Harri Kemppaisen taiteessa yllätyksellisyys piilee virheissä
ValokuvataiteilijaHarri Kemppainen innostui muutama vuosi sitten glitch artista ja algoritmisesta taiteesta. Niiden avulla Kemppainen saa yhdistettyä vuosikymmenten kokemuksen it-alasta ja ohjelmoinnista taiteen tekemiseen.
Parhaillaan Galleria Jäniksessä esillä oleva Kemppaisen Hidasta kuplintaa -videoteos hyödyntää algoritmejä. Kun teos päivittäin käynnistetään, tunnistettava alku kestää pari minuuttia, jonka jälkeen teoksen eriväriset kuplat nousevat ja laskevat sattumanvaraisesti.
– Parin viime vuoden ajan olen tehnyt aika paljonkin erilaisia algoritmisiä teoksia. Hidasta kuplintaa -teoksen lähtökohtana oli haluni tehdä jotain hidasta, mikä pakottaa katsojan pysähtymään. Nykymaailma on täynnä nopeita ärsykkeitä, joissa parinkymmenen sekunnin videon jälkeen siirrytään seuraavaan, Kemppainen toteaa.
Glitch art keskittyy nimensä mukaisesti virheisiin. Tässä tapauksessa taide hyödyntää virheitä. Glitch artin avulla Kemppainen pääsee hyödyntämään pitkää taustaansa tietokoneiden maailmassa. Ensimmäistä kertaa hän ohjelmoi jo Vic 20 -koneella.
– Glitch artin tekeminen on kuin ohjelmoijan lomapäivä, kun virheistä ei tarvitse välittää. Virheiden tekeminen on päämäärä, joka vie teosta joskus yllättäväänkin suuntaan. Teoksen tekemisen voi myös lopettaa, kun saa aikaan jotain, mikä kiinnostaa.
Kemppainen käyttää yleensä glitch artin pohjalla valokuvia, jotka koodinpätkillä muokkaa. Samalla yhdistyy Kemppaisen ammattiosaamisen monet puolet. Hänellä on takataskussaan maisteritutkinnot tietojenkäsittelyopista ja tekoälystä sekä valokuvaajan ammattitutkinto.
– Valokuvaajan ammattitutkinto toi kuvaamiselle pohjaa, mutta myös sen oivalluksen, ettei minusta ole ammattivalokuvaajaksi. Se vaatisi ulospäinsuuntautuneempaa luonnetta. Mutta valokuvaamisen sai yhdistettyä hyvin taiteeseen, Kemppainen sanoo.
Valokuvaajan ammattitutkinnon Kemppainen suoritti 2013. Se käynnisti myös uuden aikakauden hänelle. Sitä ennen hän oli ollut päivätöissä Nokialla Englannissa. Nokialta saatu eropaketti toi taloudellista turvaa, jonka myötä Kemppaisen oli mahdollista lähteä opiskelemaan valokuvausta Suomeen palattuaan.
– Valokuvaus on ollut innostuksen ja harrastuksen kohde itselläni aika nuoresta asti. Teini-iässä istuin pimiössä kehittämässä kuvia, sitten oli kymmenkunta vuotta välissä etten kuvannut ollenkaan. Kuvaamisen löysin uudestaan, kun kokeilin kaverini kameraa. Silloin muistin, miten hauskaa kuvaaminen on, Kemppainen sanoo.
Ei ole ihme, että Kemppainen hyödyntää taiteessaan monia menetelmiä monin eri tavoin.
– Koen, että minun tarvitsee saada tekemiseeni jotain uutta säännöllisin väliajoin. Silloin mielenkiinto tekemiseen pysyy yllä.
Hidasta kuplintaa nähtävissä Galleria Jäniksessä 28. tammikuuta saakka.
Ilkka Lappi