Korona kasvatti cd- ja vinyylilevyjen kysyntää – kaikilla ostajilla ei ole edes levysoitinta

Vinyylilevyjen kysyntä on kasvanut hurjasti korona-aikana. Vinyylilevyjen kysyntä on kasvanut hurjasti korona-aikana. Kuva: Ilkka Lappi

Fyysisten levyjen myynti on kasvanut jo usean vuoden ajan, mutta korona-aikana levymyynnit ovat kasvaneet suorastaan hurjaa tahtia. Yhdysvalloissa jouluviikolla 2021 myytiin 2,1 miljoonaa vinyylilevyä. Samanlaisiin myyntilukuihin Amerikassa on ylletty viimeksi vuonna 1991.

Myös turkulaisissa levykaupoissa on näkynyt vinyylin kiihtynyt kysyntä.

– Ennen koronaa kasvu oli muutaman vuoden ajan pientä ja tasaista. Viimeisen kahden vuoden aikana kasvu on ollut isoa. 2020 myynti kasvoi huomattavasti ja 2021 kasvua tuli entisestään, luonnehtii levykauppa 8Raidan omistaja Fredrik Johansson.

Alan ammattilaiset näkevät kasvaneen myynnin taustalla monia syitä. Yksi syy on se, että korona-aikana on jäänyt rahaa käyttämättä esimerkiksi ulkomaanmatkoihin. Levykauppa Äxän Turun liikkeen myymäläpäällikkö Martin Brandt näkee fyysisen levyn nousun myös vastareaktiona nykyaikaan.

– Taustalla voi olla tiedostettu tai tiedostamaton vastareaktio nykyiseen arkeen, johon liittyy vahvasti digitalisaation tuoma aineettomuus ja tietotulva. On tarve saada jotain käsinkosketeltava, johon voi helpommin keskittyä pitkäjänteisesti, Brandt sanoo.

Lisäksi esimerkiksi Brexitin vaikutus näkyy kivijalkakaupoissa.

– Levyjen tilaaminen Englannista on nyt hankalampaa kuin aiemmin, Johansson huomauttaa.

Vaikka korona on kasvattanut myyntiä, on sillä ollut levykauppiaan vinkkelistä myös negatiivisia vaikutuksia.

– Myynti olisi voinut olla viime vuosina vielä reilusti parempaakin, jos levyjä olisi ollut saatavilla. Koronan vuoksi tehtaita on ollut kiinni, raaka-aineista on ollut pulaa ja levyjä tekevillä tehtailla on jonoa. Monet fyysiset levyt tulevat tällä hetkellä myöhässä sen takia. Viive on pahimmillaan melkein puoli vuotta, Johansson toteaa.

Vuosikymmenien ajan levyistä on ilmestynyt erilaisia erikoispainoksia, joita keräilijät hankkivat. Viime vuosina erikoispainoksia on julkaistu entistä enemmän.

– Erikoispainoksia menee koko ajan enemmän. Keräilijöitä tuntuu olevan enemmän ja heitä erikoispainokset palvelevat, Johansson sanoo.

– Voin olla väärässäkin, mutta kun katsoo joidenkin levyjen myyntimääriä, niin välillä tulee olo, että levy on saatettu ostaa enemmänkin keräily- tai sisustustarkoituksessa kuin aktiiviseen kuunteluun, hän jatkaa.

Muun muassa korealainen k-pop on genre, jossa erilaiset erikoispainokset levyistä ovat suosittuja. K-pop-levyjä ostavat myös nuoret, joilla ei välttämättä ole edes soitinta. Fyysinen levy ostetaan ensisijaisesti oheistuotteiden vuoksi ja levyn musiikki kuunnellaan suoratoistona.

– K-pop on genre, joka on tajunnut keräilyn merkityksen todella hyvin, Johansson sanoo.

– Myös K-popissa musiikki on keskiössä. K-pop on enimmäkseen nuorten ihmisten suosima genre. Jos muun muassa näiden oheistuotteiden avulla musiikkimaailman portit aukeavat, se on vain hyvä, Brandt puolestaan toteaa.

Vinyylilevyjen pidempään jatkuneen myynnin kasvun rinnalla viime vuonna nähtiin Yhdysvalloissa myös sellainen pienimuotoinen ihme, että ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen viime vuonna cd:n myynti kääntyi nousuun.

Myös Turun Levykauppa Äxässä cd liukkuu liukkaasti.

– Sekä uudet että vanhat cd:t liikkuvat hyvin. Liikekohtaisia eroja on, mutta Äxässä cd:llä on edelleen vankka jalansija, vaikka lp:t ovatkin myynnillisesti menneet ohi. Taustalla voi olla esimerkiksi elämäntilanne tai käyttömahdollisuus, jolloin cd voi olla ainoa varteenotettava vaihtoehto fyysisten levyjen kohdalla. Joillekin cd on myös hintakysymys, Brandt huomauttaa.

Johansson suhtautuu maltillisesti cd:n uuteen tulemiseen.

– Cd:n nousun syynä on ilmeisesti se, että samalle vuodelle osui pari-kolme isoa uutuutta. Lähinnä Adele ja Taylor Swift. Omassa kaupassani cd ei pahemmin ainakaan vielä liiku. Nettikaupan kautta kaikki uutuudet ovat tilattavissa myös cd:nä, mutta noin 98 prosenttia myynnistä on vinyyliä.

Ilkka Lappi

Seinällistä CD-levyjä voi pitää sisustuksellinakin elementtinä. Seinällistä CD-levyjä voi pitää sisustuksellinakin elementtinä. Kuva: Ilkka Lappi

Maahanmuutto yhä suosituin keino eläkkeiden rahoituksen vahvistamiseksi, eläkemaksuja korottaisi kolmannes

Reilut 60 prosenttia suomalaisista pitää työperäistä maahanmuuttoa hyvänä keinona, jos eläkkeiden rahoitusta pitäisi vahvistaa. Toiseksi myönteisimmin suhtauduttiin eläkemaksujen nostoon. Sitä kannattaa reilu kolmannes. Vain neljännes kannattaa eläkevarojen tuottojen kasvattamista sijoitustoiminnan riskinottoa lisäämällä, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) tuore eläkebarometri.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Vuokralainen – huomioi nämä sopimusehdot vuokra-asuntoa hakiessasi

Moni etsii juuri nyt vuokra-asuntoa, mutta mihin asuntoa hakevan kannattaa varautua? Miten vuokrasopimus syntyy ja mihin sopimuksen myötä sitoudutaan? Suomen vuokranantajien neuvontalakimies Sami Hasunen avaa vuokrasopimusten tärkeimpiä ehtoja ja sopimuksiin liittyviä yleisimpiä virhekäsityksiä.

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Leipä-Suomi jakautuu itään ja länteen

Länsisuomalaiset leipoivat happamia ruisleipiä erillisessä pakarissa tai paistoivat leipää ulkouunissa pari kertaa vuodessa.

Suomalainen leipäkulttuuri juontaa juurensa historiasta, jossa Suomi jakautui leivän suhteen kahteen pääalueeseen: Länsi- ja Itä-Suomeen.

Tullin esitutkinnassa noin 80 EU-pakotteiden alaista kuljetusta

Tulli on aloittanut yli 130 esiselvitystä EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamien vienti- ja tuontipakotteiden alaisista kuljetuksista. Esitutkintaan on edennyt noin 80 tapausta.

Uhanalainen apolloperhonen taantunut merkittävästi 20 vuoden aikana Saaristomerellä

Apolloperhonen.

Apolloperhosen määrä on pudonnut Saaristomerellä 2000-luvun alusta 2020- luvulle tultaessa alle puoleen. Raju lasku on hälyttävä uhanalaisen lajin kohdalla: Saaristomeren kansallispuisto on ollut apolloperhosen vahvinta aluetta Suomessa. Turun yliopiston ja Metsähallituksen yhteisen tutkimuksen tulokset on otettu heti käyttöön. Metsähallitus on käynnistänyt löydettyjen esiintymien lähisaarilla apollotoukkien ja -perhosten elinympäristöjen kunnostustyöt.

Junnila kutsui Etyjin parlamentaarikkojen uudistustyöryhmän Suomeen

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kutsui yleiskokouksen uudistamista pohtivan työryhmän syksyllä Helsinkiin puhuessaan yleiskokouksen istunnossa Britannian Birminghamissa keskiviikkona.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Uudenmaankadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään 5.–22. heinäkuuta osoitteessa Uudenmaankatu 5 b.

188-kukkavirtakulkue järjestetään jälleen elokuussa

Kansallismielisten liittouma ry järjestää elokuussa 188-kukkavirtakulkueen aikaisempien vuosien tapaan. Turussa kunnioitetaan lauantaina 20. elokuuta kello 12 Turun terrori-iskun uhrien lisäksi terrori-iskujen uhreja kaikkialla Euroopassa. Marokkolainen mies murhasi Turun kauppatorilla kaksi naista 18.8.2017.

Teatteriopastuksia Suomen Joutsenen tyrskyisästä menneisyydestä

Suomen Joutsenen historia aukeaa heinäkuussa teatteriopastuksilla.

Museolaiva Suomen Joutsen viettää parhaillaan juhlavuottaan. Aurajoen alajuoksun maisemaa hallitsevan, valtameriä kiertäneen vanhan rouvan vesillelaskusta tulee elokuussa kuluneeksi 120 vuotta.

Neljännet koronarokotukset laajenevat loppukesästä, kolmen rokotuksen sarja puuttuu yhä monelta

THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen.

Abacus Diagnostica tuo markkinoille uuden testin aivokalvontulehdusta aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen

Erno Sundberg.

Turkulainen Abacus Diagnostica tuo Suomen ja Euroopan markkinoille uudenlaisen pika-PCR-testin aivokalvontulehdusta ja enkefaliittia aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen. CE-hyväksynnän Euroopan unionissa saaneen GenomEra-testin (HSV-1/2, VZV + EV Assay Kit) avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat selvittää vain 70 minuutissa, onko aivokalvontulehduksen aiheuttajana joku neljästä yleisimmistä viruksesta, jolloin oikea hoito voidaan aloittaa välittömästi ja turhaa antibioottien käyttöä välttää. Testillä voidaan tunnistaa myös herpesinfektio (HSV-1 ja HSV-2) ihomuutoksista otetusta vanutikkunäytteestä.

Kansanpuiston edustan vesiliikenteeseen rajoituksia Ruisrockin ajaksi, dronen lennättäminen kiellettyä

Rajoitukset koskevat merkityllä laivaväylällä ankkuroimista, pysäyttämistä ja uimista.

Lounais-Suomen poliisi rajoittaa vesiliikennettä Ruissalon Kansanpuiston edustalla Ruisrock-festivaalin ajan 8.–10. heinäkuuta. Dronen lennättäminen on kiellettyä alueella tapahtuman ajan.

DelSiTechille merkittävä lisenssisopimus amerikkalaisen lääkeyhtiön kanssa lääkeannostelun kehittämiseksi silmäsairauksiin

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy ja Yhdysvalloissa New Jerseyssä toimiva biolääkekehitysyhtiö Iveric bio, Inc. ovat solmineet yhteistyö- ja lisenssisopimuksen, jossa Iveric bio saa maailmanlaajuisesti oikeudet käyttää DelSiTechin lääkeannosteluteknologiaa pitkävaikutteisen lääkkeen kehittämiseksi Zimura-tuotteelleen silmäsairauksissa.

Kunnossapitotyö sulkee ajokaistan Ratapihankadulla

Ratapihankadulla tehdään keskiviikkona 6. heinäkuuta kunnossapitotöitä Kuljettajankadun ja Käsityöläiskadun välillä kello 9–17.

Eurojackpotin potissa perjantaina tarjolla noin 82 miljoonaa euroa

Eurojackpotin tiistaina suoritetussa arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten perjantaina tavoitellaan noin 82 miljoonan euron päävoittoa.

Maaperätutkimus sulkee ajokaistan Helsinginkadulla

Maaperätutkimusta tehdään 6.–15. heinäkuuta Helsinginkadulla Pispalantien ja Hämeensillan välillä. Aiemmin aloitettu työ jatkuu. Työmaan kohdalla on yksi ajokaista pois käytöstä Helsingin suuntaan ajettaessa.

Urheilu

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.