Saisiko olla yksi sihisevä käärme?
Eläinliike Faunatar Länsikeskuksessa on paikka mistä löytää myös peruskaavasta poikkeavia lemmikkejä. Faunattaren myymälänhoitaja Jonna Saari kertoo, että heidän terraariostaan löytää matelijoita, eli liskoja käärmeitä, hyönteisiä, kotiloita, koppakuoriaisia ja sirkkoja. Tämän lisäksi valikoimassa on hamstereita, gerbiilejä, kesyhiiriä, kaneja ja akvaariokaloja. Ihmisten kiinnostus erilaisia lemmikkejä kohtaan on korona-aikana lisääntynyt.
– Eksoottisilla lemmikeillä on omat harrastajansa, mutta myös aloittelijoille harrastus sopii, kunhan perehtyy uuteen lemmikkiin ja sen tarpeisiin perusteellisesti. Mitään lemmikkiä ei tule hankkia vain hetken mielijohteesta tai sosiaalisessa mediassa pyörivän videon takia.
Yleisin kysymys Saaren mukaan on hyönteisiä koskien, että ovatko ne todella lemmikkejä vai jonkin toisen eläimen ravintoa?
– Vastaan aina, että kyllä meidän hyönteiset ovat myös lemmikkejä. Tietenkin jos on jotain allergioita, niin nämä ovat sitten hyviä vaihtoehtoja lemmikkeinä. Kovakuoriaiset, kummitus- ja rukoilijasirkat ovat lemmikkejä, mutta meiltä löytyy myös elävät ruokahyönteiset. Kenttäsirkat, jauhomadot ja esimerkiksi torakat menevät ravinnoksi liskoille ja hämähäkeille. Ruokahyönteisiä myydään todella paljon, Saari sanoo.
Matelijoita ei mene kaupaksi edes ihan joka viikko, vaan se riippuu ajankohdasta. Matelijoiden kosketteluun liittyy erilaisia ennakkoluuloja ja niitä ehkä saatetaan pitää niljakkaina.
– Matelijoiden iho ei ole mitä monet saattavat luulla, eli se ei ole limainen, vaan aika sileä, kuten liskolla ja käärmeellä.
Eksoottiset eläimet eivät myöskään ole kovin innokkaita lellittelyn kohteita, jossa esimerkiksi liskolle puhutaan pehmoisia ja pussaillaan. Eksoottisen eläimen hoito on kokonaisuus, jossa on asioita joita ei ”normaalin” lemmikin kanssa tule eteen.
Eläimen hoidossa tulee Saaren mukaan aina ensimmäiseksi ottaa huomioon se, että mistä se on kotoisin ja mitä kaikkia asioita hoitaminen vaatii, jotta eläimen olosuhteet olisivat mahdollisimman luonnonmukaiset.
– Ihmiset mahdollisesti ajattelevat eksoottisia eläimiä liikaa inhimillistäen. Ne eivät kaipaa paijausta kuten koirat ja kissat. Paijaus on niille stressin aihe. Eksoottisia eläimiä ei tarvitse pallotella joka päivä, muistuttaa Saari.
– Mutta tärkeintä on kuitenkin, että otetaan huomioon erilaiset lämpötilat ja kosteudet. Ne ovat asioita mitä ei ehkä muilla pikkulemmikeillä niin oteta huomioon. Pohjat ovat todella tärkeä asia. Bioaktiivinen pohja tarkoittaa hajottajaeläimiä, jotka syövät ruoantähteitä, ulosteita ja muuta orgaanista likaa, jota ei tarvitse hirveästi siivota.
Tavallisimpia virheitä eksoottisia eläimiä käsiteltäessä on liiallisen paijaamisen ohella se, että niitä syötetään liikaa.
– Monet liskot ovat ahneita ja siinä tilanteessa ihmisen tulee ruoan määrää rajoittaa, painottaa Saari.
Kurt Hedborg
Juttua muokattu: Kuvatekstin käärme korjattu viljakäärmeeksi.