Korona kasvatti cd- ja vinyylilevyjen kysyntää – kaikilla ostajilla ei ole edes levysoitinta
Fyysisten levyjen myynti on kasvanut jo usean vuoden ajan, mutta korona-aikana levymyynnit ovat kasvaneet suorastaan hurjaa tahtia. Yhdysvalloissa jouluviikolla 2021 myytiin 2,1 miljoonaa vinyylilevyä. Samanlaisiin myyntilukuihin Amerikassa on ylletty viimeksi vuonna 1991.
Myös turkulaisissa levykaupoissa on näkynyt vinyylin kiihtynyt kysyntä.
– Ennen koronaa kasvu oli muutaman vuoden ajan pientä ja tasaista. Viimeisen kahden vuoden aikana kasvu on ollut isoa. 2020 myynti kasvoi huomattavasti ja 2021 kasvua tuli entisestään, luonnehtii levykauppa 8Raidan omistaja Fredrik Johansson.
Alan ammattilaiset näkevät kasvaneen myynnin taustalla monia syitä. Yksi syy on se, että korona-aikana on jäänyt rahaa käyttämättä esimerkiksi ulkomaanmatkoihin. Levykauppa Äxän Turun liikkeen myymäläpäällikkö Martin Brandt näkee fyysisen levyn nousun myös vastareaktiona nykyaikaan.
– Taustalla voi olla tiedostettu tai tiedostamaton vastareaktio nykyiseen arkeen, johon liittyy vahvasti digitalisaation tuoma aineettomuus ja tietotulva. On tarve saada jotain käsinkosketeltava, johon voi helpommin keskittyä pitkäjänteisesti, Brandt sanoo.
Lisäksi esimerkiksi Brexitin vaikutus näkyy kivijalkakaupoissa.
– Levyjen tilaaminen Englannista on nyt hankalampaa kuin aiemmin, Johansson huomauttaa.
Vaikka korona on kasvattanut myyntiä, on sillä ollut levykauppiaan vinkkelistä myös negatiivisia vaikutuksia.
– Myynti olisi voinut olla viime vuosina vielä reilusti parempaakin, jos levyjä olisi ollut saatavilla. Koronan vuoksi tehtaita on ollut kiinni, raaka-aineista on ollut pulaa ja levyjä tekevillä tehtailla on jonoa. Monet fyysiset levyt tulevat tällä hetkellä myöhässä sen takia. Viive on pahimmillaan melkein puoli vuotta, Johansson toteaa.
Vuosikymmenien ajan levyistä on ilmestynyt erilaisia erikoispainoksia, joita keräilijät hankkivat. Viime vuosina erikoispainoksia on julkaistu entistä enemmän.
– Erikoispainoksia menee koko ajan enemmän. Keräilijöitä tuntuu olevan enemmän ja heitä erikoispainokset palvelevat, Johansson sanoo.
– Voin olla väärässäkin, mutta kun katsoo joidenkin levyjen myyntimääriä, niin välillä tulee olo, että levy on saatettu ostaa enemmänkin keräily- tai sisustustarkoituksessa kuin aktiiviseen kuunteluun, hän jatkaa.
Muun muassa korealainen k-pop on genre, jossa erilaiset erikoispainokset levyistä ovat suosittuja. K-pop-levyjä ostavat myös nuoret, joilla ei välttämättä ole edes soitinta. Fyysinen levy ostetaan ensisijaisesti oheistuotteiden vuoksi ja levyn musiikki kuunnellaan suoratoistona.
– K-pop on genre, joka on tajunnut keräilyn merkityksen todella hyvin, Johansson sanoo.
– Myös K-popissa musiikki on keskiössä. K-pop on enimmäkseen nuorten ihmisten suosima genre. Jos muun muassa näiden oheistuotteiden avulla musiikkimaailman portit aukeavat, se on vain hyvä, Brandt puolestaan toteaa.
Vinyylilevyjen pidempään jatkuneen myynnin kasvun rinnalla viime vuonna nähtiin Yhdysvalloissa myös sellainen pienimuotoinen ihme, että ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen viime vuonna cd:n myynti kääntyi nousuun.
Myös Turun Levykauppa Äxässä cd liukkuu liukkaasti.
– Sekä uudet että vanhat cd:t liikkuvat hyvin. Liikekohtaisia eroja on, mutta Äxässä cd:llä on edelleen vankka jalansija, vaikka lp:t ovatkin myynnillisesti menneet ohi. Taustalla voi olla esimerkiksi elämäntilanne tai käyttömahdollisuus, jolloin cd voi olla ainoa varteenotettava vaihtoehto fyysisten levyjen kohdalla. Joillekin cd on myös hintakysymys, Brandt huomauttaa.
Johansson suhtautuu maltillisesti cd:n uuteen tulemiseen.
– Cd:n nousun syynä on ilmeisesti se, että samalle vuodelle osui pari-kolme isoa uutuutta. Lähinnä Adele ja Taylor Swift. Omassa kaupassani cd ei pahemmin ainakaan vielä liiku. Nettikaupan kautta kaikki uutuudet ovat tilattavissa myös cd:nä, mutta noin 98 prosenttia myynnistä on vinyyliä.
Ilkka Lappi