Uutuuskirja johdattaa Turun rikkaaseen kielelliseen historiaan keskiajalta 1900-luvulle asti
Turku on ollut koko historiansa ajan kansainvälinen, monikulttuurinen ja monikielinen kaupunki. Kieliä ja kohtaamisia Turun historiassa piirtää kuvaa Suomen vanhimman kaupungin kielellisestä maisemasta eri aikakausina ja osoittaa, kuinka kieli- ja kulttuurirajojen ylittäminen on ollut kautta aikojen kiinteä osa kaupunkiyhteisössä toimimista.
Kieliä ja kohtaamisia Turun historiassa – Näkökulmia monikielisyyteen luo katsauksen Suomen vanhimman kaupungin monikieliseen historiaan. Lähitulevaisuudessa 800-vuotisjuhliaan viettävä Turku oli pitkään hallinnon ja sivistyksen keskus, jonne on eri aikoina ja eri suunnista tultu tekemään kauppaa, harjoittamaan erilaisia ammatteja, perustamaan yrityksiä, asumaan ja opiskelemaan. Mitä kieliä kaupungissa ja sen lähiympäristössä on kuultu ja käytetty eri vuosisatoina? Millaisiin arkipäivän tilanteisiin tai elämän osa-alueisiin kielet ovat liittyneet? Kokoomateoksen artikkelit vastaavat näihin kysymyksiin ja tarjoavat tuokiokuvia kielten ja niiden puhujien kohtaamisista menneisyydessä.
Kirja lähestyy monikielisyyttä kielitieteen, historian, arkeologian, kirjallisuustieteen ja kulttuuriperinnön tutkimuksen näkökulmista. Teoksen tapaustutkimukset sijoittuvat aikajanalle, joka ulottuu n. 1100-luvulta 1900-luvun jälkipuoliskolle. Näkökulmiin sisältyy niin yksilöiden kuin instituutioiden kielenkäyttöä. Monipuoliset kirjalliset aineistot, esineistöt, arkeologiset löydöt, murrenauhoitteet ja muistitietoaineistot havainnollistavat sitä, miten monenlaisin keinoin menneisyyden monikielisyydestä ja sen vaikutuksista on mahdollista saada tietoa. Teos osoittaa myös, miten monikielisyys ja kieli- ja kulttuurirajojen ylittäminen ovat olleet kiinteä osa eri ammattien harjoittamista sekä yhteiskunnassa toimimista kautta historian.
Suomalaisten kaupunkien monikielisyyttä on tutkittu monipuolisesti, mutta Turkua käsittelevää katsausta ei ole aiemmin tehty. Kieliä ja kohtaamisia Turun historiassa paikkaa tätä merkittävää aukkoa.
Teoksen kirjoittajat ovat kielentutkimuksen, historian, arkeologian, kirjallisuustieteen ja kulttuuriperinnön tutkimuksen asiantuntijoita.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)