juontaa juurensa historiasta, jossa Suomi jakautui leivän suhteen kahteen pääalueeseen: Länsi- ja Itä-Suomeen.

Tullin esitutkinnassa noin 80 EU-pakotteiden alaista kuljetusta

Tulli on aloittanut yli 130 esiselvitystä EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamien vienti- ja tuontipakotteiden alaisista kuljetuksista. Esitutkintaan on edennyt noin 80 tapausta.

Uhanalainen apolloperhonen taantunut merkittävästi 20 vuoden aikana Saaristomerellä

Apolloperhonen.

Apolloperhosen määrä on pudonnut Saaristomerellä 2000-luvun alusta 2020- luvulle tultaessa alle puoleen. Raju lasku on hälyttävä uhanalaisen lajin kohdalla: Saaristomeren kansallispuisto on ollut apolloperhosen vahvinta aluetta Suomessa. Turun yliopiston ja Metsähallituksen yhteisen tutkimuksen tulokset on otettu heti käyttöön. Metsähallitus on käynnistänyt löydettyjen esiintymien lähisaarilla apollotoukkien ja -perhosten elinympäristöjen kunnostustyöt.

Junnila kutsui Etyjin parlamentaarikkojen uudistustyöryhmän Suomeen

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kutsui yleiskokouksen uudistamista pohtivan työryhmän syksyllä Helsinkiin puhuessaan yleiskokouksen istunnossa Britannian Birminghamissa keskiviikkona.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Uudenmaankadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään 5.–22. heinäkuuta osoitteessa Uudenmaankatu 5 b.

188-kukkavirtakulkue järjestetään jälleen elokuussa

Kansallismielisten liittouma ry järjestää elokuussa 188-kukkavirtakulkueen aikaisempien vuosien tapaan. Turussa kunnioitetaan lauantaina 20. elokuuta kello 12 Turun terrori-iskun uhrien lisäksi terrori-iskujen uhreja kaikkialla Euroopassa. Marokkolainen mies murhasi Turun kauppatorilla kaksi naista 18.8.2017.

Teatteriopastuksia Suomen Joutsenen tyrskyisästä menneisyydestä

Suomen Joutsenen historia aukeaa heinäkuussa teatteriopastuksilla.

Museolaiva Suomen Joutsen viettää parhaillaan juhlavuottaan. Aurajoen alajuoksun maisemaa hallitsevan, valtameriä kiertäneen vanhan rouvan vesillelaskusta tulee elokuussa kuluneeksi 120 vuotta.

Neljännet koronarokotukset laajenevat loppukesästä, kolmen rokotuksen sarja puuttuu yhä monelta

THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen.

Abacus Diagnostica tuo markkinoille uuden testin aivokalvontulehdusta aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen

Erno Sundberg.

Turkulainen Abacus Diagnostica tuo Suomen ja Euroopan markkinoille uudenlaisen pika-PCR-testin aivokalvontulehdusta ja enkefaliittia aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen. CE-hyväksynnän Euroopan unionissa saaneen GenomEra-testin (HSV-1/2, VZV + EV Assay Kit) avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat selvittää vain 70 minuutissa, onko aivokalvontulehduksen aiheuttajana joku neljästä yleisimmistä viruksesta, jolloin oikea hoito voidaan aloittaa välittömästi ja turhaa antibioottien käyttöä välttää. Testillä voidaan tunnistaa myös herpesinfektio (HSV-1 ja HSV-2) ihomuutoksista otetusta vanutikkunäytteestä.

Kansanpuiston edustan vesiliikenteeseen rajoituksia Ruisrockin ajaksi, dronen lennättäminen kiellettyä

Rajoitukset koskevat merkityllä laivaväylällä ankkuroimista, pysäyttämistä ja uimista.

Lounais-Suomen poliisi rajoittaa vesiliikennettä Ruissalon Kansanpuiston edustalla Ruisrock-festivaalin ajan 8.–10. heinäkuuta. Dronen lennättäminen on kiellettyä alueella tapahtuman ajan.

DelSiTechille merkittävä lisenssisopimus amerikkalaisen lääkeyhtiön kanssa lääkeannostelun kehittämiseksi silmäsairauksiin

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy ja Yhdysvalloissa New Jerseyssä toimiva biolääkekehitysyhtiö Iveric bio, Inc. ovat solmineet yhteistyö- ja lisenssisopimuksen, jossa Iveric bio saa maailmanlaajuisesti oikeudet käyttää DelSiTechin lääkeannosteluteknologiaa pitkävaikutteisen lääkkeen kehittämiseksi Zimura-tuotteelleen silmäsairauksissa.

Kunnossapitotyö sulkee ajokaistan Ratapihankadulla

Ratapihankadulla tehdään keskiviikkona 6. heinäkuuta kunnossapitotöitä Kuljettajankadun ja Käsityöläiskadun välillä kello 9–17.

Eurojackpotin potissa perjantaina tarjolla noin 82 miljoonaa euroa

Eurojackpotin tiistaina suoritetussa arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten perjantaina tavoitellaan noin 82 miljoonan euron päävoittoa.

Maaperätutkimus sulkee ajokaistan Helsinginkadulla

Maaperätutkimusta tehdään 6.–15. heinäkuuta Helsinginkadulla Pispalantien ja Hämeensillan välillä. Aiemmin aloitettu työ jatkuu. Työmaan kohdalla on yksi ajokaista pois käytöstä Helsingin suuntaan ajettaessa.

Urheilu

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.