Nicholas Fomin on täysipäiväinen yrittäjä jo valmistumisen kynnyksellä
Medianomin tutkintoa Turun ammattikorkeakoulussa viimeistelevä Nicholas Fomin, 25, aloitti valokuvauksen jo 10-vuotiaana. Harrastus kasvoi vuosien varrella hiljalleen sivutyöksi, kun hän alkoi saada pieniä palkkioita tutuille tekemistään kuvauksista. Korkeakoulussa Fomin kiinnostui valokuvauksesta entistä ammatillisemmassa mielessä. Hän päätti ryhtyä yrittäjäksi melkein hetken mielijohteesta nostaakseen toimintansa seuraavalle tasolle.
– Valokuvauskurssilla mietimme opiskelukaverin kanssa osaavamme käsiteltävät asiat jo, joten miksemme harjoittaisi niitä koulun ohessa. Toiminimen perustaminen siltä istumalta oli kuin laastarin irrottaminen – se oli vain tehtävä nopeasti, Fomin kuvailee.
Pari vuotta sivutoimista yrittäjyyttä opiskelun ohella tuotti toivottua tulosta: Fomin sai solmittua asiakassuhteita, hiottua palvelutarjonnan ja kotisivunsa viimeisen päälle sekä kerättyä ennen kaikkea työkokemusta. Myös harjoittelut TV-tuotannoissa, kuten Huvila & Huussi ja Illallinen äidille, lisäsivät varmuutta tekemiseen. Kun puskuria taloudellisen tilanteenkin suhteen kertyi, koitti jälleen aika edetä suuremmin askelin.
– Jätin joulukuussa päivätyön voidakseni panostaa yritykseen täysillä. Nyt fokukseni on täysillä firmassa, kun tutkinto on opinnäytetyön viimeistelyä vaille valmis.
Fomin pitää valo- ja videokuvausta vielä vahvuutenaan, mutta haluaa kehittää viestintäyrityksestään mahdollisimman monipuolisen. Hän toimii toistaiseksi yksin, mutta ei pidä henkilöstön palkkaamista mahdottomana jonain päivänä. Yritysimperiumista haaveileva Fomin nauttii itsensä työllistämisessä varsinkin valinnanvapaudesta.
– On kiva valita omat työajat ja -tehtävät. Ja kun tekee itse, saa työskennellä aidosti omalla tyylillä ja ottaa kunnian tekemästään.
Yrittäjyyden kääntöpuolena on huolehtia omatoimisesti myös työkeikkoja tylsemmistä asioista, kuten kirjanpidosta ja laskutuksesta. Fomin kertoo oman työn arvon määrittämisen voivan olla mutkikasta varsinkin, jos on tehnyt hänen laillaan töitä ensin pienillä palkkioilla.
– Hinnoittelin tekemiseni 15-vuotiaana alakanttiin, koska uskoin iän vaikuttavan siihen, miten uskottavana tekijänä minua pidetään. Harrastajasta ammattilaiseksi siirtyessä olen kuitenkin opetellut pois siitä ajatuksesta, että olenkohan riittävän hyvä. Nyt tiedän mitä osaan ja mikä on tekemäni työn arvo, Fomin toteaa.
Media-alalla painotetaan suhteiden merkitystä – eikä turhaan. Fomin on saanut jo useita arvokkaita työmahdollisuuksia opiskelukavereiden kautta. Kontakteja löytyi Turusta niin Logomosta kuin Gatorade Centeristä. Keväällä häämöttävässä muutossa Helsinkiin onkin Fominin mukaan hyvät ja huonot puolensa.
– Olen innoissani mahdollisuuksista Helsingissä, mutta verkostoni on vielä vahvasti Turussa. Onneksi yrittäjänä voi päättää missä tekee töitä milloinkin.
Yrittäjyys on Fominin mukaan jatkuvaa oppimista, eikä kenenkään tarvitsekaan esittää tietävänsä tai osaavansa kaikkea.
– Kyllä Google ja Youtube käyvät kovana, kun opettelen uutta päivittäin. Tämä on intohimoammatti, Fomin kiteyttää.
Saana Sjöblom-Hasselblatt