Yli puolet suomalaisten saamasta täysjyvästä ruisleivästä
Jopa yli puolet suomalaisten saamasta täysjyvästä tulee ruisleivästä. Suomalaiset saavat ruokavaliossaan eniten täysjyvää rukiista ja sen paras lähde on ruisleipä. Näin todetaan THL:n alkuvuonna julkaisemassa Finravinto 2017 -julkaisuun perustavassa tutkimuksessa.
Täysjyvän keskimääräinen saanti on miehillä 63 grammaa ja naisilla 47 grammaa päivässä. Miesten täysjyvän saannista rukiin osuus on jopa 60 prosenttia ja naisillakin rukiin osuus on yli puolet.
Täysjyvän saanti on Suomessa muiden Pohjoismaiden kanssa samalla tasolla ja kansainvälisesti vertailtuna kohtalaisen runsasta. Sen saannilla on kuitenkin niin hyviä terveysvaikutuksia, että saantia on varaa vielä nostaa.
– Lisäämällä ruokavalioon yksi ruisleipäviipale saadaan täysjyvää noin 14 grammaa ja lautasellisella ruispuuroa 28 grammaa. Täysjyvää lisäämällä myös kuidunsaanti kasvaa. Suomalaiset kun saavat kuituakin ruokavaliosta suositeltua vähemmän, huomauttaa Pro Ruis ry:n projektikoordinaattori Terhi Virtanen.
Kannattaa vaihtaa puhdistetusta valkoisesta viljasta tehdyt leivät rukiisiin.
Täysjyväviljavalmisteet sisältävät paljon kuitua ja kasviproteiineja ja ne ovat hyviä folaatin ja raudan lähteitä. Riittävä täysjyvän saanti pienentää monien kansantautien, kuten tyypin II diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien sekä paksu- ja peräsuolen syöpien, riskiä.
Täysjyväviljan sisältämän kasviproteiinin saantia olisi suositeltavaa lisätä sekä terveydellisistä että ympäristösyistä. Riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee myös painonhallintaa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)